"Василь Сухомлинський. Штрихи до портрета". Презентація

Про матеріал

Презентація має на меті познайомити учнів з біографією та творами В.О.Сухомлинського; розвивати спостережливість, допитливість, вміння давати оцінку вчинкам героїв оповідань, А також виховувати доброту, людяність, чуйність, любов до рідних та близьких людей, любов до природи, гордість за українську літературну спадщину.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іршавський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 Іршавської міської ради

Номер слайду 2

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ. ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТА Той, хто по-справжньому любить Батьківщину, — з усякого погляду справжня людина.

Номер слайду 3

Любов шляхетна тільки тоді, коли вона сором'язлива.

Номер слайду 4

В.Сухомлинський біля батьківської хати 28 вересня 1918 року— в родині теслі у селі Василівка на Кіровоградщині народився Василь Сухомлинський Тут пройшли його дитинство і юність. Як і всі селянські діти, він ходив в рідному селі в школу і в 1933 році закінчив семирічку. Однокласники згадували, що у Василя був чудовий характер. Він був енергійним, життєрадісним хлопчиком, дуже любив читати твори Т.Шевченка, П.Мирного.

Номер слайду 5

1934 - 1938 р.р.— вчиться в педагогічному інституті та паралельно працює вчителем. З 1938 р. — завуч і вчитель української мови і літератури в селі Онуфріївка, нині райцентр на Кіровоградщині У липні 1941-го молодого вчителя української словесності Василя Сухомлинського мобілізували на фронт. Але довелося воювати недовго, бо був двічі поранений і довго лікувався.

Номер слайду 6

Павлиська середня школа У 1948 році Василь Олександрович стає директором школи Слово — найтонший дотик до серця; воно може стати і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розпеченим залізом, і брудом…

Номер слайду 7

Понад 35 років працював Василь Олександрович учителем і директором школи. Тридцять два роки вів педагогічний щоденник, у якому записував свої спостереження за поведінкою дітей. А потім його роздуми виливалися на папір, ставали книгами, статтями.

Номер слайду 8

Всього він написав понад 70 томів цікавих розповідей для дітей: мініатюр-казок, оповідань, легенд, притч, новел.

Номер слайду 9

Казки Сухомлинського – вічні, Цікаві, легкі, актуальні. Листи і поради всебічні, А постать його геніальна

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Мудре і добре слово дає радість, нерозумне і зле, необдумане і нетактовне — приносить біду. Словом можна вбити й оживити, поранити і вилікувати, посіяти тривогу й безнадію і одухотворити, розсіяти сумнів і засмутити, викликати посмішку і сльози, породити віру в людину і посіяти зневіру, надихнути на працю і скувати сили душі

Номер слайду 12

Я був на далекій чужині, Там небо таке ж голубе, Та тільки нема Батьківщини, Нема там, Вітчизно, тебе, Бо в ріднім краю над землею Чистіша і глибша блакить. І сонце Вітчизни моєї Яскравіше в небі горить. Я слухав пісні на чужині — Хороші думки в тих словах, Але то не крила орлині, Що є в наших рідних місцях. Пам'ятник Сухомлинському в Олександрії на подвір'ї педагогічного коледжу імені Сухомлинського

Номер слайду 13

Пам'ятник на могилі Василя Сухомлинського, кладовище селища Павлиш Українська монета з серії «Видатні особистості України»

Номер слайду 14

Директором Павлиської школи Сухомлинський працював до кінця життя. 1967 року в нього погіршилося здоров’я. Один із уламків снаряда, яким його поранило в легені під час війни, почав рухатися. Після важкої операції Василь Сухомлинський протримався ще три роки. Його не стало 2 вересня 1970-го.

Номер слайду 15

Дякую за участь та увагу

ppt
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
1372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку