Веб-квест для учнів 5-х класів з трудового навчання до інтегрованого проєкту "День без розкладу" за темою "100 років історії міста Запоріжжя!"

Про матеріал
Цей веб-квест допоможе вам детальніше дізнатися про писанки Запоріжжя, про запорізьких майстринь по писанкарству . Ви навчитеся генерувати нові ідеї, систематизувати та аналізувати інформацію, інтегрувати знання з технології, мистецтва, історії та інформатики. Виконуючи різноманітні завдання, шукаючи відповіді на запитання, займаючись пошуком інформації в інтернеті, узагальнюючи матеріал ви зможете створити унікальний ескіз Запорізької писанки. Цікава задумка, отримання нових знань, цікаві завдання точно припадуть до смаку юним майстриням, всім хто любить відкривати та отримувати яскраві враження!!! У цій грі переможе той, хто хоче вчитися і розвиватися далі, хто вміє уважно читати інструкції до завдань, аналізувати отриману інформацію і робити правильні висновки. Стрімкі зміни − одна з основних характеристик сучасного суспільства. Важко передбачити, яким буде людство через декілька десятиліть, яким буде майбутнє. Чи зможемо ми подолати виклики нової епохи та успішно будувати кар`єру? Чи здатні бути конкурентоспроможними та кваліфікованими спеціалістами у новому, технологічному світі? Чи зможемо ми оволодіти STEAM -освітою (S – science, T – technology, E – engineering, A – art, M – mathematics) – природничі науки, технології, інженерія, мистецтво, математика – яка скерована на підтримку творчості та інноваційних навичок. Перед нами постає проблема! Поспішаючи за технологічними перевтіленнями, ми втрачаємо інтерес до культури. Сучасна молодь, на жаль, мало цікавиться мистецтвом та рукоділлям, а то й взагалі далека від цього поняття. Комп'ютерні ігри впевнено замінюють відвідування виставок та музеїв!!! Як подолати перешкоди??? Веб-квест - те що нам потрібно!
Перегляд файлу

Веб-квест для учнів 5-х класів з трудового навчання до інтегрованого проєкту "День без розкладу" за темою "100 років історії міста Запоріжжя!" https://kvesttrudzaporizhzhia.blogspot.com/

Шановні учасники веб-квесту!!!

Запрошую Вас пройти веб-квест з трудового навчання за темою

"Писанкове Запоріжжя"

       Дівчата, ви випробуєте свої сили у захоплюючому пошуку Інтернет - простором за поставленою темою.

     Цей веб-квест допоможе вам детальніше дізнатися про писанки Запоріжжя, про запорізьких майстринь по писанкарству . Ви навчитеся генерувати нові ідеї, систематизувати та аналізувати інформацію, інтегрувати знання з технології, мистецтва, історії та інформатики. Виконуючи різноманітні завдання, шукаючи відповіді на запитання, займаючись пошуком інформації в інтернеті, узагальнюючи матеріал ви зможете створити унікальний ескіз Запорізької писанки. Цікава задумка, отримання нових знань, цікаві завдання точно припадуть до смаку юним майстриням, всім хто любить відкривати та отримувати яскраві враження!!! У цій грі переможе той, хто хоче вчитися і розвиватися далі, хто вміє уважно читати інструкції  до завдань, аналізувати отриману інформацію і робити правильні висновки.

Але спочатку перейдіть на сторінку Правила гри.

Правила гри

Учасником веб-квесту "Писанкове Запоріжжя" може бути будь-який учень 5  класу.

Кожен учасник повинен виконати всі 4 завдання , які розміщені на відповідних сторінках - у верхній панелі блогу необхідно послідовно вибрати меню «Завдання 1», «Завдання 2», «Завдання 3», «Завдання 4».

Для розміщення відповідей на сторінках завдань представлені спеціальні форми, відіслати відповідь в них можна тільки один раз.

Термін проведення: 9 квітня

Оцінювання завдань буде відбуватися відповідно до критеріїв.

Щоб дізнатися кількість балів, які були набрані в ході гри, потрібно зайти на сторінку «Підсумки»

Цілі та задачі квесту

Розширити знання учнів про писанки. 

Сприяти підвищенню інтересу учнів до рідного міста, самоосвіти, формування нових знань.

Підвищити ефективність навчання.

Створити умови для активного засвоєння навчального матеріалу. 

Формування інформаційної компетентності учнів. 

Підвищити мотивацію до здобуття знань. 

Розвивати інтелектуальні, творчі та естетичні здібності. 

 Готувати молодь до життя в розвинутому інформаційному середовищі.

Виховувати толерантність, особисту відповідальність за виконання роботи. Завдання 1

image 

Незабаром Великдень- величне весняне свято!!!

 

Вона - оберіг від злих сил, запорука щастя і добробут. Наші пращури вірили, що вона приносять добро, достаток, щастя, здоров’я та захищає людину від усього злого. Її розписували до свята весни, яке мало назву Великдень і святкувалося в Березні на рівнодення, а за християнства – до свята Воскресіння Ісуса Христа. Про її виникнення існує багато легенд та переказів. В Запоріжжі було виявлено те давнє святилище у формі першоджерела життя на Землі. І напередодні Пасхального свята на святому місці був відкритий їй пам’ятник, що став незабаром місцем жвавого паломництва тих, хто підносить свої молитви Господу в надії на потомство і щасливе сімейне життя.

 

Завдання 1

 

Я впевнена, що ти здогадалась про який оберіг йде мова. Якщо ти спробуєш розгадати ребус, то ти дізнаєшся де встановлено в Запоріжжі їй пам'ятник. Впевнена, що ти зможеш на безкрайніх просторах Інтернету знайти дату встановлення пам’ятника, ім’я та прізвище художника, який через п’ять років заново пофарбував її, з якого матеріалу зроблено пам’ятник, його вагу та який сакральний напис викарбований.

А також зможеш помилуватися на пам’ятник. Повір, він тобі сподобається!

 Якщо виникають труднощі, перейди за посиланням і отримаєш підказку до розгадування ребусів.

Як розгадувати ребуси

 

image 

Про який оберіг йдеться мова? - 1 бал

2.   Розгадай ребус. Де в Запоріжжі встановлено їй пам'ятник? - 2 бали

3.   Дата встановлення пам’ятника - 2 бали

4.   Ім’я та прізвище художника, який через п’ять років заново пофарбував пам'ятник - 2 бали

5.   З якого матеріалу зроблено пам’ятник - 2 бали

6.   Яка вага пам’ятника? - 1 бал

7.   Який сакральний напис викарбований на пам'ятнику? - 2 бали

Завдання 2

image 

З давніх часів по території сучасної Запорізької області, по безкрайніх степах за дніпровськими порогами, за якими пролягав чумацький шлях, подорожували не тільки торгові каравани. З давніх-давен цей край приваблював загарбників, нещадно орудували тут вогнем і мечем. Кіммерійці, скіфи, сармати, половці ... А згодом запорізькі козаки, як і їхні давні предки, захищали свої землі від ворогів і знову відновлювали винищені поля і поселення. Минуле століття за своєю жорсткістю не відрізнялося від монгольської навали: Перша і Друга світові війни, голодомори, розкуркулення, індустріалізація - нищівного колесом прокотилися по тутешнім степах. Природно, що в цих пекельних колах важко було зберегтися людському майну, побутовим речам, які могли б сьогодні розповісти про ті чи інші особливості тутешнього декоративно-прикладного мистецтва. Стосується це і писанок. Традиція розписувати яйця набагато старше Пасхи, але жодного археологічного доказу цього на Запоріжжі немає. Правда, в деяких курганах під час розкопок дослідники знаходили шкаралупу яєць, проте без будь-яких художніх ознак. Вціліли піктограми в гротах Кам'яної могили - писемність, яка старша за шумерської. Втім, немає ніяких підстав стверджувати, що подібні малюнки могли бути на тодішніх обрядових яйцях.

На території нинішньої Запорізької області писанки писали в стародавні часи, ось тільки відомостей про це, на жаль, не збереглося.

Але навіть якщо місцева писанкарська традиція абсолютно втрачена, існує традиція культурна, історична, спираючись на яку, можна спробувати відтворити автентичну запорізьку писанку.

Завдання 2

Тож вам потрібно зібрати таку інформацію та заповнити форму. 

1.     В його альбомі « Українські писанки», виданого в 1968 році, можна зустріти дві писанки, позначені як запорізькі - 1 бал

Якщо виникли труднощі скористайся підказкою, склади пазли

2.     Які з писанок позначені як запорізькі? - 1 бал

3.     Які види орнаменту характерні Запорізькому краю? - 1 бал

4.     Які кольори притаманні запорізькій писанці? - 1 бал

5.     Що символізує дубове листя? - 1 бал

Завдання 3

image 

Але навіть якщо місцева писанкарська традиція абсолютно втрачена, існує традиція культурна, історична, спираючись на яку, можна спробувати відтворити автентичну запорізьку писанку. Цим, зокрема, займається заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва. Родом майстриня з Прикарпаття, але доля міцно пов'язала її з легендарним козацьким краєм. Майстриня створює писанки, причому виключно за мотивами історії

Запорізького краю, зокрема, козацької епохи. Каже, що правильно називати їх

Мальованка, тому що пишуться пензлем і на страусиних яйцях

image 

 

 

imageСтворює запорізьку писанкарську традицію, пов'язану з історією краю, майстриня по зерновій писанці, керівник міського об'єднання художників "Колорит". Творчість майстрині тісно пов’язана з природою. Її мистецькі твори виготовлені з матеріалу, добре знайомого кожному з нас. Це – зерна злаків, кукурудзи, бобів, насіння різноманітних сільськогосподарських культур, дерев і квітів, природну красу яких помітила і використала художниця. Унікальність витворів – у неповторності орнаментів та сюжетів, навіяних фантазії автора красою степових просторів України, славним

історичним минулим рідної землі. Зігріті теплом рук майстра, візерунки на творах несуть у собі красу, спокій та велич рідної України, щедрість і доброту українського народу.

image 

Завдання 3.

Я думаю, що тобі цікаво знати хто ці майстрині.Ви розгубились в здогадах? Тоді вам допоможе мої підказки. Незвичайні підказки направять вас і ви зможете знайти їх прізвища.

1.  Прізвище майстрині з Прикарпаття зашифроване в QR-коді

Як працювати з qr кодом:

 

1.   Візьміть мобільний телефон з камерою.

2.   Запустіть програму для сканування коду. Цю програму можна безкоштовно скачати в Google Play.

3.   Наведіть об'єктив камери на код, зчитайте його.

4.   Отримайте інформацію!

 

Як прочитати qr код на комп'ютері (якщо немає можливості зробити це за допомогою телефону):

 

1.   Скачайте картинку з кодом і збережіть у себе на ПК

2.   Перейдіть на сервіс для читання кодів

3.   Завантажте картинку коду і натисніть на кнопку "Прочитати qr код"

4.   Отримайте інформацію!

image 

або в зашифрованих цифрах (Шифр простої підстановки, де кожна буква замінюється своїм порядковим номером в алфавіті.) 4-1-16-11-18-1 20-1-3-16-12-3

2.  Прізвище майстрині по зерновій писанці, керівника міського об'єднання художників "Колорит" зашифроване в QR-коді

image 

або в зашифрованих цифрах (Шифр простої підстановки, де кожна буква замінюється своїм порядковим номером в алфавіті.) 18-1-23-1-16-33 2-1-2-7-18-15-19

1. Прізвище майстрині з Прикарпаття, заслужений майстер народної творчості

України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України -1 бал 2.  Прізвище майстрині по зерновій писанці, керівника міського об'єднання художників "Колорит" -1 бал

Завдання 4

 

image 

Ось і добігає кінця наш квест ...  

Всі учасники ВЕЛИКІ розумники!  Вам належить виконати останнє завдання.

 

Здавна кожен регіон України мав свої традиції та особливості писанкарства. Одного погляду на писанку було достатньо, щоб сказати в якій області її було виготовлено та що саме хотів сказати автор писанки (деякі з писанок розповідали цілі історії про життя людини чи цілої родини).

 

Мабуть немає у світі народу, серед котрого не було б талановитих художників.

 

Вільний політ творчості, долучення традиційної запорізької, козацької символіки у сполученні з традиційними кольорами дозволять вам творити неперевершені шедеври, аналогів яким немає в жодній країні світу.

 

У вас є можливість розробити свій унікальний ескіз Запорізької писанки

Завдання 4

Згадайте значення кольорів та символів в писанці та відтворіть візерункову магію, що походить з історичних глибин степового краю.  Використайте отриманні знання та розробіть, намалюйте свій унікальний ескіз нашої Запорізької писанки, спробуйте відтворити автентичну запорізьку писанку.

 Фото ескізу розташуйте на дошці Padlet

Ескіз Запорізької писанки - 5 балів

Критерії оцінювання

 Завдання 1 (загальна сума 12 балів)

1.   Про який оберіг йдеться мова? - 1 бал

2.   Розгадай ребус. Де в Запоріжжі встановлено їй пам'ятник? - 2 бали

3.   Дата встановлення пам’ятника - 2 бали

4.   Ім’я та прізвище художника, який через п’ять років заново пофарбував пам'ятник

- 2 бали

5.   З якого матеріалу зроблено пам’ятник - 2 бали

6.   Яка вага пам’ятника? - 1 бал

7.   Який сакральний напис викарбований на пам'ятнику? - 2 бали

Завдання 2 (загальна сума 5 балів)

1.   В його альбомі « Українські писанки», виданого в 1968 році, можна зустріти дві писанки, позначені як запорізькі - 1 бал

2.   Які з писанок позначені як запорізькі? - 1 бал

3.   Які види орнаменту характерні Запорізькому краю? - 1 бал

4.   Які кольори притаманні запорізькій писанці? - 1 бал

5.   Що символізує дубове листя? - 1 бал

Завдання 3 (загальна сума 2 бали)

1.   Прізвище майстрині з Прикарпаття (1 бал)

2.   Прізвище майстрині по зерновій писанці, керівника міського об'єднання художників "Колорит"  (1 бал)

Завдання 4 (загальна сума 5 балів)

Ескіз Запорізької писанки  5 балів

Відповідність балів 12 бальній системі

image 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
4 травня 2021
Переглядів
752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку