Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї.

Про матеріал
Презентація до уроку Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї.

Номер слайду 2

Велика грецька колонізація – процес розселення греків за межами Балканського півострова в VIII-VI ст. до н. е. і заснування поселень (колоній) на берегах Середземного та Чорного морів.

Номер слайду 3

«Скринька Геродота»Метек: Кількість населення стрімко зростає. Земля вже заздалегідь розподілена… Не вистачає всім місця. "Зайві" люди шукають кращої долі. Може, на чужині і я собі її знайду . Селянин: У мене справи дуже погані. Як поставили у мене на ділянці борговий камінь, немає мені спокою. Весь час думаю: як би не стати рабом-боржником. Кажуть, що за морем є країни, де землі скільки завгодно, і родить вона краще, ніж на берегах Нілу. Ремісник: Нам довелося назавжди залишити домівку. Ми підняли демос на боротьбу проти знаті. Почалося повстання, але аристократи перемогли, і ми на першому ж човні втекли. Торговець: Ми торговці і живемо тут, у Коринфі. Надійні люди розповідали, що в заморських країнах вигідно міняють пшеницю і рабів на розписні вази, вовняні тканини, вино й оливкову олію. Ми попливемо з вами, морська торгівля небезпечна, але вона може збагатити нас.

Номер слайду 4

Причини грецької колонізаціїЗростаннякількостінаселення. Нестача орних земель. Боротьбадемосу йаристократіїПошук новихринків збутутоварів

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Грецькі колонії в Північному Причорномор’ї

Номер слайду 9

Ольвія (з грец.- щаслива). Заснували вихідці з Мілету в VII ст. до н. е. (647-646 рр. до н. е.) на правому березі Бузького лиману (сучасна Миколаївська обл.). Жителі міста (їх називали ольвіополітами) займалися сільським господарством та гончарним і металообробним ремеслами. Основну роль у торгівлі з Ольвією відігравало м. Афіни.

Номер слайду 10

Монети Ольвії

Номер слайду 11

У V ст. до н. е. (422-421 рр. до н. е.) греки — вихідці з Гераклеї Понтійської — заснували м. Херсонес («півострів»). Місто розташовувалось на скелястому мисі (околиця сучасного Севастополя), оточеному зручними для кораблів бухтами

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Клятва жителів Херсонеса. Клянуся Зевсом, Геєю, Геліосом, Дівою, богами й богинями Олімпійськими та героями, котрі володіють містом, областю й укріпленнями херсонеситів:я буду однодумцем у справі добробуту міста і громадян;не порушу демократії, і тому, хто бажає зрадити або порушити, не дозволю й не приховаю разом з ним, але заявлю деміургам, що правлять у місті;

Номер слайду 14

Місто Тіра було засноване в гирлі річки Тірас ( Дністер) наприкінці VI ст. до н. е.- на початку V ст. до н. е. Жителі міста та околиць займалися землеробством, скотарством. Торгували з грецькими містами. На монетах карбували образи грецьких богів і богинь Деметри, Діоніса, Геракла, Афіни, Аполлона.

Номер слайду 15

Монети Тіри

Номер слайду 16

Засноване в VI ст. до н. е. на Керченському півострові м. Пантікапей («рибний шлях») лежало на березі глибокої зручної бухти, на важливому торговельному шляху, що сполучає Азовське море з Чорним. Пантікапей був розташований на укріпленому пагорбі — акрополі.

Номер слайду 17

Боспорське царство (Босфор-давньогрецька назва Керченської протоки)Столиця – м. Пантікапей, виникло внаслідок об'єднання античних міст-держав 480 р. до н. е. й об'єднувало територію Керченського і Таманського півостровів, а також південне узбережжя Азовського моря до гирла Дону. Ця держава не була суто грецькою, до неї входили і місцеві племена.

Номер слайду 18

У І ст. грецькі міста-держави потрапили під владу Риму. Остаточно вони були зруйновані в IV ст. навалою гунів. ГУНИ

Номер слайду 19

Античні поліси Північного Причорномор’я: Ольвія (з грец. – «щаслива»)-заснована в VII ст. до н. е. на правому березі Бузького лиману (сучасна Миколаївська обл.). Херсонес (з грец.-«півострів»)- засновано в V ст. до н. е. (околиця сучасного Севастополя). Тіра заснована в гирлі річки Тірас ( Дністер) наприкінці VI ст. до н. е.- на початку V ст. до н. е. (сучасне м. Білгород-Дністровський). Пантікапей (з грец. «рибний шлях») – засновано в VI ст. до н. е. на Керченському півострові

Номер слайду 20

Вправа «Наведи порядок в реченні»« була», «колонізації», «причиною», «полісів», «Основною», «перенаселеність», «грецьких».«залишив», «про», «жив», «деякий», «Найбільше», «інформації», «міста-колонії», «Ольвії», «Геродот», «грецькі», «у», «який», «час».

Номер слайду 21

Утворіть пари з назв грецьких міст-держав у Північному Причорномор’ї та місць їхнього розташування

Номер слайду 22

Хронологічні задачі:1. Місто Херсонес було засновано близько 422 року до н.е. жителями Гераклеї Понтійської. Скільки років минуло з часу заснування до наших днів ? 2. Місто Ольвія була знищена гунами в 70-роках IV століття. Скільки століть назад трапилася дана подія?

Номер слайду 23

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Розв’яжіть кросворд1. Грецька колонія, столиця Боспорського царства. НТІКААПЙЕП2)3)4)5)7)6)2. Центральний майдан з громадськими будівлями в грецькій колоніїРАОГА3. Грецький поліс, який заснував найбільше колоній. ТМЛІЕ4. Місто, яке засновує колоніїОЯЛІПРОТМЕ5. Грецька колонія, розташована на мисі поблизу Севастополя. СОНРЕСЕХ6. Грецька колонія, заснована у гирлі річки ДністерІАРТ7. Грецька колонія, назва якої перекладається як «щаслива»ЛЬЯІВО1)

Номер слайду 24

«Відритий мікрофон»:- Сьогодні я дізнався/дізналася… - Мене здивувало ….- Для мене стало відкриттям….- Я хотів/хотіла більш детальніше дізнатися про….- Мені було не зрозуміло….

Номер слайду 25

Домашнє завдання:-опрацювати § 29;-заповнити контурну карту (стор.8).

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку