Великдень. Презентація

Про матеріал
Великдень, Воскресіння Христове (грец. Ἡ Ανάστασις τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ; староцерк.-слов. Великъ дьнь, пол. Wielkanoc), Па́сха, також розм. Па́ска (грец. πάσχα, лат. Pascha, івр. פסח‎ песах — проходження повз) — найдавніше християнське свято, головне свято богослужебного року, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. У Католицькій церкві Великдень має найвищий статус торжества. Дата свята не є сталою і кожного конкретного року обчислюється за місячно-сонячним календарем (перехідне свято).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодні дива. Виконала : Ковтун Єлізавета

Номер слайду 2

Загадки. Говорить доріжка —Два вишитих кінця:«Умий своє личко,Щоб грязюка зійшла,Щоб мене не забруднити,Треба вчасно лице мити».

Номер слайду 3

Загадки. Що печуть на Великдень ?

Номер слайду 4

Загадки. Коли до церкви святити паску йдеш,В нього все складаєш і з собою береш….

Номер слайду 5

Загадки. Як запалять, то горить,Як горить, то плаче. Обережненько гасіть,Бо впече у пальчик!

Номер слайду 6

Значення кольору. Червоний. Символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. За церковною традицією яйце червоного кольору є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню.

Номер слайду 7

Значення кольору Жовтий. Символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю (колір стиглого зерна). Яйця цього кольору оберігали від злих сил та лихого. Також жовтий був кольором багатства.

Номер слайду 8

Значення кольору. Зелений. Колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізував пробудження природи від довгого зимового сну.

Номер слайду 9

Значення кольору Бурий, коричневий. Символізує землю та її приховану життєдайну силу.

Номер слайду 10

Значення кольору. Чорний. Колір ночі, всього невідомого та таємного. Зазвичай використовується як тло, підкреслює силу інших кольорів. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті.

Номер слайду 11

Значення кольору. Білий. Колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя.

Номер слайду 12

Значення кольору. Блакитний. Уособлював небо, повітря, воду, чистоту та здоров’я. На писанках він символізував насичення та небесну божественність.

Номер слайду 13

Знаки та орнаменти на писанках

Номер слайду 14

Знаки та орнаменти на писанках

Номер слайду 15

Знаки та орнаменти на писанках

Номер слайду 16

Тваринні символи

Номер слайду 17

Символ -Сонце. Його зображали на писанках у вигляді кола, восьмираменної зірки (яку ще називали ружею, існували прості, бокові, повні та сторцеві ружі), хреста, тринога (зображення трьох променів, що виходили з однієї точки та були закручені в один бік, його ще називали тригвер, трикверт), свасти (сварги, гачковий хрест).

Номер слайду 18

Символ-Хрест. Давній символ сонця, вогню, душі. Вважається «божим знаком». Хрест – це перетин двох ліній: вічності (вертикальна) та часу (горизонтальна). Є символом буття та небуття, початку та кінця. У християнстві він уособлює страждання та радість Воскресіння, спокуту гріхів.

Номер слайду 19

Символ-Зоря,Ружа. Цей символ зображували у вигляді п’яти- шести- семи-, восьмираменна зірки. Шестикутна – знак шести сторін горизонту співвіднесених з небом, а також знак року: дві половинки по шість місяців. Восьмикутна зірка містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свасті. Вона вважається символом кохання (писанка з ружею в подарунок вважалась освідченням в почуттях).

Номер слайду 20

Символ-Дерево Життя. Світове дерево можна розділити на кілька частин: крона (небесний світ, тут традиційно зображають птахів, бджіл та небесні світила: сонце, зорі, місяць), стовбур (земний світ: великі тварини, а також люди), коріння (підземний світ та вода: тут зображають змій, жаб, риб, водоплавні птахи). На писанках його зображують у вигляді вазону з уквітчаним деревцем, що символізує рід, родину (батько, мати та діти).

Номер слайду 21

Символ-Грабельки, Гребінці, Трикутнички з гребінцями. Писанки із грабельками писали в посуху, щоб викликати такі бажанні дощі, які мали принести гарний врожай.

Номер слайду 22

Символ Сварга. Символізує сонце. Є два різновиди орнаменту: правостороння – символізує схід сонця, добро, пробудження природи навесні, позитивну чоловічу енергію та лівостороння – захід сонця, руйнування, деградацію, зло, негативну жіночу енергію. Сваргу також була уособлення вдачі, довголіття, родючості, здоров’я та життя. На писанках її зображали у вигляді ламаного або гачкового хреста (у деяких регіонах цей орнамент ще називали п’явками, півнячими гребінцями, качиними шийками).

Номер слайду 23

Символ -Дубовий листок. Символізує силу, довголіття, терпіння. У поєднанні з жолудями – символ духовної та тілесної зрілості.

Номер слайду 24

Символ-Баранець. Символ смирення, невинності, безмежної любові, родючості. На писанках орнамент «баранячі ріжки» уособлює молоді пагони рослин.

Номер слайду 25

Символ-Риба. Уособлює воду, життя та здоров’я, а також новохрещення.

Номер слайду 26

Символ-Кінь. Символ невпинного руху сонця, чоловічої основи в природі. За християнською традицією уособлював безстрашного вісника віри, який летить у світ, готовий на смерть.

Номер слайду 27

Символ-Олень. Вважається охоронцем істини, провідником душ померлих. За давніми віруваннями олень на своїх рогах виводив сонце на небосхил. Найчастіше цей орнамент зустрічався на писанках Гуцульщини та Буковини.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Дякую за увагу !З Воскресінням Христовим щиро вас вітаю!Жити в радості й любові від душі бажаю!Запашною нехай буде Великодня ПаскаІ до віку буде з вами світла Божа ласка!Хай Божа матір Вас охороняє,А Дух Святий здоров'я посилає. Господь дарує Ангела з небес!– Христос Воскрес!– Воістину воскрес!

pptx
Додано
26 травня 2022
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку