Великі імперії Стародавнього Сходу. Вавилон. Ассирія.

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю розповісти про історію першого мегаполісу - Вавилону, його розквіт та занепад. А також проілюструє історію Ассирійської держави
Зміст слайдів
Номер слайду 1

History. Великі імперії Стародавнього Сходу. Вавилон. Ассирія. Наталія Пивовар

Номер слайду 2

Стародавній Єгипет-Створені чудеса світу - піраміди і сфінкс. -Збудовані грандіозні храми й обеліски. -Створена розгалужена іригаційна система землеробства. -Накопичені значні наукові знання з медицини, астрономії, математики. -Створене ієрогліфічне письмо. -Винайдено папірус. -Сформувалася складна релігія і міфологія. -Здійснена спроба запровадити єдинобожжя.

Номер слайду 3

Дворіччя (Межиріччя, Месопотамія) Шумер – найдавніша цивілізація. -Тут виникли найдавніші міста-держави. -Будівництво зіккуратів – храмів.-Створена розгалужена іригаційна система землеробства. -Записані перші закони. -Винайдено колесо. -Створено систему письма – клинопис. -Зародилась література. -Виникли перші школи.

Номер слайду 4

Вавилон виник у ХХІІІ ст. до н.е. Засновники – шумери, які називали його Кадінгірр, що означає “ворота Бога”. Розташований у самому центрі Дворіччя. Найбільшої могутності досяг у ІІ тис. до н.е. за часів правління царя Хаммурапі. Вавилон – “ворота бога”

Номер слайду 5

Найвідоміший вавилонський цар – Хаммурапі (1792-1750 р. до Р. Х.)Я ввів суворі покарання за злочини. Це я назвав поля «душею країни», тому що наше процвітання залежить від врожаю! скасував борги бідняків; підпорядкував храми;поділив країну на області, якими керували чиновники;упорядкував податки;заборонив продаж землі за борги;встановив контроль над торгівлею.

Номер слайду 6

Близько 1760 р. до Р. Х. Хаммурапі розробив збірник законів Вавилону. Текст законів вирізано клинописом на діоритовій стелі. Вона була знайдена в 1901-1902 рр. під час розкопок міста Сузи, куди її вивезли як трофей. Зараз вона міститься в Луврі. Текст складався з прологу, 282 статей та епілогу. Закони Хаммурапі

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Якщо злодій вкраде чуже майно, раба чи рабиню,худобу, його треба вбити. Того, хто візьме крадене, треба вбити. Якщо будівельник збудує будинок, він завалиться і когось уб’є, то за це треба вбити будівельника. Якщо лікар зробить людині надріз і спричинить смерть, то йому потрібно відрізати пальці. Якщо раб ударить вільну людину, то йому треба відрізати вухо. Якщо хтось ударить людину, рівну собі, то має заплатити штраф. Якщо чоловік має борг, його родина має бути в рабстві 3 роки, на 4-й їх потрібно відпустити на волю. Закони царя Хаммурапі

Номер слайду 9

Яке покарання було найпоширенішим? Вихованню якої риси в робітників сприяла стаття 2? Назвіть ще подібні статті з перерахованих. В яких статтях закріплюється соціальна нерівність? Чому остання стаття захищає рабів?

Номер слайду 10

З кінця Х ст до н.е. в Північному Межиріччі запанували войовничі ассирійці. У 18 столітті до н.е. Ассирію захопив давньовавилонський цар – Хаммурапі. У 14 ст. до н.е. відбувся занепад Давньовавилонського царства, що сприяє створенню держави ассирійців. Ассирійська держава простягалася на величезні території від Перської затоки до Смередземного моря. ЇЇ столицю Ніневію називали «лігвом левів»

Номер слайду 11

Поглянь, як це виглядало на карті

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Колісниця ассирійського царя

Номер слайду 14

Розквіт АссиріїВідомим завойовником був цар Ассирії  Тіглатпаласар І (1115-1077 рр. до н.е.). За його правління Ассирійська держава простягалася від узбережжя Середземного моря до верхів'їв Тигру. У цей час держава зміцнилася економічно. Успішно розвивалося землеробство, що дало можливість збільшити запаси зерна у порівнянні з попередніми періодами. Набувала розвитку торгівля. Основною торговельною артерією була річка Тигр. На її берегах у столиці Ассирії місті Ашшур для купецьких суден було збудовано численні причали. Згодом ассирійці контролювали всі торговельні шляхи Передньої Азії, крім тих, що проходили через Палестину.

Номер слайду 15

Тіглатпаласар І був не лише визначним полководцем, будівничим, а й дипломатом. Йому за успішне укладення союзу із давнім ворогом – Єгиптом – фараон подарував живого крокодила, що вважався символом добрих намірів. Єдиним ассирійським царем, який умів читати й писати, був Ашшурбаніпал.

Номер слайду 16

Період найвищого розквіту Ассирії почався за царя Тіглатпаласара III (745-727 рр. до н.е.). Він уперше в історії Дворіччя створив регулярну армію, яка утримувалася за кошт держави. Армія мала чітку організацію завдяки поділу на загони піхоти, кінноти й загони бойових колісниць. Маючи найбоєздатнішу в Дворіччі армію, Тіглатпаласар III підкорив Сирію, Вавилонське царство, яке на той час було ослаблене, та поширив владу ассирійців на території від Єгипту до Перської затоки й Закавказзя і створив першу в історії імперію.

Номер слайду 17

Імперія – велика держава, до складу якої входять підкорені народи.

Номер слайду 18

Загибель АссиріїЯк і будь-яка держава, побудована на насильстві над завойованими народами, Ассирія була приречена на нетривале існування. Постійні війни та боротьба за владу у верхівці суспільства, багатотисячні повстання на підкорених територіях ослабили Ассирію. Їй все важче було протистояти войовничим сусідам, вона шукала союзників у боротьбі з ними. Таким союзником для неї став Єгипет. Але підтримка Єгипту не врятувала колись могутню державу. У 614 р. до н.е. вавилоняни розпочали наступ на Ассирію, їхні союзники – мідійці – вщент зруйнували давню столицю Ассирії Ашшур. У 612 р. до н.е. вже об'єднані сили вавилонян і мідійців взяли в облогу одне з найбільших ассирійських міст – Ніневію.

Номер слайду 19

Залишки ассирійської армії разом з єгиптянами дали свій останній бій у 605 р. до н.е. біля Кархемиша. Колись могутня держава швидко розпалася, а її землі були взяті під контроль правителями Вавилона.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ассирія -Перша могутня імперія Стародавнього Сходу, що трималась на воєнній силі-Мала наймогутнішу армію Стародавнього Сходу.-Створена значна бібліотека глиняних книг. -Розквіт монументального мистецтва.-Поява прямокутного планування міст.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. думік лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
615
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку