Відкриті історичні задачі на розвиток мислення

Про матеріал
Пропоную до уваги деякі відкриті історичні задачі на розвиток історичного мислення, які можно використовувати як на уроках історії, так і під час проведення різних історичних змагань, наприклад Що? Де? Коли? Задачі більш актуальні для середнього шкільного віку.
Перегляд файлу

Пропоную до уваги деякі відкриті історичні задачі на розвиток мислення, які можно використовувати як на уроках історії, так і під час проведення різних історичних змагань, наприклад Що? Де? Коли?

Задача 1

Бачив я стіни твої, Вавилон, на яких просторо і колісницям

Умова: Давній Вавилон розташовувався між ріками Тигр та Євфрат. Ріки періодично розливалися і з’єднувалися в єдиному руслі на короткий час. Вавилон був містом – фортецею, зовнішня стіна фортеці була завтовшки 3 метра, а ширина рову навколо міста складала не менше як 12,5 метрів. За зовнішньою стіною на деякій відстані розташовувалася друга, схожа на першу стіна. На стінах через кожні 20 метрів розташовувалися спостережні вежі.

Але незважаючи на такі міцні укріплення Вавилон досить часто грабували й розорювали різні загарбники. Запропонуйте свої варіанти чому так траплялося.

Відповідь: Стіни Вавилона були побудовані із глини. Це означає, що щорічні повені і розливи Тигру та Євфрату підмивали і ослаблювали стіни цього міста. Глиняні укріплення навіть значної товщини могли бути зруйновані стінобитними пристроями.

Ще одне запитання на цю тему: Що вам відомо про крилатий вислів «Колос на глиняних ногах?»

Відповідь: «Колос на глиняних ногах» є уявним виразом, запозиченим із біблейської розповіді про тлумачення сну царя Навуходоносора пророком Данилом. Цей вираз використовується в ситуації, коли хочемо описати щось грандіозне, величне з виду, але слабке і ненадійне за своєю суттю.

Задача 2

Гроші – гості. То нема, то повні пригорщі.

Умова: Давньо спартанський законодавець Лікург розпочав свою діяльність щодо політичної перебудови Спарти у 884 р. до н.е. Щоб досягти соціальної рівності в суспільстві, він став вести боротьбу з багатством. Лікург бажав викорінити крадіжки і хабарі, а також взагалі відучити громадян Спарти заощаджувати кошти. З цією метою він провів реформу і досягнув свого – жителі Спарти відмовилися від заощадження. Поставте себе на місце Лікурга і придумайте як можно було не відміняючи грошей, зробити так, щоб жителі Спарти самі відмовилися від заощадження?

Відповідь: Реформа Лікурга полягала у вилученні з обігу злитків із дорогоцінних металів, які виконували функцію грошей в Спарті. Замість срібних і золотих злитків Лікург ввів залізні прути – громіздкі і важкі. Саме вони стали тепер грішми. Їх було дуже незручно носити з собою та зберігати. Розраховуватися за великі угоди теж було не зручно, тому що такі гроші потрібно було везти візком до місця укладення. Введення залізних прутів викорінило хабарі, також ця реформа зруйнувала торгівлю з сусідніми державами, які не приймали у вигляді оплати такі гроші. Введена Лікургом система проіснувала в Спарті близько 500 років.

Ще одне запитання на цю тему: Чим розплачувалися люди в давнину за товари і послуги до появи грошей?

Відповідь: Еквівалентом грошей були різні предмети – зброя, інструменти, домашні тварини і, навіть, сіль. Соляні бруски цінувалися і використовувалися в якості грошей в різних частинах світу. Більш того, є версія, що частинка «сіль» є основою англійського слова «salary» (зарплата) оскільки в часи Римської імперії легіонери отримували частину зарплати сіллю.

Ще одне запитання на цю тему: Історія людської цивілізації зберегла для нас монети різних форм – прямокутні, овальні, квадратні, кругленькі з отвором посередині. І все ж найбільш розповсюдженою формою монети є кругла плоска монета. Як ви вважаєте чому саме ця форма стала найбільш популярною серед монет?

Відповідь: Круглі плоскі монети більш зручні, тому що вони не рвуть своїми гострими краями кишені і гаманці, менше стираються по периметру, більш зручні для використання в торгівельних автоматах, економічно вигідні при виробництві – для виготовлення монети квадратної форми потрібно більше металу.

Задача 3

Як вибрати кращого і розумнішого?

Умова: З ім’ям Лікурга пов’язано зміна державного устрою, встановлення багатьох законів і звичаїв Стародавньої Спарти. Лікург визначив найвищим органом керування Спартою Раду старійшин (герусію). В раду входили 2 царя і 28 старійшин (геронтів). Геронти вибиралися із найбільш мудрих та шанованих громадян старших 60 років. Посада геронта була пожиттєво. У випадку смерті одного із старійшин потрібно було обрати іншого. Вибирали народними зборами, які відбувалися таким чином – кандидати на посаду по черзі з’являлися на площі перед людьми, виходили за жеребом, йшли мовчки, а народ вигуками показував своє відношення до кандидатів, за кого голосніше кричали, того і вибирали. Гучність вигуків натовпу оцінювали виборні. Як в таких умовах виборів виборним бути неупередженими, щоб вибрати саме того, за кого кричали найбільше. Самі виборні теж могли вболівати за певних кандидатів, тож як бути неупередженим в цій ситуації. Запропонуйте дієве рішення.

Відповідь:  Виборні під час виборів знаходилися в окремій закритій кімнаті, де не могли бачити, хто виходить на площу, але могли чути вигуки тих, хто голосує. Виборні могли робити тільки відмітки на своїх дощечках за кого найбільш голосно вигукували люди.

Задача 4

Хто боїться, той наполовину вже програв.

Умова: IV ст. до н.е. Стародавня Греція. Тиша перед битвою. Афінських військ мало, але вони чекають на допомогу. Ворожих сил набагато більше, але вони поки що не наступають. Афінський полководець Харес щоб виграти час, поки прийдуть на допомогу війська, вирішив вдатися до військової хитрості. Запропонуй афінянам військову хитрість, щоб ворог вирішив не розпочинати атаку.

Відповідь: Харес вирішив створити видимість того, що прийшли на допомогу нові сили. З цією метою вночі більша частина його війська покинула укріплений табір, а вранці відкрито повернулася. Таким чином Харес обманув ворога і дочекався реальної допомоги.

Задача 5

Для чого компас нам на шляху? Нам все рівно куди йти!

Умова: Як відомо, перші компаси винайшли в Китаї. Але зовсім не для подорожей. В морській навігації ці прибори китайці розпочали використовувати лише з ХІ ст. А що ж до цього? Запропонуй свої варіанти як могли використовувати компас китайці якщо не для плавання по морю?

Відповідь: Стародавні китайці використовували компас в системі фен-шуй. Це містична практика щодо організації простору. Китайці вірили, що за фен-шуєм для успішного ведення домашнього господарства потрібно розташовувати меблі, рослини, приміщення, тварин і т.д. в правильній орієнтації за сторонами  світу.

Задача 6

Хто попереджений, той озброєний.

Умова: Одного разу Ганнібалу стало відомо, що вночі частина його воїнів перейшла на бік римлян. Крім того, в полководця були підозри, що в його війську ще проникли римські шпигуни. Як вчинити в такій ситуації? Як не допустити, щоб його колишні воїни билися проти свого колишнього командира? Запропонуйте свої варіанти.

Відповідь:  Карфагенський полководець оголосив що вночі за його наказом його воїни за його наказом перейшли на бік римлян для розвідки їхніх планів. Ганнібал попередив, що не можно звинувачувати в зраді їх, так як вони виконують його наказ. Через римських шпигунів ця промова стала відома римлянам і перебіжчики були страчені.

docx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку