Від чого залежить стресостійкість?Особливості, причини

Про матеріал

Як сфорувати стресостійкість у стресових ситуаціях? Стрес неминуча реальність нашого життя, і не обов'язково негативна.Адже стрес допомагає нам швидко приймати рішення і діяти у складних ситуаціях.Стрес може стати як позитивним , так і негативним досвідом в залежності від ситуації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала практичний психолог Дрогобицького ліцею Дрогобицької міської ради Мойшевич Надія. Від чого залежить стресостійкість?Особливості, причини.

Номер слайду 2

- Стрес – стан або почуття, яке відчуває людина, коли усвідомлює, що вимоги перевищують особисті та соціальні ресурси, які вона здатна мобілізувати. Річард Лазурус. Стрес - неминуча реальність нашого життя, і не обов′язково негативна. Адже стрес допомагає нам швидко приймати рішення і діяти у складних ситуаціях. Стрес може стати як позитивним так і негативним досвідом в залежності від ситуації.

Номер слайду 3

Ще сто років тому французький психолог Сельє виділив три стадії стресу: - стадія тривожності (з′являється загроза організму чи психіці); - стадія опору (резистентності) ( використовує і мобілізує всі сили на опір стресу;- стадія виснаження (коли необхідний відпочинок). ′

Номер слайду 4

Управляти стресом полягає не в тому, щоб його повністю позбутися, бо це не реально, а в тому, щоб усунути непотрібний стрес і допомогти впоратися із неминучим. Управляти стресом полягає не в тому, щоб його повністю позбутися, бо це не реально, а в тому, щоб усунути непотрібний стрес і допомогти впоратись із неминучим. Стресостійкість – комплекс особистісних якостей, що дозволяє переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження без особливих шкідливих наслідків для власного здоров′я, оточуючих і своєї професійної діяльності. 

Номер слайду 5

Сальватор Алант розвинути стресостійкість допоможе:- соціальна взаємодія, соціальна комунікація, соціальні продуктивні стосунки (лише ті, які підтримують вашу енергію;- оптимізм (передбачення позитивного розвитку подій);- самоконтроль і саморегуляція ( це мій вибір і я його дотримуюсь і докладаю зусиль, вміти використати стрес для свого саморозвитку;- емоційний інтелект (взаємодія між своїми емоціями , усвідомлення своїх потреб і емоцій, емоційне адекватне реагування на ситуацію;

Номер слайду 6

- гнучкість інтелектуальна, особистісна, емоційна (основні навички, стержневі, незмінні цінності);- самооцінювання та впевненість у собі ( не вміємо і не прагнемо цього робити, не маємо сформованого уявлення про себе, хочемо, щоб нас хвалили інші);- самодостатній рівень автономії ( розвивати у себе вміння бути на одинці);

Номер слайду 7

- сила і психологічна витривалість ( емоційна здатність до переживання емоцій);- збереження довготривалої перспективи ( бачити сьогоднішні помилки на перспективу і вчитися на них);- підкріплення свого фізичного тіла і соматичного здоров′я. Бути стресостійким не означає жити без стресу, а означає вміти мати чи шукати сили опиратися.

Номер слайду 8

Способи як підвищити стресостійкість:1. визначити стрес-фактор2. змінити, коли це можливо стрес –фактор3. встановити здорові обмеження ( бути реалістичними, знати свої можливості4. залучати інших людей, близьких, знайомих, бути відкритими до їх порад та дослухатися до них та приймати їхню допомогу5. бути активним (займатися спортом, улюбленими справами)6. бути оптимістом ( зустріти негатив із позитивом, адже позитивне ставлення не дасть вам зануритись у почуття пригніченості.

Номер слайду 9

Хочете стати більш стійкими до стресових ситуацій розвивайте резілієнс. Погані речі трапляються , і так буде , отже нам треба навчитися правильно на них реагувати . Резілієнс – здатність відновлюватися після психологічних проблем, повертатися до початкової форми. Людям, які мають низький резілієнс складно відновлюватись самостійно і є великий ризик, що саме вони можуть постраждати від психічних розладів.

Номер слайду 10

Як розвивати резілієнс?- визнати, що психологічні проблеми теж частина життя- знижувати рівень психологічного навантаження- не боятися звертатися про допомогу - вчитися розуміти себе і свої емоції- зрозуміти, що зміни природна річ- скласти список із 10 речей , які є саме для вас ресурсними(тобто тими, що вас підтримує, наповнює)

Номер слайду 11

Формула резілієнс: Ситуація – обмірковування - емоція - поведінка

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kurchenko Galina
    Супер! Дуже послідовно, лаконічно, доступно. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
6539
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку