Від Чорнобиля - до незалежності

Про матеріал
Презентація про Чорнобильську катастрофу та про те, як вона підштовхнула боротьбу за незалежність України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 25. Від Чорнобиля – до незалежностіДмитро Литов – 29 квітня 2023 р.

Номер слайду 2

Україна у складі СРСР: останні роки270 років, з 1921 по 1991 рік, Україна знаходилася під владою Комуністичної партії Радянського Союзу, яка контролювала все приватне життя.

Номер слайду 3

Русифікація3 Володимир Щербицький, голова Комуністичної партії України, проводив політику русифікації. В університетах викладали майже виключно російською мовою; у школах російськомовні викладачі отримували вищу платню.

Номер слайду 4

Контроль приватного життя4 Всі крамниці і підприємства були державними. Виїзд за кордон був неможливий без дозволу Комітету державної безпеки. Навіть прослуховування закордонної музики могло мати неприємні наслідки.

Номер слайду 5

Піонери та комсомол5 Всі діти мали бути членами організації піонерів, а старші – комсомолу (Комуністичної спілки молоді). Виключення з них вважалося за велику ганьбу(фото – архів автора).

Номер слайду 6

Горбачов і Перестройка6 Михаїл Горбачов, новий та відносно молодий лідер компартії (порівняно зі своїми колегами, яким вже було за 70), почав обережні реформи, відомі як «перестройка». Втім, він хотів провести лише невеликі зміни – так, щоб комуністи зберегли владу.

Номер слайду 7

Підготовка до ядерної війни7 Старшокласники були повинні проходити початкову військову підготовку, де їм пояснювали про небезпеку ядерної війни. І тим не менше, комуністи виявилися зовсім не готовими до реальної ядерної катастрофи.

Номер слайду 8

Чорнобильська атомна станція8 Через міжнародні санкції, на радянських підприємствах часто використовували деталі з неякісних матеріалів, їх треба було постійно випробувати на витривалість. У квітні 1986 р. на Чорнобильській станції також вирішили провести випробування (фото – УНІАН та АР).

Номер слайду 9

Аварія9 В ніч з 25 на 26 квітня стався вибух на 4-му реакторі. Радіоактивна хмара накрила територію площею 155 тисяч кв. км. У повітря (у вигляді мікрочастин) потрапило близько 6 тон радіоактивних матеріалів.

Номер слайду 10

Евакуація10 Поряд зі станцією були розташовані міста Чорнобиль та Прип’ять. Вже за кілька годин стало ясно, що ситуація катастрофічна, про що повідомили керівництво України та СРСР. Було наказано евакуювати людей.

Номер слайду 11

Секретність11 Керівники Компартії України з самого початку отримали інформацію про катастрофу. Але протягом цілого тижня її приховували від людей.1 травня у Києві відбулася святкова демонстрація.

Номер слайду 12

Самостійна евакуація12 Попри секретність, до людей доходили звістки про масштаб катастрофи – як від знайомих, так і через зарубіжне радіо. Люди також помітили, що керівники почали вивозити свої сім’ї, і почали робити так само, незважаючи на погрози.

Номер слайду 13

Саркофаг13 Заступник голови уряду СРСР Щербина керував роботами зі зведення саркофагу над небезпечним 4-м блоком. Він не боявся конфліктувати навіть з Горбачовим, і завдяки його діям небезпеку усунули, але сам він невдовзі помер від наслідків радіації.

Номер слайду 14

Ліквідатори14 Ліквідатори, тобто люди, які працювали над усуненням наслідків, знаходилися у смертельній небезпеці, багато з них потім захворіли на променеву хворобу. Периметр зони був оціплений військами. На фото: ліквідатор Василь Ігнатенко та його дружина Людмила (фото з її особистого архіву).

Номер слайду 15

Зона відчуження15 Навколо Чорнобиля та забруднених територій утворили зону відчуження. У цій зоні після евакуації людей розмножилися дикі тварини (фото: Сергій Гащак для ВВС).

Номер слайду 16

Осмислення катастрофи16 Хоча до кінця літа 1986 р. рівень радіації суттєво знизився, міри застереження зберігалися і в наступні роки. Люди почали виступати з вимогами розслідувати катастрофу та забезпечити їх безпеку.

Номер слайду 17

1989: Перші вільні вибори17 Побачивши, що комуністична влада виявилася слабкою та неспроможною на адекватні міри, люди боялися її все менше. У 1989 р. відбулися перші вільні вибори народних депутатів СРСР, на яких багато комуністів програли.

Номер слайду 18

Народний рух України18 Активісти все сміливіше висували вимоги до влади. Наприкінці 1989 року вони заснували Народний Рух України – першу опозиційну партію в радянській Україні. Потім з’явилися і інші. На виборах 1990 р. діячі Руху були обрані до Верховної Ради, хоча і становили там меншість.

Номер слайду 19

Комуністи – «за незалежність»19 Певна частина комуністів зрозуміла, що починають втрачати владу, і щоб її зберегти, треба підтримати певні вимоги опозиції. Серед них був і впливовий діяч Леонід Кравчук, якого 1990 р. обрали новим Головою Верховної Ради Української РСР.

Номер слайду 20

1990 – 1991: суверенітет без незалежності201990 р. Україна проголосила суверенітет. Це ще не була повна незалежність, але Верховна рада вже могла блокувати несприятливі рішення Москви. У багатьох регіонах України почали знімати радянську символіку.

Номер слайду 21

1991: невдалий переворот в Москві21 У серпні 1991 р. заколотники в Москві заарештували Горбачова. У Київ приїхав генерал Варенников з вимогами до Кравчука, але той зайняв ухильну позицію. Тим чином, люди почали виходити на центральні майдани різних міст України з протестами.

Номер слайду 22

Проголошення незалежності22 Після провалу заколоту Кравчук, якого звинувачували у співпраці з заколотниками, скликав Верховну Раду та проголосив незалежність. У грудні 1991 р. незалежність остаточно підтвердив референдум, а Кравчука обрали першим президентом України.

Номер слайду 23

Чорнобиль у народній пам’яті23 Чорнобиль став відомим феноменом світової культури. Найкращий фільм про ці події зняли у Великій Британії.

Номер слайду 24

Зона відчуження як туристичний об’єкт24 З плином часу, радіація у Зоні відчуження знизилася, і туди почали приїздити туристи, щоб подивитися на покинуті «міста-привиди». Втім, ґрунт там досі забруднений, і жити там не можна.

Номер слайду 25

Зона відчуження у 2022 році25 У лютому 2022 р. російські війська наступали на Київ через «зону відчуження». У Москві думали, що це така «військова хитрість». Наступ відбили, а багато окупантів потрапили у лікарні з тяжкими хворобами.

Номер слайду 26

Додаткове читанняhttps://localhistory.org.ua/texts/interviu/sergii-plokhii-ukrayinska-politika-i-ukrayinska-nezalezhnist-znachnoiu-miroiu-vinikli-z-chornobilia/ https://localhistory.org.ua/search/?tag=chornobilhttps://nus.org.ua/articles/yak-rozpovisty-uchnyam-pro-avariyu-na-chornobylskij-aes-porady-vchytelyam-pidbirka-video-ta-literatury-dlya-ditej 26

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку