Втрачена Україна, ч. 2: Лемківщина та Ряшівщина

Про матеріал
Презентація продовжує тему першої частини: про етнічні групи історично українського походження, які поступово втрачають зв'язок з Україною, асимілюються, і вже іноді ідентифікують себе інакше. У другій частині - розповідь про лемків, а також про спробу створити з них "окремий карпато-русинський народ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Втрачена Україна»?Частина 2. На Захід та Південь від України. На світлині – лемки. Дмитро Литов, 10 грудня 2022 року

Номер слайду 2

2 Лемки (руснаки, русини)Лемки – це особлива група українців. Їх так звуть через характерне слово. Їхньою говіркою слово «лем» означає «тільки». Історично вони жили у Закарпатті – на землях сучасних України, Польщі, Словаччини та Угорщини.

Номер слайду 3

3 Під владою угорців. Землі, де зараз живуть лемки, довгі століття перебували під владою Угорського королівства. Угорські феодали збудували багато фортець (на світлині – замок Паланок у Мукачеві).

Номер слайду 4

4 Словаки – сусіди лемків. Поряд з лемками, також під владою Угорського королівства, жили словаки – народ, споріднений українцям. Їхня мова дуже схожа на українську. Від словаків лемки запозичили багато звичаїв.

Номер слайду 5

5 Лемки (руснаки, русини)Закарпатська (лемківська) говірка відрізняється від інших говірок української мови тим, що містить багато угорських та словацьких виразів.

Номер слайду 6

6 Опришки. На закарпатських землях у 16-18 столітті існували «благородні розбійники», яких звали опришки. Вони не визнавали владу місцевих феодалів, та користувалися підтримкою місцевих селян. Відомими опришками були Федір Головатий, Андрій Савка та Олекса Довбуш.

Номер слайду 7

7 Україна – то далеко…Чи завжди лемки вважали себе українцями? Історично наш народ називав себе «русини», але після повстання Хмельницького назва «українці» почала витісняти стару назву. У 17-18 ст. для людей більше важив релігійний принцип, аніж національний. На заході люди були переважно греко-католики, на сході – православні. Але оскільки польські та угорські феодали вважали чужими та притискали і перших, і других, між українцями від Дніпра до Закарпаття почало формуватися почуття спільноти.

Номер слайду 8

8«Русини» та Духнович. Священик Олександр Духнович багато зробив для просвіти жителів Закарпаття. Але водночас він не вірив у те, що можна створити єдину Україну. Натомість він казав, що жителі Закарпаття – то особливий народ, «закарпатські русини».

Номер слайду 9

9«Угроруси» та Стрипський. Серед закарпатців були й такі, які вважали, що головне – добитися права друкуватися місцевим діалектом. Але ідеолог цього руху, Гіядор Стрипський, стверджував, що закарпатці – то частина Великої Угорщини, навіть якщо вони розмовляють своєю мовою. Його брат не поділяв його ідеї та був учасником українського руху.

Номер слайду 10

10 Під владою Чехословаччини. Чехі надали Карпатській Україні автономію та дозволили викладати у школах та друкувати книжки власною мовою. Але серед жителів Закарпаття розгорнулася боротьба: яка мова – «власна»? Хтось друкував українською мовою, а хтось спеціально наближував місцеву говірку до російської мови.

Номер слайду 11

11 Карпатська Україна. У 1938 році перед Чехословаччиною постала загроза німецької окупації. Тоді Закарпаття проголосило незалежну державу – Карпатська Україна.Її очолив священик Августин Волошин. Для захисту карпатських земель створили армію – Карпатську Січ.

Номер слайду 12

12 Угорська окупація. Закарпаття у 1939 році захопили угорці, які жорстоко розправилися з борцями за незалежність. Під угорською владою дозволили друкувати книжки та газети місцевим діалектом, який навмисно робили якомога відмінним від української мови.

Номер слайду 13

13 Енді Воргол. Енді Воргол (Андрій Варгола) був відомий американський художник, який народився у родині вихідців з Закарпаття. На його честь у словацькому Закарпатті створили музей мистецтва.

Номер слайду 14

14«Русинський рух»Частина лемків, які живуть у Словаччині та Польщі, хочуть відокремитися від українців, і звуть себе особливим «русинським народом». Їхнім лідером є американсько-канадський історик, професор Павло Маґочій. Проблема «русинського руху» в тому, що вони досі навіть не виробили спільної «русинської мови», тоді як українцям закарпатські говірки зрозумілі.

Номер слайду 15

15 Театр Духновича у місті Пряшів. Місто Пряшів у Словаччині – один з історичних центрів лемків. У 1990 році там заснували Театр імені Олександра Духновича, який мав ставити п’єси «русинською мовою». Але насправді вийшло так, що театр почав дедалі частіше ставити українські п’єси, як старовинні, так і сучасні, бо саме їх розуміли та приходили дивитися глядачі. Приїжджайте туди і ви – не пожалкуєте!

Номер слайду 16

16 Музика та фестиваліПослухайте пісні лемківським діалектом, які виконують словацькі групи: Гурт HRDZA, «Полюбила я Штефана»: https://www.youtube.com/watch?v=ZALtz. Tm. Pz-E Гурт TERABORSUK, «Дискотека»: https://www.youtube.com/watch?v=Zdexhi7yow. Y Існує також фестиваль «Лемківська ватра» у Польщі.

Номер слайду 17

17 Українці та «руснаки» у Сербії та ХорватіїНа землях колишньої Югославії, тобто у Сербії та Хорватії, також існує кілька міст, де значна частина людей розмовляє або українською, або лемківськими говірками. Останні часто звуть себе «руснаками».Їхня говірка вже досить сильно відрізняється від української, тому що контактів з Україною було мало.

Номер слайду 18

18 Лемки у ПольщіНевелика кількість лемків жила також у Польщі. До 2-ї світової війни, так само як і в Угорщині, і в Чехословаччині, частина лемків підтримувала український рух, частина асимілювалася, а частина вважала себе особливим «лемківсько-русинським народом».

Номер слайду 19

19 Операція «Вісла»Після 1945 року поляки примусово переселили всіх українців, які жили уздовж польського кордону, на захід Польщі, якомога далі від України.

Номер слайду 20

20 Ряшівщина. На захід від України є ще одна історична область, де колись жили українці. Якщо ви приїдете до польських міст Ряшів або Перемишль, то побачите знайому архітектуру, знайомі церкви – нібито ви опинилися на Львівщині. І дійсно, до 1945 року тут багато людей розмовляли українською мовою. Але потім частину польська влада переселила далі від кордону, як лемків, а частина перейшла на польську мову.

Номер слайду 21

21 Що можна почитати. Білий Д. Кубань. Остання спроба бути з Україною: https://localhistory.org.ua/texts/statti/ostannia-sproba-buti-z-ukrayinoiu/ Пивоваров С., Спірін Є. 104 роки тому Кубанська Народна Республіка оголосила про незалежність від Росії та кілька разів намагалася обʼєднатися з Україною: https://babel.ua/texts/76760-104-roki-tomu-kubanska-narodna-respublika-ogolosila-pro-nezalezhnist-vid-rosiji-ta-kilka-raziv-namagalasya-ob-yednatisya-z-ukrajinoyu-zreshtoyu-vsih-zahopili-bilshoviki-istoriya-v-arhivnih-foto

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку