Українці в Канаді (історія та сучасний стан)

Про матеріал
Українська діаспора в Канаді: виникнення, хвилі еміграції, історія і сучасний стан.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українці в КанадіДмитро Литов, 26 листопада 2022 року

Номер слайду 2

2 Скільки українців в Канаді?Канадські українці (за даними 2016) — 11-та за чисельністю мовно-етнічна група — 1 359 660 осіб. До війни 2022 р. Переважна більшість українців Канади жила в таких провінціях: Альберта (переважно в місті Едмонтон), Онтаріо (переважно в Торонто), Манітоба (переважно у місті Вінніпег). З них переважна більшість належала до греко-католицької церкви, на другому місці – православні. На світлині – писанка у с. Вегревіль, Альберта.

Номер слайду 3

3 Хвилі переселення1. 1891-1914: до Першої світової війни (переважно з заходу України до Альберти, Манітоби та Саскачевану).2. 1920—1941 — «друга хвиля» масової трудової імміграції та консолідація етнічної групи. 3. 1950—1960 — «третя хвиля» імміграції з переміщених осіб. Багато людей оселяються у великих містах: Торонто, Монреаль, Едмонтон, Вінніпег тощо.4. 1960—1991 — розвиток української етнічної групи Канади в умовах відсутності поповнень з України.5. 1991-2014 — «пострадянська» міграція (переважно російськомовна).6. 2014-2022 — відродження громади.7. 2022 — «воєнна» міграція.

Номер слайду 4

4 Перша хвиля: 1891 – 1914 рр. Перша хвиля складалася переважно з селян західних земель України (під владою Австро-Угорщини). З земель під владою Росії виїхати було значно важче.Іммігранти були переважно селянами і селилися у тих провінціях, де було багато сільськогосподарських земель: Альберта, Манітоба, Саскачеван. На світлині: 1911, іммігранти в провінції Квебек. (photo by W. J. Topley/courtesy Library and Archives Canada/PA-10401)

Номер слайду 5

5 Перша світова війна1914 р. почалася Перша Світова Війна. Оскільки більшість українців приїхали в Канаду з територій, які знаходилися під владою Австро-Угорської імперії, їх сприймали як ворогів. Тому влада примусово переселила більшість українців до спеціальних таборів примусової праці, де кількасот людей померло від голоду та хворіб (photo CBC News, https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/ukrainian-internment-camps-bc-world-war-1.5809240 ).Інтернування було поступово скасовано 1918 – 1920 рр. Водночас, українці служили в канадській армії (на фото – капрал Пилип Коновал, Imperial War Museum, Q67190).

Номер слайду 6

6 Визвольні змагання: 1918-1920 Після того, як УНР програла війну більшовикам, частина борців за незалежність врятувалася в країнах Європи. Лише невелика їх частина захотіла переїхати до Канади, бо Європа здавалася заможнішою та безпечнішою.

Номер слайду 7

7 Друга хвиля: 1920-1939 рр. У період між двома світовими війнами українці переселялися в Канаду переважно з територій, які тоді знаходилися під владою Польщі, Чехословаччини або Румунії. Це теж були переважно селяни. Водночас, втекти з Радянського Союзу було дуже важко – це вдалося лише одиницям. Світлина – з сайту «Локальна історія»:https://localhistory.org.ua/stari-foto/ukrayinski-emigranti/

Номер слайду 8

8 Церква. Українські громади гуртувалися переважно коло церкви. При церквах існували школи, де вивчали не тільки Святе письмо, але й основи української мови (бо в канадських школах її тоді не викладали). Серед переселенців тоді переважали віряни Української греко-католицької церкви, хоча були і римо-католики, і православні. На світлині – собор у м. Вінніпег.

Номер слайду 9

9 Одруження. Нерідко українські іммігранти поверталися у «Старий Край» (так вони звали Україну), щоб одружитися, бо в Канаді вибір був дуже невеликий, а місцеві не хотіли одружуватися з іншомовними. На такий сюжет був знятий фільм-мюзикл «Гуцулка Ксеня»: https://youtu.be/gj. Ccc9 VOR3 E

Номер слайду 10

10 Українці – герої Канади. Багато канадців українського походження відзначилися як на фронтах Другої світової, так і у миротворчих операціях, де брала участь Канада. На світлині – Президент Української Стрілецької Громади Андрій Соханівський, під час 2-ї світової війни – капітан канадської армії.https://newpathway.ca/introductory-remarks-at-the-ucc-uwva-remembrance-ceremony-at-ukrainian-canadian-memorial-park/

Номер слайду 11

11«Переміщені» під час окупаціїУ 1941-1944 рр. Україна знаходилася під німецькою окупацією. Німці примусово перевезли багато людей у Німеччину або на інші окуповані території для праці на заводах та шахтах. Під німцями було важко, але люди також пам’ятали суворі радянські репресії та Голодомор, що були раніше, і після поразки Німеччини люди боялися повертатися під владу Сталіна. Після війни таких людей звали «переміщені особи». Фото: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3318589-kiiv-pid-nacistskim-cobotom-projti-kriz-peklo-i-viziti.html

Номер слайду 12

12 Третя хвиля: 1950-1960 рр. У кінці 1940-х рр. США та Канада дозволила «переміщеним особам» іммігрувати. Серед «переміщених осіб» було багато освічених людей; були кваліфіковані робітники, були учасники українського національного руху на окупованих землях. Світлина: табір «переміщених осіб», Internet Encyclopedia of Ukraine.

Номер слайду 13

13«Пласт» у Канаді«Пласт» - українська скаутська організація. У Канаді він поширився серед української діаспори після Другої світової війни. У 1954 році Канадський «Пласт» став співзасновником Конференції Українських Пластових Організацій. Світлина: https://meest-online.com/diaspora/canada-diaspora/plast-proviv-krajovyj-zjizd-u-kanadi/

Номер слайду 14

141960-1990: окремо від батьківщини. До самого розпаду Радянського Союзу іммігрувати звідти було дуже важко. Тому канадська українська громада розвивалася майже без контактів з Україною, створювала власну літературу, музику, мистецтво. Діти іммігрантів вже не зовсім розуміли, навіщо їм українська мова, і переходили на англійську. У 1980-ті роки кількість українських видань в Канаді почала знижуватись.

Номер слайду 15

15 Пострадянська міграція: 1991-2014 рр. Коли Україна здобула незалежність, українці почали переїжджати до Канади. Спочатку знайомство зі старою громадою складалося важко: ті, хто приїжджав, пройшли через радянські школи, тому у побуті частіше користувалися російською мовою.

Номер слайду 16

16 Відродження діаспори: 2014-2022 р. Окупація Криму та Донбасу, яка триває з 2014 р., водночас підштовхнула розвиток української громади в Канаді. Громада стала активною, люди дедалі частіше вживали українську мову, залучалися до збору коштів для української армії, спілкувалися з канадськими політиками. На світлинах: український фестиваль в Оттаві, 2017; візит Олега Сенцова в Оттаву, 2020.

Номер слайду 17

17 Воєнна імміграція: з 2022 р. З початком війни Канада відкрила програму CUAET для новоприбулих. Водночас велику допомогу новоприбулим надали також прості канадці; деякі пропонували українцям жити у них, допоки вони знайдуть житло та роботу. На світлині (автора): маніфестація українців Оттави за кілька годин до вторгнення, ввечері 23 лютого 2022 р.

Номер слайду 18

18 Політики. Ліворуч – Роман Гнатишин, колишній генерал-губернатор. Праворуч – Христя Фріланд, заступниця прем’єр-міністра Канади.

Номер слайду 19

19 Астронавти. Ліворуч – Роберта Бондар. Праворуч – Джошуа Кутрик.

Номер слайду 20

20 Спорт. Ліворуч – Євген Мельник, колишній власник клубу Ottawa Senators (photo: Globe and Mail)Праворуч – Руслан Федотенко, гравець НХЛ.

Номер слайду 21

21 Що можна почитати. А. Зубик (2015). Сучасна українська діаспора у Канаді та США: https://geography.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2015/03/Suchasna-ukrains-ka-diaspora-u-Kanadi-ta-SSHA.pdf Українські емігранти – на сайті «Локальна історія»: https://localhistory.org.ua/stari-foto/ukrayinski-emigranti/ Trunk Tales: https://www.umcontario.com/trunk-tales Ukrainian Canadians – at Canadian Encyclopedia: https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/ukrainian-canadians#

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку