Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало

Про матеріал
Ви вже знаєте, що в однорідному прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно. А що відбувається, якщо на шляху пучка світла є якесь тіло? Частина світла може пройти крізь тіло, якщо це тіло прозоре, частина поглинеться, а частина обов’язково відіб’ється від тіла. Деякі відбиті промені потраплять у наші очі, і ми побачимо це тіло.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало. Курчинська Д. В.

Номер слайду 2

Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам’ятаю Конфуцій

Номер слайду 3

Ви вже знаєте, що в однорідному прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно. А що відбувається, якщо на шляху пучка світла є якесь тіло? Частина світла може пройти крізь тіло, якщо це тіло прозоре, частина поглинеться, а частина обов’язково відіб’ється від тіла. Деякі відбиті промені потраплять у наші очі, і ми побачимо це тіло

Номер слайду 4

Для встановлення законів відбивання світла скористаємося спеціальним приладом — оптичною шайбою*. У центрі шайби закріпимо дзеркало і спрямуємо на нього вузький пучок світла так, щоб він давав на поверхні шайби світлу смужку. Бачимо, що пучок світла, відбитий від дзеркала, також дає світлу смужку на поверхні шайби. Напрямок пучка світла, який падає, задамо променем СО . Цей промінь називають падаючим променем. Напрямок відбитого пучка світла задамо променем OK. Цей промінь називають відбитим променем. Із точки O падіння променя проведемо перпендикуляр OB до поверхні дзеркала. Звернемо увагу на те, що падаючий промінь, відбитий промінь і перпендикуляр лежать в одній площині, — в площині поверхні шайби.

Номер слайду 5

Кут α між падаючим променем і перпендикуляром, проведеним із точки падіння, називають кутом падіння; кут β між відбитим променем і даним перпендикуляром називають кутом відбивання. Вимірявши кути  і , можна переконатися, що вони є рівними.

Номер слайду 6

Якщо пересувати джерело світла краєм диска, кут падіння світлового пучка змінюватиметься і відповідно змінюватиметься кут відбивання, причому щоразу кут падіння і кут відбивання світла будуть рівними. Отже, ми встановили закони відбивання світла:

Номер слайду 7

1. Промінь падаючий, промінь відбитий і перпендикуляр до поверхні відбивання, проведений із точки падіння променя, лежать в одній площині. 2. Кут відбивання дорівнює куту падіння:=.

Номер слайду 8

За допомогою дзеркала на оптичній шайбі можна продемонструвати також оборотність світлових променів: якщо падаючий промінь спрямувати шляхом відбитого, то відбитий промінь піде шляхом падаючого

Номер слайду 9

загальні характеристики зображень у плоских дзеркалах. 1. Плоске дзеркало дає уявне зображення предмета. 2. Зображення предмета в плоскому дзеркалі та власне предмет є симетричними відносно поверхні дзеркала, і це означає: 1) зображення предмета дорівнює за розміром самому предмету; 2) зображення предмета розташоване на тій самій відстані від поверхні дзеркала, що й предмет; 3) відрізок, який сполучає точку на предметі з відповідною їй точкою на зображенні, є перпендикулярним до поверхні дзеркала.

Номер слайду 10

Розрізняють дзеркальне й розсіяне відбивання світла. Дзеркальне відбивання світла — це відбивання світла від гладенької поверхніРозсіяне (дифузне) відбивання світла — це відбивання світла від шорсткої поверхні

Номер слайду 11

фізичне явище, яке впливає на можливість бачити зображення, — це поглинання світла. Адже світло не тільки відбивається від фізичних тіл, але й поглинається ними. Найкращі відбивачі світла — дзеркала: вони можуть відбивати до 95 % падаючого світла. Добрими відбивачами світла є тіла білого кольору, а от чорна поверхня поглинає практично все світло, що падає на неї.

Номер слайду 12

ВІДбивання світла

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поміркуйте1. Чому ми бачимо тіла навколо нас? 2. Який кут називають кутом падіння? кутом відбивання? 3. Сформулюйте закони відбивання світла. 4. За допомогою якого приладу можна переконатись у справдженні законів відбивання світла?

Номер слайду 15

Дякую за увагу)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
2565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку