Відеозадачі на уроках фізики

Про матеріал
Використання відеозадач дозволяє не тільки змінити механізм сприйняття змісту задачі, підвищити інтерес учнів до предмету, але й розвивати предметні компетенції.
Перегляд файлу

ВСТУП

Коли у Ньютона запитали, як він зробив свої революційні відкриття, він відповів: «Я весь час про це думаю».

 Кожен справжній вчитель, який «розчиняється» у своїй роботі скаже вам, що його предмет - № 1 у школі. Та у системі наукових знань про Природу не було, немає і не буде більш важливої, значущої та всеосяжної навчальної дисципліни, аніж фізика. Бо розуміння фізики дозволить осягнути роботу всього різноманіття винайдених і не винайдених приладів на основі різноманіття фізичних, хімічних, біологічних та філософських законів, і взагалі розповість про все, що було, є і буде.

Сильний стимул до цього розуміння – задачі. Існує єдиний шлях, щоб навчитися їх розв'язувати: праця, праця і ще раз праця.

Найперший крок – запропонувати учневі розібратись із розв’язаною задачею. Хто може пояснити готовий розв'язок  – уже математично грамотний.

Далі учневі варто запропонувати задачу, яку він уже розв'язував, потім  -  задачу, яку він розв’яже сам. Далі – задачу, яку він розв’яже з вашою підказкою. І останній етап – задачу, яка не виходить у вас.

Але фізика – це не формули і не закони, а вміння творчо та логічно мислити, а також широко застосовувати результати такого мислення на практиці.

 Отож, наступний крок – навчити переносити отримані знання  у повсякденне життя, «бачити» фізичні ситуації навколо себе, самостійно ставити запитання та шукати шляхи розв’язання задачі.

Виникає питання: як зацікавити сучасного учня до  систематичного розв’язування задач, напрацювання потужної «бази знань»,  та, насамперед, дати учневі можливість усвідомлення  її цінності у подальшому?

З цією метою на уроці доцільно використовувати відеосюжети, у яких відтворюються як повсякденні ситуації, так і цікаві неординарні досліди. Досвід свідчить, що використання відеоматеріалів дає можливість при викладанні   проводити дослідження, які при використанні звичайного шкільного обладнання зробити неможливо.   Суть цього підходу міститься в тому, що умову задачі можна сформулювати переглядаючи відеоролик, акцентуючи увагу на вагомих моментах. Більшу частину експериментів учні можуть  побачити в повсякденному житті. Але деякі експерименти в межах  школи провести просто неможливо, і уявлення про фізичний процес  чи явище буде неповним.

Тому мета моєї роботи –  створення збірника відеозадач, що може бути використаний вчителем на уроці фізики для кращого осмислення фізичної ситуації учнями та розвитку вміння переносити отримані знання у реальні життєві ситуації.

 Перед собою я поставила такі завдання:

1) опрацювати літературні джерела з даної теми;

2) створити збірник відеозадач, що може бути використаний вчителем в ході навчання фізики;

 3) виявити переваги використання відеозадач на уроках фізики.

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

Відеозадачі як засіб розвитку творчої самостійності учня

З практичної точки зору відеозадачі вигідно відрізняються від представлених у вигляді тексту або рисунка тим, що:

  •  демонструється реальний експеримент (ситуація) з тим або іншим  фізичним процесом чи явищем;
  • суттєво змінюється механізм сприйняття змісту задачі. Так, якщо учень після прочитання текстової задачі повинен уявити собі, ґрунтуючись на свої знаннях та досвіді, про що в ній йде мова, то переглянувши відеозадачу, він одразу ж уявляє собі усю «картинку»; 
  • одночасно задіяні такі органи чуттів, як зір та слух, отже в роботу на більш високому рівні вмикається і пов’язане з ними образне мислення, зорова пам’ять і т.д..;
  • задача постає в динамічному, а не в статичному вигляді;
  • підвищується інтерес  учнів до предмету, збільшується пізнавальна діяльність, поглиблюється та розширюється розуміння понять, фізичних явищ, закономірностей які вивчаються.

Крім того, для  читання та усвідомлення умови текстового варіанту задачі іноді необхідно витратити значно більше часу.  При використанні відеозадач проблем с усвідомленням  умови задачі  практично не виникає, і одразу ж можна приступати до розв’язування.

Використання відеозадач дозволяє не тільки змінити механізм сприйняття змісту задачі, підвищити інтерес учнів до предмету, але й розвивати предметні компетенції:

  • використовувати природничо-наукові знання для розв’язування реальних життєвих ситуацій;
  • залучати додаткову інформацію, особистий досвід, відомі знання для розв’язуваня задачі;
  • використовувати розв’язання попереднього завдання для пошуку рішення наступного завдання в межах однієї загальної задачі;
  • використовувати дослідницький метод: аналіз отриманих результатів та їх наукова аргументація для підтвердження своєї позиції і оцінки різних точок зору;
  • відокремлювати явну та приховану додаткову інформацію.

Деякі відеозадачі для розв’язання потребують значно більше часу, ніж це можливо виділити на уроці, тому вони можуть бути використані як довгострокові індивідуальні завдання.

Застосування відеозадач в навчальному процесі дозволяє виділити  ряд нових видів комп’ютерної підтримки: організація учбового процесу як індивідуально з кожним учнем, так і з колективом вцілому; організація самостійної та домашньої  роботи, максимально наближеної до роботи з реальними фізичними процесами або явищами; підготовка до майбутньої лабораторної або практичної роботи на новому рівні.

Але найголовніше те, що систематичне використання відеозадач  дозволяє виховувати самостійність учня (можливість формулювання власної умови  до переглянутого сюжету, перенесення отриманих знань у повсякденний досвід).

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

Використання відеозадач при вивченні механічних явищ

 На прикладі механіки можна продемонструвати учням загальну структуру фізичних теорій, надати їм певні методологічні знання, адже механіка вивчається у шкільному курсі фізики у найбільш повному обсязі. Якість засвоєння учнями інших фізичних теорій значною мірою залежить від розуміння механіки.

Основним результатом вивчення курсу фізики мають бути не завчені формули, означення та закони, а вміння аналізувати, знаходити, розв’язувати.

Великий обсяг та складність програмового матеріалу доволі часто не лишають часу на глибоке розуміння та розв’язування складних фізичних процесів та явищ. Одним із способів вирішити цю проблему є активізація навчального процесу та залучення самих учнів до процесу дослідження.

 

Вагончик рушить…

Закарпатська область, Воловецький район. Два електровози зустрілися на мосту. Спостерігач відмітив, що перший мав у своєму складі 53 секції (довжиною приблизно 12,5 м) і пройшов повз нього за 38с. У складі другого електровозу він нарахував 47 секції, повз нього він проїхав за 26 с.

  • З якою швидкістю рухався кожен з електровозів?
  • Яка швидкість першого електровоза відносно другого?
  • Скільки часу потрібно кожному з них, щоб проїхати міст довжиною 125 м?
  • Скільки часу потрібно електровозам, щоб минути одне одного?

 

Суперстар

Перенесімось на трибуни баскетбольного матчу. Гравці пасують один одному,  при цьому м’яч перебуває у повітрі 2 секунди. На яку висоту піднімається при цьому м’яч? Оцініть приблизну відстань між гравцями та визначте  горизонтальну швидкість м’яча.

 

 

Розвантажте лісовоза

При розвантаженні палубного лісовоза здійснюється його крен (нахил)  за допомогою  кренувального судна. Щоб у воду звалити весь ліс (розвантажити лісовоз), доводиться створювати великий крен  лісовозу, а це небезпечно. Поясніть принцип розвантаження судна за невеликого крену.

Пропонований спосіб полягає в тому, що лісовоз швидко ("ривком") крениться на невеликий кут. Виникає динамічне навантаження, і ліс розвантажується при невеликому куті крену. Ривок здійснюють, швидко випускаючи воду з  надпалубних цистерн судна.

 

Попроси води у журавля

Звичайні сільські "журавлі" - геніальний за своєю простотою винахід наших предків.

Головне в пристрої "журавля" - розрахувати відповідність ваги вантажу і відра таким чином, щоб, докладаючи невелике зусилля, можна було опустити жердину з цебром в колодязь і зачерпнути воду, а потім противага сама витягне відро з колодязя, необхідно лише злегка направити жердину.

Габарити стріли і стійки залежать від глибини колодязя. Наприклад, у нас при глибині залягання ґрунтових вод 1,5 м і глибині колодязя 3,5 м висота стійки становить 2,6 м, довжина стріли 3 м, довжина жердини 2 м (матеріал – дуб).

Розрахуйте мінімальну вагу металевих болванок, які необхідно використати, як противагу для відра місткістю 8 л, що має додатковий баласт у вигляді ланцюга довжиною 15-25 см  для кращого занурення.
 

Іграшкова гармата

Оцініть  швидкість вильоту  гарматного ядра, якщо маса гармати перевищує масу ядра у 50 разів, а, як бачимо з відео, приблизно за 0,5 с  гармата від’їхала на 1 см?

Використовуючи закон збереження імпульсу, виводимо формулу для розрахунку швидкості ядра:

vя = , отже приблизно 2 м/с.

 

Водна катапульта

Останнім часом влітку на водоймах використовують як розвагу водну катапульту – блоб. Оцініть масу людей, що беруть участь у розвазі, висоту вишки та визначте максимальну висоту, на яку підніметься катапультований.

 

Задача на застосування закону збереження енергії, до її розв’язання із задоволенням беруться без винятку усі мої учні, одна з улюблених відеозадач.

 

Донкіхоти, вперед!

http://dpverano.com/pictures/0129202542.JPGПерегляньте відео, на якому продемонстровано роботу вертикального вітрогенератора. Які переваги він має над вітрогенератором з горизонтальною віссю?

Для передачі не потрібно редукторів, опорна башта може бути значно спрощеною, а головне робота не залежить від напрямку вітру, а отже непотрібні пристрої, що будуть розвертати вітрове колесо проти повітряного потоку. Ці переваги значно підвищують ККД такого генератора.

Спідвеїст

Ви чуєте гуркіт мотоциклетних коліс? Ласкаво просимо на спідвей.

Мотоцикли у спідвеї не мають спеціальних гальм, тому спортсмени зменшують швидкість ногами за допомогою спеціальних черевиків. Подивіться, як при входженні в поворот радіусом R=200 м  зі швидкістю v = 80 км/годину . На який кут нахиляється  cпідвеїст до площини дороги?

Дано: R = 200 м,  v = 80 км/год = 22,2 м/с

α-?

На  велосипедиста діють такі сили (мал. ): Fтер     - сила тертя, N - сила реакції дороги, Fт - сила тяжіння Рівнодійною сили реакції дороги і сили тертя є сила Q:

Q = Fтер + Fт

Ця сила проходить через центр ваги системи тіл, що складається з спідвеїста і мотоцикла.

Крім того, на систему тіл ще діє сила тяжіння   FT, яка спрямована вертикально вниз. Застосуємо II закон Ньютона:

та = Q + FT 

Запишемо рівняння в проекціях на осі X і Y:

X: max=Qx+Fmеp,X 

Y: 0= Qу +Fmеp,у 

Враховуючи, що проекція прискорення велосипедиста на вісь  X - це доцентрове прискорення, отримаємо:

m=Q cоsα

                 mg = Q sinα.

Поділивши перше рівняння на друге отримаємо α=arctg (),

α=arctg (=76°.

 

Лава лампа

Лава лампа використовується для декоративного освітлення майже півстоліття.  Технологія виготовлення тримається у секреті, але учням пропонується пояснити, які фізичні процеси та властивості рідин лежать у основі  її роботи.

Лава лампа складається з лампи розжарювання, яка нагріває вміст конічної скляної пляшки з водою і суміші воску. Котушка металевого дроту збільшує теплову конвекцію. Віск має  густину трохи більшу, ніж вода, і буде плавати, коли лава лампа увімкнута.  Густина воску настільки близька до  густини води, що плаваючий ефект відбувається коли він досягає нижньої частини лава лампи і нагрівається лампочка. Коли віск досягає вершини лава лампи, він повільно остигає і повертається назад на дно. Різниця температур між верхньою частиною лампи і нижньою становить декілька градусів.

«Летючий» корабель

Визначте за таблицею густин, який газ підходить для виконання досліду.

Відеозадача демонструє  силу Архімеда в газах.

Приготуйте перископ

Яким чином відбувається занурення та підйом підводного човна?

Чому після занурення підводного човна та безпосередньо перед підняттям вона стає світло-блакитною?(Оптика)

Шлюзування по ДніпроГЕС

Поясніть принцип шлюзування.  З якою метою в даному відео використовується шлюз?

 

Гравітація. Тільки не відпускай трос

           Пропонуємо сьогодні побути у ролі кінокритиків і переглянути трейлер до кінофільму 2013 року «Гравітація». З точки зору фізики у фільмі, як говорять знавці, є багато неточностей. А що помітите ви після перегляду фільму?

Які фізичні явища ви можете спостерігати у фільмі? Чому для астронавта  так важливо не  зруйнувати зв'язок з кораблем?

  У деякі моменти за задумом авторів  створюється враження відсутності сили тяжіння, предмети ніби зависають на певній висоті, хоча для цього їм потрібно рухатись і то зі значною швидкістю. Недостовірною є інформація про орбіти МКС та телескопа Хаббла, хоча в цілому фільм досить гарно демонструє умови невагомості, демонструє закони динаміки, можна спостерігати згорання тіл, що входять в земну атмосферу  

А трос є життєвою необхідністю під час виходу у відкритий космос, адже випадковий поштовх може віддалити людину від космічного корабля, а шансу повернутись до нього без страховочного тросу  немає.

 

РОЗДІЛ ІІІ

Відеозадачі у розділі «Молекулярна фізика та термодинаміка»

Молекулярна фізика – складний для сприйняття та вивчення розділ загальної фізики. Від живого спостереження до абстрактного мислення – такий шлях пізнання навколишнього світу. Взаємозв’язок між конкретним та абстрактним невідокремлений від наочності та виявляється з її допомогою.

Під час вивчення молекулярної фізики одним із найважливіших засобів розвитку пізнавальної активності учнів є розв’язування задач. При цьому задача виступає ще й як джерело нових знань та вмінь. Наочність в навчальному процесі нерідко виступає початковою ланкою пізнання, а також засобом зв’язку теорії з практикою

Важливо надавати підібраним  задачам проблемного характеру і поєднувати проблемний підхід з іншими методичними прийомами. З метою стимулювання і полегшення активної розумової діяльності учнів під час пояснення матеріалу, розв’язування задач варто використовувати відеонаочність .

 

Нитка на мильній  плівці

Чому нитка при руйнуванні мильної плівки  всередині  контуру, обмеженого ниткою  набуває форми кола?

Даний матеріал варто використовувати саме у вигляді відеосюжету, оскільки проведена демонстрація не завжди може бути побачена всіма учнями у класі. Після перегляду учні із задоволенням повторюють даний дослід в домашніх умовах та переконуються у закономірностях явища поверхневого натягу.

 

Веселкова смужка

Відеосюжет демонструє як смужка кухонного рушника та мотузки, на яких є відмітки зроблені фломастером поступово забарвлюються тим чи іншим кольором. Чим це пояснюється?

Дослід демонструє протікання явища капілярності в прискореному режимі.

 

Повітряна кулька у рідкому азоті

Чому повітряна кулька у рідкому азоті майже миттєво «здувається», а у повітрі приймає попередню форму? Які властивості  газу демонструє даний дослід? Який процес відбувається з повітрям у кульці?

Відеозадача може бути використана і під час вивчення властивостей газів,  демонструє стисливість газів під час ізобарного процесу.

 

 

Миттєве замерзання води

На відео видно, що вода знаходиться у рідкому стані, але під час удару відбувається миттєве замерзання. Чим пояснюється це явище?

  Очищена питна або дистильована вода може знаходиться в переохолодженому стані за відсутності так званих «центрів кристалізації». Цей стан є нестабільним, тому під час удару стан води стабілізується і вона кристалізується. Відео може бути використане при поясненні відповідних атмосферних явищ.

 

Перегріта вода.

Навіть після тривалого нагрівання у мікрохвильовій печі вода не кипить, але якщо до склянки з такою водою кинути олівець спостерігається бурхливе кипіння. Чим це пояснюється?

Розігріваючи в мікрохвильовій воду, слід дотримуватися обережності - вода здатна до перегрівання, тобто, до нагрівання вище температури кипіння. Перегріта рідина здатна майже миттєво закипіти від необережного руху. Це відноситься не тільки до дистильованої води, а й до достатньо очищеної. Чим більш гладкою і однорідною є внутрішня поверхня судини з водою, тим вище ризик. Якщо у посудини вузьке горлечко, то велика ймовірність, що в момент початку кипіння перегріта вода виллється і обпече руки.

Акваполімерні кулі

При потраплянні до води ці кульки поступово поглинають воду, при цьому збільшуються у розмірах. Яке їх  практичне застосування?

Гідрогелеві кульки можна застосовувати для кімнатних рослин замість звичайної ґрунту. Гідрогель (аквагрунт) - це гранули о полімеру, що поглинає воду і розчинені у воді добрива в сотні разів більше за власну вагу, а потім їх віддає рослинам в міру необхідності.

 

Загадкова сосиска

Під час варки сосиска зазвичай лопає вздовж, а не поперек, чому?

Під час варіння сосиски, як і будь-які інші тіла, нагріваючись, розширюються, змінюючи власні лінійні розміри. Зміна довжини виражається наступною залежністю:

l=l0(1+αΔT),

а зміна лінійних розмірів у діаметральному напрямку:

d=d0(1+αΔT),

оскільки всі розміри змінюються однаково.

Так як площа поперечного перерізу сосиски квадратично залежить від діаметра (S= ) то відносне видовження вздовж діаметра більше за відносне видовження по довжині. Тому плівка лопається швидше внаслідок поперечного розширення.

 

Вихлопна труба

Під час роботи двигуна іноді з вихлопної труби разом з газами виливається рідина? Що це? Яка цьому причина?

     Двигун під час роботи всмоктує в циліндри велику кількість повітря разом з водяною парою, що міститься в ньому. Під час такту випуску ця водяна пара разом з відпрацьованими газами спрямовується у вихлопну трубу. Оскільки концентрація пари висока і вона зазнає охолодження, то частина її конденсується і у вигляді крапель води видаляється з вихлопної труби потоком відпрацьованих газів.

 

 

РОЗДІЛ ІV

Використання відеозадач при вивченні розділу «Електродинаміка»

За словами колег та після спілкування з учнями можу сказати, що  вивчення даного розділу учнями дається досить тяжко. Причиною тому може бути обмеженість навчального часу на уроці, низький загальний рівень підготовки та неоднорідний склад учнів у класах, відсутність кваліфікованих засобів організації навчальної діяльності та методики їх застосування.

Стрімке збільшення потоку наукової інформації в період стрімкого науково-технічного прогресу людства потребує своєчасного і адекватного її відображення в навчальному процесі. Використання сучасних новітніх інформаційних технологій сприяє підвищенню інформативності навчального матеріалу, його наочності та доступності.

 

Водяний місток

Під дією постійної напруги вода виявляє зовсім незвичайну властивість, утворювати канал, що висить у повітрі. Чим можна пояснити це явище? Які фактори впливають на час існування містка?

Подібне можливо завдяки досить високому поверхневому натягу чистої води. Також під час досвіду спостерігається інтенсивне переміщення води, причому вона завжди рухається від катода до анода. За рахунок слабкої дисоціації чистої води, а також невеликої кількості домішок в ній, виникає іонна електропровідність, яка призводить до сильного нагрівання містка. Під час нагрівання поверхневий натяг води падає і, врешті-решт, місток руйнується.

Сповільнений магніт

Чому при падінні через мідну трубу  прискорення магніту практично зникає?

Відеозадача демонструє виникнення індукційного струму та дає можливість перевірити правило Ленца.

 

Безконтактна плавка

Поясніть принцип дії індукційної печі. Які її переваги над установками дотичної  дії?

Електромагнітне поле індуктора створює у заготовці вихрові струми, які розігріваю її за допомогою джоулевого тепла.

 

Використовуємо електроліз

Поясніть, яких умов необхідно дотримуватись для очищення мідних предметів шляхом електролізу?

Яких правил потрібно дотримуватись при роботі з електроприладами та у випадку використання для електролізу хлориду натрію?

 

 

 

 

РОЗДІЛ V

Відеозадачі, які можна використати при вивченні розділу «Коливання і хвилі. Оптика»

Хвиля із маятників

При спостереженні за коливаннями маятників різної довжини збоку можна побачити їх у цікавих правильних конфігураціях, які періодично змінюються. Запропонуйте спосіб розрахунку довжин маятників, щоб через 16 циклів вони знову були у фазі.

Для розрахунку довжин маятників, почніть з найдовшою періоду часу, Т.  Це означає, що період  наступного маятника Т1 повинен бути таким, щоб він займав 17 циклів, щоб бути знову  у фазі з першим, наступний буде тривати 18 циклів, потім 19 і т.д. ...

Отож, маємо співвідношення:

16T = 17Т1,     

16T = 18T2,        

16T = 19Т3 і т.д.

Для розрахунку  довжин маятників маємо співвідношення:

L1 = L (16/17)2, L2 = L(16/18)2, L3 = L(16/19)2, і т.д., де L -  є довжина найдовшого маятника.

 

 

Аудіодіапазон людини

Людина чує звуки з частотою від 20 Гц до 20 кГц. Перевірте свій діапазон. Чому він неоднаковий у різних людей? Чому частота зростає не лінійно, а експотенціально?

Аудіодіапазон людини залежить від віку, зростання частоти відбувається експотенціально, інакше на низьких частотах зміни відбувалися помітно швидше, а на високих зміни частоти  були б практично непомітними.  Рівень  гучності  протягом прослуховування не змінюється, але оскільки акустичний тиск змінюється в залежності від частоти, тому здається, що гучність зростає.

 

Телевізійний пульт

      Поясніть, чому те, що ви спостерігаєте на відео, ви ніколи не бачите у реальному житті?

     Телевізійний пульт, при натисканні  на кнопки керування, випромінює електромагнітні хвилі інфрачервоного діапазону тієї чи іншої довжини, які, як відомо, невидимі для людського ока. Відеокамера, що має функцію нічної зйомки з підсвічуванням об’єктів інфрачервоними променями, перетворює їх у електромагнітні хвилі видимого діапазону.

У воді вона горить!

Відео демонструє, що полум’я свічки не згасає від води. І це правда, за умови, що….

Монетка у воді

  • Вона напевно стає легшою! 
  • Вода її «піднімає»!

А чому ж насправді монетка, поміщена у воду з’являється у полі зору спостерігача?

 

Якого кольору блискавка?

На чому ґрунтується прикмета: якщо блискавка має червонуватий відтінок, то гроза далеко, а якщо вона фіолетова, то гроза близько?

Якщо гроза далеко, то в процесі проходження білого світла від блискавки короткі хвилі спектра (фіолетові, сині, блакитні) розсіюються. Тому до  спостерігача дійдуть тільки довгі хвилі (червоні, оранжеві) світлового спектра, які не встигають розсіятись.

Якщо гроза близько, то тоді ми бачимо весь світловий спектр хвиль, в

який входять і короткі (фіолетові) хвилі.

 

Увага на переїзді

Як відомо шлагбаум пофарбовано діагональними смужками червоного та білого кольору. Для чого це зроблено?

Смужки червоного кольору краще видно у сонячну погоду, білого – вночі.

Висновки

Звісно, жоден відеосюжет не здатен замінити реального об’єкта досліджень, реального приладу, реального процесу, реального експерименту. Ну, не може комп’ютер замінити спектроскоп, дифракційну решітку чи амперметр. Не може комп’ютер замінити реальний, бодай найпростіший, експеримент. Комп’ютер може намалювати і змоделювати все, що завгодно. Але це буде лише малюнок і намальований процес.

Та в сучасних умовах вчитель просто зобов’язаний дбати  про розвиток зацікавленості учнів до фізики, розвиток логічного мислення під час розв’язування фізичних задач; усвідомлення діяльності під час розв’язування задачі, системний аналіз фізичних явищ, розвиток самоконтролю й самооцінки.

Необхідно приділяти значну увагу розвитку творчих здібностей учнів, їх розумового потенціалу шляхом складання та розв’язування  оригінальних, експериментальних, нестандартних задач, задач підвищеної складності.

Впевнена, що в сучасному світі викладанні фізики відеозадачі стають не замінимим помічником вчителя, за допомогою якого  можна наситити уроки   найбагатшим ілюстративним матеріалом, підвищити рівень засвоєння фізики та суттєво підвищити якість знань.

 

Не можна навчити тих, хто не хоче навчитися, – важливо знайти свою аудиторію. Діти, які хочуть вчитися, – найбільший подарунок для вчителя.

 

 

Список використаних джерел

  1.     Анофрикова С. В. Не учить самостоятельности, а создавать условия для её проявления / Анофрикова С. В. // Физика в школе. – 1995. – № 3. – С. 38–46.
  2.     Атаманчук П. С. Інноваційні технології управління навчанням фізики / Атаманчук П. С. – К-П: К-ПДПУ, інформаційно видавничий відділ. – 1999. – 174 с.
  3.     Барановська О. Інформаційні компетентності – обов’язковий актив учня сучасної школи / О. Барановська // Директор школи, ліцею, гімназії : наук.-прак. журнал для керівників закладів освіти. – 2003. – № 2. – С. 67–71.
  4.     Бойко М. П. Фізико-технічна творчість учнів : навч. посіб. для загальноосвіт. навч. закладів / М. П. Бойко, Є. Ф. Венгер, О. В. Мельничук. – К. : Вища шк., 2007. – 262 с.
  5.     Величко С. П. Дидактичні принципи і ергономічні вимоги до навчального фізичного експерименту / Величко С. П., Вовкотруб В. П. – Кіровоград : РВЦ КДПУ ім. В. Винниченка, 2007. – 124 с.
  6.     Власенко В. Перевірка практичних умінь і навичок з фізики / Власенко В. // Фізика та астрономія в школі. – 2004. – № 2. – С. 35–37.
  7.     Вовкотруб В. П. Ергономіка навчального фізичного експерименту / Вовкотруб В. П. – Кіровоград : РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2005. – 308 с.
  8.     Габай Т. В. Учебная деятельность и её средства / Габай Т. В. – М. : МГУ, 1988. – 256
  9.     Гуржій А. М. Аналіз сучасного стану і перспективи розвитку засобів навчання для кабінету фізики середньої загальноосвітньої школи / Гуржій А. М., Ліщинський О. А., Самсонов В. В., Дмитренко К. О. // Стандарти фізичної освіти в Україні: технологічні аспекти управління навчально-пізнавальною діяльністю : [наук.-метод. зб.] – Кам’янець-Подільський, 1997. – С. 72
  10. Жук Ю. О. Засоби навчання як параметр освітнього простору / Жук Ю. О. // Фізика та астрономія в школі. – 2003. – № 1. – С. 13-17.
  11. Кліх В. Ю. Фізичний експеримент при вивченні коливальних процесів / Кліх В. Ю., Федьович М. В. // Вісник Чернігівського державного педагогічного університету. Серія : Педагогічні науки. – Чернігів, 2000. – Вип. 3. – С. 227–230.
  12. Охріменко Ю. А. Сучасна нормативна база фізичної науки / Охріменко Ю. А., Охріменко С. Ф. // Фізика та астрономія в школі. – 2005. – № 3. – С. 25–27.
  13. Павленко А. І. Інноваційні технології навчального фізичного експерименту: геометрична оптика / Павленко А. І. – Запоріжжя : Прем’єр, 2004. – 120 с.
  14. Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Фізика. Астрономія. 7-12 класи. – К. : Ірпінь, 2005. – 80 с.
  15. Відео з мережі Інтернет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Перелік запропонованих у даній розробці відеозадач

 Механіка:

  1. Вагончик рушить.
  2. Суперстар.
  3. Розвантажте лісовоза.
  4. Попроси води у журавля.
  5. Іграшкова гармата.
  6. Водна катапульта.
  7. Донкіхоти, вперед!
  8. Спідвеїст.
  9. Лава лампа.
  10. Летючий корабель.
  11. Приготуйте перископ.
  12. Шлюзування ДніпроГЕС.
  13. Гравітація.

 

Молекулярна фізика та термодинаміка:

 

  1. Нитка на мильній плівці.
  2. Веселкова смужка.
  3. Повітряна кулька в  рідкому азоті.
  4. Миттєве замерзання води.
  5. Перегріта вода.
  6. Акваполімерні кулі.
  7. Загадкові сосиски.
  8. Вихлопна труба.

 

 

Електродинаміка:

 

  1. Водяний місток.
  2. Сповільнений магніт.
  3. Безконтактна плавка.
  4. Використовуємо електроліз.

 

Коливання і хвилі. Оптика:

 

  1. Хвиля із маятників.
  2. Людський діапазон.
  3. Телевізійний пульт.
  4. У воді вона горить!
  5. Монетка у воді.
  6. Якого кольору блискавка?
  7. Увага на переїзді!

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Стасюк Лариса
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку