Види клейових сумішей

Про матеріал
Тема уроку: Види клейових сумішей Мета уроку:Cформувати в здобувачів освіти знання про види клейових сумішей для облицювальних робіт, закріпити знання з клейових складів Розвивати зацікавленість у застосуванні набутих знань,розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні ситуацій, групову роботу, творчість, вміння спостерігати. Ціль уроку. Навчити здобувачів освіти орієнтуватися у видах клейових сумішей при укладанні плиток на стіну та підлогу.
Перегляд файлу

Урпавління освіти і науки України

Житомирської облдержадміністрації

Баранівський професійний ліцей

 

 

План

уроку теоретичного навчання по темі:

 

Види клейових сумішей

 

 

Спеціальність: штукатур,

лицювальник – плиточник, маляр.

 

 

 

               Розробила майстер

виробничого навчання

                 Михайлюк Оксана Ростиславівна

 

 

 

 

Баранівка

2021р.

 

«Дія – головний ключ до успіху»

Пабло Пікассо

 

Тема програми: Матеріали для облицювальних робіт.

                             

Тема уроку: Види клейових сумішей

Мета уроку:

Навчальна мета. Cформувати в учнів знання про види клейових сумішей для облицювальних робіт, закріпити знання з клейових складів.

Розвиваюча мета. Розвивати зацікавленість у застосуванні набутих знань,розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні ситуацій, групову роботу, творчість, вміння спостерігати.

Виховна мета. Прищепити професійні якості. Виховувати охайність, відповідальність, вміння працювати в колективі, естетичний смак, культуру спілкування, вміння відповідально і зосереджено працювати.

Методична мета. Використання групових та індивідуальних форм роботи  на уроці теоретичного навчання.

Ціль уроку. Навчити орієнтуватися у видах клейових сумішей при укладанні плиток на стіну та підлогу.

Тип уроку: комбінований

Місце проведення: кабінет №8. Технологія оздоблювальних робіт та Основи матервалознавства.

Методи проведення: презентація, ділова гра.

Матеріально-технічне забезпечення уроку:

- комп’ютерна техніка;

- мультимедійний проектор.

Дидактичне забезпечення уроку:

- слайди;

- підручники;

- індивідуальні запитання;

- тести (обери правильну відповідь);

- презентації  учнів.

Міжпредметні зв’язки:

 - технологія лицювальних робіт;

- матеріалознавство;

- охорона праці;

- математика;

- економіка;

- інформаційні технології.

 

Хід комбінованого уроку:

 

І. Організаційна частина(організація групи): 5хв

 

♦ Привітання.

♦ Перевірка присутності учнів.

♦ Заповнення журналу.

♦ Перевірка готовності до уроку.

ІІ. Актуалізація і корекція опорних знань: 10хв

♦ перевірка знань, умінь та навичок необхідних для роботи (опитування);

♦ навчаючи – вчуся (Технології колективно-групового навчання)

доповідь учнів: презентація «Види клейових сумішей»

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку:

♦ повідомлення теми, мети і основних завдань уроку;

ІV. Мотивація пізнавальної діяльності:

 

V. Викладання нового матеріалу. 20хв.

 

♦ ознайомлення з правилам охорони праці при роботі з клейовими складами;

♦ види клейових сумішей, їх склад та властивості. (розповідь-демонстрація слайдів вчителем теоретичного навчання);

♦ демонстрація відеофільму;

♦ обчислення площі поверхні (стіни, пілоги) для рохрахкнку необхідної кількості клеючої суміші; математично(вручну);

♦ вимоги до клейових сумішей при облицюванні стін та підлоги.

 

VІ.  Узагальнення і систематизація знань: 10хв

 

виконати та занести в робочий зошит кластер                                                      (виконати опорний конспект даної теми);

 

VІІ. Організація учнів для роботи в групі  для виконання тесту.

 

 VІІІ. Перевірка знань і умінь учнів. Контроль за самостійністю виконання - тести «Обери правильну відповідь та передай далі».

(гра-естафета)

 

ІX.  Збір виконаних робіт:

 

♦ оцінювання своїх знань керівниками груп на уроці;

♦ оцінювання своїх знань викладачем на наступному уроці або на сайті: «На Урок»

X.  Підсумок уроку:

 

♦ аналіз діяльності учнів в процесі уроку;

♦ обґрунтування оцінок учнів з дотриманням критерій оцінювання;

♦ аналіз причин помилок учнів, шляхи їх усунення.

 

V. Домашнє завдання:

 

  • оголошення домашнього завдання: повторити матеріал теми «Вибір сухих сумішей для укладання плитки». Підручники: А.М.Власенко., В.С.Плохій., В.М.Аніщенко «Лицювальник - плиточник ». § 1.7.; § 3.11.;
  • на кращу оцінку складіть кросворд, криптограму.

Види клейових сумішей.

Види клейових сумішей.

Найпростішим розчином для укладання плитки та каменю є цементно-піщана суміш, яку застосовують як універсальний розчин для кладки природного і штучного каменю, і для штукатурних робіт, робіт з влаштування покриттів підлоги.

Якщо говорити про цементно-піщану суміш, приготовлену за традиційними технологіями, то такий розчин для плитки є найдешевшим, але разом з тим він має мізерну пластичність, тому працювати з ним дуже складно.

Крім того, зчеплення з облицювальним виробом і стіною (адгезія) набагато нижче, ніж у сучасних клейових сумішах, тому він на сьогодні застосовується лише як кладочний розчин для укладання облицювальної цегли та каменя.

            У даному уроці ми розглянемо, які бувають види клейових сумішей в залежності від виду облицювального вироби, поверхні, яка підлягає облицюванню і кліматичних навантажень на майбутню облицювальну поверхню. 

1. Види  клейового розчину за типом поверхні, на якій він застосовується

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Vidi_plito4nix_kleev_dlia_raznix_poverxnostei.jpg Перше, на що варто звернути пильну увагу – це на поверхню, яку планується облицьовувати. Звичайно, вона повинна бути підготовлена: очищена від пилу, бруду, грибка та інших мікроорганізмів.

 Крім того, вона повинна бути грунтована, але і про вміст плиткового клею також не варто забувати і вибирати його необхідно в залежності від її (поверхні) виду.

Безумовно, важлива первинна підготовка, без якої взагалі не можна починати процес облицювання, але також важливо знати, що існують різні за властивостями і вмістом клейові суміші, які поділяються за критеріями щодо поверхні:

  • клей для стабільних поверхонь;
  • клей для нестабільних поверхонь;
  • клей для особливо складних в облицюванні поверхонь (дерево, метал, скло).

 Важливо знати, що існують універсальні клейові суміші для плитки. Наприклад, існує клей КС-3, на банці якого можна виявити написи про те, що він призначений для облицьовування керамічною плиткою по дереву, а також для паркетних і робіт з укладання лінолеуму.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_kley_dlia_stabilnix_poverxnostei.jpg Клей для стабільних поверхонь так само називається як плитковий клей стандарт і він призначений для улаштування облицювання по звичайним, мінеральним поверхням як бетонна плита, неоштукатурена блокова, цегляна, кам’яна або оштукатурена поверхня.

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_dlia_nestabilnix_poverxnostei.jpgОднак важливий нюанс щодо оштукатурених поверхонь – не всі види стандартних клеїв призначені для облицювання по вапняних і гіпсових штукатурках. Для застосування цього виду клею ще необхідно щоб поверхня помірно вбирала вологу, для цього її грунтують в один або два прийоми (особливо це стосується нової цегли та піноблоку).

Клей для нестабільних поверхонь, інакше названий як плитковий клей для складних поверхонь, застосовується у ряді випадків, коли мінеральна поверхня з бетону, блоків або цегли, схильна до перепадів температур, вібрацій, розлущування.

Переважне застосування – облицювання старих поверхонь, а також гіпсових штукатурних і вапняних поверхонь, що призначалися спочатку для малярського оздоблення (шпаклювання, фарбування). Крім того, особливе застосування – облицювання по гіпсокартону з вбудованими акустичними системами (звуковими електричними колонками), які виробляють вібрації.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_kley_dlia_osobo_sloznix_poverxnostei.jpgКлей для особливо складних в облицюванні поверхонь являє собою особливу суміш, що має високу адгезію (зчеплення з поверхнею), різновидів якої буває кілька.

     Приміром, існує плитковий клей для дерев’яних поверхонь, який складається з полімерних в’яжучих. Він здатний клеїти до дерева облицювальні матеріали, чого неможливо домогтися зі стандартним плитковим клеєм на цементній основі. 

Існує також клей на полімерцементній в’язкій основі, який дозволяє укладати плитку на пластмасову, скляну і навіть стару облицьовану (за умови, що вона міцно тримається) поверхню.

 

2.Види клейової суміші за лицювальним виробом, що приклеюється

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Vidi_kleev_po_ovlitsovo4nomu_materialu.jpgНа другому місці після огляду поверхні, вибирають тип клею для плитки з урахуванням самого виробу, яким буде робитися облицювання поверхні.

    Самих виробів безліч і вони відрізняються не тільки розмірами і вагою, які лягають колосальним навантаженням на клейовий шар, але і матеріалом.

При цьому матеріал має певну пористість і шорсткість, що визначає його водопоглинання і адгезію (зчеплення), за яким відбувається добір тієї чи іншої клейової суміші. За всіма цими властивостями облицювальних матеріалів/виробів, для їх укладання розроблені такі види клеїв:

  • стандартний (первинний) плитковий клей;
  • посилений плитковий клей;
  • надміцний плитковий клей
  • клей для прозорих облицювальних виробів.

 Як равило, всі ці види сумішей для облицювання виробляються на основі полимерцементного в’яжучого з домішкою добірного дрібнозернистого наповнювача, а також відіграють особливу роль наявні в їх вмісті модифікатори.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_standart.jpgПервинний плитковий клей, він же плитковий клей стандарт, призначений для облицювання дрібними виробами у вигляді простого кахлю з розмірами до 30х30 см.

      Найбільше застосування має клей для кахельної плитки при облицьовуванні стін всередині приміщення, для підлог не рекомендується.

     Існує безліч його різновидів, але найбільш популярні бренди – це Polimin (на Україні), Ceresit, Kreisel. Суміші для облицювання «стандарт» можуть застосовуватися також і для бетонної дрібнорозмірної плитки, але не всі розраховані на морозостійкість та інші якості, вони всі дуже різні.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_usilenniy.jpgПосилений плитковий клей призначений для облицювання виробами, що мають великі розміри і досить велику вагу, як керамогранітна і бетонна плитка невеликих розмірів, а також керамічна плитка розмірами понад 30х30 см.

 

 

Найбільш популярним є клей для плитки керамограніт, який відноситься до посиленого.

        Також застосовується в більшості для укладання підлог та стін всередині і зовні приміщень. Відрізняється від попереднього більшим ступенем зчеплення з поверхнею, міцністю після схоплювання і в основному є морозостійким, що визначає його застосування фасадного облицювання дрібними і середнього розміру виробами.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_dlia_prozra4nix_izdeliy.jpgКлей для прозорих облицювальних виробів являє собою розчин для укладання плитки, в тому числі і клей для мозаїчної плитки, а також облицювальних блоків, виконаних зі скла.

Крім того, що він сам по собі є полімерною/полімерцементною сумішшю високої адгезії, так ще й має однорідний колір (існує широкий вибір колірної гами), обумовлений наявністю пігменту у його вмісті.

Його декоративна властивість (однорідний колір) ясно проглядається через скло, так що складність при роботі з ними полягає у рівномірному нанесенні шару, а це вже справа пластичності розчину. Внаслідок цієї властивості, його застосовують ще і як суміш для затирання швів.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_sverxpro4niy.jpgНадміцний плитковий клей  

призначений для облицювання великогабаритними виробами, виконаними зі штучних або природних матеріалів, що мають велику вагу.

Найбільш яскравий приклад – розчин для укладання каменя, обтесаного у великі плити, а також розчин для укладки природного каменю для монтажу невеликих пам’яток (пам’ятників, обелісків, балясин та інших архітектурних виробів тощо).

Така суміш має найбільші показники міцності і зчеплення з облицюванням, їм можна робити укладку керамічної, бетонної, керамогранітної та кам’яної продукції будь-яких розмірів та ваги. Підлогові облицювальні вироби великих розмірів в холах громадського призначення виконують обов’язково із застосуванням такої суміші.

 

 

 

3.Види клейової суміші по специфічним навантаженням на облицювальну поверхню

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Vidi_plito4nix_kleev_po_spetsifi4eskim_nagruzkam.jpgКрім перерахованих вище аспектів, є (правда не завжди) ще один – особливі, специфічні навантаження на облицювальний шар і/або всю облицьовану поверхню.

 

Звичайно, це не стосується звичайних санвузлів або підлоги і стін в кухні/ванній кімнаті або прохідний.

 

Існує окремий клас різновидів спеціальних плиткових клеїв – клей для плитки, який розрахований не так на зчеплення, як на вплив особливо потужних і частих механічних і вібраційних навантажень. В іншому ж, загальний перелік спеціальних клейових плиткових сумішей виглядає приблизно так:

 

  • клей для високих температур;
  • клей для низьких температур (морозостійкий);
  • клей для особливих гідравлічних навантажень;
  • клей з теплоізоляційним ефектом.

 

Такі клейові суміші можна отримати шляхом змішування спеціальними добавками традиційної цементно-піщаної суміші для облицювання. Однак все одно такий вміст буде поступатися готовим сухим будівельним сумішам.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_dlia_visokix_temperatur.jpg

Клей для високих температур

 застосовується при облицюванні камінів традиційних і електронних з підігрівом, різних видів печей, а також є окремий вид – клей для плитки тепла підлога, який розрахований на менші, але все ж високі температури.

 

Суміші для особливо високих температур містять вогнетривкі компоненти, а плитковий клей для теплої підлоги лише обмежується лише модифікаторами, що входять у його вміст, за допомогою яких утворюється особлива кристалічна сітка, стійка до температурних деформацій.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_kley_morozostoikiy.jpgКлей для низьких температур,

 він же морозостійкий клей для плитки, застосовується переважно для облицювання фасадів будівель, а також для холодильних камер зберігання та інших випадків з супроводом низьких температур.

 Це може бути і універсальний клей, клей високої/особливо високої міцності.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\plito4niy_klei_dlia_basseinov.jpgПричому те, що плитковий клей морозостійкий, не обов’язково означає, що його можна застосовувати при негативних температурах, для укладання в період заморозків є окремі суміші, а морозостійкість з’являється після його повного схоплювання і вивільнення вологи.

Клей для особливих гідравлічних навантажень це в основному клей для керамічної плитки і мозаїки, яка застосовується для облицювання басейнів. 

Такий клей витримує не тільки воду, але і колосальне навантаження, тиск від неї. Наприклад, куб води важить тонну, а в простенькому, скромному басейні, як правило, міститься більше десятка кубів.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Plito4niy_klei_teploizolatsionniy.jpgКлей з теплоізоляційним ефектом говорить сам за себе, проте досягається цей ефект наявністю в його складі дрібнозернистого наповнювача.

 Найчастіше використовують мелений перліт – найпоширеніший на сьогоднішній день наповнювач для штукатурних розчинів з підвищеними теплоізоляційними властивостями.                                    Такий розчин роблять своїми руками, в ньому є вагомий недолік – пористість. Справа в тому, що розчин для укладання керамічної плитки та інших матеріалів починає псуватися зі швів, через мікротріщини в затірці яких, починає просочуватися вода, а коли цей розчин має високу пористість, то він як губка насичує воду, утворюється вогкість, мікроорганізми і т. д.                                                                               

Так що необхідно особливу увагу приділяти швам, бажано застосовувати для їх затирання силіконовий герметик, так як він еластичний і не тріскається, тому і більш довговічний.

docx
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
2176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку