Види конструкційних матеріалів для виготовлення аплікації. Поняття про проектування.

Про матеріал
Електронний посібник «Мультимедійне забезпечення уроків трудового навчання у 5 класі» є творчим доказом урізноманітнення форм та способів подачі навчального матеріалу учням у навчально-виховному процесі, допоможе вміло виготовляти вироби в техніці «аплікація», набуваючи теоретичних знань і практичних навичок на уроках трудового навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види конструкційних Матеріалів для виготовленняаплікації. Поняття про проектування. Проектування аплікації з текстильних матеріалів методом фантазування. Підготувала. Партика Н. С.вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

 Які види матеріалів навколо нас? Що виготовляють з деревини? З металу?           З тканини?  Із пластмаси? З паперу?

Номер слайду 3

Конструкційні матеріали – це матеріал або сировина (деревина, метал,скло, шкіра, тканина, папір тощо) із яких виготовляють вироби.

Номер слайду 4

Аплікація належить до декоративно-ужиткового мистецтва. Слово «апліка­ція» в перекладі з латинської мови означає «накладання». Отже, це — накладання форм різних матеріалів на інший матеріал — основу (фон). Види аплікацій• за механічним способом з’єднання деталей — клейові, пришивні (виконується ручним і машинним способом);• за видом конструкційних матеріалів — з природних матеріалів ( листя, сухоцвіти, соломка, пір’я, мушлі, крупи та зерно, пелюстки квітів), папір, картон, тканина, шкіра, вата, фетр, паєтки, ґудзики, нитки, пластилін ;• за формою — плоска та об’ємна;• за тематикою — предметна, декоративна, сюжетна;• за кольором — одноколірна та багатоколірна;• за технікою виконання – вирізна (витинанка), відривна (коллаж, декупаж), насипна, комбінована (квілінг).• за застосуванням - для оздоблення одягу, предметів домашнього вжитку, для створення декоративних виробів, для ремонту одягу. 

Номер слайду 5

Вибір конструкційних матеріалів для виготовлення аплікаціїЩоб аплікація була простою у виконанні та догляді, привабливою та довго зберігала естетичний вигляд, необхідно орієнтуватись у великій кількості матеріалів. Для аплікації обирають тканини, які не обсипаються (край тканини не торочиться). Тканини можуть бути гладкофарбованими (одного кольору) або мати дрібний малюнок, смуги тощо. Як правильно дібрати матеріали для виготовлення аплікації з тканини?Найчастіше застосовують бавовняні тканини, атлас (шовкова тканина з блиском), оксамит (тканина з ворсом), парчу (тканина з металевими волокнами). В оздобленні використовують шовкові стрічки, пряжу, різноманітну тасьму, а також неткані матеріали — тонкий трикотаж, флізелін, войлок . Закріплюють аплікацію за допомогою ниток для шиття. Деталі аплікації найчастіше пришивають до основи, але інколи їх приклеюють, використовуючи спеціальний текстильний клей.

Номер слайду 6

Об`ємнадекоративнапредметнасюжетна

Номер слайду 7

ПЛОСКА БАГАТОШАРОВААБСТРАКТНАСИЛУЕТНАОДНОШАРОВА

Номер слайду 8

Перш ніж розпочати будь- яку роботу, ми завжди розмірковуємо як краще це зробити. Створення будь-якого виробу розпочинається з ретельно продуманої творчої роботи, яка називається проектуванням. ЕТАПИ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІОрганізаційно-підготовчий етап: - Створення проблеми; - Вироблення ідей та варіантів; - Формування основних параметрів; - Обґрунтування проекту. Цей етап включає аналіз діяльності, прогнозування результатів. Ви можете використовувати власний досвід, журнали, книги, телебачення, комп’ютери. Конструкторський етап: - Художнє конструювання – створення ескізу. - Підбір конструкційних матеріалів та інструментів. Тенхнологічний етап- Визначення оптимальної технології виготовлення проектного виробу.- Складання технологічної карти на виготовлення виробу.- Виготовлення об'єкта проектування, дотримання правил безпечної праці під час роботи. Заключний етап. Розглядають виріб на якість виконання і готовність. Проводять випробування – відповідність розмірам, технології, акуратність, міцність.

Номер слайду 9

Продукти технологічної діяльності надзвичайно різно­манітні. Це, наприклад, будинки, машини, одяг, меблі, їжа.Інформацію про техніку й технологічні об'єкти можна знайти в спеціальних книгах, журналах, каталогах, електронній мережі Інтернет. По телебаченню показують передачі про виготовлення і використання автомобілів, одягу, посуду тощо. У створенні нових зразків технологічних об'єктів широко застосовується метод фантазування. Одним із найцікавіших методів фантазування є перене­сення персонажів, техніки і подій в інші умови. Основне завдання методу - навчитися характеризувати предмети та явища і пристосовувати їх до нових умов.

Номер слайду 10

Малюнки для аплікації надзвичайно різноманітні: зображення людей, тваринний і рослинний світ, фантастичні істоти, окремі сцени з життя тощо. Вибір малюнка аплікації має відповідати призначенню виробу.

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
4859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку