«Види спільної творчої діяльності батьків і дітей»

Про матеріал
Майстер - клас має за мету познайомити батьків з нетрадиційними техніками малювання; сприяти налагодженню позитивних взаємовідносин між батьками та дітьми під час спільної творчої діяльності.
Перегляд файлу

Майстер – клас

Підготувала: вихователь логопедичної групи № 6 Красіна Тетяна Іванівна

Тема: «Види спільної творчої діяльності батьків і дітей»

Мета: познайомити батьків з нетрадиційними техніками малювання; сприяти налагодженню позитивних взаємовідносин між батьками та дітьми під час спільної творчої діяльності.

Обладнання: малюнки з нестандартними техніками малювання, зразки малюнків з нестандартними техніками малювання, пластикові тарілочки та виделки, пластикові пляшки, гумки паралонові, олівці з гумками, повітряні кульки, дерев'яні брусочки з намотаною на них ниткою, листочки з дерев, ватні палички, плівка з пухирцями, трубочки для напоїв, харчові барвники, фарби, аркуші формату А 3.

Учасники: батьки та вихованці групи № 6

І теоретичний блок

  1. Значення спільної творчої діяльності батьків та дітей для налагодження позитивних взаємовідносин

Експрес – інформація

вих. Красіна Т. І.

Педагог: Родина має величезне значення у житті дитини, людини. На сучасному етапі розвитку суспільства визнано пріоритети сімейного виховання. У Базовому компоненті дошкільної освіти йдеться про те, що за виховання дітей відповідальність несуть батьки, а всі інші соціальні інстанції мають допомагати, спрямовувати та доповнювати виховну діяльність родини. Це, на наш погляд, перш за все стосується допомоги родині (з боку дошкільного закладу) у встановленні позитивних взаємин між дітьми та дорослими.

Взаємини з батьками, членами родини та однолітками – перший соціальний досвід поведінки дитини. Залучення дітей і батьків до сумісної художньої діяльності (у рамках образотворчої діяльності) є, на наш погляд, найбільш ефективним методом та засобом зближення та налагодження позитивних відносин між дітьми та батьками. Колективні композиції – малюнки, аплікація, ліплення – радують дітей і дорослих. Загальний результат завжди багатший за змістом, більш яскравий, ніж індивідуально виконана робота. Зображувальна діяльність – одна з найцікавіших для дітей дошкільного віку, вона виховує у дітей доброту, благородні почуття, справедливість. Діти під час сумісної діяльності з батьками починають розуміти результативність сумісної праці, усвідомлювати її переваги.

Враховуючи вище сказане, ми пропонуємо до Вашої уваги декілька нетрадиційних технік малювання, які Ви можете виконувати з дитиною разом, які допоможуть Вам стати ближче до своєї дитини, зрозуміти її внутрішній світ, її почуття.

  1. Інформаційна презентація "Незвичайні малюнки" (до уваги батьків пропонується вернісаж робіт з використанням нетрадиційних технік)

Педагог: Запрошуємо всіх присутніх на екскурсію до вернісажу "Незвичайні малюнки". Малюнки зробили діти і вихователі з використанням нетрадиційних технік. І сьогодні у Вас буде можливість доповнити наш вернісаж своїми роботами.

ІІ Практичний блок.

Практична діяльність батьків і дітей

Педагог: Всі запропоновані техніки малювання не потребують якихось складних матеріалів і головне багато часу.

Зараз ми будемо презентувати по одній техніці нестандартного малювання, а Ви, разом з своїми маленькими художниками, на окремих аркушах будете пробувати її відтворити. Пропонуйте дітлахам фантазувати, підказуйте цікаві ідеї і тоді ваш малюнок справді вийде неповторним.

Інструкція з виконання практичної роботи:

  1. Учасники розглядають зразок.
  2. Педагог демонструє техніку малювання.
  3. Спільна образотворча діяльність батьків та дітей.
  1. спосіб: намалювати дерево, кущ або прекрасну квітку можна за допомогою пластикової пляшки, занурюючи її дно у фарбу і потім роблячи відбитки на аркуші.

BxrFWsuMFFE

  1. спосіб: якщо промокнути губку фарбою і занурити в неї гумку від олівця, то можна намалювати ідеально рівні кружечки. Це може бути точковий малюнок по заздалегідь створеному контуру або листочки дерева на намальованому заздалегідь стовбурі – все, що підкаже фантазія Вам і вашому маленькому художнику.

tTav7whiK9s

  1. спосіб: дивовижні картинки виходять при малюванні повітряною кулькою і сумішшю фарб.

rwmX2or29y0

У такій картині можна знайти зображення рослин чи тварин, а, можливо, і поки що невідомої істоти, обвести їх. Такий спосіб для малювання – широке поле для розвитку творчості, уяви та фантазії дітей.

  1. спосіб: незвичайні пензлики для дитини – пластикова виделка, якою ідеально малювати, наприклад, голочки у їжачка.

pgpFxs_wraw

  1. спосіб: цікаві картинки виходять, якщо ставити відбитки клубком ниток або нитками, одягненими на брусок – все геніальне просто! Така картина сміливо може розміститися у рамці на стінці дитячої кімнати. Таке спільне досягнення буде справжньою гордістю для Вашого малюка.

UzDeySEK000

  1. спосіб: Прогулюючись по парку назбирайте разом з дитиною листочків різних за формою. Пофарбувавши звичайне листя, можна залишити ним сліди на папері.

YzYjs3v1Nyo

  1. спосіб: за допомогою ватних паличок, з'єднавши які, можна створити веселку.

2z5DbEw1Wo8

  1. спосіб: малювання за допомогою плівки з пухирцями.

enhanced-8-14

1432246608_54

  1. спосіб: можна створювати чудові картини за допомогою мильних бульбашок, додавши до розчину трішки харчового барвника.

102914807_4195696_IMG_3608horz

  1. спосіб: дуже цікаві малюнки виходять, якщо капнути рідку фарбу на папір і дмухати на неї через коктейль ну трубочку.

sr51

ІІІ Рефлексія

Обмін думками: "Яка техніка малювання мені сподобалась найбільше." (батьки діляться своїми враженнями)

Педагог: Ось і підійшов до кінця наш майстер – клас. Я сподіваюсь, що Вам сподобалось і Ви будете практикувати всі техніки, які ми сьогодні виконували вдома разом з дітьми. Зображувальна діяльність має вас неодмінно зблизити, допоможе краще зрозуміти свою дитину та налагодити позитивні відносини.

Педагог роздає пам'ятки для батьків "Незвичайні малюнки"

docx
Додано
5 жовтня 2019
Переглядів
3311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку