Види змагань зі спортивних ігор

Про матеріал
Види змагань зі спортивних ігор Залежно від завдань і форми організації змагань, які проводять у школі, їх поділяють на такі види: чемпіонат, змагання на кубок, скорочені, зрівнювальні й товариські зустрічі.
Перегляд файлу

  C:\Users\Любовь\Downloads\image003.png                        Види змагань зі спортивних ігор

Залежно від завдань і форми організації змагань, які проводять у школі, їх поділяють на такі види: чемпіонат, змагання на кубок, скорочені, зрівнювальні й товариські зустрічі.

Чемпіонати найвідповідальніші змагання, переможцю яких присвоюється звання чемпіона колективу фізкультури. Проводяться один раз на рік, як правило, за коловою системою з визначенням місць усіх учасників.

Змагання на кубок мають залучити до участі максимальну кількість команд і виявити серед них переможця. До таких змагань допускаються команди різного рівня. Виступи найсильніших колективів слід передбачити на пізніших етапах. Розігрищ кубка  здійснюється за системою з вибуванням.

Скорочені змагання, як правило, приурочуються до свят або знаменних дат і проводяться протягом одного-двох днів. Час гри скорочується (наприклад, два тайми по 15 хвилин, або один сет у волейболі).

Зрівнювальні змагання організовуються всередині колективу фізкультури між командами різного рівня. Щоб змагання сильніших і слабших команд становили спортивний інтерес і створювали умови для напруженої боротьби, сили команд штучно зрівнюються: наприклад, слабша команда ще до гри отримує кількість немовби забитих м’ячів, набрані очки (фору), яка оголошується заздалегідь або після закінчення матчу. Якщо після матчу, то гра носить більш напружений характер, бо обидві команди, не знаючи розмірів фори, намагаються забити якомога більше м’ячів, набрати більше очок. Розміри фори залежать від відмінності у можливостях команд, які беруть у змаганні. Кількість очок, які заздалегідь отримує слабша команда, визначає організаційний комітет.

Товариські зустрічі це неофіційні змагання, які проводяться без затвердженого положення за взаємною домовленістю з командами інших шкіл.

Будь-яке змагання має відповідати заздалегідь розробленому і затвердженому  положенню, вкладатися у визначені терміни. При великій кількості команд-учасників створюється організаційний комітет. Непродумане положення, пункти якого сформульовані нечітко, створює труднощі в організації і проведенні змагань.

Змагання зі спортивних ігор, незалежно від їх масштабу, є невід’ємною  частиною навчально - тренувальної роботи. Вони стимулюють учнів удосконалювати фізичну, технічну і тактичну підготовку; розвивати не тільки фізичні, а й морально – вольові якості: наполегливість, силу волі, колективізм, уміння підкорити йому особисті інтереси. При плануванні змагань обов’язково треба враховувати вік і підготовленість учасників.

Сама специфіка змагань ( урочистість, присутність глядачів і т. ін..) спонукає учнів повніше виявляти свої кращі особисті риси та вміння.

Положення про проведення змагань зі спортивних ігор містить такі розділи:

  1. Мета і завдання змагання, що проводиться.
  2. Місце і термін проведення змагань.

Визначається час проведення змагань, час і місце їх офіційного відкриття. Точний час і місце кожної окремої гри визначається за календарем ігор.

  1. Керівництво проведення змагань.

У цьому розділі вказується, хто керуватиме підготовкою і проведенням змагань, хто буде головним арбітром, які арбітри обслуговуватимуть змагання.

  1. Умови розіграшу.

Визначаються система ( колова, з вибуванням, змішана ) і кількість кіл розіграшу. Зазначається, які Правила змагань взято за основу під час їх проведення, як каратимуться дисциплінарні порушення гравців, які одержали попередження і вилучені з поля.

  1. Учасники змагань.

У цьому розділі обумовлено, які класи беруть у змаганнях, на які групи і за яким принципом їх розподіляють. Крім того, визначаються вікові групи та кількість учасників у кожній команді. Зазначаються вимоги до форми учасників.

  1. Порядок і умови визначення переможців.

Умови визначення переможців повинні бути чіткими і не допускати різних трактувань.

Під час проведення змагань за коловою системою перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Такої простої умови досить, якщо всі команди набрали різну кількість очок. Але часто дві, а то й декілька команд завершують змагання з рівною кількістю очок. У таких випадках переможця визначають: за кращою різницею забитих і пропущених м’ячів, за кращим співвідношенням м’ячів, за результатами ігор саме між командами або ж перевага надається команді, яка має найменшу кількість дисциплінарних порушень. При однаковій кількості очок у двох команд, що претендують на перше місце, доцільно провести додаткову гру і дати додатковий час у разі нічийного результату  (окрім волейболу).

Однакова кількість набраних очок за наявності зазначених умов на практиці буває дуже рідко. Якщо ж таке трапилося, щоб визначити переможця, треба між усіма командами організувати додаткові ігри.

  1. Порядок оформлення учасників.

Форма і терміни подання заявок, порядок перезаявки гравців. Заявки подаються за певною формою, їх підписує фізорг або капітан команди і затверджує лікар.

  1. Нагородження команд і учасників.

У цьому розділі має бути записано, скільки нагороджується кращих колективів, чим саме заохочується переможець, а також як відзначаються гравці команд, що зайняли друге-третє місце. Вказується кількість ігор, проведених учасниками, які підлягають нагородженню.

 Система розіграшу. Є три основні системи проведення змагань зі спортивних ігор: колова; з вибуванням після поразки; змішана, що є комбінацією перших двох.

 

Таблиці проведення змагань по коловій системі

Для 3 – 4 команд                          Для 5 – 6 команд

1 день     2 день    3 день   1 день  2день  3 день  4 день  5 день

1 – (4)   (4) – 3     2 – (4)     1 – (6)  (6) – 4 2 – (6)  (6) – 5   3 – (6)

2 – 3       1 – 2       1 – 3        2 – 5     5 – 3   3 – 1      1 – 4    4 - 2

                                                     3 – 4       1 -2      4 – 5        2 – 3      5 – 1

Для 7 – 8 команд (гравців)

1 день     2день     3день       4 день       5 день       6 день      7 день

7- 4         (8) – 5     6 – 5         (8) – 6      7 – 6          (8) – 7       1 - 7

5 – 3         4 – 6      7 – 4         5 – 7         1 – 5          6 – 1        2 - 6

6 – 2         3 – 7      3 – 1         4 – 1         2 – 4          5 – 2        3 - 5

1 – (8)      2 – 1      2 – (8)       3 – 2         3 – (8)       4 – 3        4 – (8)

Для 9 – 10 команд (гравців)

1 день     2 день    3 день    4 день    5 день   6 день    7 день    8 день    9 день

6 – 5       6 – (10)    7 – 6      7- (10)    8 – 7     8 – (10)   9 – 8      9 – (10)   1 - 9

7 – 4        5 – 7        8 – 5      6 – 8       9 – 6     7 – 9       1 – 7      8 – 1        2 - 8

8 – 3        4 – 8        9 – 4      5 – 9       1 – 5     6 – 1       2 – 6      7 – 2        3 - 7

9 – 2        3 – 9        1 – 3      4 – 1       2 – 4      5 – 2      3 – 5      6 – 3        4 - 6

(10) -1     2 – 1      (10)- 2      3 – 2     (10)- 3    4 – 3     (10)- 4    5 – 4       (10)- 5

Колова система полягає в тому, що кожна команда зустрічається з усіма командами в певній послідовності по одному разу, якщо змагання відбуваються  в одне коло, і двічі – якщо у два кола.

Застосовується  система з  вибування після першої поразки. Її використовують тоді, коли у змаганнях  бере участь багато команд, шкільний колектив фізкультури не має достатньої кількості спортивних майданчиків або ігри треба провести у стислий строк.

 

 

C:\Users\Любовь\Downloads\images (4).jpg

 

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Черненко Любов
Додано
25 червня 2020
Переглядів
4291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку