Відкрите засідання клубу "Любителі математики"

Про матеріал
відкрите засідання клубу "Любителі математики" присвячене архітектурі села Нова Слобода Путивльського району Сумської області
Перегляд файлу

ВІДКРИТЕ ЗАСІДАННЯ КЛУБУ «ЛЮБИТЕЛІ МАТЕМАТИКИ »
( відкрите засідання математичного клубу «Любителі математики » присвячене архітектурі села Нова Слобода для учнів 9-11 класів )

Мета:

  • розширити знання учнів;
  • розвивати пізнавальний інтерес, інтелект;
  • виховувати прагнення до безперервного вдосконалення своїх знань;
  • виховувати почуття любові до Батьківщини, рідного краю;
  • показати необхідність знань з математики в різних областях.

 

І ведучий: Батьківщина, Вітчизна, рідна земля... Ці слова у кожного з нас асоціюються не з міською архітектурою або іншими штучними творіннями людини- при їх звучанні перед очима виникають яскраві образи : берізка серед широкого поля, живописна річка чи озеро, ліс, село, що потопає в кипінні весняних садів...

ІІ ведучий : Звідкілясь з глибини душі у нас знаходиться це незрівнянне почуття, яке ми називаємо любов до рідного краю...
        Я люблю возвращаться домой
        В отчий дом, где всегда меня ждут…
        Нахожу здесь тепло и уют,
        доброту, тишину и покой…
 

        И отца понимающий взгляд,
        И тепло материнской руки-
        Как бы ни были глубоки,
        Раны мне на душе исцелят…
 

        А когда позовет меня вновь

        В путь-дорогу манящая даль,  
        Унесу в своем сердце печаль,
        И к селу дорогому любовь.
 

        Древний колокол радует высь,
        Улетают птенцы из гнезда…
        Вот такая она, наша жизнь,
         Наша Новая Слобода.
 

І ведучий: Село – це наш дім, наше коріння, наша доля і материнська пісня.

 

ІІ ведучий: Тут живе наше дитинство, бо село – частка нашого серця.

 

І ведучий: Моє рідне село колискове,

 Дивовижний, чаруючий світ.

 Я його не забуду ніколи,

 Моє рідне село завжди в серці моїм.

 

ІІ ведучий: Село і серце відпочине

  Село на нашій Україні,

  Неначе писанка село

  Зеленим гаєм поросло

 

І ведучий: Говорячи відверто, всі ми – сільські жителі. Адже найдавніші поселення людей розпочинались саме з невеликих сіл. Саме в середовищі проживання, де кожний знав і намагався зрозуміти, допомогти, захистити одне одного, виховувались почуття родини та любові...
 

  ІІ ведучий : Нова Слобода ...  Здавалось би звичайне село, що розкинулись на просторах нашої держави. Але ж ні. В багатьох аспектах воно унікальне. Це і багата історія, і неповторна мова жителів, і , звичайно, ж  архітектурний стиль найвизначніших споруд, що знаходяться на теритої села : Софронієвського монастиря, церкви Різдва пресвятої Богородиці, колокола Скорботи.
 

  І ведучий: Прекрасна Новослобідська земля! Край який багатий на надзвичайні насичені події нашої історії. Хіба можна жити на цій землі і не любити її всім серцем, землю де первозданна природа чарує своєю красою.

 

ІІ ведучий: Кожна вулиця, кожне місце у нашому селі знамените по своєму. На вулиці Партизанській – меморіал «Дзвін Скорботи». На вулиці Леніна – пам’ятник «Невідомого солдата» та Храм Різдва Пресвятої Богородиці. На кладовищі – братська могила загиблим у роки Великої Вітчизняної війни. При в’їзді в село Нова Слобода – стелла загиблим 7 липня 1942 року.

 

І ведучий: Краса природи… Душевна гіркота… Саме це відчуваєш, коли піднімаєшся на Чудну гору. Саме тут, серед зелені казкового лісу, знаходиться дивовижний пам’ятник архітектури – Софронієвський монастир.

 

 ІІ ведучий: 18 вересня 1405 рік.. Це пам’ятний день для монастиря. Це день, коли на Чудній горі явилась чудотворна ікона пречистої Богородиці. І в невдовзі, на місці явлення цієї ікони була збудована невеличка часовенка. А пізніше на цьому місці виріс храмовий комплекс , який на початку ХХ ст. поступався лише Києво-Печерській Лаврі.

 

І ведучий: При підготовці сьогоднішнього засідання членами нашого клубу була опрацьована довідкова література, архівні матеріали, які стосувались архітектурних особливостей споруд, що знаходяться на території нашого села.  

ІІ ведучий : А перш ніж перейти до  архітектурних особливостей заслухаємо невеличку історичну довідку
 

ІІІ ведучий : Нині Нова Слобода – найбільше село так званої етнічної групи Горюни, у якому налічується 648 дворів і 1556 жителів.
     
         (  Карта села 1998 рік )

Вперше Нова Слобода згадується в грамоті царя Федора Івановича від 23 березня 1593 року. З цього документа випливає, що монастирь на Чудній горі і навколишні села зазнали набігу Кримських татар, тобто перша згадка про село з’являється через 188 років після заснування Монастиря. В зв’язку з цією грамотою село Нова Слобода було приписане до Молченського монастиря і знаходилось у такому стані до 1886 року, коли селяни отримали  право власності на землю.

 
      (  Карта села 1883 рік )
  На початку ХХ століття злидні та малоземелля змусило багатьох жителів шукати кращої долі у великих промислових зонах- Києві, Харкові, Тулі, Москві, деякі  перебрались , навіть, до Сибіру і Томської губернії.
  Буремний початок ХХ століття теж не залишив осторонь жителів села.

  Яскравою , хоча і надто трагічною , сторінкою в історії залишились події Великої Вітчизняної війни. З осені 1941 року в Новослобідському лісі базувався партизанський загін С.В.Руднєва, а в червні 1942 року – загін С.А.Ковпака.
  7 липня 1942 року увійшло в історії села як найтрагічніший день. У цей день фашистськими карателями було знищено 586 мирних жителів, більша частина села спалена.
За роки свого існування село неоднаразово вигорало дотла : чи від необачності самих жителів, чи внаслідок дій завойовників. Але село завжди відбудовувалось, адже будівництво житла для Новослобідців- одна з найважливіших подій життя .
 

ВИСТУПИ УЧНІВ
1 учень. Архітектура помешкань жителів Нова Слобода

     Дуже важливою подією для горюнів було будівництво житла і перш за все обирали місце для закладання фундаменту. Вважали, на тому місці, де росла бузина (“спальоне місце”) і на кладовищі не можна будуватися. Коли закладали будинок, то під кути клали гроші і шматочки хутра, щоб було тепло і гроші водилися. Гроші клали і під центральну балку – матицю.

 

       ( Сільські краєвиди )

 

Планування житла горюнів поєднувало в собі українські і білоруські елементи. Будинок ділився на дві майже рівні частини, в одній була світлиця, а в іншій відгороджували сіни і їдальню. Із сіней вели двері і до світлиці, і до їдальні. В їдальні обов`язковим елементом була піч, а від печі до стіни настилали пол для того, щоб спати. Тут стояли лави та стіл, полиці для посуду. Їдальню розташовували обов`язково до вулиці.

 В світлиці була зроблена грубка, а від неї також настил – пол для сну. В світлиці столу не було, а стояли лише лавки та скрині, якщо була маленька дитина, то висіла ще й плетена з лози люлька. Обов`язковим елементом для світлиці був кут з ікон. Лавки та долівки покривалися самотканими доріжками – коцами. В оселі було багато рушників, витканих із коноплі (на місцевій мові пенька).

 Особливим елементом житла було те, що на вулицю виходило лише одне вікно, а всі інші – на подвір`я. Задня стіна була “глухою”, тобто зовсім не мала вікон.

 Будівлі були обмазані глиною, як зсередини, так і зовні, а також побілені. Коли обмазували стіни дому, то починали це робити з “червоного кутка”, і першим глину в руки брав господар. Хати покривали соломою, яку в голодні роки знімали з дахів і згодовували худобі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(план-схема житла горюнів.)

 

2 учень. Софронієво-Молченський монастирь
 

      ( Сафронієво-Молчанський монастирь початок 20 ст.)
Дивлячись на сьогоднішній стан  монастиря, важко повірити, що колись тут стояв, по прийнятому серед місцевих жителів виразу  «городок». Це, по суті, і було таким ось компактним, прекрасним в своїй гармонійності «місто в мініатюрі», з великою кількістю будівель, що захоплюють  погляд красою і відповідністю. На початку XX століття Сафронієвський монастир описували так: «На території монастиря знаходиться 57 будівель, з яких 6 великих храмів та церков. Усі будівлі розташовані не живописно-хаотично, а в строгій закономірності у відповідності з визначеними принципами.
Перший з них – концентричність зон побудови;
другий –ієрархічність;
третій – виділення собора не тільки по розташуванню, величині і висоті, але і по архітектурному рішенню. Тому соборні храми завжди багатоглаві ( до 25 глав, як у київському соборі Святої Софії).
І, нарешті, найважливіший принцип створення монастиря- його регулярність,    тобто намагання до правильної геометричної побудови плана.  Вивчаючи архівні документи ми дослідили, що найвеличніші об’єкти монастиря і план місцевості, на якій він розташований підпорядковується правилу золотого перерізу . З довідкової літератури ми дізналися наступні факти про золотий переріз.

3 учень  Золотий переріз
     Золотий переріз – це таке пропорційне ділення відрізка на нерівні частини, при якому весь відрізок так відноситься до більшої частини, як сама більша частина відноситься до меншої; або іншими словами, менший відрізок так відноситься до більшого, як більший до всього відрізка.

   Скульптурні споруди, пам'ятники споруджуються, аби увічнити знаменні події, зберегти в пам'яті нащадків імена прославлених людей, їх подвиги і діяння. Відомо, що ще в старовині основу скульптури складала теорія пропорцій. Стосунки частин людського тіла зв'язувалися з формулою золотого перерізу. Пропорції “золотого перерізу” створюють враження гармонії краси, тому скульптори використовували їх у своїх творах. Скульптори стверджують, що талія ділить досконале людське тіло відносно “золотого перерізу”. Великий старогрецький скульптор Фідій часто використовував “золотий переріз” в своїх творах. Найзнаменитішими з них були статуя зевса Олімпійського (яка вважалася одним з чудес світу) і Афіни Парфенос.

 У книгах про “золотий переріз” зауважується про те, що в архітектурі, як і в живописі, все залежить від положення спостерігача, і  якщо деякі пропорції в будівлі з одного боку здаються створюючими “золотий переріз”, то з інших точок зору вони виглядатимуть інакше. “Золотий переріз” дає найбільш спокійне співвідношення розмірів тих або інших довжин.

Одним з найвеличніих творінь архітектури нашої місцевості,  у якій використовується принцип золотого перерізу є  Надвратна церква


 

Будівля має яскраво виражену висотну композицію .Загальна висота 31,5 метра. У цілому будівля симетрична. Однак повної симетрії немає- її порушують відмінності в розмірах східного і західного частин фасада. Завдяки такій десиметрії будівля виглядає живою, а не сприймається як мертва схема-креслення. Готуючись до засідання, з метою показати, з яких геометричних тіл складається дана будівля,  ми зробили креслення північного фасаду, розрізу ( схід-захід) , планів 1-го та 2-го ярусів 
                                                                        

Північний фасад                    розріз схід-захід

 

          план 1 ярусу                                  план 2 ярусу
На першому ярусі будівлі ми бачимо арку воріт. ЇЇ ширина 3,25 м. Зі східної сторони ми бачимо ще одну арку, трішки вужчу ( 2,9 м),  яка призначена для проходу пішоходів. Сама церква трьохчастинна. Центральний четверик за допомогою плоских трикутних парусів несе світловий промінь до восьмигранного купола.
 

І ведучий : Дата 7 липня 1942 року, літній день під Івана Купалу- назавжди трауром вписана в історію села . І зараз, у мирні часи, не вщухає цей біль.
 

ІІ ведучий : День памяти невинно убиенных,
                      Трагедии печальное число.
                      Июль. Седьмое. Пахнет свежим сеном
                      И небо аист бороздит крылом...
І ведучий : Июль. Седьмое. Пахнет свежим сеном
                     Купальский праздник ...
                        Плач по убиенным
                      Полвека не стихает над селом
 

ІІ ведучий : З метою вшанування пам’яті невинно загиблих жителів в центрі села споруджено Колокол Скорботи

4 учень .  Колокол Скорботи

 

 Колокол Скорботи збудовано за рекордно короткий термін – протягом травня- липня 2004 року. Це двохярусна будівля, центральний елемент споруди – колокол ( перевернутий конус з діаметром нижньої частини 5,8 м, і верхньої – 4,2 м, висотою 3,3 м), циліндрична основа має висоту 2,6 м  , загальна висота споруди – 14,4 м. Будівля розташована таким чином , що її видно з будь-якої частини села.    
 

І ведучий:   Наші рідні поля і сади

            Кличуть серце в затінки свої

            Зупинись, і слухай солов’я,

            І відчуй, що це земля твоя.

 

ІІ ведуча:  Рясні сади стоять у нас,

            Шумливі ниви колосяться

            І та любов, що в серці нас,

            В садах і нивах веселяться

 

ДРУГА ЧАСТИНА ЗАСІДАННЯ.
Пізнавально-розважальна гра «Ерудит»

 

Завдання і запитання до неї.
1. Розв’яжіть кросворд
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По горизонталі :
1. Фрагмент опису будівель Сафронієвського монастиря.
   Під колокольнею, навпроти Успенської церкви знаходиться  .... бібліотеки, що налічує 4000 томів книг різного змісту
2. Місце ( гора) , де у 1405 році засновано Сафронієвський монастир
3. Найважливіший принцип створення монастиря
4. Тричастинна церква, висота якої 31,5 м
5. Стародавня російська міра довжини, що дорівнює 71,12 см
6. Людина, якій ми завдячуємо відродженню Сафронієвського монастиря – отець ....
7. Навколо монастиря – огорожа кам’яна, висотою до 2 .... і більше ( стародавня одиниця міри довжини, що дорівнює трьом аршинам )

 По вертикалі :
Інакше Сафронієвий монастирь називають Сафронієва ...
 

Відповіді : По горизонталі:
                  1. Палата 2.Чудна   3. Регулярність 4. Надвратна 5.Аршин
                  6. Герман 7. Сажень
                  По вертикалі :

                  Пустинь

 

Вікторина :
1. Периметр огорожі Колокола Скорботи дорівнює 48 м .Яку найбільшу
    площу можна огородити? ( 144 м2)
2. Церква різдва Пресвятої Богородиці має довжину 13 сажнів, а ширину –
    10. Скільки кахельних плиток розмірами 0,3мх0,3 м, для покриття
     підлоги, потрібно?     ( 3033 шт.)
3. Горнятко циліндричної форми наповнено доверху молоком. Чи мож­на
   відлити рівно половину молока, не користуючись вимірювальними прила­
  дами?

  (Треба відливати молоко, поки не з'явиться дно горнятка.)

4. Срібні царські ворота церкви Різдва Пресвятої Богородиці , виготовлені
     у 1839 році в Москві, важать 3 пуда . Знайдіть їх об’єм.

5. Обчисліть максимальну про­пускну спроможність у ку­бічних метрах за 1
     годину во­достічної труби Каліщанського водоймища, переріз якої зображено на рисунку . Швид­кість течії води 2 м/с.  ( 16560 м 3)

6.  У клітинках квадрата 4х4 написали цифри 0 і 1 так, що в кожному рядку і кожному стовпці виявилося по 2 одиниці і по 2 нулі. Потім деякі цифри стерли, а дві – позначили буквами Х і У. Чому дорівнюють Х і У?

1

 

1

 

 

 

1

 

 

Х

 

0

 

У

 

 

а) Х=У=1; б) Х=1,У=0; в) Х=0,У=1; г) Х=У=0.

7.Дах альтанки, що знаходиться на території Сафронієвської пустині має
     форму конуса, довжина кола основи якого дорівнює 12 м, а висота 1,9
     м, треба покрити оцинковою жерстю. Скільки жерсті було ви­трачено на
     покриття даху? (На шви йде 10 % від загальної кіль­кості витраченої на
     покриття жерсті).  (20,3 м3)
8. На практиці об’єм колоди часто визначають наступним спрощеним
    прийомом: вимірюють в дюймах діаметр колоди посередині, підносять це
    число до квадрату, множать на довжину колоди в футах і ділять результат
    на число 183. Отримуємо об’єм у футах. Перевірити цей прийом,
    порівнявши результат з тим, який можна одержати, якщо за об’єм колоди
   прийняти об’єм циліндра, діаметр якого дорівнює діаметру колоди
   посередині, а висота – бічній довжині колоди.
   ( Спрощений прийом дає незначне збільшення (менше, ніж на 0,2%)).

9. Треба обчислити об'єм предмета, форма якого не нагадує жодне з відо­мих
    геометричних тіл. Як це можна зробити?

   (Треба опустити предмет у посуди­ну і налити стільки води, щоб вона
   покрила предмет повністю. Потім вий­няти предмет із води і виміряти, на
  скільки знизився рівень води. Об'єм предмета дорівнюватиме добутку вимі­-
  ряної величини на площу перерізу по­судини.)
10. Чим є число 27 для числа 3?
    а) квадратом; б) трикутником; у) півколом; г) кубом; д) кулею.
11.Учора о 14 годині над Новою Слободою йшов сніг. Чи можна сподіватися, на сонячну погоду через 59 годин ? ( Ні, буде ніч )
  Переможці вікторини отримують призи .   

 

І ведучий:  Час немов стріла біжить

           Надійшла прощання мить

           Хоч з вами прощатись настав уже час,

           Ми знову у гості чекаємо Вас.

           Наше село не забувайте,

           Та при нагоді до нас завітайте!

 

ІІ ведучий:  На завжди не прощаємось з Вами,

            Ми ще зустрінемось, вірте не раз.

            Тож посміхниться до нас на прощання

            І прийміть привітання музичне від нас ( звучить музика )

doc
Додав(-ла)
Чуйко Сергій
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку