Відкриті історичні задачі на розвиток мислення 2

Про матеріал
Пропоную до уваги другу частину відкритих історичних задач на розвиток історичного мислення, які можно використовувати як на уроках історії, так і під час проведення різних історичних змагань, наприклад "Що? Де? Коли?" Задачі більш актуальні для середнього шкільного віку.
Перегляд файлу

Історичні задачі на розвиток мислення 2

Пропоную до уваги другу частину збірки відкритих історичних задач  на розвиток мислення, які можно використовувати як на уроках історії, так і під час проведення різних історичних змагань, наприклад «Що? Де? Коли?»

Задача 1.

Останній день Помпеї

Умова: В 79 р. н.е. відбулося виверження вулкану Везувію, який знищив  місто Помпеї. Жителі міста були заховані під великим шаром попілу й пемзи (вулканічного каміння), які завалили будинки до самих стріх. Слідом за виверженням вулкану на околиці пролився вогняний ливень, який перетворив попіл в багнюку.

В 1864 році археологи зуміли відновити вигляд людей, які загинули в той трагічний день в Помпеях. До 1864 року тіла загиблих вже зотліли, але скульпторам вдалося відновити точні об’єми, форми тіл, зачіски і навіть вирази обличь загиблих. Відтворити такі деталі за кістками просто неможливо. Яким чином можно було відновити вигляд померлих, їхні деталі зовнішнього вигляду і, навіть, їхні постави на момент смерті?

Відповідь: Відновити вигляд загиблих римлян вдалося завдяки тому, що об’єм, який займали їхні тіла поміж застиглої вулканічної багнюки став із часом порожнім. Тіла зотліли, залишилися лише кістки. Археологи запропонували спосіб, який дозволяв створити відбиток загиблого. Вчені простукували поверхню в пошуку порожнин, які залишилися від тіл людей. Коли знаходили порожнину, то робили отвір і заливали в порожнину гіпс. Гіпс твердів і таким чином точно відтворював передсмертну позу і деталі одягу, зачіски жителів Помпеї. 

Задача 2

А чи були в Піфагора штани?

Умова: В наш час штани є невід’ємним атрибутом чоловічого одягу. Але так було не завжди і не у всіх народів. Якщо уважно вивчати історію Стародавньої Греції, то можно відзначити, що чоловіки часто носили одяг на зразок сучасних суконь чи спідниць. Цей одяг у греків називався хітони і гіматії, туніки й тоги у стародавніх римлян. Історики вважають, що штани були винайдені напевне кочовиками, саме штани були зручним одягом для верхової їзди. Незважаючи на свою зручність, штани не відразу завоювали популярність в населення. Більш того, давні римляни певний час навіть забороняли носіння штанів. Як ви думаєте, чому в Стародавньому Римі певний час забороняли носити такий одяг, як штани?

Відповідь: Штани сприймалися давніми римлянами як атрибут одягу варварів, які для Риму були ворогами. Щоб не бути схожими на варварів штани не носили. З цієї ж причини в римських патриціїв було прийнято носити короткі зачіски і голити обличчя.

Задача 3

 У хитрого солдата – і рукавичка граната.

Умова: В 756 р. в Китаї полководець Чжан Сюн із невеликим загоном вояків перебував в оточенні в фортеці Юнсю. Фортецю довгий час штурмували повсталі й сили захисників з кожним днем слабшали. До того ж у них закінчувалися стріли, які були головною зброєю. Допомога затримувалася і полководець Чжан Сюн придумав спосіб як дістати багато стріл і перемогти ворога. Уявіть себе на його місці і подумайте яким чином можно дістати багато стріл в оточеній фортеці і відбити напад повсталих.

Відповідь:  Чжан Сюн наказав зробити тисячу солом’яних ляльок і вночі скомандував спускати їх із фортечних мурів на мотузках. В темноті повсталі не розібравши хто спускається, розпочали в них стріляти. Сотні стріл влучили в солом’яні ляльки і застрягли. Оточеним лишалося лише втягти ляльок назад і витягти стріли.

Задача 4

Захист хворих від мурах

Умова: В давні часи лежачі хворі люди часто страждали від нападів мурах, а тримати коло постілі хворого чергового можливість була не завжди. Спробуйте вигадати надійний захист хворої людини від цих мурах.

Відповідь: Під ніжки ліжка підставляли чи підкладали миски з водою. Якщо вода з часом висихала, то її доливали. 

Задача 5

Дещо про середньовічні замки

Умова: Середньовічні замки Європи будувалися за подібними один до одного принципами. Цікаво, що у всіх середньовічних фортецях сходи донжонів (замкових башт) будувалися за годинниковою стрілкою для проходу лише  однієї особи. Іноді зустрічаються рідкісні випадки, наприклад в замку Валенштейнів, сходи побудовані проти годинникової стрілки. Спробуйте відповісти чому на сходах могла одночасно йти лише одна людина і чому сходи будували орієнтуючись за годинниковими стрілками.

Відповідь: Сходи для проходу лише однієї людини  - тому що так легше захищатися, одночасно атакувати може лише один воїн. Решта знаходяться за ним. Планування сходів за годинниковою стрілкою теж лише з однією метою – полегшити оборону захисникам фортеці. В роду Валенштейнів багато чоловіків були шульгою. При побудові сходів проти годинникової стрілки у захисника – шульги є простір для замаху і сильного удару мечем, а нападаючому (правші) для замаху немає місця.

docx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку