Відкритий урок " Органічні речовини в домашній аптечці"

Про матеріал
Цей захід для 9-го класу показує значення органічних речовин в повсякденному житті
Перегляд файлу

 

Комунальний заклад «Нікопольська середня загальноосвітня школа №16»

 

 

Тама уроку:

«Органічні речовини в домашній аптечці»

 

 

Вчитель:  Сизонова А.О.

 

 

Тема: «Органічні речовини в домашній аптечці»

Мета уроку:ознайомити учнів з найбільш відомими лікарськими препаратами, визначити взаємозв'язок між хімічними властивостями речовини, з їх використанням, розглянути умови зберігання лікарських препаратів у домашніх умовах.

Обладнання: бинт, вата, спирт етиловий, калій пергамент, розчин йоду спиртовий, гірчичники, сода питна, активоване вугілля, валідол, розчин бриліантового зеленю, аспірин, анальгін, парацетамол, пластир, настойки ліків  валеріани, фуроцелін, борна кислота, кальцію гідрохлорид, амонію хлорид.

Хід уроку:

І. Вступ. Мотивація пізнавальної діяльності учнів.

Бажання зберегти і зміцнити здоров»я, відновити втрачені під час хвороби сили природне і зрозуміле кожній людині. У здоровому тілі – здоровий дух. Фізкультура і спорт, загартування організму, посильна фізична праця, сприяють збереженню здоров»я. Проте хворіють навіть найбільш треновані спортсмени. Дуже важко застережетися і від різних травм, що зумовляють різке зниження опірності організму проти інфекції. Людство з давніх-давен використовує для боротьби з захворюваннями лікарські речовини.  Спочатку це були відвари і настої трав, природні бальзами, пізніше було відкрито дію багатьох мінеральних речовин. Відомості про цілющі зілля спочатку передавались із вуст в уста. З виникненням писемності, їх почали записувати. З часів стародавнього Єгипту були

 

 

відомі хіміки і лікарі: Гебер, Гіппократ, Парацельє.

ІІ. Засновники нової галузі хімії «ятрохімії» союз хімії і медицини вважає Парацельс – німецький хімік і лікар. Він вилікував 18 хворих королів і герцогів, від яких відмовилися лікарі. Шукав спілкування з цирульниками, пастухами, циганами, бабками-повитухамиу яких вчився мистецтву лікування людей. Навіть був близько знайомий з катом, який гарно вмів вправляти кінцівки. В нього був меч з видовбаним в рукоятці округлим отвором де він зберігав пігулки для хворих. Практикував в різних державах, вивчав місцеві тайні заговори,більш всього цінував силу зірок: «Хто під зірками не має влади, тим вони будуть керувати за своєю волею. Якщо підеш за своєю зіркою, обов'язково потрапиш у дивний порт.»

ІІІ.Першим державним діячем, що звернув увагу на практичне значення хімії в аптекарській справі був цар Іван (ІV). За його вказівкою було відкрито царську аптеку – першу в Росії, в ній працювали фармацевти-алхіміки. В ній виготовлялись ліки, які відповідали всім вимогам того часу, керувалися при цьому як іноземними книжками так і російськими травниками. Головним джерелом сировини для сучасних лікарських засобів вважається нафта, природній газ, продукти їхньої переработки.

Вихідними матеріалами для добування лікарських препаратів є найчастіше продукти органного синтезу: бензол С6Н6, нітробензол С6Н52 анілін С6Н5-NН2, бензолсульфохлорид С6Н5-SО2Сl етанол С2Н5ОН, ацетон Н3С-С-СН3

ІV. Складемо перелік медикаментів, які на вашу думку мають бути в домашній аптечці.

Бинт, вата,жгут,термометр,калій пергамент, спирт етиловий, розчин йоду спиртовий, розчин перекису водню, гірчичники, анальгін, сода питна, фурацилін, активоване вугілля,брилеантовий зелений, борна кислота, аспірин, валідол, парацетамол, нітрогліцерин, снодійні препарати.

 

Тепер давайте разом виберемо речовини органічного походження.

V. Приймання ліків – ціла наука. Пігулка містить дуже мало активних речовин – соті, а той тисячні частки грама. Їх розводять молочним або буряковим цукром, глюкозою, іноді сорбітом.

П

И

Г

У

Л

К

А

Лікувальна речовина

 

                              Сота або тисячна частка грама

                                      Наповнювач

 

                              Цукор, глюкоза,сорбіт,питна сода

Розрихлювач

                              Винна кислота, питна сода,

                              лимонна кислота, кальцій корбонат

Крохмаль, барвники

                              Надають блиск та колір

 

Розрихлювач, який розщеплює таблетку у воді або шлунковому соці – утворює вуглекислий газ, який і розрихлює спресовані ліки. Для надання блиску та кольору у склад вводять крохмаль і барвники. У Давній Греції говорили: «Біль це вартовий пес здоров'я» - і справді, цей неприємний стан буває першою ознакою якогось ушкодження в організмі.

VІ. Давайте заслухаємо розповіді учнів про найбільш популярні лікувальні засоби, які використовує в побуті кожні із нас.

Активоване вугілля.

-л/д. Забарвлення, забарвлених розчинів вугіллям. У пробірці кілька таблеток активованого вугілля і повільно залити водою забарвленою НМиО4. Перемішати вміст пробірки, забарвлення зникає.

 

 

Фурацілін.

Для приготування розчину фурациліну одну його пігулку розчиняють у 100 млгорячої питної води.

л/д. Хімічна хірургія

Змочить вату спиртом (КСNS)

Продезенфікуйте скальпель (FeCl3)

Зробіть підріз

Загоїти рану (NaF) і змазати ним рану.

 

л/д Апельсин, лимон, яблуко.

K2Cr2O7-  помаранчовий колір (колір апельсину)

NaOH – лимонний колір

K2Cr2O7+H2So4(p)+Na2SO3 – зеленіє (яблуко)

 

 

 

VІІ. Заповнити таблицю.

Лікувальна дія

Назва препарату

Протизапальний засіб

Аспірин, панадол

Знеболювальний засіб

анальгін

антибіотик

пеніцилін

анестетик

новокаїн

Проносний засіб

пурген

Протизапальний засіб

стрептоцид

снодійний

димедрол

Противоалергійний засіб

 

Серцевий засіб

Нітрогліцерин, валідол

 

VІІІ. Символ медицини.

Бог Аполлон покохав німфу Кораніду – коханням палким, безпам'ятним, несамовитим. Короніда, яка носила в своєму череві дитину зрадила йому з чужоземцем. Приставлений до неї ангелом білий ворон повідомив своєму господарю Аполлону дурні новини про зраду коханої. Аполлон жорстоко шпирнув в птаха плектр від міру: під його поглядом пір»я птаха навіки стали чорними, як смоль. Потім він попросив свою сестру Артеміду вбити невірну Кораніду, перед смертю вспіла прошепотіти Богу, що разом з нею, він вбиває свого сина. Коли її тіло положили на полум»я, Аполон вихватив дитину із материнського лона, так з»явився на світ Асклепій – той що зцілює, якого пізніше назвали Богом зцілення. Довгі роки він навчався у кентавра Херона, який сам вирощував цілющі трави, завдяки йому Асклепій оволодів мистецтвом зцілення, і через багато років насмілився воскрешати мертвих.

 

 

За це Зевс вразив його блискавкою, тому що вертаючи людям життя був порушений закон людськогожиття. Прості греки не вірили, що Аскиній  загинув, а вважали, що Аполлон встиг перетворити сина в змію, для того щоб він довго жив і спостерігав за розвитком медицини.  Змій держали в храмах Аскленії, де врачували лікарі, яких називали аскленіадами, ця назва збереглася зміненою до наших днів у вигляді «ескулап». Храми Аскленія стояли за межами міста, на пагорбах, оточених рощами і джерелами. Давній символ – дві змії, що обвивають кодуцей – з»явився в Індії і Месопотамії за 3000 років до Різдва Христового, вважається образом бога, що зцілює від Хвороби. Фараони носили під лобом урей – символ влади. Грека і римляни вважали змію – покровителем домівок, вони жили в їх домах, знешкоджуючи мишей і пацюків. Жінки влітку охолоджували ними тіло і груди. Вірили що змія приносить щастя, талісман проти злих духів. Тільки книги Старого Завіту розкинули прірву між людиною і змією. «Едва кто-то узкий проползет в траве, реакция всегда одна: страх  отвращение…»

ІХ.  Дайте відповіді на питання.

  1. При необережномуповодженні з ртутним термометром вінрозбився. Пари ртутізгубнодіють на організм. Чим можнаїхзнешкодити ? (міднийдріт – амольгама, охолодженийметалевий стержень)
  2. Чомукористуючисьсрібнимпосудомвоенноначальникигрецькоїармії Александра Македонськогобулименшсхильні до кишковиххвороб.
  3. Щотакеятрохімія?

«лікувальнахімія»

  1. Яку роль відіграє Са в організмі? (зниження імунітету,спазми м»язів, карієс) (глюконаткальція)
  2. Чому під час укусу мурахів, місце потрібно обробити спиртом.

NН4ЩН – слабий луг, нітралізація мурашкової кислоти)

 

 

 

  1. Коли не зсідається кров.

(кров позбавлена катіонів Сg2+ не зсідається на повітрі)

  1. Від чого сивіє волосся ?

Від Со, який додавали раніше до пива.

  1. Скільки води в організмі людини ?

70, 70, 49-50

  1. Чому суворо заборонено заводити автомобілі в закритому гаражі ?

(Со – чадний газ)

(80%  гемоглобіну з»єднається – смерть)

  1.  Які гази сприяють достиганню зелених овочів і фруктів ?

Етилені ацетилен – стимулюють процес перетворення крохмалю в цукор.

 

Х. А тепер розглянемо як потрібно зберігати ліки ? Інформація яку ми отримали на уроці у жодному разі не повинна стати джерелом самолікування. Використовувати будь –які фармацевтичні препарати можна лише за призначенням лікаря. Багато препаратів псуються під впливом вологи, світла, повітря, високої температури: особливо швидко розкладаються мазі, мікстури, краплі. Мікстури і розчини, що містять броміди та деякі інші солі через 2-3 тижні жовтіють і втрачають придатність до використання. Краплі валеріани, м'яти, конвалії, містять спирт, тому їх можна зберігати досить довго. А от каплі для очей не можна зберігати більше 5 діб.Термін зберігання на ліках вказують недаремно. Зрозуміло що після його закінчення ліки не перетворюються на отруту, проте їх корисна дія починає слабнути, а побічний ефект посилюється. Тривалість зберігання ліків залежить від умов, в яких вони перебувають. Найшвидше ліки псуються у ванній кімнаті, де одночасно діє тепло, світло, вологість. Холодильник також не зовсім підходить, оскільки у ньому може концентруватись волога.

 

 

 

 

 Найкраще встановити аптечку у невеличкій шафі з двома поличками: на одній зберігати засоби для зовнішнього застосування, на другій – для внутрішнього, Всі ліки повинні мати етикетки та зберігатися у темному, прохолодному місці.

      В Україні відомі такі формацептичні заводи АТ «Київмедпрепарат», ВАТ «Фармак», ФК «Здоров»я», ФК «Дарниця», «Вінекс-фарм»,  «Галичфарм» (Львів), «Трамед» (Дрогобич)

 

ХІ. Підведення підсумків уроку.

     Можливості хімії як науки, здатної разом з медициною виступати єдиним фронтом у боротьбі за здоров»я людини, її довголіття, майже безмежні. Нині хімія використовується у різних галузях медицини – від обробки легкої подряпини йодом до використання найскладніших стимулюючих лікарських препаратів, та іншіх матеріалів у хірургії, терапії, реанімації людини. Але зцілення людей справа не лише благородна а й дуже складна.

Бажаю вам міцного здоров'я, щоб у вашому житті було якомога менш візитів до лікарів.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку