Відкритий урок. "Вічні образи у світовій літературі"

Про матеріал
Відкритий урок на тему: "Вічні образи у світовій літературі". На уроці також задіяні вчитель історії України та Української літератури.
Перегляд файлу

Тема уроку: “Вічні образи у світовій літературі”

Мета уроку: на прикладах вивчених творів із зарубіжної літератури (“Прометей закутий” Есхіл “Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі” Сервантеса “Гамлет” Шекспіра “Фауст” Гете) та з української літератури, а на життєвих прикладах історичних постатей, показати що вони звернені до всіх народів і до всіх віків.

Урок проводиться з вчителями української літератури та історії

Хід уроку

Я маю те що в серці не вмирає

Леся Українка І. Вступне слово вчителя: у художньому надбанні світової літератури є образи, що звернені до всіх народів і до всіх віків. Традиційний інтерес до цих постатей викликаний тим, що вони прагнуть щастя борючись за волю, втілюючи мрії людей. Тому вони є зрозумілими і близькими читачеві незалежно від того в якій країні і в які часи вони жили або живуть. Отож, такі загальновідомі образи чи історичні постаті називають вічними або світовими образами

ІІ. Доповіді підготовлених учнів

Учень 1: Вічні образи можуть бути міфологічного походження, як ось постать Титана Прометея із трагедії Есхіла “Прометей закутий”. Цей образ уособлює велику жертовність для блага людства.

(учень читає уривок з трагедії Есхіла)

Це образ Прометея, що навчив людей добувати вогонь, обробляти землю, навчив зводити житло, познайомив з ремеслами, ліками та мистецтвом. Дав людям те, що робить їх життя щасливішим і якіснішим. До тяжких мук приречений герой але нескорений перед Зевсом. Він свідомо прирік себе на страждання в ім'я смертних людей. Постаттю гордого титана захоплювались і Гете і Байрон. Звертався до цього образу і наш, український, видатний поет, письменник Тарас Григорович Шевченко і Леся Українка.

(Розповідь вчителя української літератури про твори Тараса Шевченка та Лесі

Українки. Також вчитель зачитує уривок з творів.)

Учень 2: Цей образ, що ми називаємо вічним, ми також знаходимо і у Сервантеса. У віках продовжує жити, уже без його творця, ідеаліст-фантазер, благородний і наївний гідальго Дон Кіхот з Ламанчі. Дон Кіхот, якого більшість має за божевільного - людина безкорислива і щира - це благородна постать борця за гуманістичні ідеї і справедливість. Його ім'я стало називним, ця фігура лицаря на старій шкапі в іржавих обладунках зі списом у руці стала втіленням борця за добро, котрий завжди готовий до боротьби зі злом. Дон Кіхот став героєм драм, опер, лібрето, балетів та фільмів. Борець-герой, Борець-одинак, лицар печального образу живе і тепер, на сценах театрів, Учень 3: Найвищим досягненням європейської літератури доби відродження є Шекспір і його трагедія “Гамлет”. Гамлет зіткнувся у герці з морем лиха але вирішив стати на бій зі злом. Це безумовно вічний образ, адже в ньому присутні риси людини що не примирилась з лихом. Він також борець-одинак, приречений на загибель. І для всього світу він став образом людини-мислителя, еталоном істини справедливості і добра.

Учень 4: Великий німецький поет Гете, мабуть, все своє життя працював над трагедією “Фауст”. У своєму безсмертному творі поет шукає відповіді на одвічні питання: життя і смерть, молодість і старість, кохання, одвічна боротьба добра і зла втілена в образах вченого Фауста і посланця пекла Міфістофеля. Фауст в кінці свого життєвого шляху переконався, що покликання людини-служіння добру, тому образ Фауста називають вічним.

(Слово вчителя історії про безсмертні і вічні постаті)

Як відомо, в різних історичних періодах наша земля народжувала тих, кого ми зараз називаємо борцями за свободу незалежність нашої України. Це і козаки-запорожці і гетьмани - це герої УПА і герої Крут це і Олекса Довбуш і Устин Кармелюк і наші воїни ЗСУ, сотні і тисячі героїв, що борються зі злом во ім'я миру і щастя людей. Вчитель української літератури: вічні образи продовжують жити і в українській літературі. І це не тільки твори але їх автори, поети та письменники. Це теж наші вічні образи. Такі особистості та постаті, як Тарас Шевченко і Іван Франко і Леся Українка, Василь Стус. (коротка біографія авторів)

ІІІ. Заключне слово вчителя та підведення підсумків:

Таким чином, вічними образами називають образи літературних і міфологічних героїв, історичних постатей та особистостей, які переросли свою епоху і набули загальнолюдського значення. Вони сприймаються, як символи, а також набули особливої естетичної цінності для нових поколінь , які шукають в їх долях сенс життя. а в роздумах і вчинках, співзвучність своїм почуттям, розв'язання своїх проблем.

Домашнє завдання: Вміти охарактеризувати вічні образи у вивчених творах зарубіжної літератури.

pdf
Додано
4 лютого
Переглядів
147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку