Відкриття Періодичного закону Д.І. Менделєєва

Про матеріал

Для того, щоб зрозуміти, завдяки яким науковим працям Д.І.Менделєєва вважають великим вченим, необхідно знати історію відкриття Періодичного закону. Тому до уваги колег запропоновано інформацію про відкриття вченого Д.І.Менделєєва.

Запропонований матеріал стане в нагоді вчителю під час підготовки до уроку засвоєння нових знань, на якому буде подано докладну інформацію про вченого, або учням, які зможуть підготувати додатковий матеріал.

Перегляд файлу

Відкриття Періодичного закону

 

Менделєєв мав дивно ясне хімічне мислення, він завжди ясно представляв кінцеві цілі своєї творчої роботи:: передбачення і користь. Він писав: «Найближчий предмет хімії складає вивчення однорідних речовин, з додаванням яких складені всі тіла світу, перетворень їхній одне в одне і явищ, що супроводжують такі перетворення».

 

За сніданком Менделєєву прийшла несподівана думка: зіставити близькі атомні маси різних хімічних елементів і їхні хімічні властивості. (Легенду про те, що ідея періодичної таблиці прийшла до нього уві сні, Менделєєв придумав спеціально для настирливих шанувальників, не відають про те, що таке творче осяяння. Насправді ж його просто осінило. Іншими словами, йому відразу і остаточно стало ясно, в якому порядку треба розкласти картки, щоб кожен елемент зайняв потрібне  місце, згідно із законами природи.)

Недовго думаючи, на зворотній стороні листа Ходнева він записав символи хлору Cl і калію K з досить близькими атомними масами, рівними відповідно 35,5 і 39 (різниця усього в 3,5 одиниці). На тім же листі Менделєєв накидав символи інших елементів, відшукуючи серед них подібні "парадоксальні " пари: фтор F і натрій Na, бром Br і рубідій Rb, иод І і цезій Cs, для яких розходження мас зростає з 4,0 до 5,0, а потім і до 6,0. Менделєєв тоді не міг знати, що "невизначена зона" між явними неметалами і металами містить елементи - шляхетні гази, відкриття яких надалі істотно видозмінить Періодичну систему.

Після сніданку Менделєєв закрився у своєму кабінеті. Він дістав з конторки пачку візитних карток і став на їхній зворотній стороні писати символи елементів і їхні головні хімічні властивості.

Через якийсь час домочадці почули, як з кабінету стало доноситися: "У ! Рогата. Ух, яка рогата! Я ті здолаю. У !" Ці вигуки означали, що в Дмитра Івановича наступило творче натхнення.

Менделєєв перекладав картки з одного горизонтального ряду в інший , керуючись значеннями атомної маси і властивостями простих речовин, утворених атомами того самого елемента . У який раз на допомогу йому прийшло доскональне знання неорганічної хімії. Поступово почав вимальовуватися вигляд майбутньої Періодичної системи хімічних елементів.

Так, спочатку він поклав картку з елементом бериллием Be (атомна маса 14) поруч з карткою елемента алюмінію Al (атомна маса 27,4), за тодішньою традицією прийнявши бериллий за аналог алюмінію. Однак потім, зіставивши хімічні властивості, він помістив бериллий над магнієм Mg. Засумнівавшись у загальноприйнятому тоді значенні атомної маси бериллия, він змінив неї на 9,4, а формулу оксиду бериллия переробив з Be2O3 у Be (як в оксиду магнію Mg). До речі, "виправлене " значення атомної маси бериллия підтвердилося тільки через десять років. Так само змело діяв він і в інших випадках.

Поступово Дмитро Іванович прийшов до остаточного висновку , що елементи, розташовані по зростанню їхніх атомних мас, виявляють явну періодичність фізичних і хімічних властивостей.

Протягом усього дня Менделєєв працював над системою елементів, відриваючись ненадовго, щоб пограти з дочкою Ольгою, пообідати і повечеряти.

Увечері 1 березня 1869 року він набіло переписав складену їм таблицю і за назвою "Досвід системи елементів, заснованої на їхній атомній вазі і хімічній подібності" послав неї в друкарню, зробивши позначки для складачів і поставивши дату "17 лютого 1869 року" (це по старому стилі ).

Так був відкритий Періодичний закон, сучасне формулювання якого така:

Властивості простих речовин, а також форми і властивості з'єднань елементів знаходяться в періодичній залежності від заряду ядер їхніх атомів.

Менделєєву тоді було всього 35 років.

Видрукувані листки з таблицею елементів Менделєєв розіслав багатьом вітчизняним і закордонним хімікам і тільки після цього виїхав з Петербурга для обстеження сироварень.

 

До від'їзду він ще встиг передати Н. А. Меншуткину, хімікові-органікові і майбутньому історикові хімії, рукопис статті "Співвідношення властивостей з атомною вагою елементів" - для публікації в Журналі Російського хімічного суспільства і для повідомлення на майбутнім засіданні суспільства .

18 березня 1869 року Н. А. Меншуткин, що був у той час діловодом суспільства, зробив від імені Менделєєва невелика доповідь про Періодичний закон. Доповідь спочатку не залучила особливої уваги хіміків, і Президент російського хімічного суспільства , академік Микола Зінін (1812-1880) заявив, що Менделєєв робить не те, чим варто займатися дійсному дослідникові. Правда, через два роки, прочитавши статтю Дмитра Івановича "Природна система елементів і застосування її до указівки властивостей деяких елементів", Зінін змінив свою думку і написав Менделєєву: "Дуже, дуже добре, пребагато відмінних зближень, навіть весело читати, дай Боже Вам удачі в досвідченому підтвердженні Ваших висновків . Щиро Вам відданий і глибоко Вас поважаючий Н. Зінін".

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку