Відокремлені члени речення. Означення

Про матеріал
У презентації розглянуто основні правила відокремлення поширених та непоширених означень; проаналізовано приклади; запропоновано комплекс завдань для перевірки вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯОЗНАЧЕННЯ, ОБСТАВИНА, ДОДАТОК

Номер слайду 2

Термін “відокремлення” уперше ввів О. Пєшковський Відокремлення — це виділення одного із членів речення у вимові за допомогою інтонації, а на письмі з обох боків за допомогою ком (найчастіше), рідше — тире.

Номер слайду 3

Відокремлені члени речення відповідають на питання: а який саме? а як саме? де саме? а коли саме? а що саме? Відвага наша — меч, (а який саме?) политий кров’ю. Вони уточнюють, конкретизують попередні члени речення або виділяються для посилення їхнього змісту і значення. Небо, (а яке саме?) засіяне зорями, чудово заблищало.

Номер слайду 4

Запам‘ятайте!

Номер слайду 5

Відокремлені означення можуть бути виражені:- одиничними прикметником та дієприкметником (непоширене означення);- дієприкметниковим зворотом (поширене означення);- прикметниковим зворотом (поширене означення).

Номер слайду 6

Поширені означення відокремлюються, якщо:(яка саме вона? ) З природи мовчазна, вона залюбки слухала веселу та гарну бесіду (стосується особового займенника “вона”).(яка/чому саме?) У червонім намисті, зав’язана великою хусткою, Марта була дуже гарною молодицею (стоїть перед означуваним словом і має відтінок причини: чому саме Марта була гарною?).(яка саме? ) Налита сонцем і вітрами, хлюпоче веслами весна (стоїть перед означуваним словом, вираженим іменником, але відірване від нього іншими словами «хлюпоче веслами»). За вікном спить ніч, (яка саме?) в темне небо загорнена, зорями прихорошена (стоїть після означуваного слова, вираженого іменником «ніч»).

Номер слайду 7

Приклади виділення непоширених означень: Лукаш — дуже молодий хлопець, гарний, чорнобривий, стрункий, в очах ще є щось дитяче. А він іде, високий, посивілий, на схід, на захід поле огляда. Він не чув, як, зрушений пострілами (непоширене означення, тому що виражене фразеологізмом), сиплеться з гілля дерев і вкриває його пушистий сніг. Невідомий нікому, сідаю на лавку, слухаю і дивлюся.

Номер слайду 8

Комами не відокремлюються означення,що стоть перед означуваними словами і не мають обставинного відтінку. Теплом дихала настояна на травах та квітах земля (не виділяється, бо стоїть перед означуваним словом “земля”). Сполоханий дощем птах знявся з гілки й згубився у верховітті (не виділяється, бо стоїть перед означуваним словом «птах»).

Номер слайду 9

Спробуй пояснити. Наприклад, перед тобою речення: Ген килим, витканий із птиць, летить над полем (Л. Костенко). Коментар: дієприкметниковий зворот “витканий із птиць”, яким виражене узгоджене означення, відокремлюється, бо стоїть після означуваного слова “килим”. Капітани, посліплені в морі, не сходили Марії з думки. Твій коментар:

Номер слайду 10

Завдання для самоперевірки. Вона стримана й чемна була дуже вродливою з лиця. В голосі вартового бринять людяні нотки теплі співчутливі. То сполошена несподіваною перервою в грі бігла сюди ворожа команда. Ніжно гріло сонце й на призьбі сидів дід давній як вічність сивий як молоко прозорий як віск. На пляжах купинням чорніли викинуті прибоєм морські водорості. Перепишіть речення, розставляючи пропущені розділові знаки. Після кожного запишіть коментар (яким правилом ви керувалися, виконуючи завдання. Зразок у попередньому слайді)

Номер слайду 11

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ 1. Знайдіть речення, в якому відокремлений член речення виражений дієприслівниковим зворотом: А. Слова, сказані тихо та ніжно, завжди переважать найгучніший крик!Б. Ваш час обмежений, не витрачайте його, проживаючи чуже життя. (Стів Джобс)В. Часто сила - це слабкість, доведена до відчаю. (Л. Сухоруков). Г. У ній, окрім теплоти та розуміння, завжди жило якесь найвище почуття любові до усього живого. Д. На високому пагорбі, зітканому з первоцвітів, промінчики сонця виблискували на росі.

Номер слайду 12

2. Пунктуаційну помилку допущено в рядку: А. Щасливий і веселий він глянув на високе небо. Б. Важка від насіння, низько нахилялася жалка кропива. В. Дорога повела в порослі густими лісами гори. Г. Налякані незнайомими звуками, коні пряли вухами.3. Укажіть речення з відокремленим означенням: А. Він усе забував, крім тремтливої ілюзії волі та влади. Б. Славко прийшов і знову став при порозі, несміливий і чужий у великому спортивному залі. В. Зараз на сцену виходить Лілі, і сьомий "Б" сидить на гальорці, і тільки його, Славка Беркути, нема у залі. Г. Всі бійці і командири, а їх було в землянці чоловік тридцять, раптом заворушились і, розташувавшись для довгого приємного слухання, притихли.

Номер слайду 13

4. Поширене означення НЕ ТРЕБА відокремлювати комами в реченні (розділові знаки пропущено)А. І місяць травень буде гомоніть рудим джмелем наляканим до краю. Б. Над луками залитими квітневою повінню холонув оранжевий вечір. В. Покрите хмарами сонце на сей день червоно вибилося з-за гори. Г. Дуби наповнені темінню стоять безшелесно в якійсь шляхетній величі. Д. Мої дні течуть тепер серед степу серед долини налитої зеленим хлібом.5. Укажіть, в якому реченні відокремлене означення стоїть вкінці (розділові знаки пропущено) А. Бджоли прилітали по мед густим роєм і так гули непримітні у зеленій майній липі що здавалося дерево співає. Б. Наляканий громовицею кінь тихенько заіржав. В. Стояла темна ніч холодна вітряна. Г. Досвітні вогні переможні урочі прорізали темряву ночі.

Номер слайду 14

6. Укажіть речення, в якому вжито два відокремлені означення (розділові знаки пропущено) А. Дні летять повні сонця й музики. Б. Утомлені своїм довічним рабством вони жадають розірвати пута і скинути ярмо з своєї шиї. В. Мама перегортає зошити списані широким чітким почерком та якісь аркуші розмальовані контурами відомих і невідомих континентів. Г. Заглиблена в спогади Ніна не почула, як розчинилися двері і мати переступила через хатній поріг.7. Прочитайте речення. Тепла(1) травнева ніч(2) наповнена фіалковим ароматом(3) стояла над землею(4) поблискуючи зорями(5) мліючи у своїй розкоші. Кому треба поставити на місці всіх цифр, ОКРІМА. 1 Б. 2 В. ЗГ. 4 Д. 5

Номер слайду 15

8. Речення Задоволені й усміхнені … поверталися зі стадіону додому ускладниться відокремленим означенням, якщо на місці крапок уписати слово А. глядачі Б. футболісти В. тренери Г. футболісти й тренери Д. вони9. Якщо на місці крапок уписати сполуку слів оздоблені інеєм, то НЕУСКЛАДНЕНИМ (А ЗНАЧИТЬ БЕЗ ВІДОКРЕМЛЕНОГО ОЗНАЧЕННЯ) стане речення А. … вражають красою дерева. Б. Вражають красою дерева … . В. Дерева … вражають красою. Г. Вражають красою … дерева. Д. Красою вражають дерева… . ТІЛЬКИ ПРАВИЛЬНО ВИКОНАВШИ УСІ ЗАВДАННЯ (ПРАКТИЧНІ І ТЕСТОВІ) ВИ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМАТИ 12 БАЛІВ. УСПІХУ!

pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
4262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку