Відомості з життя та творчої діяльності: "Йоганн Карл Фрідріх Гаусс"

Про матеріал
Йоганн Карл Фрідріх Гаусс - німецький математик, механік, фізик, астроном і геодезист. Один з найвидатніших математиків в історії людства, якого називають «королем математиків». Дана презентація може бути використана як інформативний матеріал на предметному тижні математики чи до дня Науки в Україні. Або на уроці з математики або з історії для ознайомлення учнів з життям великого вченого - Карла Гаусса.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганн Карл Фрідріх Гаусс. Підготувала вчитель математики. Азовський ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Кухтін Юлія Олександрівна

Номер слайду 2

Йоганн Карл Фрідріх Гаусс  - німецький математик, механік, фізик, астроном і геодезист. Один з найвидатніших математиків в історії людства, якого називають «королем математиків»

Номер слайду 3

Біографія. Карл Фрідріх Гаусс народився 30 квітня 1777 р. у Брауншвейгу – одному з німецьких князівств, які на той час ще не були об'єднані в єдину централізовану державу. Батько Карла спочатку працював слюсарем, а згодом став садівником, суміщаючи це заняття з обов'язками рахівника в торговельній конторі якогось купця

Номер слайду 4

Брауншвейг

Номер слайду 5

Брауншвейг

Номер слайду 6

Вже в ранньому дитинстві у хлопчика виявились особливі здібності до математики. Пізніше він сам жартома говорив: "Я навчився рахувати раніше, ніж розмовляти"

Номер слайду 7

У 1784 р. Карла віддали до народної школи. Перші два роки навчання він нічим не відзначався серед товаришів, його виняткові здібності до арифметики виявилися у третьому класі. Якось учитель дав учням досить складне завдання з арифметики: відшукати суму деякої кількості натуральних послідовних чисел. Учитель вважав, що учні досить довго шукатимуть відповідь. Але через кілька хвилин Карл розв'язав задачу

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Згодом вчителем Гаусса став Мартін Бартельс, який пізніше буде навчати і Миколи Лобачевського. Він відразу ж розгледів в дитині небачений талант і зміг виклопотати йому стипендію. Завдяки цьому, Карлу вдалося закінчити коледж, в якому він навчався в період 1792-1795 рр.

Номер слайду 10

 1795 р. Гаусс – студент Геттінгенського університету. Він охоче відвідує лекції з філософії і математики. В цей час він починає свої математичні дослідження. На цей ранній період його творчої діяльності (йому було всього 18 років) припадають такі відкриття й праці: у 1795 р. він винайшов так званий "Метод найменших квадратів"; у 1796 р. розв'язав класичну задачу про поділ кола, з якої випливала побудова правильного 17-кутника, і написав велику й важливу працю "Арифметичні дослідження", яка була надрукована у 1801 р

Номер слайду 11

Геттінгенський університет

Номер слайду 12

Геттінгенський університет

Номер слайду 13

Дослідження Гаусса про поділ кола мали велике значення не лише для розв'язання цієї складної задачі. Мабуть, ще важливішим було те, що тут він заклав основи загальної теорії так званих алгебраїчних рівнянь, тобто рівнянь виду де коефіцієнти рівняння – комплексні числа

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дуже важливе значення має доведена Гауссом у 1799 р. основна теорема алгебри про існування кореня алгебраїчного рівняння. На основі цієї теореми доведено таку властивість рівнянь: "Алгебраїчне рівняння має стільки коренів дійсних чи комплексних, скільки одиниць у показнику його степеня"

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Одночасно з цим Карл заклав фундамент для розвитку диференціальної геометрії. У 1824 р його обрали іноземним членом Петербурзької Академії наук. У наступному році математик відкриває гаусові комплексні цілі числа, а пізніше публікує чергову книгу «Про один новому загальному законі механіки», в якій також міститься чимало нових теорем, понять і основоположних обчислень. Згодом Карл Гаусс познайомився з молодим фізиком Вільгельмом Вебером, з яким він зайнявся вивченням електромагнетизму. Вчені винаходять електричний телеграф і проводять ряд експериментів.

Номер слайду 18

Петербурзька Академія наук

Номер слайду 19

Петербурзька Академія наук

Номер слайду 20

8 квітня 1796 року Гаусс доводить закон взаємності квадратичних відрахувань, що дозволяє математикам знайти рішення будь-якого квадратичного рівняння модулярної арифметики.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

31 травня він пропонує теорему простих чисел, даючи тим самим доступне пояснення яким чином прості числа розподіляються серед цілих чисел. 10 липня вчений робить відкриття, що будь-яке ціле позитивне число може бути виражена сумою не більше трьох трикутних чисел.

Номер слайду 23

У 1799 р. Гаусс заочно захищає дисертацію, в якій наводить нові докази теореми, яка говорить, що кожна ціла раціональна алгебраїчна функція однієї змінної може бути представлена твором дійсних чисел першого і другого ступеня.

Номер слайду 24

У 1807 р. геніальний вчений Гаусс отримує посаду професора астрономії і глави астрономічної обсерваторії Геттінгена, який він буде займати всю решту життя

Номер слайду 25

Гаусс помер в 1855 р. у Геттінгені, Ганновер (нині – Нижня Саксонія в Німеччині). Тіло його було кремовано і поховано в Альбанифридхофе.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Згідно з результатами вивчення його мозку Рудольфом Вагнером, мозок Гаусса мав масу 1.492 р і площа перерізу мозку 219.588 мм2 (34.362 квадратних дюйма), що науково доводить, що Гаусс був генієм.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Список використаної літературиhttps://mykniga.com.ua/biograph/biografiya-karla-fridrixa-gaussa.html.https://kuzminykh.org/2214-karl-gauss.html.https://henuathatsit.ru/rizne/57360-karl-gaus-cikavi-dani-i-fakti.html.https://news.obozrevatel.com/ukr/show/people/tsikavi-fakti-pro-gaussa-kogo-shanue-google.htm.https://ru.osvita.ua/vnz/reports/biograf/23999/.

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
1210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку