Виготовлення годівнички

Про матеріал
Мета: Поглибити знання учнів з теми «Обробка ДВП та фанери», навчити прийомам пиляння деревини і фанери, ознайомити з послідовністю виготовлення годівниць для птахів; Розвивати вміння та навички по обробці деревини і фанери, уважність при роботі, творче мислення; Виховувати любов до птахів, почуття до прекрасного в праці. Тип уроку: практичний – інтегрований з українською мовою музикою. Об’єкти праці: годівниця для птахів Методи уроку: бесіда, розповідь з використанням ілюстрацій, пояснення з практичним показом, вправи, практична робота, екскурсія. Дидактичні засоби: таблиця «Птахи взимку», готовий виріб, роздатковий матеріал (технологічні картки по виготовленню годівниць). Обладнання, інструменти і матеріали: ножівка, ( лобзик) молоток, цвяхи, наждачний папір, мотузок, фанера, дошка – 3 мм.
Перегляд файлу

Тема: «Виготовлення годівниці».

Мета: Поглибити знання учнів з теми «Обробка ДВП та фанери», навчити прийомам пиляння деревини і фанери, ознайомити з послідовністю виготовлення годівниць для птахів;

Розвивати вміння та навички по обробці деревини і фанери, уважність при роботі, творче мислення;

Виховувати любов до птахів, почуття до прекрасного в праці.

Тип уроку: практичний – інтегрований з українською мовою музикою.

Об’єкти праці: годівниця для птахів

Методи уроку: бесіда, розповідь з використанням ілюстрацій, пояснення з практичним показом, вправи, практична робота, екскурсія.

Дидактичні засоби: таблиця «Птахи взимку», готовий виріб, роздатковий матеріал (технологічні картки по виготовленню годівниць).

Обладнання, інструменти і матеріали: ножівка, ( лобзик) молоток, цвяхи, наждачний папір, мотузок, фанера, дошка – 3 мм.

План уроку

  1. Організація класу (2 хв.)
  2. Актуалізація опорних знань (8 хв.)
  3. Пояснення нового матеріалу (15 хв.)
  4. Вступний інструктаж. Правила безпечної праці під час пиляння та роботи з молотком (15 хв.)
  5. Практична робота (поточний інструктаж) (45 хв.)
  6. Заключний інструктаж. Оцінювання робіт. Підбиття підсумків (3-5 хв.)
  7. Екскурсія до парку.

 

Епіграф:

Синичка-сестричка

Пташка синичка –моя сестричка

Летить до вікна, мабуть, хоче зерна.

Прилітає сюди, - може хоче води.

 Може крихітки хліба

принести до обіду

Добре знає синичка:

Є зерно і водичка.

Є і хліб і обід,

Наїдайся як слід.

(Микола Сингаївський)

Зміст уроку

І. Організація класу. Перевірка відвідування, наявність необхідних матеріалів для практичної роботи, наявність спецодягу.

ІІ. Актуалізація опорних знань. (запитання для учнів)

  1. Чим відрізняється фанера від ДВП?
  2. Для чого розмічають деталі?
  3. Як можна при розмічанні деталей виробів зменшити кількість відходів деревини?
  4. Які інструменти призначені для різання деревини? Що в них спільного?
  5. Як треба пиляти фанеру й ДВП ножівкою? ( лобзиком)
  6. Для чого й чим обпилюють і зачищають вироби з деревини?

ІІІ. Пояснення нового матеріалу. (метод - бесіда)

Вчитель: Діти, давайте пригадаємо, яка зараз пора року?

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: сьогодні 2 грудня, перший день зими. А тому на сьогоднішньому уроці  ми з вами будемо виготовляти годівнички. А навіщо вони потрібні?

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: взимку птахам не вистачає їжі, і щоб вони продовжували своє життя люди виготовляють годівнички (демонстрація). В них сиплять їжу для птахів. Які птахи зимують в нашій місцевості?

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: Давайте прослухаємо запис голосу птаха і відгадаємо який птах? (запис голосу синиці, дятла, снігурів, граків).

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: Зверніть увагу на плакат. На ньому ви можете побачити всіх птахів, що зимують у нашій місцевості.

Так, наприклад, синиця. У нашій державі вона зустрічається скрізь у лісах, садах, скверах населених пунктів. За якими ознаками впізнаємо синицю?

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: Вони визначаються характерним яскравим забарвленням та поведінкою дуже жваві. Синиці характерна дзвінка трель, це підтверджується уже прослуханим вами співом синиці.

Це дуже корисний птах, він знищує багато шкідників лісу, саду та поля. Але крім синиці у нас знищують й інші птахи, ось, наприклад такий (запис голосу дятла). Що це за птах?

Учні: (відповідь учнів).

Вчитель: Вони живляться переважно комахами. У природі завдяки типовому стандартному забарвленню та співу. Яких ще зимових птахів ви знаєте? Бесіда учнів і вчителя про зимівлю птахів

Кожен з вас повинен допомагати птахам вижити в сувору пору, коли для них так мало їжі. Про підтримку птахів взимку писали навіть поети.

 

https://studfile.net/html/2706/976/html_hTFd3jZUnO.q0FO/img-bcUDvJ.jpg

Птахи взимку.

Горобчик:

- Цір-цір, цір-цір

Вийди Івасю на двір!

Синичка:

Час-час, час-час,

Вийди, Марусю до нас!

Всі пташки

Цір-цір, цвіть-цвіть,

Діти кохані, спішіть!

Цинь-цинь, час-час,

Подбайте, діти про нас!

На сніданочок для пташки.

Киньте зерен, киньте кашки.

Ми ж все літо працювали

Сади з черви. обчищали,

Ще й співали всім на втіху,

Світ навколо звеселяли!

Ці-цір-цір!

 

Що їдять пташки

Перед тим, як робити годівничку, потрібно спершу дізнатися, чим потрібно годувати птахів. Наприклад, горобці полюбляють несмажене соняшникове насіння, чижі – крихти хліба, сойки – біле насіння гарбуза, костогризи – плоди горобини і калини, щиглики – несолені чищені горіхи. Серед традиційних кормів, які підійдуть всім птахам: крихти хліба, насіння та несолене сало.

 

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/4/7/47485851_2085046571538810_6569408038376046592_n.jpg

З приходом зими птахи потребують неабиякої допомоги.  За даними садового центру «Клуб Рослин»,  дев’ять з десяти синиць взимку помирає від голоду, а одна годівничка може врятувати до 50-ти птахів. Для цього є дуже багато найпростіших та найпопулярніших способів виготовлення годівнички з різноманітного матеріалу.

Наприклад:

 

Найпростіші варіанти виготовлення годівничок своїми руками

Способи створення годівниць, які будуть описані нижче, одні з найпростіших. Деякі ми з вами вже робили. Вони передбачають створення конструкцій практично з тих матеріалів, які знаходяться під рукою. Саме тому робота протікає швидко, і така годівничка не потребує додаткових витрат

 

Виготовлення годівнички для птахів з пластикової пляшки

 

godivnicya_z_plastikovoi_plyashki.jpg (70.25 Kb)

 

Годівниця може бути зроблена з пляшки. Так, дуже зручною буде 5-літрова ємність, в якій можна зробити просторі отвори. Вони дозволять відразу декільком пернатим прилітати за підживою. Однак можна для цієї мети взяти і 1,5-літрову пляшку. Але її варто покласти і, прикріпивши, вирізати в ній кілька отворів. Така конструкція буде набагато зручнішою, ніж якщо використовувати її вертикально.

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/d/s/dsc_3202.jpg

 

Ми вже з вами робили годівнички з картону , пластикових пляшок та з скляної банки.

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_101955.jpg

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_102006.jpg

 

 

Скляна банка

Аналогічно годівничку можна зробити і зі скляної банки. Щоправда, вирізати отвори в самій банці непотрібно. Простіше вдягти на банку кришку і зробити отвори в кришці. Закріпити банку дещо важче, ніж просту пластикову пляшку, тому що до цього є декілька порад. По-перше,  замість мотузок краще використовувати дріт, адже банка досить важка, а тим паче з їжею. По-друге, дно банки краще закріпити десь недалеко від стіни будинку чи стовбура дерева, аби вітер не розхитав годівничку і вона не зірвалася з місця.

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/u/n/untitled-design66.jpg

 

Старий посуд

Якщо в домі є старий посуд, який вже не використовуватимуть за призначенням, з нього можна зробити чудову годівничку. Тим паче, створити її досить легко. Якщо серед старого посуду є чашка і блюдце, то їх можна склеїти супер-клеєм і використовувати як годівничку. Також чашку можна перевернути набік, аби їжа залишалася захищеною від снігу, дощу і вітру. Головне, надійно прикріпити її до блюдця. Аналогічно можна використовувати і інший старий посуд.

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/e/c/eccec7c6495f1a4df39b4d8c508a50371431724_l.jpg

 

Виготовлення годівнички для птахів з картону

Створити таку годівничку дуже просто. Дитина може її розмалювати за своїм бажанням, необхідно лише підібрати підходящу коробочку.
Для цієї мети не підійдуть звичайні картонні коробки, оскільки вони надто швидко прийдуть в непридатність. Набагато краще, якщо вони будуть, наприклад, з-під соку.Подібні коробки зсередини захищені шаром фольги, а отже, навіть намокаючи, не розпадуться так швидко, як перші.
Зробити «лісову їдальню» дуже просто. Досить буде вирізати великі отвори, залишивши знизу невеликий «бортик», який дозволить утримуватися пташкам і не випадати їжі з коробки.
 

.

.kartonna_godivnichka.jpg (97.09 Kb)
 

 


 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_101931.jpg

 

Виготовлення годівнички для птахів з… гарбуза

Мабуть, найоригінальнішою буде годівничка зроблена з гарбуза. Для її створення знадобиться взяти гарбуз середніх розмірів та, зробивши з двох сторін широкі отвори, вирізати середину.Потрібно, щоб всередині було досить просторо, але все ж зрізати всю м'якоть не треба, адже вона теж буде їжею для птахів. Насіння гарбуза, які будуть вийняті в процесі підготовки, можна буде теж покласти в якості корму для птахів.

godivnichka_z_garuza.jpg (106.22 Kb)

 

 

- Сьогодні на уроці ми з вами будемо вчитися виготовляти годівничку з фанери. Для цього необхідно знати такі правила:

Основні правила щодо виготовлення годівниці своїми руками

Оскільки матеріал для споруди годівниці може бути абсолютно різним, то слід враховувати деякі важливі правила. Вони будуть загальними для кожного виду, тому їх краще запам'ятати:
 

Обов'язкова наявність даху. Вона дозволить захищати покладену в ній їжу від великої кількості опадів, оскільки, розбухаючи, більша її частина вже стає непридатною до вживання.

Отвір має бути достатньо широким. Розмір повинен бути достатнім для того, щоб усередину проникало мінімум дві пташки. Краще всього, якщо отворів буде декілька.

Матеріал, з якого буде виготовлятися годівниця, повинен бути обов'язково стійким до впливу вологи.В іншому випадку вже через деякий час він повністю стане непридатним. Вибір правильної основи дозволить конструкцїї прослужити не один період.

Всередині або зовні обов'язково повинні знаходитися жердочки, щоб птахам було зручно розміщуватися.

Підвішувати готові споруди потрібно в тих місцях, куди не добираються хижаки. Це можуть бути дерева або кущі, на які кішкам проблематично залізти, дахи, підвіконня на вулиці.

 


 

Класична дерев'яна годівниця

Класичний варіант годівниці для птахів у вигляді будиночка можна виготовити своїми руками з дерева товщиною 16-20 мм або вологостійкої фанери.

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/5/5/5555555555555555555555-5555555555555555-555555-55555555.jpg

 

 Дерев’яна годівничка

Традиційною годівничкою для птахів,  є дерев’яна конструкція з дашком, яка нагадує хатинку. Дизайн годівнички залежить тільки від можливостей і бажання її творця. Головне – зробити дах годівнички, який захищатиме їжу від снігу та дощу. Така годівничка може користуватися популярністю серед птахів, тому важливо регулярно поповнювати її їжею.

Всі деталі конструкції з'єднуються між собою за допомогою саморізів або дерев'яних шкантів і клею. Кути деталей обов'язково ретельно зачищаються наждачним папером. Кругла планка буде виконувати роль жердинки для птахів. Щоб її встановити, по краях в бортах (елемент 8) просвердлюємо отвори діаметром 10 мм. Коник і права половинка даху збираються в єдине ціле окремо від лівої половинки даху, яка намертво кріпиться до бічних стінок. Для з'єднання правої і лівої частин даху використовуємо меблеві петлі.
Готову годівницю перед установкою обов'язково фарбуємо або покриваємо оліфою. Після установки відкриваємо кришку годівниці і засипаємо всередину корм.

Поетапне виготовлення годівнички

 

1. Для того, щоб виготовити годівничку спочатку ми з вами зробимо креслення нашої годівнички на папері, а потім перенесемо на фанеру.

 

derevyana_godivnichka.jpg (85.58 Kb)
derevyana_godivnichka_shema.jpg (85.01 Kb)
 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_113223.jpg

 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_113332.jpg

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_113306.jpg

 

2.Переносимо наше креслення на фанеру

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_113633.jpg

 

 

 

 

IV. Вступний інструктаж по виготовленню годівниці (метод-інструктування, який супроводиться демонструванням правильного виконання трудових прийомів)

а) Послідовність розпилювання дошки.

1. При розпилюванні заготовок відступають від лінії розмічення на 2-3 мм (Полотно ножівки має переміщуватись під прямим кутом до заготовки. Лінія розмічання ліворуч від місця пиляння на заготовці).

2. Розмічену заготовку кладуть на дошку на столярному верстаті, що має упор.

3. Лівою рукою притискують заготовку до упора (а правою роблять запил ножівку притискують до упора), і роблять кілька коротких плавних рухів до себе.

 

 

 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_114252.jpg

 

4. Після запилювання ножівку рухають на всю її довжину.

Далі потрібно зачистити краї деталей.

 

 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_115530.jpg

 

 

б) З'єднання деталей цвяхами, самарізами, клеєм.

При з'єднанні деталей цвяхами тонку деталь прибивають до товстої. Місце розбивання цвяха має бути від кромки або торця деталі на відстані не менш як половини товщини деталі. Цвях починають забивати несильними ударами молотка, а коли увійде він наполовину стержня ударяти треба сильніше. Удари молотком по цвяху наносять зверху, прямо по голівці, а не під кутом до стержня цвяха.

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_120138.jpg

 

 

Послідовність збору

  1. Прибити цвяхами дві бокові довгі стінки до дна.
  2. Прибити цвяхами дві бокові короткі стінки до дна.
  3. Забий цвяхи по куткам стінок.
  4. Закріпи мотузки і зв’язати у вузол.

Пояснення кожного етапу роботи.

г) Правила техніки безпеки.

1. Працювати пилкою або ножівкою треба без ривків.

2. Не можна спрямовувати полотно пилки пальцем.

3. Не тримай ліву руку близько до полотна пилки.

4. Стружки із столярного верстака прибирайте щіткою.

5. Працювати тільки справним інструментом, використовувати його треба точно за призначенням.

6. Не можна залишати столярний молоток на краю верстат.

7. Не стій за спиною людини, яка працює молотком.

8. Молоток під час роботи треба тримати на відстані 20-30 мм до вільної кінця ручки.

V. Практична робота поточний інструктаж

  1. Вчитель обходить робочі місця з метою проведення індивідуального інструктажу.
  2. Проводить контроль за організацією робочих місць, дотримання учнями правил безпеки праці, наявність спецодягу.
  3. Слідкує за правильністю виконання робочих рухів під час різання і з'єднання.

VI. Заключний інструктаж.

  1. Демонстрація кращих виробів.
  2. Аналіз виробів .
  3. Завдання додому.
  4. Прибирання робочих місць.

 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_120355.jpg

 

 

VIІ. Екскурсія до шкільного майданчику.

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_102146.jpg

 

 

 

 

 

Розвішування годівниць.

 

 

C:\Users\usserweerty\Desktop\IMG_20200311_102231.jpg

 

 

 

Дякую за урок. А птахи будуть вдячні вам щодня. Не забувайте приносити корм в годівничку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Parhomenko Natalya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
6443
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку