Тема: Виготовлення кухонної лопатки.
Предметні компетентності:
-виготовити кухонну лопатку;
-формувати вміння учнів працювати лобзиком;
-удосконалювати навички трудових операцій з фанерою;
- повторити правила ОП під час ручної обробки деревини;
Ключові компетентності:
-розвивати окомір, точність під час виконання графічних зображень, виховувати основи культури праці;
-виховувати дбайливе ставлення до матеріалу і інструментів;
-виховувати любов до традицій рідного краю;
-здоров’язберігаюча;
Обладнання: верстаки, фанера 3мм, шаблон кухонної лопатки, лобзик, пилочка, ручна дріль, напилок,стіл-підставка (струбцина),олівець, матеріал для шліфування, випалювач.Об’єкт праці: кухонна лопатка (виріб за бажанням учня з використанням техніки випилювання).Методичне забезпечення:плакати з ОП, «Інструменти та пристосування для випилювання», «Прийоми випилювання», зразки об’єктів праці: вироби учнів (діюча виставка в столярній майстерні, що виготовленні за технікою випилювання), комп’ютер, листівки «Рецепти млинців».Тип уроку: комбінований з міжпредметними зв’язками:трудове навчання і основи здоров’я.Наскрізні лінії: «Здоров’я і безпека».
Хід уроку
I.Організаційний момент. Правила ОП при роботі у майстерні.
II.Актуалізація опорних знань учнів.
Фронтальне опитування:
-Який матеріал використали для виготовлення робіт нашої виставки? Які його властивості?
-Яким інструментом для ручної обробки деревини ми користуємось?
-Які пристосування допомогають нам виготовляти вироби?
Читання учнями по черзі інформації по виготовленню кухонної лопатки (за матеріалами попереднього уроку «Технологічні операції виготовлення кухонної лопатки») .
III. Мотивація навчальної діяльності.
Прийом «Здивуй»:
«А чи знаєте ви, що наш урок проходить напередодні свята Масляна, яке проходить з 8 по 14 березня. Масляна – це східнослов’янське свято, яке наш народ відмічає протягом тижня перед Постом напередодні Великодня. Свято зберігає свої обряди: випікання млинців в родинах, на площах, майданчиках.»
Огляд відеоматеріалу за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=F-BdhH7_1vo
Черговий роздає листівки. Учні читають рецепти виготовлення млинців.
IV.Повідомлення теми і мети уроку.
Учитель демонструє вигляд запланованих подарунків: конверт з надписом «Масляна», в якому - рецепт млинців і кухонна лопатка.
V.Вивчення нового матеріалу.
1.Складання інструкційної карти по виготовленню кухонної лопатки за шаблоном.
Інструкційна карта по виготовленню кухонної лопатки
№з/ч |
Послідовність виконання робіт |
Поопераційний ескіз |
Інструменти і обладнання |
1 |
Вибрати заготовку
|
250 х 150 х 3
|
|
2 |
Виконати розмітку на заготовці
|
|
Простий олівець, шаблон |
3 |
Випиляти лопатку за розміткою |
|
Лобзик, струбцина
|
4 |
Просвердлити отвір 5мм
|
|
Ручна дріль, свердло 5мм
|
5 |
Охорошити торці лопатки та кути
|
|
Напилок
|
6 |
Охорошити лопатку шліфувальним папером
|
|
Шліфувальна колодка
|
7
|
Оздобити лопатку випалювачем |
|
Випалювач
|
VI.Практична робота. Випилювання лобзиком
1.Вступний інструктаж
Правила безпечної роботи з лобзиком. Учні по черзі з підручника зачитують по одному правилу з коментарями та доповненнями.
2.Самостійне виконання учнями практичної роботи
-проаналізувати зроблену частину роботи;
-випиляти виріб лобзиком;
-здійснити контроль якості.
3.Поточний інструктаж
Контроль під час виконання практичної роботи:
-організація робочого місця;
-дотримання безпечних прийомів праці;
-постава;
-реалізація методів самоконторолю та взаємодопомоги.
Контроль під час обходу робочих місць:
-збір інформації для підбиття підсумків уроку;
-індивідуальний (фронтальний) інструктаж;
-приділення особливої уваги дітям, що працюють лівою рукою.
4.Валеологічна хвилинка за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=dOnDFDJA9D4
5.Заключний інструктаж:
-оцінювання досягнень учнів;
-емоційна підтримка учнів, які не досягли запланованого обсягу роботи.
VII.Підбиття підсумків роботи, рефлексія.
-На якому рівні ваші вміння здійснювати пиляння фанери лобзиком?
-Чи отримали ви задоволення ввід своєї праці?
-Чи дотримували ви правил безпечної праці в повному обсязі?
-Чи необхідна вам допомога вчителя, щоб на наступному уроці краще та швидше здійснювати пиляння фанери лобзиком?
-Чи досягли ми мети, яку ставили собі на початку уроку?
VIII.Мотиваціяоцінок за урок, виставлення їх у журнал, щоденник.
IX.Домашнє завдання
Приготувати повідомлення : яке кухонне приладдя можна виготовити на уроках трудового навчання.
X.Прибирання робочого місця.