Виготовлення кухонної лопатки

Про матеріал
Предметні компетентності: -виготовити кухонну лопатку; -формувати вміння учнів працювати лобзиком; -удосконалювати навички трудових операцій з фанерою; - повторити правила ОП під час ручної обробки деревини; Ключові компетентності: -розвивати окомір, точність під час виконання графічних зображень, виховувати основи культури праці; -виховувати дбайливе ставлення до матеріалу і інструментів; -виховувати любов до традицій рідного краю; -здоров’язберігаюча
Перегляд файлу

                                                                                                                               Тема: Виготовлення кухонної лопатки.

Предметні компетентності:

-виготовити кухонну лопатку;

-формувати вміння учнів працювати лобзиком;

-удосконалювати навички трудових операцій з фанерою;

- повторити правила ОП під час ручної обробки деревини;

Ключові компетентності:

-розвивати окомір, точність під час виконання графічних зображень, виховувати основи культури праці;

-виховувати дбайливе ставлення до матеріалу і інструментів;

-виховувати любов до традицій рідного краю;                 

-здоров’язберігаюча;

Обладнання: верстаки, фанера 3мм, шаблон кухонної лопатки, лобзик, пилочка, ручна дріль, напилок,стіл-підставка (струбцина),олівець, матеріал для шліфування, випалювач.Об’єкт праці: кухонна лопатка (виріб за бажанням учня з використанням техніки випилювання).Методичне забезпечення:плакати з ОП, «Інструменти та пристосування для  випилювання», «Прийоми випилювання», зразки об’єктів праці: вироби учнів (діюча виставка в столярній майстерні, що виготовленні за технікою випилювання), комп’ютер, листівки «Рецепти млинців».Тип уроку: комбінований з міжпредметними зв’язками:трудове навчання і основи здоров’я.Наскрізні лінії: «Здоров’я і безпека».

Хід уроку

I.Організаційний момент. Правила ОП при роботі у майстерні.

II.Актуалізація опорних знань учнів.

Фронтальне опитування:

-Який матеріал використали для  виготовлення робіт нашої виставки? Які його властивості?

-Яким інструментом для ручної обробки деревини ми користуємось?

-Які пристосування допомогають нам виготовляти вироби?

Читання учнями по черзі інформації по виготовленню кухонної лопатки (за матеріалами попереднього уроку «Технологічні операції виготовлення кухонної лопатки») .

III. Мотивація навчальної діяльності.

     Прийом «Здивуй»:

«А чи знаєте ви, що наш урок проходить напередодні свята Масляна, яке проходить з 8 по 14 березня. Масляна – це східнослов’янське свято, яке наш народ відмічає протягом тижня перед Постом напередодні Великодня. Свято зберігає свої обряди: випікання млинців в родинах, на площах, майданчиках.»

Огляд відеоматеріалу за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=F-BdhH7_1vo

Черговий роздає листівки. Учні читають рецепти виготовлення млинців.

IV.Повідомлення теми і мети уроку.

Учитель демонструє вигляд запланованих подарунків: конверт з надписом «Масляна», в якому - рецепт млинців і кухонна лопатка.

 

D:\Відкр. урок Лопаточка\IMG_20210314_132120.jpgD:\Відкр. урок Лопаточка\IMG_20210314_132241.jpgD:\Відкр. урок Лопаточка\IMG_20210217_135925.jpg

 

D:\Відкр. урок Лопаточка\IMG_20210217_135951.jpg

 

 

V.Вивчення нового матеріалу.

1.Складання інструкційної карти по виготовленню  кухонної лопатки за шаблоном.

 

 

 

 

Інструкційна карта по виготовленню кухонної лопатки

№з/ч

Послідовність виконання робіт

Поопераційний ескіз

Інструменти і обладнання

1

Вибрати заготовку

 

250 х 150 х 3

 

2

Виконати розмітку на заготовці

 

Простий олівець, шаблон

3

Випиляти лопатку за розміткою

Лобзик, струбцина

 

4

Просвердлити отвір 5мм

 

 

Ручна дріль, свердло 5мм

 

5

Охорошити торці лопатки та     кути

 

Напилок

 

6

Охорошити лопатку шліфувальним папером

 

Шліфувальна колодка

 

7

 

 

Оздобити лопатку випалювачем

Випалювач

 

 

 

 

VI.Практична робота. Випилювання лобзиком

1.Вступний інструктаж

Правила безпечної роботи з лобзиком. Учні по черзі з підручника зачитують по одному правилу з коментарями та доповненнями.

2.Самостійне виконання учнями практичної роботи

-проаналізувати зроблену частину роботи;

-випиляти виріб лобзиком;

-здійснити контроль якості.

3.Поточний інструктаж

Контроль під час виконання практичної роботи:

-організація робочого місця;

-дотримання безпечних прийомів праці;

-постава;

-реалізація методів самоконторолю та взаємодопомоги.

Контроль під час обходу робочих місць:

-збір інформації для підбиття підсумків уроку;

-індивідуальний (фронтальний) інструктаж;

-приділення особливої уваги дітям, що працюють лівою рукою.

4.Валеологічна хвилинка за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=dOnDFDJA9D4

5.Заключний інструктаж:

-оцінювання досягнень учнів;

-емоційна підтримка учнів, які не досягли запланованого обсягу роботи.

VII.Підбиття підсумків роботи, рефлексія.

-На якому рівні ваші вміння здійснювати пиляння фанери лобзиком?

-Чи отримали ви задоволення ввід своєї праці?

-Чи дотримували ви правил безпечної праці в повному обсязі?

-Чи необхідна вам допомога вчителя, щоб на наступному уроці краще та швидше здійснювати пиляння фанери лобзиком?

-Чи досягли ми мети, яку ставили собі на початку уроку?

VIII.Мотиваціяоцінок за урок, виставлення їх у журнал, щоденник.

IX.Домашнє завдання

  Приготувати повідомлення : яке кухонне приладдя можна виготовити на уроках трудового навчання.

X.Прибирання робочого місця.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
2133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку