Виготовлення мила та склад мила.

Про матеріал
Міні проєкт з хімії для 9 класів з теми Мило. Виготовлення мила та склад має 12 сторінок з оформленням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення мила і мильної основи

Номер слайду 2

Мило — розчинна у воді мийна речовина; як хімічний продукт являє собою відносно складне з'єднання жирних кислот з лугами.

Номер слайду 3

Виготовлення мила. Мило виготовляють кип'ятінням у воді жирів з лугами: гідроксид натрію (каустична сода), гідроксид калію. Жири виділяють з продуктів рослинного походження: бавовняну, пальмову чи соєву олії, а також з тваринних продуктів: свинячого сала, яловичого чи баранячого жиру, риб'ячого жиру.

Номер слайду 4

Мильна основа - це практично готове мило без запаху і кольору. Це той напівфабрикат, з якого ви можете легко зробити красиве мило своїми руками.

Номер слайду 5

Історія створення милаІсторичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавилоні (близько 2800 р. до н. е.). Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках, що належать приблизно до 2200 р. до н. е. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила. Широко використовувались подібні мийні засоби і у Стародавньому Римі.

Номер слайду 6

Властивості натурального мила. Натуральним можна вважати мило, яке містить такі ознаки:олія — тільки рослинного походження, бажано першого холодного віджиму. Чим далі по списку складу продукту знаходиться олія, тим менша його кількість у складі. Корисні компоненти. В Україні мед, дьоготь, косметичну глину, овочі, фрукти, яйця, молоко, тощо, можна додавати в мило. Обов'язкова висушування та витримка. Після того, як мило розлите по формах, проходить 2-3 дні, перед тим як його починають тільки нарізати на шматочки. Відсутність температурної обробки дозволяє в милі зберегти всі корисні компоненти, з яких воно було зроблене.

Номер слайду 7

Властивості господарського мила. Господарське мило є дезінфікуючим засобом для предметів особистої гігієни (гребенів, мийок, зубних щіток). Господарське мило — чудовий противірусний засіб. Під час нежитю чи початку грипу. При грибку на ногах, слід промити вражені місця милом. Щоб уникнути подразнення під час гоління чи депіляції достатньо один раз після процедури намилити шкіру господарським милом.

Номер слайду 8

Тверде мило. Тверде туалетне мило виробляється на основі розкладання натуральних олій і жирів натрієвого лугу. Також до складу мильної продукції входить кокосове масло. В процесі оброки масла, натрієвий луг формує тверду масу кускового мила, до складу якого додають корисні для шкіри вітаміни, мінерали, а також екстракти рослин. На завершальному етапі виробництва тверде мило ароматизують.

Номер слайду 9

Рідке мило. Рідке мило виготовляється двома способами. Перший і найбільш поширений вид цього засобу виробляється на основі консервантів і поверхнево-активних речовин. В якості синтетичних добавок використовується (поверхнево-активна речовина), що володіє високим пінним ефектом. Такі рідкі засоби мають низьку вартість, однак це не виправдовує їх негативний вплив на шкірний покрив.

Номер слайду 10

Різниця рідкого мила від твердого. Тверде туалетне мило виробляється на основі розкладання натуральних олій і жирів натрієвого лугу. Рідке мило виготовляється двома способами. Перший і найбільш поширений вид цього засобу виробляється на основі консервантів і поверхнево-активних речовин.

Номер слайду 11

Висновок.1. Отже людина може сама виготовляти мило.2. Воно складається з мильної основи, жирів та олій.3. Всього існує два види мила: рідке та тверде.4. Мило застосовувалося до нашої в Єгипті, Римі та месопотамії.

Номер слайду 12

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Бєліков Данило
Додано
16 березня 2021
Переглядів
4390
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку