Виховання дітей з особливими потребами через музей

Про матеріал

Запропоновано розробку екскурсії в рамках проекту "Музейна абетка", яка створена на основі експонатів шкільного етнографічного музею. Авторську "Музейну абетку" можна використовувати для вивчення алфавіту, краєзнавства, української мови та літератури тощо. Тема екскурсії: "Франко від А до Я". Це третя екскурсія проекту.


.

Перегляд файлу

 

Чекіс Злата Володимирівна

Вихователь-методист, спеціаліст вищої категорії

 

Виховання дітей з особливими потребами

через музей

 

Проект шкільного етнографічного музею

«Музейна абетка».

Екскурсія у шкільному етнографічному музеї.

ХІД ЕКСКУРСІЇ:

Екскурсовод:

Учні нашої школи можуть вивчати букви за авторською «Музейною абеткою». Її створили юні екскурсоводи та музеєзнавці. Фотографії до кожної букви зробили учні, які відвідують шкільний гурток фотографії. На кожній світлині  зображено експонати нашого музею. Наприклад, «В» – вишиванка і т.д.

Екскурсовод:

Ми переконалися, що на основі музейних експонатів можна вивчати не лише алфавіт, а й біографії видатних українців.

Тому торік ми започаткували проект «Видатні українці від А до Я» і розповідали з допомогою експонатів про митрополита Андрея Шептицького. Нині ж розкажемо про Івана Франка.

Екскурсовод:

Ми знаємо його як поета, письменника, перекладача, громадського діяча. Водночас він не лише Каменяр, а людина цікава в побуті, мав улюблені заняття, їжу, тварин і т.д.

Іван Франко дуже любив дітей. Пропонуємо вам пізнати  Франка заново. Цей проект створили а допомогою енциклопедії-абетки «Франко від А до Я» спеціально для наших гостей, а нині у нас молодіжний актив міста. 

Екскурсовод:

У музеї є речі, які належать до епохи Івана Франка.  Рушники, посуд, вишивки, картини

Екскурсовод:

Прошу звернути увагу на вишиті сорочки і на мій одяг. Сьогодні дуже модно носити вишиті сорочки під костюм строгий та під піджак. Таку моду започаткував студент університету Іван Франко. Коли читав лекцію, він одягнув вишиванку і фрак. Саме в такому костюмі він зображений на 20-гривневій купюрі.

Екскурсовод:

Вишиванок у письменника було дуже багато. Сучасники свідчать, що Іван Франко «відрізнявся од загалу своїм костюмом – вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток». Вишиваних сорочок у письменника «було завжди під достатком, – розповідала донька Анна. – Це були майже все дарунки його приятелів, приятельок, співпрацівників. Любив одягати вишиванку і в будні, і в свята. «Майже завжди носив вишивану сорочку», – писав Петро Франко. «Святковий одяг Франка завжди був темно-синій і до нього вишивана сорочка», – свідчив Михайло Яцків.

Екскурсовод:

Дружина письменника, Ольга Франко «цікавилася вишивками і народними виробами». Її шість кімнат були прикрашені рушниками як і у нашому музеї. Вишивала також і сама. Зокрема, у будинку Франків на комоді, як свідчила Анна, красувалась «вишивана серветка маминої роботи». Вишила Ольга Франко червоними і чорними нитками. Обрамовані вишиваними рушниками портрети Тараса Шевченка та Івана Франка  висіли також у родинному будинку письменника . Не відставали від батьків і діти. Усі Франчата змалечку носили вишивані сорочечки. Це було 28 травня 1916 року. Тоді, як і сьогодні, у повітрі пахло весною, війною і порохом…

Екскурсовод:

Франко дуже любив ловити рибу. Навіть розмовляв з нею: "Ах ти, щупака! Я тебе давно чекаю. Я тебе таки зловив!". Ловив форель руками  Виховувався на природі, з лісом і грибами. Знав всі типи грибів. Зобрадження риб прикрашали стыни його кымнат. Ходив по гриби рыдко з цыпком, быльше з кошелем. Ось такий кошель та цыпок э у нашому музеъ.

Екскурсовод:

Ось тут у нас э мисник з посудом. Іван Якович Смачно готував каву, збирав і любив їсти гриби й рибу, що сам ловив. Іван Франко понад усе любив збирати гриби. Їх варили, смажили, сушили на зиму. Донька пише: “Присмажені гриби з молодою картоплею були смачною й улюбленою стравою.  Снідав кавою і булкою. Обідав юшкою і бульоном. Любив міенральну воду та часник.

Екскурсовод:

Чи знаэте ви , що таке руханка? Нині її віновлюють в Україні, а сотню років тому започаткував син Івана Франка — Петро. Це трихвилинна гімнастика, специфічний танець, який діти виконують під музику. У родині Франка був девіз «У здоровму тілі – здоровий дух».Франко грав у сніжки, тренувався з гантелями, ось такими як є у нас. Залимвали каток на подвір’ї. Любили санчата, ковзани.

 Екскурсовод:

У розділі «Рукотворні коштовності» ви бачите іграшки. Їх зробили учні з гуртка. Тут черепаха, лелека, кролик та інші. На мить уявимо, що такий зоопарк, тільки живий, був у Франка вдома. Іван Якович працював, а в оселі товклося восьмеро дітей. Десь з-під дивана вилазила черепаха, хатою ходив бузько зі зламаним крилом, а долівкою плигали жаби, яких хлопчаки спіймали для того, щоб нагодувати бузька. А в кутках іще й морські свинки хрумали капусту. І в цьому всьому Франко, тримаючи дітей на руках, навіть якось умудрявся писати свої геніальні твори. Сам письменник дуже любив тварин.

Екскурсовод:

Франко писав у казках про тварин, у нього вони розмовляють. як люди.

Вискакує з-під столу Лис Микита.

Лис Микита

Привіт. Я, Лис Микита із Франкової казки.

У Франції продаються цукерки «Моцарт», присвячені музиканту. А чому  у нас немає цукерок на честь видатних українців. Наприклад, цукерка «Франко». Ми  такі цукерки підготували для вас. На обгортці Франко  в оточенні його улюблених справ та його біографія в картинках Всередині -рецепт пирога.

У родині Франка не було помпезних світ. Заміст дня народження святкували день Ангела. Пекли пиріг за сімейним рецептом, на якому писали з тіста імена членів родини. А на день ангела батька – писали «Тато». Дружина пекла пиріг з дріжджового тіста з косичками, квітами і пташками, фруктовою начинкою. У цьому пирогу – сімейна любов та повага.

Поки ми проводили екскурсію пиріг спікся.

Екскурсовод:

Шановних гостей запрошуємо витягти його з печі. Ось цією давньою лопаткоою. Скуштуйте, на здоров’я.

Запрошуэмо тепер на подвір’я школи. Там на нас чекає цікава розвага. Флешмоб «Франкова вишиванка». )Усі разом ми вишиємо символічну Франкову вишиванку.

(Із окремих частин-пазлів на фасаді музею зібрати двометрову вишиванку.

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
28 березня 2018
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку