Виховна бесіда: «Герої не вмирають»

Про матеріал
Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України. Розробка є корисною для проведення виховного заходу, присвяченого Дню Пам’яті Героїв Небесної Сотні.
Перегляд файлу

Криворізька загальноосвітня школа № 19

 

 

 

 

 

Виховна бесіда на тему:

«Герої не вмирають»

 

 

 

 

Підготувала

Вчитель початкових класів

Носуль Оксана Леонідівна

 

 

 

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: Стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи  «Герої не вмирають»),  свічка, фото з Майдану, білий папір для виготовлення янголів.

                                                            Хід бесіди

На фоні повільної музики.

І. Вступне слово.

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Україна не раз піднімалася з колін. Побита і ціла в ранах, та нездоланна для ворогів своїх, вона йшла ворогу під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.

 

Перегляд короткого відео «Україна – це ти»

https://www.youtube.com/watch?v=076EyPEVWuU

 

ІІ. Розповідь вчителя про події на Майдані Незалежності у лютому 2014.

За роки своєї Незалежності Україна пережила чимало різних подій, як гарних, так і не дуже.  Однієї з тих, про які треба пам’ятати -  є мирний протест студентів на Майдані Незалежності у Києві у лютому 2014 року.

Тоді  на Майдан вийшли сотні молодих студентів, які всіляко підкреслювали мирний характер своєї акції.  Злочинна влада вчинила замах на мирний протест і на декларовані цими молодими людьми загальноєвропейські цінності.  Десятки протестувальників були по звірячому побиті спецпідрозділами міліції  і у важкому стані потрапили до лікарень, а доля багатьох з них невідома і до сьогодні.

Шоковані замахом на головні  права і свободи людини та побиттям мирних студентів, сотні тисяч українців вийшли на Майдан Незалежності, вимагаючи покарання винних у побитті студентів та відставки злочинної влади. Вони з’їжджалися з усіх куточків України. У лютому на Майдані було близько 2000 людей, серед яких були і жінки, і молоді хлопці, і дорослі чоловіки.

 Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників зростала, а  тодішня влада  застосувала зброю і зробила «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.

 Постріл, другий, розірвалася тиша, і нестерпний біль…Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерті, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі, покалічені жінки, поранені священники.  

Справжні бої розгорталися в центрі Києва 18-20 лютого на вулицях Інститутській, Грушевського, на Європейській площі, самому Майдані, у Маріїнському парку. Навколо вибухи, стогін, горе.

Справжня кровопролитна війна. Людей намагалися винищити за бажання мати людську гідність і самим обирати своє життя. Настав той час, коли кожен українець мав зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі.

 

Відео «Майдан 18 лютого. Це було тут..»

https://www.youtube.com/watch?v=g06Y9gG7w9E

 

Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції.

Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

 Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті.

 

Відео «Пам’яті Небесної Сотні» https://www.youtube.com/watch?time_continue=44&v=IZip1eByaAQ&feature=emb_logo

 

ІІІ. Обговорення з дітьми.

  • Як ви розумієте слово «герой»?
  • Хто такі герої?
  • Де їх можна зустріти?
  • Чи існували раніше герої?
  • Як треба ставитися до вчинків людей, що були там, на Майдані?
  • Що ви зрозуміли після перегляду цих відео?
  • Що є найбільшою цінністю людини в будь-якому куточку світу?

Хвилина мовчання за загиблими.

IV. Практична робота. Виготовлення янголів. «Янголи Небесної Сотні» (Додаток 1)

V. Підведення підсумків.

Нашу Батьківщину, нашу Україну зламати не можна. Наче казковий птах, вона піднімається, відроджується із попелу, розправляє гордо крила, стає міцнішою, сильнішою, кращою.

Україна – єдина, неподільна.

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!..

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в широкому полі.

Стоять, присягають тобі на шаблях

І жити, і вмерти з тобою,

І прапори рідні в кривавих боях

Ніколи не вкрити ганьбою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

Похожее изображение

 

docx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку