Виховна година "Азбука спілкування"

Про матеріал
Тема. Азбука спілкування Мета: вчити дітей правильно спілкуватися з однолітками і дорослими, ввічливо поводитися, шанобливо звертатися до людей, виховувати шанобливе ставлення до старших, поглиблювати знання з правил етикету та правил спілкування. Обладнання: малюнки, на яких зображені діти (тварини), що б’ються, кричать; діти, котрі поводяться чемно, граються, виконують колективно певну роботу: працюють у читальній залі або за комп’ютером, малюють, співають...
Перегляд файлу

Тема. Азбука спілкування   

Мета: вчити дітей правильно спілкуватися з однолітками і дорослими, ввічливо поводитися, шанобливо звертатися до людей, виховувати шанобливе ставлення до старших, поглиблювати знання з правил етикету та правил спілкування.

Обладнання: малюнки, на яких зображені діти (тварини), що б’ються, кричать; діти, котрі поводяться чемно, граються, виконують колективно певну роботу: працюють у читальній залі або за комп’ютером, малюють, співають...  Аркуші з віршами читання учнями.

Література:

http://krasotkina.com/content/%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%96/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%96%20%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html

http://abetka.ukrlife.org/bida.htm

Хід заняття

І Організаційна частина

Привітання

- Доброго дня, діти!

II Основна частина

1. Актуалізація опорних знань учнів

- Діти, ми зараз розглянемо малюнки, на яких зображена різна поведінка людей в різних життєвих ситуаціях. Тому уважно слухайте, щоб знати що можна їм порадити:

1) Коли Марійка йшла зранку в школу, то зустріла свою подругу Тетяну. Марійка, привіталася з нею, посміхнулася, але її подружка, просто не помітила її і пішла далі. Коли вона прийшла в школу зрозуміла, що Марія з нею не розмовляє. Як їй розпочати розмову, що не образити подругу ще більше?

2) Сашко посварився зі своїми друзями через те, що вони його не слухали, і не знає з чого почати розмову, а тому не відповідає на їх запитання, відвертається коли з ним говорять, і через це ще більше свариться з ними. Що потрібно зробити Сашку?

2. Оголошення теми

- Отже, діти, тема нашого заняття: «Азбука спілкування».

3. Казка

- Але такі ситуації трапляються і в казках:

Є така казка про двох горобців, що знайшли одне зернятко і почали його відбирати один в одного, бо кожному кортіло з’їсти. Дійшло до бійки. І поки вони чубилися, кричали, сварилися, прийшла курка і з’їла те зернятко. А потім ще й посміялася над ними, кажучи: «Поки дурні билися, то розумні поживилися». Ось така казка. Вона дуже схожа на правду про деяких дітей, котрі не вміють належно спілкуватися, а всі проблеми намагаються вирішити криком, бійкою і лайкою, хоч і знають, що роблять собі гірше. Та й не раз ви самі спостерігали, як чубляться горобці, як не миряться часом собаки, як скубуть одна одну ворони, і при цьому всі вони голосно кричать. Та це тварини, вони не знають про те, що всі питання можна вирішити спокійно, без крику і бійки. Тварини вирішують свої проблеми на рівні інстинкту і здіймають крик і бійку переважно за їжу, за самку чи самця або за своє гніздо.

4. Прислів’я

- Людина — зовсім інше. У людей, крім інстинктів, є ще великий дар — розум, мова, культура, правила поведінки. А чим саме вона відрізняється, ми з вами зараз дізнаємося із прислів’їв та приказок наших предків. Які пропоную зачитати і пояснити вам. Отож хто спробує?

Слово — не горобець, вилетить — не піймаєш.

Умієш говорити — умій слухати.

Не хочеш почути поганих і дурних слів, не кажи їх сам.

Не говори що знаєш, але знай, що говориш.

Удар забувається, а слово пам`ятається.

Від теплого слова і лід розмерзає.

 

5. Розповідь про спілкування.

- Як бачите слово – матеріальне, як повітря, вода. Різниця у тому, що воду ми бачимо і відчуваємо, воду п'ємо, і без неї не прожити й дня. Повітрям дихаємо, нам без нього не прожити і двох хвилинок. А от слово сприймається на слух і, здається, що воно менш важливе... Та воно має таку силу, що може підняти людину з колін і змусить робити чудеса, творити, летіти від щастя, а може й убити. Наше спілкування залежить від нас самих, тому людина повинна вміти володіти своєю поведінкою на високому культурному рівні, бо вона має слово, знає правила, що їх виробило людство за тривалий історичний період, уміє спілкуватися із собі подібними. Ось про це ми сьогодні і поговоримо, щоб навчитися спілкуватися з однолітками та дорослими і виробити в собі звичку бути культурними.

Що таке спілкування? Спілкуватися — означає підтримувати взаємні стосунки, діловий, дружній зв’язок із ким-небудь; контактувати. Розуміти один одного; порозумітися. Об’єднуватися для спільних дій. То як нам контактувати одне з одним, щоб не бути схожими на тих двох горобців?

6. Бесіда.

Вітання це слова, які говорять люди під час зустрічі це поздоровленя когось зі святом. Слово "вітання" дуже давнє як і сама традиція вітатися одне з одним. Привітання має бути теплим, з усмішкою, висловлювати бажання спілкуватися й надію на взаємність з боку співрозмовника, засвідчувати вашу привітність. Бути привітним означає радіти іншому, а доброзичливим – бажати добра.

- А як ви вітаєтеся із своїми друзями? А з батьками, вчителями?

- Чи можете ви привітатись на іноземній мові?

1) Привіт – привет - Hello!/Hi! – salut

2) Доброго ранку - Доброе утро - good morning – bonjour

3) Добрий день - добрый день - Good afternoon! - bonne journée

- Як варто звертатися до людей? (з повагою — це перше правило спілкування).

-  До дорослих на Ви. І не: «Тітко!», «Дядьку!», бо це не ваші родичі, а чужі люди, і ви не їхні племінники, тому звертайтеся шанобливо: «Пане», «Пані». А до дітей треба звертатися гарно по імені, наприклад, Таню, Танечко, Сашко, а не Танька, Сашка.

7. Читання віршів

- А зараз давайте зачитаємо вірші про те як правильно спілкуватися. Хто, хоче прочитати вірш першим:

1)Так чудово навесні, як квітне сад —
Чути спів пташок, дитячий сміх.
Як приємно, коли скрізь і мир, і лад,
Щире розуміння поміж всіх.


2)Між людьми панує світла доброта,
І любов серця нам зігріва.
Мова гарна, щира, мудра і проста
І звучать в ній чарівні слова.

- А які це «чарівні» слова. Давайте пригадаємо їх! (Діти називають «чарівні» слова: дякую, на добраніч, до побачення, прошу, будь ласка, перепрошую, вибачте, пробачте...)

3)І звертання чудові лунають у нас:
Таню, Галю, Іванку, Петрусю.
Так спілкуються діти усі повсякчас.
Я сказати про це не боюся.

- Спробуйте назвати свого сусіда по імені, тільки не кричіть, а говоріть тихо і лагідно. Адже найприємніший звук для людини – це звук її імені.

4)Ще «Спасибі», «Дякую» звучить,
І «Будь ласка!» чути кожен день.
З цим чудово і приємно в світі жить,
І дружити, і співать пісень!

- Пам’ятайте  коли ви правильно, з повагою звертаєтеся до людини або розмовляєте з нею, то і сам заслуговуєш на повагу від людей. Люди тебе починають поважати за те, що ти вихований. А це також важливо для людини.

8. Словничок ввічливості

Уміння спілкуватися вимагає майстерності й сили волі, знань і творчості, терпіння і сили духу. Людина, котра вміє це робити, може переконати кожного у своїй правоті, вміє змусити іншу людину думати і творити добро, вміє обеззброїти озброєного, може надати сили тому, хто її втратив. А це нелегка справа і вчитися цього треба з самого дитинства. Щоб правильно спілкуватися з людьми, замало лише одних знань, а ще треба змусити інших слухати себе. Для цього потрібно знати певні секрети, як-от: щоб на тебе звернули увагу, не треба кричати на все горло і казати при цьому: «Слухайте!» А навпаки, потрібно тихо, але твердо сказати своє слово та зі знанням справи гарно почати розповідати про те, що хотів. І говорити намагайся гарною мовою, не збиваючись, без слів-паразитів, щоб іншим було зрозуміло та цікаво слухати і твою мову, і ту інформацію, що її хочеш донести.

- Зараз ми розглянемо і пояснимо деякі правила спілкування:

Правила спілкування

  • Ставтеся один до одного і до всіх людей з повагою.
  • Поважай себе, бо ти — Людина.
  • Дотримуйся правил спілкування.
  • Дивись людині в очі, коли вітаєшся і розмовляєш з нею.
  • Говори чітко і спокійно, не кричи — це негарно.
  • Вживай «чарівні слова».
  • До дорослих людей звертайся на ВИ!
  • Ніколи не вживай у своїй мові нецензурних слів.
  • Ніколи не перебивай розмову людей.
  • Говори лише правду.

 

9. Мультфільм.

 

-  А зараз давайте переглянемо мультфільм про вовчика, який образив своїх друзів.

- Вам сподобався мультфільм? Що ви зрозуміли коли його подивилися?

- Спробуйте зробити висновок, як треба спілкуватися з іншими.

ІІІ. Підсумок

- Ми багато говорили з вами на уроці про «ввічливі» слова, про правильне їх вживання у мові. А на підсумок уроку я хочу перевірити, чи засвоїли ви ці слова.

Гра «Додай «чарівне слово».

Розтопити серце всякого

Сердечне слово … ( «Дякую»)

Коли тебе впіймають раптом за підказку

Ти вчителя розчулиш: … («Вибачте, будь ласка»).

Зеленіє древній пень

Коли почує: … («Добрий день»)

ІV. Висновок

«Всім привіт!», «іди здорова»,

«Дякую красненько»!

Ось така чарівна мова

Радує серденько.

До побачення вам, люди,

Будьте всі здорові!

І слова чарівні всюди

Ви вживайте в мові!

docx
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
1570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку