Виховна година "День Соборності України"

Про матеріал
Мета: Поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України. Ознайомити з цікавими фактами про Україну. Виховувати патріотичні почуття та повагу до державної атрибутики. Викликати інтерес до історії України.
Перегляд файлу

 

 

ВИХОВНА ГОДИНА  

J:\фото на воспитательные\sobr.jpg

 

        

    Вихователь :

Гуменчук М.О.

 

 

        

http://s007.radikal.ru/i302/1102/c0/e57f6cdaff50.jpg

 

Мета: Поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України. Ознайомити з цікавими фактами про Україну. Виховувати патріотичні почуття та повагу до державної атрибутики. Викликати інтерес до історії України.

Обладнання: Державна символіка, Конституція Україн.

Хід виховної години

Організаційний момент.

Дзвоник, дзвонику, дзвінок,

Він нас кличе на урок.

То ж часу не витрачаємо,

Роботу розпочинаємо.

 

  Україна – це земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Це наша мати – Батьківщина. В кожного одна Вітчизна і кожен має любити її.

-         Діти, а що для нас є Україна? (Це наша земля,  рідний край, родина, дорога до школи, наша вулиця, місто, зелені ліси і долини, степи і гори, все, що рідне і близьке нам).

   Україна! Скільки глибини у цьому слові… Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес.Вона має мову, звичаї, традиції, державні символи, свою історію. Сьогодні ми пригадаємо одну сторінку історії нашої держави. А щоб з’ясувати, яка тема нашої виховної години, нам потрібно зібрати слова, та об’єднати їх у  речення.(День соборності України). Тема сьогоднішнього виховного заходу: «День Соборності України».                     

  Складною і бурхливою була доля України. Топталися по ній орди чужинців, ворожі пазурі роздирали її тіло. Але Україна вистояла і сьогодні є єдиною, соборною і незалежною.

 Щороку 22 січня український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу.

  • А що означає слово «соборна»?

  Соборність включає у себе єдність і згуртованість. Слово соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге,, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності.

Історія свята

  Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель.
Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
22 січня 1919 року на Софіївській площі, біля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутності десятків тисяч киян лідери заявили про свій непохитний намір збудувати єдину українську державу.

D:\Рисунок3.jpg

  З раннього ранку місто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майоріли жовто – сині прапори. Софіївський майдан прикрашала тріумфальна арка зі старовинними гербами України і Галичини.  В Акті злуки проголошувалося про об’єднання українських земель в єдину «…нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового народу».          


   День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України. Згідно з цим документом 22 січня - день, коли був проголошений в 1919 році Акт Злуки, встановлено Днем Соборності України.

D:\Рисунок4.jpg
22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

J:\фото на воспитательные\htmlimage.png

Робота з Конституцією України

Стаття 20

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України — стяг із двох равновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Головним елементом великого Державного Герба України-Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України — національний гімн на музику М. Вербицького із словами..

Столицею України є місто Київ.

D:\i (1)1.jpg

J:\фото на воспитательные\7778.jpg

Вікторина
1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України.
(Тризуб)
2. Як називається Гімн України?
("Ще не вмерла Україна")
3. Назвіть український Національний герб?
(Тризуб)
4. Як називається найбільша святиня українського народу в музичній символіці?
(Гімн)
5. Якого кольору прапор України? (жовто-блакитний)

 

 

Підсумок 

Вихователь

- Про що йшлося на виховній годині? (Про соборну незалежну Україну)

- Що вас зацікавило найбільше?

- Які висновки зробили ви для себе?

Заключне слово вихователя.

   Україна – наш спільний дім. Тож маємо всі дбати, щоб були в ній добробут і лад, мир і злагода.

    Україна з надією дивиться в завтрашній день, чекає на вас, майбутніх господарів життя. Ви потрібні їй мудрі, умілі, дбайливі та людяні. Тому пам’ятайте про головне – вибудовуйте храм своєї душі, формуйте себе, як людину.

J:\фото на воспитательные\hqdefault.jpg

 

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
18 січня 2020
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку