Виховна година: "Факультет забутих істин. Етикет першого побачення"

Про матеріал

Всі ми живемо з вами в суспільстві серед людей, значить, ми повинні дотримуватися певних правил, що визначають нашу поведінку в ньому і наші взаємини з людьми. Справжня культура поведінки у всі часи і у всіх країнах світу найбільш яскраво виявлялася у ставленні до жінки. Недарма на Сході існує приказка: «Золото випробовують вогнем, жінку - золотом, а чоловіка - жінкою». Всі жителі нашої планети рано чи пізно пізнають почуття любові.

Перегляд файлу

 

 

Виховна година на тему:

«Факультет забутих істин. Етикет першого побачення»

Мета: засвоїти основні етичні вимоги в поведінці і спілкуванні з протилежною статтю, оволодіти навичками культурної поведінки

Форма заходу:  бесіда з елементами гри.

Обладнанння: екран, ПК, мультиме-дійний проектор, чорна скринька.

Методичне забезпечення: мультимедійна презентація, листи-опитувальники, відео фрагменти, музичні фонограми.

Вступне слово:

Всі ми живемо з вами в суспільстві серед людей, значить, ми повинні дотримуватися певних правил, що визначають нашу поведінку в ньому і наші  взаємини з людьми.

Справжня культура поведінки у всі часи і у всіх країнах світу найбільш яскраво виявлялася у ставленні до жінки. Недарма на Сході існує приказка: «Золото випробовують вогнем, жінку - золотом, а чоловіка - жінкою». Всі жителі нашої планети рано чи пізно пізнають почуття любові.  Але ж недостатньо кохати і бути коханим.  Потрібно ще  намагатися виглядати в очах свого обранця чи обраниці гідно.

Відносини між чоловіком і жінкою обумовлені етикетом залицяння, який складався кілька останніх століть. Багато прекрасних пар не склалися лише через те, що один з двох закоханих не знав, як побудувати стосунки і як вести себе в цій новій ролі. Особливо це важливо для чоловіків, яким потрібно у всіх ситуаціях бути джентльменами - витриманими, ввічливими, впевненими в собі - тими, кого, називають «комільфо».  До речі, дослівний переклад слова «комільфо» означає - «людина, що треба». У цьому і суть поведінки чоловіка - поводитися, як треба, як того вимагає ситуація. І, якщо чоловік сумнівається, що його вчинок розцінять як джентльменський, то робити цього точно не варто. І як би дивно це не звучало, але саме такий підхід потрібно вважати основним кодексом поведінки у взаєминах чоловіка і жінки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пройшли часи галантних лицарів-кавалерів і прекрасних дам - коли ролі кожної статі були суворо визначені і підпорядковані неписаними правилами ... Тепер правила диктують тільки самі учасники побачення. Але й сьогодні, як у всі часи, існує певний етикет "першого побачення".  Як не потрапити в халепу і не зіпсувати перше враження? Що сьогодні є прийнятим, а що ні? Як  краще поводитися?  Ці питання постають  перед молодими людьми, які  тільки вступають в такі відносини.

Так що запрошую всіх приєднатися до мене, для того, щоб вивчити разом таку своєрідну та потрібну абетку поведінки.

Вхідне тестуванні  (Додаток1)  

«Цікаві питання для нього»,  «Цікаві питання для неї» 

Хід заходу:

 

Людина передає інформацію не лише за допомогою слів (вербально), але і за допомогою жестів, міміки, пози, погляду, зовнішнього вигляду, дистанції під час розмови,  – тобто за допомогою невербальних сигналів. Доведено, що велику частину інформації про людину ми отримуємо саме з невербальних джерел.

Мова тіла  може розповісти багато про що. І погодьтеся, завжди приємно усвідомлювати, що людина відчуває до тебе істинну симпатію, а не прикидається.

В процесі залицяння люди користуються різними жестами. Деякі жести симпатії відверто показують наміри. Інші, навпаки, приховані  від чужих очей. Однак більшість з них люди роблять  несвідомо, суто рефлекторно. Ця людська особливість і є основою читання намірів вашого партнера.

Демонстрація відеоролику «Він та вона»

 

 

 

 

 

 

 

І ось настав довгоочікуваний момент - ви зустріли його! Між вами пробігла іскра і, можливо, це той самий хлопець, якого ви завжди чекали. І він запросив вас на побачення.

 

Сьогодні як  хлопець, так дівчина можуть зробити перший крок і ненав'язливо запросити симпатичну їм людину на побачення. Але до цих пір прийнято, що ініціатива піти на побачення повинна виходити  від хлопця.

Допускається запросити на чашечку кави, на перегляд нового фільму чи просто на прогулянку по вулиці, але ні в якому разі не в нічний клуб, до кого-небудь на дачу або додому. Місце зустрічі, як і привід, повинні бути нейтральними. В іншому випадку  вас можуть не зрозуміти і ви ризикуєте отримати категоричну відмову, або   зарекомендувати себе як людину без смаку і такту.

У будь-якому випадку, коли ви когось запрошуєте, дуже важливо висунути якусь конкретну пропозицію, наприклад:

«Я збираюся піти на концерт в суботу. Ти не хотіла б піти зі мною? »

«Тут поблизу відкрилося нове кафе, може, сходимо туди сьогодні ввечері?

 

 

 

 

 

 

 

Зустріч

Юнак спізнюватися не має права. Дівчата можуть затриматися на 5-10 хвилин,  але не більше. Якщо дівчина навмисно запізнюється на довше,  тим самим вона показує, що не цінує  час хлопця  і, значить, не поважаєте його.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хлопці особливо цінують пунктуальність в дівчині, але розуміючи всю складність жіночих зборів, вони готові зачекати, і щоб не випробовувати їх терпіння, краще дотримуватися загальноприйнятого часу на запізнення. Не допускайте перевищення ліміту.

Демонстрація відеоролику  «Перше побачення»

Зустрічають по одягу…

 

 

 

 

 

 

 

 

Все починається з першого побачення…Воно може перерости у міцні стосунки, а може стати і останнім,  залишивши присмак розчарування. Перше враження  дуже важливе. Сильна половина людства оцінює  претенденток на роль «коханої дівчини»  за її  зовнішнім  виглядом. Одяг у створенні  образу як хлопця так і дівчини відіграє важливу роль. Тому,  давайте  поговоримо про те, як одягтися для першого побачення і  яких правил потрібно дотримуватися,   щоб  фраза «Ти виглядаєш комільфо» була адресована саме вам.

Одяг для побачення повинен, в першу чергу, залежати від планів на вечір.

Що одягти у кафе?

  • Недопустимо одягати міні-спідницю і декольте – це ознака поганого смаку. Найкращим варіантом одягу буде блуза із спідничкою або легка сукня. Доповненням образу буде маленька сумочка-клатч.
  • За столом руки завжди у центрі уваги, тому обов’язковим є  акуратний манікюр.
  • Зачіска повинна відповідати образу. Але потрібно уникати великої кількості локонів та прядок.
  • Макіяж стриманий,  з акцентом на очі. Яскрава помада та блиск мають властивість розмащуватися та залишатися на посуді.

Що одягти на дискотеку або вечірку?

  • Одяг повинен бути зручним і не заважати під час танцю. Ідеальним варіантом будуть джинси, яскрава блуза або топ.
  • Можна одягти сукню з декольте або відкритою спиною. Взуття повинно бути яскравим та привертати увагу.
  • Макіяж краще обрати яскравий, на зону декольте та плечі можна нанести сяючу пудру.

Що одягти на прогулянку містом?

  •  На прогулянку містом можна одягти стильні джинси, зручне взуття,  сорочку або блузу. Не забувайте і про яскраві, але доречні аксесуари: шарфи,  окуляри, сумки, біжутерію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поради для ідеального образу

  • Підберіть панчохи тілесного кольору або кольору засмаги, вони найбільш ближче до природного. Яскраві панчохи виглядають вульгарно.
  • Якщо ви вирішили одягти сукню, то підберіть таку, яка  приховає ваші недоліки і підкреслить переваги. Уважно огляньте одяг: він повинен бути випрасуваним і бездоганним.
  • Довге розпущене волосся виглядає дуже ефектно. Не варто сильно начісувати або лакувати волосся - ця мода залишилася в 80-х, зараз в моді природність.
  • Дотримуйся помірності у макіяжі. Недопустимо наносити на обличчя велику кількість пудри та тональних засобів. Це виглядає ненатурально. Природний макіяж: нафарбовані тільки вії,  а на губах  блиск рожевих відтінків.
  • Манікюр - це візитна картка кожної дівчини та жінки. Найбільш естетично виглядають доглянуті нігті середньої довжини. Ідеальний варіант – французький манікюр-френч. Також можна використовувати перламутрові відтінки, які додають легкості. Манікюр не повинен мати «екстремальний вигляд». Ідеальний манікюр - цінне доповнення будь-якого образу, особливо, якщо краса нігтів поєднується з макіяжем, вбранням, аксесуарами і ситуацією в цілому.

 

 

 

 

 

 

 

  • Прикраси – це чудове доповнення, яке надає образу дівчині романтичності та вишуканості. Носити багато каблучок  одночасно  вважається моветоном. Недопустимо поєднувати золоті прикраси із біжутерією. Ніколи не можна носити разом прикраси із срібла та золота.
  • Найкращими прикрасами для дівчини вважаються витончені каблучки, ланцюжки та сережки із золота і срібла, медальйон або хрестик, тонкі браслети, а також непомітні прикраси з перлів, гірського кришталю, бірюзи,  а також біжутерія.
  • Парфуми для побачення обирайте легкі та ненав’язливі. Аромати наносяться не на одяг, а на тіло: зап’ясток, скроні, ліктьові згини, ділянки коло вух.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведення конкурсу зав’язування шарфів та хустинок  «Доповни образ» за участю дівчат.

 

 

 

 

 

 

 

 

Гарно виглядати – це ввічливо.  Охайний  та  гарний одяг - це в першу чергу прояв чемності у ставленні до  оточуючих.

Перше враження про людину  говорить більше, ніж роки спілкування з нею. З того, як людина вдягнена, можна відразу зробити висновок про її рівень освіти,  почуття стилю, комунікабельність і багато чого іншого. Гарний та охайний зовнішній вигляд  допомагає привабити до  себе представниць прекрасної.

 

 

 

 

 

 

 

 

Виглядай комільфо.

  • Будьте охайні! Одяг має бути чистим та незношеним. Обов'язково доглянуті нігті, поголене обличчя. Гарна та акуратна стрижка.
  • Одне із важливих правил – взуття повинно виглядати бездоганно і гармоніювати з одягом.  Шкарпетки підбираються під колір взуття. Білі шкарпетки одягають тільки під спортивний костюм. Носити шкарпетки із сандаліями – моветон. Відкрите взуття носять тільки на босу ногу.
  • Колір ременя та черевик повинен співпадати.
  • Неможна носити краватку під сорочку з коротким рукавом. Краватка не повинна закривати пряжку ременя.
  • Нижній ґудзик піджака ніколи не застібається.  Цей класичний канон встановив король Едуард VІІ, коли сильно набрав вагу.
  • Ніколи не одягайте на побачення майки, сандалі, гавайські сорочки і футболки улюблених футбольних клубів та шорти. У такому вбранні ви продемонструєте поверхневе ставлення до дівчини.

 

 

 

 

 

 

Прислухавшись до цих порад,  ви будете складати враження стильного та надійного хлопця. Одягатися комільфо – це ознака гарного смаку та поваги до оточуючих. Так має бути - це ввічливо й правильно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс для юнаків  «Зав’яжи краватку»

Модна вікторина «Чорна скринька»

Запитання 1

В давнину, коли по землі блукали  мамонти,  цю річ  носили всі чоловіки та жінки.

У стародавні часи її довжина стала ознакою шляхетного походження.  Чим довший був цей предмет, тим більш високе соціальне положення займав  його  власник.

  У середньовіччя її набивали кінським волоссям та підтримували  каркасами з китового вуса. Пізніше до неї прив’язували  ватну подушку  і вона мала неймовірно великі  розміри.

В давнину вона приховувала недоліки а зараз відверто демонструє красу і присутня в гардеробі кожної жінки.

Сьогодні, цей предмет входить до складу парадної форми грецьких  військових.

                                                        Спідниця

Запитання 2       

У кам’яному віці  - це були  стрічки  із хутра, які захищали від холоду. У стародавній Греції вони були шкіряними та короткими з дуже тонкого шару шкіри. Їх одягали  тільки жінки,  коли лягали спати, а для чоловіків носити їх було ганьбою.

Пізніше вони стали незамінною частиною одягу римських воїнів.   У  давнину їх прикрашали візерунками ручної роботи і дарували королям. Їх носили католицькі священики.  В середньовіччі вони були довгі, а пізніше чоловічий варіант цього одягу  на відміну від жіночого ставав все коротшим.

C:\Documents and Settings\virgo\Рабочий стол\ресурсы\ппп.pngСьогодні це  невід’ємна частина чоловічого образу.  Це містичний одяг, який здатний зникати  у будь-який незручний момент. А яким роздратованим стає чоловік, коли не може його  знайти.  Напевно,  коли не будь  Google настільки вдосконалять, що можна буде ввести запит «Де другий?» і отримати відповідь «Під диваном».

                                Шкарпетки

 

 

Демонстрація відеоролику  з фільму  «Службовий роман»

 

Квіти для першого побачення

Варто запам'ятати, що перше справжнє побачення неможливе без квітів! Щоб виглядати   справжнім джентльменом, треба добре  засвоїти  кілька правил  вибору квітів  для першого побачення.

  • На першому побаченні краще   подарувати дівчині одну красиву квітку. Квіти для першого побачення повинні бути ніжних, теплих відтінків: рожеві, оранжеві, коралові, білі. Ідеальним варіантом буде одна троянда на високій ніжці. Троянди світлих відтінків символізують щирість та відкритість намірів.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Троянда червоного кольору дарується в тому випадку, коли хлопець хоче освідчитися дівчині.
  • Моветоном вважається дарувати троянди, присипані блискітками або прикрашені  декоративними елементами.
  • Якщо  хлопець хоче бути оригінальним, то для  першого побачення можна обрати невеликий,  букетик фіалок, левкоїв, волошок, ромашок, маргариток або підсніжників.
  • За етикетом забороняється дарувати букети в об’ємних упаковках.  Великі букети  також недоречні.
  • Не надто доречний варіант квіти з «чоловічим акцентом» – кали, гвоздики, гладіолуси, нарциси.
  • Нести квіти  потрібно бутонами донизу. Букет з квітами зазвичай  тримають у лівій руці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Квіти  можуть розповісти про різні прояви людських почуттів – радість, гарний настрій, любов. Правильно підібрана квітка - як добре написане послання.

 

 

 

 

 

Этикет у кафе

Найпопулярнішим місцем  проведення вільного часу для молодих людей можна вважати відвідування піцерії та кафе. Давайте розглянемо деякі правила, які дозволять відчувати себе впевнено та гідно.

  • Юнак повинен відчинити перед дівчиною двері. Якщо він забув це зробити,  дівчина повинна зупинитися перед дверима, даючи зрозуміти юнаку  що вона цього чекає.
  • По залу закладу першим іде юнак, а столик обирає дівчина.
  • Юнак повинен допомогти дівчині зняти верхній одяг, підставити стілець.
  • Не варто класти сумку на стіл, якщо це не маленький клатч. Поставте її поряд із собою або повісьте на стілець.
  • За столом дівчина повинна сидіти справа або навпроти.
  • Відповідно до етикету замовлення першою робить дівчина. За бажанням вона може попросити хлопця зробити для неї замовлення.
  • За етикетом рахунок оплачує хлопець. Але за домовленістю рахунок можна оплатити на двох.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Психологи стверджують, що до першого побачення багато пар дбають тільки зовнішність, а ось підготувати декілька тем для розмови – майже ніхто.

На першому побаченні можна говорити про будь що – навчання, роботу , музику, кіно, хобі,  але є декілька тем, які краще не обговорювати.

  • Проблеми із здоров’ям обговорювати некоректно.
  • Недопустимі розмови про дівчат або хлопців з якими ви раніше зустрічалися.
  • Уникайте розмов на такі теми як релігія, політика та гроші.
  • Не обговорюйте людей, спільних знайомих, а ще гірше – не говоріть про них погано.
  • Не рекламуйте себе та свої мега-успіхи, також не говоріть про недоліки характеру.
  • Важливо слухати свого співрозмовника, а не говорити весь час самому. Намагайтеся показати, що вам цікаве спілкування з людиною, і ви цінуєте це перше побачення.

 Як  прощатися за  етикетом

Перше побачення повинно тривати не більше 3 годин. Відповідно до етикету дівчина має право закінчити побачення тоді коли вважає за потрібне, навіть через 15 хв. після зустрічі.

 В кінці побачення, особливо ввечері, юнак повинен провести дівчину додому, щоб убезпечити її.  Зазвичай, дівчину проводжають до дверей будинку. Якщо з поважної причині хлопець не зможе цього зробити він,  повинен посадити дівчину  у таксі та оплатити проїзд. Хлопець не повинен передавати кошти для розрахунку дівчині, а передати їх водію. За правилами етикету обов’язково потрібно  передзвонити дівчині,  щоб впевнитися, чи все в порядку.

 Справжній, впевнений в собі хлопець наступного дня після першого побачення  передзвонить і поцікавиться, як справи у дівчини, та запросить її на друге побачення. І йому точно не відмовлять.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інсценування пісні  «Невдале побачення»

Отже

Перше побачення - це важлива частина стосунків. Більш того, від вдалого першого побачення залежить, чи будуть подальші стосунки взагалі. Все у ваших руках. На першому побаченні ви можете показати себе цікавою, приємною людиною і викликати симпатію. Або ж - продемонструвати незнання елементарних правил пристойності і назавжди відбити бажання з вами спілкуватися. Роль етикету складно переоцінити в будь-якій ситуації, у тому числі і на першому побаченні. А от знання навіть декількох основних правил допоможе вам досягти певних успіхів.

Ідучи на побачення, випромінюйте гарний настрій. Посміхайтесь, адже ніякий одяг  або взуття не замінять щирості намірів. Демонструйте свою відкритість та зацікавленість і залишайтеся самим собою,  тоді перше побачення подарує незабутні миті  і пройде успішно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку