Виховна година " Конфлікти та шляхи їх подолання"

Про матеріал
Дана презентація допоможе вихователю або класному керівникові у підготовці до виховної години.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Просвітницька година «У світі конфліктів» Перш ніж сказати – порахуй до десяти, Перш ніж образити – порахуй до ста, Перш ніж ударити – порахуй до тисячі. Народна мудрість

Номер слайду 2

Мета : Ознайомитись із поняттям “конфлікт” Проаналізувати види та особливості конфліктів Формувати уміння розв”язувати конфліктні ситуації мирним шляхом

Номер слайду 3

Конфлікт – це Зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок або поглядів опонентів

Номер слайду 4

Що таке конфлікт? Війна Непорозуміння Сварка Біль Бійка Страх Відчай …

Номер слайду 5

В числі аргументів ЗА на користь конфлікту можуть бути названі такі приклади: Конфлікт може вивести на нову цікаву ідею; Тільки пройшовши через конфлікт і знаючи як поведе себе партнер в тій чи інший  ситуації, коли стикаються ваші інтереси, можна говорити про те, чи добре знаєш людину і можеш їй довіряти; Конфлікт загартовує характер, навчає здатності відстоювати свої інтереси; Допомагає подивитися на ситуацію з нової точки зору; Дає можливість добитися покращення ситуації;

Номер слайду 6

В числі аргументів ПРОТИ Конфлікт це завжди велике емоційне навантаження; Є ризик зруйнувати взаємовідносини; Є можливість не отримати того, що хочеш, чи залишитися без того що маєш тепер; Є ризик отримати удар по самолюбству чи згубити себе в очах оточуючих; Іноді конфлікт віднімає невиправдано багато сил і часу.

Номер слайду 7

Стратегії поведінки у конфлікті: Суперництво - учасник конфлікту намагається примусити прийняти свою точку зору, його не цікавлять думки та інтереси інших. Така стратегія призводить до погіршення відносин між сторонами, але може бути ефективною, якщо використовується в ситуації, що перешкоджає досягненню цілей.

Номер слайду 8

Компроміс - одна сторона приймає точку зору іншої, але лише до певної міри. При цьому пошук прийнятного рішення здійснюється за рахунок взаємних поступок. Здатність до компромісу високо цінується, оскільки дозволяє відносно швидко вирішити конфлікт.

Номер слайду 9

Пристосування - людина повністю відмовляється від власних інтересів, готова принести їх в жертву іншому, піти йому назустріч. Така стратегія може бути доцільною, коли предмет розбіжностей має для людини меншу цінність, ніж взаємини з протилежною стороною.

Номер слайду 10

Уникання - людина прагне уникнути конфлікту. Така поведінка може бути доречною, якщо предмет розбіжностей не представляє великої цінності або якщо зараз немає умов для продуктивного вирішення конфлікту.

Номер слайду 11

Співробітництво - учасники визнають право один одного на власну думку , що дає їм можливість проаналізувати причини розбіжностей і знайти прийнятний для всіх вихід. При цьому установку на співпрацю зазвичай формулюють так: «Не ти проти мене, а ми разом проти проблеми».

Номер слайду 12

Алгоритм дії в конфліктній ситуації: З»ясуйте суть проблеми (у чому проблема?) Погляньте на неї збоку Поставте себе на місце іншого учасника конфлікту (що б ви зробили в цій ситуації?) Знайдіть таке вирішення проблеми (що буде оптимальним для вас і для іншого?) Контролюйте власні емоції Адекватно оцінюйте себе та опонента

Номер слайду 13

Запам’ятайте ! Хто робить перший крок до примирення, той і виграє

Номер слайду 14

Дякую за увагу Презентацію підготувала: Стельмащук Н.Л.

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
5 травня 2020
Переглядів
1181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку