Виховна година "Мандрівка рідним краєм"

Про матеріал

Краєзнавча гра для учнів 6-х класів дозволяє систематизувати та узагальнити знання про рідний край, формувати пізнавальний інтерес, творчу активність учнів у позакласній роботі, вміння користуватися науково-довідковою літературою; сприяє розвитку кмітливості, ерудиції й логіки у школярів, виховувати повагуі любов до традицій свого краю.Складається з 7 конкурсів, кожен з яких має свою шкалу оцінювання.

Перегляд файлу

Мандрівка рідним краєм

(краєзнавча гра для учнів 6-х класів)

Мета: Систематизувати та узагальнити знання про рідний край, формувати пізнавальний інтерес, творчу активність учнів у позакласній роботі, вміння користуватися науково-довідковою літературою; сприяти розвитку кмітливості, ерудиції й логіки у школярів, виховувати повагу  і любов до традицій  свого краю.

Правила гри:

  1.               Кожна команда повинна мати свій девіз, назву.
  2.               Гра складається з 7 конкурсів, кожен з яких має свою шкалу оцінювання.
  3.               За порушення дисципліни, підказку, вигуки тощо, журі має право зняти з команди від 2 до5 балів.

Ведуча.  Дорога серцю волинська земля батьків і прадідів наших. Оспівані в піснях зелені ліси та голубі озера, високі блакитні небеса! Хіба є на світі краще за це миле серцю довкілля, хіба є щось на світі дорожче за Батьківщину, рідну Волинь?

Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб довести, що ми любимо і знаємо свою Волинь, а можливо щось і дізнатися нового. І так, я вас запрошую в мандрівку по рідному краю. (Слайди 1, 2)

1.Конкурс „Давайте познайомимось”.

Привітання команд. Команда представляє своїх учасників, капітана, презентує свою назву. Нам дуже цікаво знати, чим славиться наше місто і чим приваблювали туристів. Реклама міста Луцьк. (Слайди 3, 4)

Презентація – 2 хв.

Максимальна кількість балів –5.

2. Конкурс „Вибери тему”.(Слайд 5)

1 етап. На цьому етапі учасникам призові очки не присуджуються, але точність відповіді визначає черговість їхньої гри у наступному етапі (учні пишуть відповіді на папері).

Запитання:

1.Скільки річок нараховується на Волині? (130)

2 етап. Переможець першого етапу обирає тему. (Слайд 5)

Історія рідного краю. Діялося це дуже давно. Гордо плив Стир старим руслом під Гнідавою. Понад берегом невисокий білявий хлопчина пас худобу. Стояв літній чудовий день. Хлопця тягнуло до води, зір його милувався сталево-сірою поверхнею річки. Раптом, дивлячись проти течії, помітив хлопець щось дивне: якийсь предмет невеликих розмірів плив по воді й поволі наближався до нього. Хлопець швидко роздягнувся і в одну мить опинився біля дивного предмета, що виявився невеликою, добре осмоленою бочкою. Цю знахідку він витяг на берег та заніс додому.  Вдома батьки розбили бочку і знайшли в ній кусок шкіри з якимись написами.

Запитання: Як звали хлопця? Що було написано на куску шкіри?

Відповідь: Хлопця звали Луцько, а в бочці містився документ на право заснування нового міста.

Населені пункти. Давня історія цієї території тісно пов'язана із історією древнього Перемиля. Згодом воно стає самостійним поселенням. Вперше його назва згадується більше 550 років тому як село Берестки Перемильської волості. Про походження назви існує чимало легенд. Одна із них розповідає, що частина переселенців з міста Берестя прийшли на річку Стир, заклали тут своє поселення, а назву дали на честь рідного Берестя. З іншої версії стає відомо, що довкола цієї місцевості були великі ліси, в котрих особливо багато росло берестів.

Запитання: Як називається населений пункт?

                Чим славиться дана місцевість?

Відповідь: місто Берестечко. найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.

Поверхня. Дана форма рельєфу утворилася  на дні прадавнього прісноводного моря. Тут панують безкраї щільно заліснені і заболочені простори, що випросталися вздовж Прип'яті та її приток - Горині, Случі, Стиря тощо. Саме на цій території розміщені славнозвісні волинські озера Висоти  не перевищують 200 м. Ця територія зазнала дії давнього льодовика.  Ліси, які багаті на гриби та ягоди, значні масиви торфових боліт та озера не можуть залишити байдужим нікого.

Запитання: Назвіть форму рельєфу, яка була щойно описана.

                 В якій частині Волині вона знаходиться?

Відповідь: Поліська низовина, розміщена на півночі Волинської області.

Населення. Волинь багата не лише своєю природою, але й видатними людьми.

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна:

Надія вернутись ще раз на Вкраїну,

Поглянути ще раз на рідну країну,

Поглянути ще раз на синій Дніпро, –

Там жити чи вмерти, мені все одно;

Поглянути ще раз на степ, могилки,

Востаннє згадати палкії гадки…

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна.

Запитання: Кому належать дані віршовані рядки?

Де пройшли дитячі роки даної людини?

Водні багатства. За давньою легендою колись, дуже давно жив у цій місцевості пан і мав він одну дочку та хотів віддати її заміж за якогось дуже багатого шляхтича. Але дівчина покохала бідного наймита, й поклялися вони один одному на довічну вірність. Довідався про це пан, розгнівався на дочку і тут же призначив день весілля. І от настав день весілля. Вийшла дівчина у весільному вбранні, але не пішла назустріч нареченому. Підійшла до озерця і кинулася в воду. Побачив це бідний наймит і собі кинувся за нею. З тих пір б’ють з дна озера два потужні джерела, невичерпні і чисті як їх любов. Ця вода настільки чиста, що в ній навіть можна розводити таку примхливу рибу, як форель, чим і займається невелике місцеве приватне підприємство.

Запитання: Як називається озеро?

                 Чим воно іще відоме та дивовижне?

Відповідь: Оконські джерела. Вода тут специфічна. Температура її в озері протягом року не змінюється і становить дев’ять градусів

Рослинний і тваринний світ. Жили дід та баба і мали вони кожен по дочці. Бабина дочка, заздрячи красі дідової дочки, убила її і закопала в лісі. На місці, де пролилася кров бідної дівчини, виріс кущ, навесні він зацвітає білим цвітом, улітку ховає подорожніх від спеки і дощу. А восени і взимку пломеніє  кетягами.

Запитання: Про яку рослину розказує легенда?

                  Що ви про неї знаєте?

Відповідь: Калина. Символ України, є лікарською рослиною.

(Слайд 6)

Кожна вірна відповідь оцінюється в 3 бали. Максимальна кількість балів – 6.

На обміркування дається час – 1 хв.

3.Конкурс „Ти – мені, я – тобі”.

Учні заздалегідь готують 2 запитання один одному. Першими задають питання команда-переможець попереднього конкурсу.

Вірна відповідь – 3 бали, за оригінальність запитань – 2.

На обміркування дається час – 1 хв.

  1.               Конкурс „ПодорожЗачитується розповідь, виграє той хто швидше вгадає населений пункт (кількість помилок не може бути більшою двох) Після відповіді на  карті з´являється населений пункт. (Слайд7)

Це – один з давніх населених пунктів Полісся. Перша згадка про нього в історичних джерелах належить до 1410 року, коли польський король Ягайло відрядив своїх мисливців до лісів на полювання, щоб заготовити м´ясо для війська напередодні битви з німецькими загарбниками під Грюнвальдом. Від чого походить назва:

1.За одними даними назва  походить від назви гори Саської.
2.Коли тут селились люди, то їх зустріла багата, прекрасна, квітуча природа. Дрімучі ліси, і ніби дзеркальця серед них, озера, Ошатна, гарна місцевість. З часом буквенне скорочення призвело до появи назви.

3.Назва походить від німецького слова “дорогоцінний“.
4.В цьому місці поселився перший - шачан.
5. Місцевість навколо завжди була дуже болотиста, хитка. Від слова шататись, походить назва, а при скорочення букв вийшла назва.
6. Власником багатих угідь був Шечко, від цього прізвища, ймовірно могла з´явитись назва. Шацьк

Це селище міського типу на південному-заході Поліссі, над рікою притокою Прип'яті, районний центр Волинської області В кінці XIX століття містечко Ковельського повіту належало нащадкам польської королеви Бони. За легендою, тут жив князь Андрій Курбський. Була православна церква, синагога і школа. Назва походить від однойменної річки – Вижівка. Стара Вижівка

Невелике містечко на північному сході Волинської області, адміністративний центр  району, розташоване на лівому березі ріки Стохід (Згідно зі старовинними переказами, засновником першого поселення на території теперішнього  був мисливець на ім’я Любаш, який жив у XV ст. Любаш був слугою шляхтича Верлі, який жив у Турівському князівстві і добре знався із польським князем Сапегою, за сина якого хотів віддати свою доньку Ядвігу. Ядвіга, незважаючи на волю батьків, покохала мисливця Любаша, тому їм довелось втекти далеко від дому та оселитися на березі невеликої річки, оточеної лісами і болотами. Любешів

Своїй появі на географічній карті воно завдячує розвитку залізничного будівництва, яке активізувалося після скасування кріпосного права в Росії 1861 року. Статус міста населений пункт отримав 1951 році. Містечко є важливим залізничним вузлом. Назву історики пов'язують з назвою стародавнього племені Тиверці, яке жили на берегах річки Дністер в гирлі Дунаю. В кінці XI на початку XII століття під натиском кочових племен тиверці відійшли на північ. Невеликими групами розселились вони і по Волині. З часом найменування видозмінилось в «ківерці» в такому вигляді закріпилося за місцем поселення племені. Ківерці

 Належить до найдревніших поселень Волині. Перша писемна згадка про нього — у 1240 році в Іпатіївському літописі. В І половині XV століття  належав великому князю литовському Свидригайлу. 26 липня 1600 року місту було надано Магдебурзьке право Після Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького  потрапляє під владу Польщі. Польські феодали і католицьке духівництво руками простолюду створювали для себе матеріальні цінності і культурні пам'ятники. Так, у міському парку був побудований замок — своєрідний музей для вельмож. Тут знаходились відомі античні скульптури, єдині у тодішній Польщі. Це виготовлені з білого мармуру скульптури Геркулеса, Помпеї, статуї Персея, роботи Канова, Купидона, Психеї. Тривалий час  залишався важливим пунктом ярмаркової торгівлі. Вироби кушнірів, шевців і кравців користувалися великим попитом навіть далеко за межами Волині. Назва міста співпадає із сільськогосподарською зернобобовою культурою. Горохів.

Місто є одним із найбільших залізничних вузлів Західної України, який має вагоме стратегічне значення для України, з'єднуючи її з багатьма європейськими країнами. На середньовічному гербі  поряд з іншою геральдичною атрибутикою — контури веж замку і підкови — давнього символу щастя і достатку. Був під владою королеви Бони За давньою легендою першим поселенцем у тутешній місцевості був вправний майстер — коваль, тому і село, де він жив, назвали Ковле. З часом це слово трансформувалось у сучасну назву — Ковель.

Містечко виникло у 1892 році як залізнична станція під час будівництва залізниці Ковель-Сарни. Названо за назвою поблизького села (тепер — с. Прилісне). У 30-х роках ХХ ст. швидко розростається завдяки розвитку промисловості. Зокрема тут будується одна з паркетних фабрик бельгійського фабриканта Ля Шепеля. Є районним центром.  Існує легенда, що назва походить від слова манити – Маневичі.

Селище міського типу, розташоване на правому березі річки Луги, за 56 км на захід від обласного центру. Першими історичними володарями  були князі Чорторийські, В період господарювання Чорторийських був збудований замок на болотах. Назва  походить від дієслова локати, лочити, що означає надмірно їсти. Локачі.

Селище міського типу на Волинському Поліссі над Прип'ятю, центр району Волинської області. Через нього проходить автомагістраль Брест - Київ. Вперше згадується у 13 столітті. У 1440 році отримало магдебурзьке право. До 1939 року належало до Волинського воєводства Польщі. Назва  пішла від війська "Рать", яке колись стояло на місці теперішнього населеного пункту. Ратне

Селище міського типу розташоване на Волинському Поліссі над р. Турією, центр  району Волинської області. А перша писемна згадка про містечко датується 1097 роком у несторівському літописі «Повість врем'яних літ». був тоді одним з найбільших центрів ремісництва і торгівлі на Волині. Містечко вважається найдавнішою заселеною територією на Волині. Назва походить від річки Турії.                     Турійськ.

Провінційне українське містечко на Волині, розташоване на річці Стир, близько 12 миль від Луцька та 30 від Ковеля. Місто було засноване приблизно 170 років тому. В 1833 році на окраїні  були побудовані кілька суконних фабрик. Цей район одержав назву Вовнянка. Назва ж самого міста походить від російського слова «рожь». Рожище.

Перша літописна згадка про місто  датується 988 роком – коли київський князь Володимир Святославич передав місто в удільне володіння одному з своїх синів, Всеволоду. Таким чином, воно є одним з найдревніших міст України іодним з найбільших міст Київської Русі, поряд із Києвом, Черніговом, Переяславом. В першій половині ХІІІ століття стає центром об’єднаного Галицько-Волинського князівства. Володимир-Волинський.

Під історичною назвою Камінь вперше згадується в «Літописі руськім» під 1262 р. при описі визвольної боротьби князя Василька з литовцями. З початку 15 століття згадується в писемних джерелах як володіння литовських князів Сангушків-Каширських. Камінь-Каширський.

Це невелике містечко у Волинській області недалеко від кордону з Польщею.
Це історична земля князя Володимира Васильовича, польського феодала і політичного діяча Северина Любомильчика, гетьмана, графа Ксаверія Браницького, Лесі Українки, Наталії Ужвій і багато інших.   Любомль.

Розташоване на заході області. Селище  перебувало під владою Литовського князівства. Після Люблінської унії 1569 року переходить під владу шляхетської Польщі. Названо на честь волинської шляхетської родини Іваницьких, які володіли поселенням ще у XVI ст. та сприяли його розвитку.  Іваничі.

Обласний центр Волинської області – Луцьк

  1.               Конкурс „ Підказка”.

З кожної команди виходить 1 гравець. Вибирає комплект з словами і за 1хв. повинен показати без слів за допомогою жестів значення цього слова. Команда повинна це слово відгадати.

За кожне вгадане слово – 2 бала.

Перелік слів:

  1.               Пам’ятник, озеро,  поет, квітка, карта.
  2.               Замок, річка,  художник, глобус, школа.
  3.               Театр, вчитель, болото, дерево, музей.
  1.               Бліц-турнір.

Командам задаються  запитання. Завдання якнайшвидше відповісти

Кожна вірна відповідь – 1 бал

1 команда

1. Найбільший залізничний вузол Волині. (Ковель)

2. Головна річка Луцька. (Стир)

3. Хто з волинян став найвидатнішим математиком ХХ ст.? (Кравчук)

4. Чому люди на Волині  зустрічають Новий рік двічі? (Новий рік і Старий новий рік)

5. Замок Любарта має вежі. Скільки їх? (Замок має три вежі: Вежа Любарта, Стирова або Вежа Свидригайла, й Владичева вежа).

6. Яке озеро Ковельського району пов’язане з життям і творчістю Лесі Українки? (Нечемне)

7.Назвіть село Волинської області, назва якого пов’язана із назвою риби. (Сомин, Карасин, Линеве)

8. В якому районі Волині виявлені родовища міді?  (Ратнівському)

9.Рослина, з якої виготовляють тканини і яка росте на Волині? (Льон)

10. Найкрупніший хижак Волині, близький родич собаки. (Вовк)

2 команда

1. Покровитель міста Луцьк? (св. Миколай)

2.Назвіть село волинської області, назва якого пов’язана із назвою дерева?(Липа, яблунька, Оріхове)

3. Які ґрунти поширені на території Волинської області?

4. Назвіть волинське село, біля якого знайдені родонові джерела.  ( с. Журавичі Ківецівського району)

5.Яка притока Дніпра бере початок на Волині? (Прип´ять)

6. Яка риба, що водиться в озері Світязь, нереститься у Саргасовому морі? (Вугор)

7. Скільки в  Луцьку театрів? (2)

8. Який автомобіль випускає Луцький автозавод? (Богдан)

9. Який пам’ятник стоїть біля міської ради, поблизу лялькового театру? (св. Миколаю)

10.Де вперше згадується м. Луцьк?  (в Іпатієвському літописі)

3 команда

1. Як називається наш край? (Волинський)

2. Народна назва Завокзального ринку. (Варшавський)

3. Скільки шкіл у місті Луцьк? (26 і школа –інтернат)

4. Кому стоїть пам’ятник на Театральному майдані? (Лесі Українці)

5. Яка тварина, що водилася у предковічних лісах і вимерла, дала назву місту, району, річці, озеру?  (Тур)

6. Назвіть село Волинської області, назва якого пов’язана із назвою тварини (Тур, Козин, Комарів)

7. Назвіть місто, яке назване в честь свого засновника – князя. (Володимир-Волинський)

8. Яке дерево найбільш поширене у Волинських лісах? (Сосна)

9. Материк, куди прямують лелеки у вирій? (Африка)

10. Католицький храм Луцька? (Костел Петра і Павла)

7. Конкурс вболівальників.

Кожна вірна відповідь – 1 бал.

  1. Яке озеро області називають українським Байкалом? (Світязь)
  2. Яка височина розташована на півдні області? (Волинська)

3. Яка з земноводних тварин Волині занесена у «Червону книгу»? (Ропуха очеретяна)

  1. Чиє ім’я носить Волинський національний університет? (Лесі Українки)
  2. Яку корисну копалину видобувають у Львівсько-Волинському басейні? (Кам´яне вугілля)
  3. Скільки національних парків розміщено на території Волинської області? (2)
  4. Скільки років виповнюється в цьому році місту Луцьк? (928)
  5. Скільки держав-сусідів має Волинська область? (2)
  6. Якими кольорами оздоблені традиційні волинські вишивки? (Червоним та чорним)
  7.  Чиє ім’я носить Волинський драматичний театр? (Тараса Шевченка)

Підведення підсумків гри

(Слайд 8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
4 липня 2018
Переглядів
1143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку