Виховна година "Мої життєві принципи"

Про матеріал
Розробка підійде класним керівникам для проведення виховної години в старших класах.
Перегляд файлу

1

 

Тема. Мої життєві принципи

Тип заходу. Виховна година

Мета:

  • формувати вміння розуміти поняття «принцип»;
  • спонукати до саморозвитку, самоаналізу, самовдосконалення;
  • сприяти вихованню відповідального ставлення до власного життя.

 

Хід виховної години

І етап. Організаційний момент

ІІ етап. Повідомлення теми й мети години спілкування Тема заходу виведена на екран. Слайд 1.  

Вчитель. Доброго дня!

Ви вже зовсім дорослі. Кожен із вас задумується про своє майбутнє: складає плани, розмірковує, як жити далі, яким пріоритетам надати перевагу. Кожен хоче жити добре, красиво. Безперечно матеріальна сторона у сучасному світі не мало важить. Так уже склалося, що багатство , добробут , статки переважили, і ми зовсім забули, що людині дано ще і духовний світ.

 Сьогодні ми поговоримо про життєві цінності та принципи, про   взаєморозуміння  між людьми, про  виховання, вчинки людей та їх наслідки .

 

ІІІ етап.

Перегляд відео.

https://www.youtube.com/watch?v=UMFsJduQpJ4&list=WL&index=1 Слайд 2.

ЩО ж таке принципи? Принцип - загальне правило для кола більш приватних правил. Принцип регулює поведінку в колі ситуацій, щось наказує і щось забороняє. Принципова людина - людина, яка має тверді принципи, дотримується своїх принципів.

Життєві принципи - принципи, прийняті людиною в його житті в цілому.

Наприклад, "Все, що не заборонено, те дозволено". Більш поширений погано усвідомлювана принцип "Все, що не дозволено, то заборонено".

У релігійних людей роль життєвих принципів виконують заповіді. Можна сказати, що життєві принципи - це заповіді нерелігійних людей. Слайд 3.

 

IV етап.

Вчитель. Пропоную переглянути презентацію та впевнитись, що принципи мають знайний вплив на долю людини. Слайд 4-9.

  5 принципів життя відомих та успішних людей, які зробили їх такими:

  1. Вони постійно вчилися й розвивалися

«Ми тонемо в інформації, але голодуємо за мудрістю»,  Тоні Робінс

Якщо ви не зростаєте – ви помираєте. Ви маєте постійно годувати свій розум, тіло та душу! І це не значить перегляд Фейсбуку чи зависання перед телевізором, які не мають нічого спільного з навчанням. Ви повинні наповнювати свій розум чимось надзвичайним, щоб стати надзвичайним!

Практика: Коли Тоні Робінс (відомий американський спікер і лайф-коуч – Авт.) тільки починав свою кар’єру, він читав одну книгу на день. Загалом Тоні прочитав понад 700 книжок з психології та нейролінгвістичного програмування. Він ніколи не отримував ступінь з психології, але став найбільш ефективним і впливовим у своїй сфері!

Рекомендації: Використовуйте 30 хвилин кожного дня, займаючись тим, що дозволить вам розвиватися. Це набагато легше зараз, ніж будь-коли. Якщо не маєте часу читати – слухайте ТЕД-промови, аудіокниги, подкасти тощо.

  1. Вони не намагалися зробити все самі

«Монстри – реальні, привиди – теж. Вони живуть всередині нас, і часом вони перемагають»,  Стівен Кінг

Ми багато говоримо про те, що ніхто не досягає вершин сам. Кожен великий лідер мав команду підтримки за спиною, що завжди допомагала, надихала і раділа перемогам разом з ним. Це природно для людей – потребувати підбадьорення чи поштовху, і найближчі коло вас –  надзвичайно важливі! Чи є поруч з вами ті, хто відмовиться дати вам програти?

Практика: Опублікувати перший роман Стівена Кінга (відомого письменника – Авт.) 30 разів відмовлялися різні видавництва. Він був настільки розчарований й зневірений, що буквально викинув рукопис. І хто може звинуватити його за це? Однак його дружина, яка свято вірила у його мрію стати відомим автором, відновила роман.Зараз Стівен Кінг продав понад 350 мільйонів примірників «Кері» та більше 50-ти своїх книг.

Рекомендації: приєднайтеся до групи однодумців, в ідеалі – наживо, якщо ні – онлайн.

  1. Вони багато разів помилялись, але не здавалися

«Наша найбільша слабкість в тому, що опускаємо руки. Найбільш певний шлях до успіху – спробувати ще один раз»,  Томас Едісон

Ми часто чуємо про раптовий успіх, який насправді є повною ілюзією. Подивіться на людей, які стали відомими «за один день», до того, як хтось звернув на них увагу. Думаю, вони вклали більше часу, енергії  та зусиль в тренування й вдосконалення навичок, ніж ви можете собі уявити.

Практика: Знаний сьогодні як один із найкращих винахідників усіх часів, власник більше ніж 1000 патентів Томас Едісон зробив 10 000 невдалих спроб перед тим, як винайшов лампочку. Деякі з нас готові здатися вже після першої невдачі. Можете собі уявити 10 000? Усім відомий його вислів: «Я ніколи не помилявся. Я знайшов 10 000 способів, які не діють».

Рекомендацї: якщо вам відмовили або щось не йде за планом, нехай це не спустошує, а наповнює вас. Одразу запишіть, чому навчилися і що важливіше – що ви можете зробити краще наступного разу. З кожного досвіду в житті можна отримати урок! Це лише 1 спосіб, який не подіяв...

 

  1. Вони мали мотив, важливіший за них самих

«Найбільш наполегливе і  нагальне питання життя: «Що ви робите для інших?»»,   Мартін Лютер Кінг молодший

Насправді успішні люди роблять набагато більше, аніж просте заробляння грошей. Вони займаються речами, які дають їм відчути себе живими – допомагають іншим своїм талантом. Ми чули мільйони разів, що більша частина світу все ще женеться лише за грошима. Дійсно ж багатими є ті, хто робить для інших більше, ніж для себе.

Практика: Мартін Лютер Кінг молодший (відомий активіст) став захисником прав дуже рано. У 1962 році він керував неуспішною боротьбою проти сегрегації в Джорджії, та допоміг організувати мирні протести в Алабамі у 1963. Кінг найбільш відомий організацією Маршу у Вашингтоні, де він проголосив загальновідому промову «Я маю мрію», у якій висловив бачення рівності між усіма.

Рекомендації: Кому ви допомагаєте? Складіть список людей, яких ви вже підтримуєте вашою роботою, і  тих, кому хотіли б допомагати. Також коли ви розвиватиметесь, як будете робити свій внесок у сьогодення?

  1. Вони мислили інакше

«Будь тією зміною, яку хочеш побачити в світі»,  Махатма Ганді

Люди, які досягли великих успіхів та мали серйозний вплив – це ті, хто побачив, що світ може бути інакшим, аніж він є зараз. Це ті, хто помітили проблему й стали вищими за власний егоїзм, який керує рішеннями більшості, і дійсно зробили щось з тим, що помітили. Той, хто достатньо божевільний, щоб вирішити, що зможе змінити світ – дійсно робить це!

Практика: Махатма Ганді був першим лідером руху за незалежність в Індії, а також автором принципу мирного цивільного спротиву, який вплинув на весь світ, показавши зовсім інший хід думок. Ганді зустрів чимало перешкод, але його віра була настільки сильною, що він переміг.

Рекомендації: дайте відповідь на просте питання: як ви можете змінити світ? Запишіть її і приклейте аркуш до дзеркала чи дошки, де він нагадуватиме вам про мету кожного дня!

Отже, як ви бачите, успіх не приходить до людей сам по собі. Якщо ви подивитеся на історії усіх цих людей, ви помітите, що крім цих 5 рис характеру, вони мали ще багато корисних звичок і тонну дисципліни! Щоб бути по-справжньому великою людиною, треба робити дещо велике. І дійсно немає кращого часу для цього, ніж сьогодні.

 

V етап.

Учитель. Ви знаєте, що таке притча?

Це короткі оповідання допоможуть зрозуміти, що завжди можна знайти кілька шляхів для розв’язання однієї проблеми, покажуть, що життя не ділиться на чорне й біле, погане та добре — воно різнобарвне.

Притчі — це безцінне насіння. Потрапивши в серце людини, вони обов’язково проростуть у майбутньому й дадуть багаті плоди

Притча №1

ЯК ВІДРІЗНИТИ ЛЮДЕЙ ВІД ТВАРИН?

Запал-пуги посадив у полі сад і, не обгородивши його, встановив хвіртку. Якось Мелік Шахназаров увійшов у сад, минаючи хвіртку, і запитав Запалпуги:

— Пуги, ти ще не огородив сад, а вже поставив хвіртку. Для чого ти це зробив?

— Я хотів розрізнити тварин і людей.

— Як саме?

— Дуже просто. Люди входять у сад і виходять з нього через хвіртку, а тварини, схожі на тебе, — кудою їм заманеться.

Запитання для обговорення

  1. Чому люди нехтують загальноприйнятими правилами поведінки?
  2. Чи задумувалися коли-небудь, що ваш будь-який зухвалий вчинок може образити людину?
  3. Яку систему цінностей описує притча?!  

 Вчитель

Отже, ви визначили, що найважливішими ціннісними орієнтаціями особистості на цьому етапі є: чесність і повага. Запишіть слова у середині «яблука» і прикріпіть його на дерево.

 

 Притча №2

ЧОМУ ПОТРІБНО РОБИТИ ДОБРО?

Одного разу вчитель сказав учням:

— Ми з вами говорили про те, чому все потрібно робити по-доброму.

Тепер ідіть і доведіть, що ви вмієте робити людям добро. 

Учні розійшлися в різні кінці, а через тиждень повернулися.

— Я допомагав людям похилого віку. Вони немічні, і їм треба допомагати, — сказав один.

— Я доглядав хворого, тому що він потребував співчуття, — пояснив інший.

— Я нагодував бідного, аби підтримати його, — розповів третій.

— Я захистив дитину. Дітям потрібен захист дорослих, — озвався четвертий.

— Я намагався робити добро всім. Напевно, я був неправим, — зізнався останній учень.

 

Запитання для обговорення

  1. В чому повчання цієї притчі?
  2. Чи потрібно робити добро?
  3. Якими добрими вчинками ви можете похвалитися?

 

Вчитель. Ця притча характеризує вибір особистих якостей таких, як: чесність, хоробрість, співчуття, справедливість, добро і інших.

[Учні записавши основні з них, прикріплюють плоди на дерево].

 

Притча №3

ПІСОК

Двоє друзів ішли пустелею. В якийсь час вони посперечалися і один дав ляпас іншому по обличчю. Друг, відчуваючи біль, не сказав жодного слова, а лише написав на піску: 

«Сьогодні мій найкращий друг дав мені ляпаса».

Вони продовжували іти. Знайшли оазис, в якому вирішили скупатись. Той, що отримав ляпас, ледве не втонув, але його врятував друг. Коли він отямився, то написав на камені:

«Сьогодні мій найкращий друг врятував мені життя».

Той, що дав ляпаса, а потім врятував свого друга, запитав його.

  •                   Коли я тебе образив – ти написав це на піску, а тепер – ти пишеш на камені. Чому?

І він відповів:

  •                   Коли хтось нас ображає, ми повинні написати це на піску, щоб вітри могли це стерти. Але коли хтось робить для нас хороше, ми повинні викарбувати це на камені, щоб ніякий вітер не зміг це знищити.

Навчись писати образи на піску і карбувати радощі на камені.

Запитання для обговорення

 1.   У вас є друзі? Які вони?

  1.               Що означає: найкращий друг?
  2.               А ти хороший друг?  Щоб ти в собі змінив, щоб стати дійсно хорошим другом?
  3.               Що об’єднує два поняття «друг» і «товариш»?
  4.               Справжні друзі - це на все життя?
  5.               Які цінності повинна мати «людина», щоб бути другом? Чи це обов’язково?

 

Вчитель.  Дійсно . Важливе значення для кожної людини  має дружба, товаришування і кохання; родинні зв’язки. Серед групи індивідуальних цінностей виділимо: вірність, відповідальність, почуття гумору (веселість), гідність, турботу.

 VІ етап.

Вчитель. (продовжила)

Людина, яка прагне до успіху, повинна жити так, щоб не втрачати зв’язку з друзями – від шкільних до набутих протягом життя. Успішна людина вміє ділитися своїми досягненнями з оточуючими її людьми, вона бере активну участь у суспільному житті, чітко виконує свої обов’язки, володіє мистецтвом, раціонально розподіляє свій час. Хочу відмітити: всьому вищесказаному можна і потрібно вчитись.

Бути успішним і залишатися чесним надзвичайно складно, однак є багато прикладів того, що це досягнути можливо. Головне - дотримуватись принципу: «Не вийшло сьогодні – вийде завтра».

 Флешмоб.  «30 принципів мудрого життя»

1. Відпускайте людей і ситуації.
Не прокручуйте ймовірні варіанти ситуацій. Сталося так, як сталося. Коли важко відпустити, задайте собі два питання:
«Чи буде це важливим для мене через 5 років?»,
«Сьогодні ввечері я вилітаю в Барселону (будь-яке місто, в яке ви хочете потрапити), чи візьму я цю проблему з собою?»

2. В кінці кожного тижня відповідайте на питання:
«Що я вивчив минулого тижня?»
«Яке моє найбільше досягнення за тиждень?»
«Який момент цього тижня був незабутнім і чому?»
«Чи витратив я час дарма? Якщо так, то на що?»

3. Стежте за зовнішністю.
Завжди будьте готові до нових досягнень і несподіваних зустрічей.
«Доброго дня! У голові не вкладається… Мріяв про зустріч з вами все життя! Ееее… Тільки ви вибачте, сьогодні я не дуже добре виглядаю… Розумієте, трохи забігався…»

4. Не нийте і не скаржіться на долю.
Мовчки встаньте, ідіть і робіть все, що необхідно.

5. Подорожуйте!
Два рази на рік вирушайте туди, де ніколи не були. Подорожі допоможуть знайти себе. Повірте нам на слово!

6. Дозвольте собі робити помилки.
Щось зробили не так – зробіть урок з цього. Помилка – чудова можливість для розвитку.

7. Розвивайте індивідуальність.
Ви такі, які є. Не змагайтесь ні з ким, окрім себе.

8. Приймайте рішення самостійно.
Не готуйте своє життя за чужими рецептами.

9. Не нав’язуйтесь.
Світ величезний – у ньому точно є той, хто буде щасливий, отримуючи саме ваші погляд і посмішку.

10. Медитуйте кожен день.
Вчіться розслаблятися і концентруватися.

11. Посміхайтеся, якщо щось вийшло не так, як ви планували.
Пам’ятайте, не отримати бажане – іноді і є справжнім везінням.

12. Вчіться говорити «НІ».
Не бійтеся відмовляти!
– Чи не бажаєте здійснити візит ввічливості? Ні?
– Ні!

13. Оцінюйте кожне вимовлене слово на правдивість, корисність і доброту. Говоріть по суті, нічого зайвого. НІ – пліткам, брехні і скаргам! Краще мовчіть, якщо вам нема чого сказати.

14. Думайте.
Перш, ніж прийняти рішення, оцініть його вартість.

15. Якщо ви сильно на когось розізлились – почекайте 24 години перш ніж щось відповісти.

16. Будьте незалежними і самодостатніми.
Ваше щастя залежить тільки від вас, а не від того, як думають і діють інші люди.

17. Поважайте себе та інших.
Людина вибирає самостійно. Не втручайтеся у справи, які вас не стосуються. Не заглядайте в чуже життя думками і словами – не випускайте з виду свій вибір!

18. Дійте виключно всередині власної сфери впливу.
Не турбуйтеся про те, на що не можете впливати.

19. Бувайте на свіжому повітрі щодня.
Незалежно від погоди та настрою.

20. Вірте в мрії та ідеї.
Час нелінійний. Вони вже здійснилися!

21. Розвивайте таланти.
Пам’ятайте, вони у вас є! Просто відкрийте очі та роззирніться навколо.

22. Будьте відповідальними за свої слова і вчинки.
Ваші слова мають величезну силу.

23. Будьте вірними. Людям, принципам та вибору.
«Бути вірним – не вроджена якість. Це рішення!»

24. Якщо є справа, робота над якою займе менше 3-х хвилин, – її слід виконати негайно.
Не відкладайте в довгу скриньку. Туди давно вже нічого не влазить.

25. Стежте за здоров’ям.
Воно – єдине. Попереду у вас багато звершень – здоров’я знадобиться для їх реалізації. Спорт, йога, медитація допоможуть. Перевірте!

26. Знайдіть внутрішній спокій і гармонію.
Справжня сила людини проявляється не в поривах, а в спокої.

27. Прийміть той факт, що минуле в минулому.
Воно не існує! Виймайте досвід, відпустіть і йдіть далі.

28. Розставляйте пріоритети.
Всьому своє місце.

29. Перемагайте страхи.
Страх – всього лише ілюзія.

30. Ніколи не здавайтеся!
Наполегливість і завзятість завжди винагороджуються.

 

Вчитель. Всі знають, як зробити так, аби життя було комфортним і щасливим. Але далеко не всі докладають зусиль, аби зробити це. Немає універсальних правил щастя для всіх і кожного, але хоча б кілька пунктів з цього списку дійсно варті того, аби спробувати дотримуватись їх у повсякденному житті. Але головне ніколи не забувайте, що не дивлячись ні на що потрібно залишатися людиною!

 

Перегляд відео кліпу  «Ти знаєш, що ти людина»

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Вікторія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Антонова Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 травня 2023
Переглядів
3961
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку