Виховна година на свіжому повітрі "Лижна прогулянка"

Про матеріал
Формувати поняття про здоровий спосіб життя; розвивати гнучкість, витривалість, швидкість, спритність, витримку; сприяти зміцненню здоров’я дітей, формуванню правильної постави; провести фізичний відпочинок на свіжому повітрі.
Перегляд файлу

ЛИЖНА ПРОГУЛЯНКА

 

Мета: формувати поняття про здоровий спосіб життя; розвивати  гнучкість, витривалість, швидкість, спритність, витримку; сприяти зміцненню здоров’я дітей, формуванню правильної постави; провести фізичний відпочинок на свіжому повітрі.

Попередня робота: нагадати про необхідність одягнути спортивну форму чи одяг та взуття відповідно до погодних умов; оговорити місце проведення прогулянки.

Хід прогулянки

І. Розповідь «Історія виникнення лиж»

Лижі як засіб, що полегшує пересування по снігу, з'явилися до початку нашої ери, про що свідчать наскальні зображення, виявлені археологами. Першими пристосуваннями, які застосувавала людина при пересування по глибокому снігу, були снігоступи. Першими такими пристосуваннями, очевидно, були шкури вбитих тварин, якими древні мисливці обмотували ноги, оберігаючи їх від холоду. Це послужило поштовхом для використання інших предметів (уламків кори, трісок, а пізніше і дощечок) для збільшення площі опори.

Численні дослідження істориків, археологів, літописи, скандинавський епос і інші джерела говорять про застосування лиж народами, що населяють північ Європи, Скандинавії ще задовго до нашої ери. Новітні дані дозволяють припустити, що лижі були винайдені приблизно 15-20 тис. років тому.

Наскельні зображення, що відносяться до III тисячоліття до н.е., дозволяють вважати, що в цей час вже застосовувалися ковзаючі лижі. На цих малюнках фігурки людей зображені на відносно вузьких і довгих лижах із загнутими носками і з однією палицею, яка, очевидно, використовувалася і при пересуванні на лижах, і як спис на полюванні. Подібні зображення знайдені в Скандинавії на скелях півострова Редей, острова Хеллерістіна (Норвегія) та міста Упсала (Швеція), археологи відносять їх до кінця неоліту і початку нашої ери (2-3 тис. років тому).

У давніх переказах, легендах, билинах, сагах вміння швидко пересуватися на лижах підносилося як головне достоїнство людини. Не дивно, що всі герої древнього народного епосу завжди були вмілими лижниками і хоробрими воїнами (у норвежців, карелів, мордвинів тощо). Так, засновник Норвегії Нор, за давньою легендою, прийшов до Скандинавії «за хорошою лижні», розбив лапландців і утворив свою державу. У стародавніх державних сагах існував особливий бог ‒ Улльр, покровитель лижників, а богиня Скаде оспівується як митецька мисливиця на лижах.

Перші документальні згадки про використання ковзних лиж з'явилися в VI-VII ст. Готський чернець Жорданес в 552 р. у своїй книзі згадує про «ковзних фіннах». Подібні дані наводяться в цей же період візантійським письменником Прокопом, грецькими істориками Іорнадом (VI ст.), Дияконом (770) та іншими стародавніми авторами. Вони докладно описували лижі і їх використання північними народностями в побуті та на полюванні.

В умовах пересування по пересіченій місцевості, на полюванні і в лісі використовувати лижі різної довжини незручно. Мабуть, тому з'явилися лижі коротші і широкі, але однакові по довжині. Пізніше стали застосовуватися лижі, обтягнуті знизу шкірою лося, оленя або нерпи з коротким ворсом, розташованим назад, що дозволяло уникнути прослизання при підйомі в гору. Є дані, що говорять про те, що північні і східні народності підклеювали шкіри до лиж за допомогою клею, звареного з рогів, кісток і крові лося, оленя або риб'ячої луски.

 Але, очевидно, що лижі виникли там, де були відповідні кліматичні умови, і древнім людям необхідно було добувати собі їжу при тривалої зими і глибокому сніговому покриві.

ІІ. Бесіда «Чим корисні лижні прогулянки?»

  • Яке оздоровче значення має лижний спорт?

Краса зимового лісу, засніжених полів, свіжий морозний повітря сприяють тому, що повсякденні турботи і хвилювання відходять на задній план, а до кінця лижної прогулянки і зовсім забуваються. Час-півтора, проведені у вихідний день на лижні, - і можна не тільки відпочити, але й отримати заряд бадьорості на майбутній трудовий тиждень. Крім того, лижний спорт має величезне оздоровче значення: збільшується поглинання організмом кисню, активізуються обмінні процеси, нормалізується робота серцево-судинної та дихальної систем, зміцнюються опорно-руховий апарат і нервова система. До того ж ходьба на лижах розвиває витривалість і служить відмінним гартуючим засобом.

  • Хто може займатися лижним спортом?

Лижі корисні всім, але особливо літнім людям і тим, хто схильний до повноти.

  • Чим корисна  ходьба на лижах?

Якщо порівняти лижі зі звичайним бігом, то вони роблять більш сильний оздоровчий ефект. Адже коли ми просто біжимо, задіяні в основному, м'язи ніг. Ритмічно скорочуючись і розслабляючись, вони допомагають серцю, працюють як додаткові насоси. Коли ж людина стає на лижі, в роботу включаються і руки, і плечі, і спина, то тобто працює все тіло. Отже, додаткових насосів куди більше, ніж при бігу. Отже, людині зі слабкою серцево-судинною системою тренувати її за допомогою лиж набагато ефективніше, ніж за допомогою звичайного бігу або ходьби. Причому ходьба на лижах в повільному і рівномірному темпі навіть легше звичайної ходьби. Більш швидке рівномірна ходьба на лижах з елементами невеликого скользіння після слабких коротеньких поштовхів аналогічна бігу підтюпцем. А поперемінним або одночасні ходи на лижах з потужнішим відштовхуванням і тривалішим ковзанням на одній лижі близькі по навантаженню до бігу в середньому темпі. Рівномірна лижна ходьба в повільному і середньому темпі при поступовому збільшенні протяжності лижного маршруту дуже добре розвиває загальну витривалість. Ходьба на лижах в змінному темпі теж необхідна: вона найкращим чином тренує серцево-судинну та дихальну системи.

  • Як правільно дихати під час  лижної прогулянки?

Щоб лижі пішли на користь, потрібно навчитися правильно дихати. Робити це слід через ніс глибоко і ритмічно. Видих повинен бути більш інтенсивним, ніж вдих: це покращує вентиляцію легенів. Пересуваючись на лижах в повільному і середньому темпі, необхідно виконувати такі вправи. Спочатку слід пройти 100-200 метрів з невеликим прискоренням - до утрудненого дихання, а як тільки стане важко дихати - скинути темп і йти повільно до тих пір, поки не вдасться віддихатися. При такій техніці ходьби добре тренуються системи забезпечення киснем органів і тканин.

  • Як правильно дозувати навантаження?

Треба постійно стежити за тим, щоб частота пульсу не виходила за  певні рамки звичайногї частоти ні в той, ні в інший бік. В іншому випадку лижні прогулянки для людей  стануть не лише малоефективними, але й шкідливими для здоров'я, особливо для сердечників. Вони повинні регулярно контролювати свій пульс.

Бажано також, перш ніж стати на лижі, проконсультуватися зі своїм лікарем щодо оптимальних фізичних навантажень: тривалості лижної прогулянки, пройденої відстані, темпу лижної ходьби, допустимої частоти пульсу. Якщо під час пробіжки з'явилися слабкість, задишка, біль в області серця, головний біль, треба відразу ж знизити темп руху або взагалі зупинитися і зробити кілька дихальних вправ. У людей після лижних прогулянок нерідко виникає біль у м'язах. Особливо це буває при відновленні занять після тривалої перерви. Позбутися неприємних відчуттів допоможуть самомасаж або тепла ванна. Щоб втома і м'язовий біль після лижної прогулянки не давали про себе знати, збільшуйте тривалість та інтенсивність тренувань поступово. Тренуватися потрібно регулярно.

У морозну (при температурі нижче 23-25 градусів) і вітряну погоду виходити на лижню не слід.

  • Як правільно одягатися під час лижної прогулянки?

Слід подбати про екіпіровку. Не треба забувати, що лижі і палиці повинні відповідати зростанню, а одяг повинен бути легким, зручним, не здавлювати тіло і не заважає рухам. Особливе увага має приділятися черевикам. Дуже небезпечні нові черевики: вони можуть натерти ногу. Найкраще, якщо черевики розношені  і на 1-2 розміри більше: тоді можна одягнути дві пари шкарпеток - бавовняні і вовняні. Це захистить ноги і від холоду, і від потертостей. Правильно підібрані черевики щільно облягають ступню, дозволяючи в той же час вільно ворушити пальцями. Якщо температура повітря не нижче 8-10 градусів, не треба одягатися дуже тепло. Краще взяти теплі речі з собою, поклавши їх в укріплений за спиною рюкзак. Можуть стати в нагоді вовняні шкарпетки, рукавиці, куртка. Кататися краще в спортивному костюмі. Коли відчується втому, варто зупинитися, щоб трохи перепочити, надіти куртку. Запасні шкарпетки або рукавички - на випадок, якщо ті, які будуть уже надіті, промокнуть. Повернувшись додому, відразу ж треба прийняти теплий душ і трохи відпочити.

При дотриманні цих простих рекомендацій лижна прогулянка обов'язково доставить задоволення.

ІІІ. Проведення інструктажу «Поведінка під час лижної прогулянки»

ІV. Проведення лижної прогулянки

V. Підсумок «Займайся лижним спортом – будеш здоровим»

Після нашої прогулянки кожен з вас хай пам’ятає, що людина хоче бути здоровою. Кожен, хто починає займатися лижним спортом, лижними прогулянками ставить перед собою певну мету: один хоче стати чемпіоном, інший - просто сильніше і витривалішими, третій прагне за допомогою ходьби на лижах схуднути, четвертий - зміцнити волю. І все це можливо. Треба лише регулярно, не роблячи собі поблажок і знижок, регулярно кататися. До того ж зимових місяців не так і багато, а катання на лижах приносить масу задоволення.

Як вже було сказано, рух - це життя. Тому треба рухатися за будь-якої можливісті, тоді і хвороби будуть відступати, і настрій покращиться і здоров’є зміцниться.

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
19 січня 2023
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку