Виховна година на тему - Мій сонячний дім - моя Україна.

Про матеріал

Поглибити знання вихованців про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розширити зміст поняття громадянин України, символи України; розвивати мовлення учнів; виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.

Перегляд файлу

Кобеляцький навчально-реабілітаційний центр

Полтавської обласної ради

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

Виховна   години на тему:

„Мій сонячний дім  - моя Україна 

 

 

                 Підготувала:

                                          вихователь Євсеєнкова В.В.

 

 

 

 

 

 

                                                             Кобеляки 2018

 

 

Виховна   години на тему:

„Мій сонячний дім  - моя Україна 

 

 

Мета: поглибити знання вихованців про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розширити зміст поняття громадянин України, символи України; розвивати мовлення учнів; виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.

Обладнання: презентація, картини рідної природи; карта України; символи України; вишиваний рушник, колосся і калина; плакат «Видатні українці», український рушник, картини, роздатковий матеріал .

 

Хід заняття.

 

 - Розповідь вихователя легенди «Наша земля».

Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулись пізніше, але землі їм уже не дісталося. От вони й прийшли до Бога, а він у цей час молився, і вони не сміли йому щось сказати. Стали чекати. По якійсь хвилі Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чому прийшли до нього, запропонував їм чорну землю. «Ні,- відповіли наші предки, - там уже живуть німці,  французи, іспанці, італійці. «Тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там усе: річки, озера, ліси, степи. Але пам'ятайте, якщо будете ії берегти, то вона буде ваша, а ні -  ворога».

Пішли наші предки на ту землю, оселилися і живуть до сьогоднішнього дня. А країну назвали Україною.

 

   Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

 

 

 

 

… Буває, часом сліпну від краси.

     Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

     Оці степи, це небо, ці ліси,

     Усе так гарно, чисто, незрадливо,

     Усе як є – дорога, явори,

     Усе моє, все зветься Україна.             Л.Костенко

Пісня… Слайд

Вірші

 

  • Україна — одна з найбiльших держав Європи. Столиця України – Київ. Найбiльша рiчка України —  є Днiпро.  Українці мають славну історію і традиції... Мають вони і свої державні, рослинні,тваринні національні символи, які люди знають і бережуть.

 

Про створення державних символів була повідана  легенда.

 

   Давним давно жила одна жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими і дуже любили свою матір, готові були віддати за неї своє життя.

Підросли вони і вирішили піти в люди і прославити свою матір.

        Першим пішов старший син. Мати, щоб він про неї пам’ятав, подарувала йому золоту корону з трьома промінчиками. Пішов син. І за корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала дорогу до кращого життя, дали першому сину ім’я – Тризуб.

     Середньому сину мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми хорошими справами прославив він свою матір. Дали люди йому ім’я – Прапор.                                          

   А там, де був молодший син, завжди звучала дзвінкоголоса пісня, тому що мати подарувала молодшому сину голос солов’я. І дали йому ім’я-  Гімн.      

 1.   Наш герб – тризуб.

Його запровадив київський князь Володимир Мономах  На ньому можна прочитати слово ,,Воля.

Число ,,тризавжди вважали чарівним, казковим.

А ще в тризубі відображена триєдність життя. Це батько-мати-дитя, які символізують собою силу, мудрість, любов.

 

2.Наш прапор – синьо-жовтого кольору. Жовтий колір – це колір пшеничного поля, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі. Жовтий колір  це ще й колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б життєдайний хліб. Синій колір – це колір чистого, мирного неба.

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. КРОСВОРД….(Для закріплення)

 

  • Наступними символами України це рослини  – про які складено пісні, прислів'я, легенди.

 

 

 


ГРА (Для засвоєння)……….

 

 

  • Тваринними символами України є…


 

       Чи є десь на землі такий чарівний край, де тихі весняні ночі пливуть на крилах солов’їних пісень, де вранці на замріяній річці джерельною водою умивається біле латаття, де навесні і влітку під шатами крислатих дерев яскравіє килим різнотрав’я і квітів?

 

  • Символом українського народу є вишиті рушники. Дім без рушників, - говорилось у народі, як родина без дітей.

ВИШИВАНКА – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь-зв’язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. За формою – це біла вишита сорочка, виготовлена з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи.

ФІЛЬМ……

  • Українська хата…..

Вихователь. Отже, народними символами українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони – наші давні та добрі обереги.

Фізкультхвилинка……….

ГРА  БРЕЙН-РИНГ…….

  • Конкурс інтелектуальний.
  • Конкурс загадки.
  • Конкурс ребуси.
  • Конкурс національне вбрання.
  • Конкурс рушничок.
  • Конкурс розсипанка. 

                                                                                                 

 

Висновок: Діти, попереду у вас все життя. Колись ви станете дорослими, закінчите рідну школу і вилетите, мов пташенята, із батьківського гнізда. Але, до якого б краю не закинула вас доля, не забувайте того, що ви – українці. Любіть нашу Батьківщину, пишайтеся нею: її багатою історією і мальовничою красою, калиновою мовою милозвучною піснею. Пишайтеся тим, що ви належите до великого та славетного роду українців. Сподіваюсь, що все почуте і побачене надихнуло вас на будівництво нашого спільного будинку, єдиної країни –України.

 

 

  • Пісенька… «Моя Україна»..

 

docx
Додано
17 вересня 2018
Переглядів
610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку