Виховна година:"Подорож замками Львівщини"

Про матеріал
- розширити знання учнів про пам’ятки архітектури рідного краю на основі проведених екскурсій замками Львівщини; - ознайомити з історією старовинних замків, які входять до «Золотої підкови» Львівщини – Олеського, Підгорецького, Золочівського замків; - сприяти формуванню в учнів духовної єдності поколінь; - виховувати повагу до культури та історії своєї держави, що є основою складової патріотичного виховання молоді; - розвивати діалогічне мовлення; - збагатити словник новими словами та фразами; - слідкувати за виразною вимовою звуків.
Перегляд файлу

Виховний захід:

«Цікаві подорожі замками Львівщини»

 

C:\Users\admin\Desktop\золота підкова львівщини\фото замків\836679_w_450.jpg

Підготували учні та вихователі 10 класу

Мета:

-        розширити знання учнів про пам’ятки архітектури рідного краю на основі проведених екскурсій замками Львівщини;

-        ознайомити з історією старовинних замків, які входять до «Золотої підкови» Львівщини – Олеського, Підгорецького, Золочівського замків;

-        сприяти формуванню в учнів духовної єдності поколінь;

-  виховувати повагу до культури та історії своєї держави, що є основою   складової патріотичного виховання молоді;

-   розвивати діалогічне мовлення;

-  збагатити словник новими словами та фразами;

-  слідкувати за виразною вимовою звуків.

 

 

 

            

Словник:

-       Пам’ятки архітектури рідного краю;

-       Замки Львівщини – Олеський, Підгорецький, Золочівський;

-       Історія замків наповнена загадками, таємницями і містичними легендами;

-       Ян Данилович - багатий місцевий поміщик і воєвода;

-       Ян ІІІ Собецький – польський шляхтич;

-       резиденція для гетьмана Станіслава Конєцпольського;

-       триповерховий палац, заїжджий двір, костел і парк;

-       АЛЬТАНКА– це невеличка садово-паркова споруда;

-       картина «Віденська битва»;

-       великі балкони, які називалися терасами;

-       легенда про «Білу пані»;

-       Китайський палац.

Хід:

Робота з ЗПА.

Повідомлення теми виховного заходу.

Г. М.   Вітаю усіх присутніх, сьогодні у нашому класі продовжують працювати юні кореспонденти, до вашої уваги запис програми на тему: «Цікаві подорожі замками Львівщини». Що таке замок?, усі добре знаємо, адже це – укріплене житло феодала доби Середньовіччя з оборонними господарськими будівлями, оточене високим кам’яним муром. Особливо багато замків є на Львівщині, де і побували наші кореспонденти, і сьогодні вони вам розкажуть і покажуть де були і що цікавого побачили. Адже історія замків наповнена загадками, таємницями і містичними легендами. Дуже просимо вас бути уважними тому, що в кінці нашої зустрічі будемо розгадувати кросворд, питання якого є в матеріалах розповідей. Бажаю усім успіхів. Розпочнемо ми з найстарішого замку Галичини – Олеський замок.

Максим. Олеський замок побудований на високій горі. Саме тут проходив легендарний Чорний шлях, яким татари нападали на Україну.

Аліна. Олеський замок стояв на кордоні між Польщею та Литвою і залишився головною брамою перед Галичиною і Волинню.

Максим. Точний рік виникнення замку невідомий, але перша історична згадка – 1327рік.

Аліна. У 1605 році замок викупив Ян Данилович, багатий місцевий поміщик і воєвода. Ще одна дата: у 1629 році, тут, в Олеському замку народився онук Яна Даниловича.

Максим. Так, Аліна, а назвали його – Ян ІІІ Собеський. Усі ми знаємо великого гетьмана Богдана Хмельницького. Ось яка цікава інформація: батько Богдана працював у Яна Даниловича, тому дитинство майбутнього гетьмана пройшло в Олеському замку.

Аліна. Давайте розглянемо зали замку: тут є багато українських ікон, дерев’яні скульптури, подивіться, вам сподобається.

Максим. Усіх нас зацікавила картина «Віденська битва», її розміри: майже 8 метрів ширини (7,65м), ми сіли відпочити на лавку під картиною.

Аліна. А мені ще сподобались ювелірні вироби, видуті твори мистецтва та декоративні виливи.

Максим. Територію Олеського замку використовували у роботі українські кіностудії ім. Довженка та Одеська кіностудія.

Аліна. Ще скажу, що тут знімали епізоди до фільмів «Д’артаньян і три мушкетери» і епізод до польського фільму «Вогнем і мечем».

Максим. У кожному замку є свої легенди про скарби. Так і тут є легенда, що у стінах замку захований великий скарб.

Аліна. Я розкажу про велику криницю, її глибина 42м, вона гарно і ретельно викладена каменем. Тепер вона – одна із найцікавіших місць Олеського замку.

Максим. Так, так, а ще кожен турист старається кинути у криницю МОНЕТИ на щастя. А зараз подивіться на красу території замку, привертає увагу гарний парк, де є багато АЛЬТАНОК – це невеличка садово-паркова споруда. Ще у парку є багато різних скульптур.

Аліна. А ще у замку є багато робіт видатного художника Пінзеля.

Г. М. Я ще доповню, що Олеський замок є надзвичайно красивим і цікавим: зараз на території замку знаходиться музей, а в ньому найбагатша та найрізноманітніша колекція дерев’яної скульптури 14-19 ст., територія простягається на 14 гектарів. Пропоную подивитися відео «Королівська резиденція з привидами».

 

 

 

 

 

 

Л.І. Підгорецький замок.

Л.І. Історико-архітектурний шедевр 17 століття, один із найкрасивіших замків України в стилі ренесанс, який за вишуканістю не поступається французькому Версалю.

Соломія. Дуже гарно, а кольори які: синьо-жовті, це наші кольори, українські. Палац у Версалі, колишня резиденція французьких королів, побудований у 17 ст.

Л.І. Фасади Підгорецького замку чимось нагадують французькі замки. На жаль до наших часів не збереглись прекрасні інтер’єри Підгорецького замку, які вражали сучасників своєю красою і пишністю.

 Розташований він у селі Підгірці Львівської області. Перші згадки про замок датуються приблизно 1530 роком, належало  родині Підгорецьких.

Діма. В ансамбль Підгорецького замку входять: триповерховий палац, ось він, величний і красивий.

Соломія. Це Заїжджий двір, тут зупинялася прислуга панів та подорожні. З півночі є сонячний годинник, який показує сереньоєвропейський час.

Діма. Це костел і навколо гарний парк для відпосинку.

Соломія. Будувався замок під керівництвом відомих закордонних архітекторів, як резиденція для гетьмана Станіслава Конєцпольського.

 

Л.І. Станівслав Конєцпольський подбав також про захист свого маєтку. Перед бастіонами викопали дуже глибокі та широкі рови, облицьовані каменем. Перед в’їзною брамою замку був підйомний міст.

Діма. Замок збудовано з цегли і каменю у формі квадрата, сторона якого дорівнює 100 метрів, а ще тут були великі балкони, які називалися терасами. Подивимося відео наших кореспондентів, де ми на терасі, чудовий краєвид.

Соломія. Палац займає північну частину замку, з великою кількістю залів, Діма назви їх.

Діма. Дуже гарний з назвою Золотий, ще є Дзеркальний, Кармазиновий, Столовий, Жовтий, Зелений, два кабінети: Китайський і Мозаїчний. Назви залів пов’язані з їхнім призначенням, кольором оздоблення, стилем в якому вони виконані.

Л.І.На жаль побачити інтер’єр палацу, окрім що підземелля, є поки неможливим, оскільки внутрішні зали закриті на реконструкцію, яка невідомо коли завершиться.  Як виглядають зараз зали замку подивимося відео, яке підготували наші кореспонденти.

Соломія. І у Підгорецькому замку знімали фільм «Три мушкетери», це сходи, якими пробігав Михайло Боярський у відомому фільмі «Три мушкетери».

Діма. Під час національно-визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького замок був дуже зруйнований під час бойових дій.

Соломія. У кожного замку є свої легенди. У Підгорецького замку є легенда про «Білу панні». За переказами один із власників палацу вбив дружину та замурував до стіни. Тому століттями дівчина ходить замком та благає християнського обряду поховання.

Діма. Усіх зацікавила ця легенда: багато фотографів, навіть передачу «Битва екстрасенсів», але пояснити ніхто не береться.

Л. І. наші кореспонденти також мають відео та фото, давайте подивимось.

Переглянемо коротеньке відео про Підгорецький замок:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Л. С. Продовжуючи тему замків не можна оминути увагою ще одну перлину – Золочівський замок. А зараз більш детально і цікаво про нього розкажуть наші кореспонденти.

Марина. Замок у Золочеві було побудовано у 1634році, а побудував його Якуб Собеський.

Віталія. Замок являє собою подовжений чотирикутник, оточений високими валами, укріплений ззовні тесаними кам’яними плитами. В’їзна брама мала колись також звідний міст.

Марина. Цікава розповідь Наталі Петрівни на території замку.

Л. С. відео наших кореспондентів допоможе ознайомити з красою замку.

Віталія. Найкращі вітлини:

Марина. Запуск ракети на московію!

Л. С. Син Якуба – майбутній король Польщі Ян Собецький відновив цей замок за три роки він став потужною військовою фортецею та королівською резиденцією.

Віталія. У 1690 році на території замку був збудований Китайський палац.

Марина. Таку красу побудували для дружини Яна Собеського – Марії.

Віталія. Марисенька, саме так її любив називати Ян.

Марина. «Єдина потіхо душі і серця мого», писав Ян у листі до Марії.

Віталія. Це скарбничка у палаці, ключі від неї носила при собі сама пані Марисенька.

Л. С. Давайте заглянемо у покої королівської сімї. Це каміни, що обігрівали всі кімнати. Ці фото – краса Китайського палацу. Зараз подивимося відео наших кореспондентів, підземелля замку.

Л.І. Дякуємо нашим кореспондентам за цікаву та змістовну розповідь про зимки Львівщини.

Ми переходимо до розгадування кросворда, побачимо, як уважно ви слухали їх розповіді.

1. Укріплене житло феодала доби Середньовіччя з оборонними господарськими будівлями, оточене високим кам’яним муром, називається….    (ЗАМОК)

2. На території якого замку знаходиться          Китайський палац?

( Золочівського замку)

3. У якому замку народився король Ян Собецький?

(в Олеському)

4. Для кого будували Підгорецький замок?

(Підгорецький замок будували як резиденція для польського шляхтича, воєначальника -  Станіслава Конєцпольського)

5. Як називався у давньому замку великий балкон?   (тераса)

6. Легенди розповідають, що у стінах Олеського замку роками був прихований справжній….(скарб)

7. В якому замку з’являлася «Біла пані»?

(У Підгорецькому замку)

8. Роботи якого видатного художника знаходяться в Олеському замку?       (Пінзеля)

9. Для кого Ян ІІІ Собецький в кінці 17 століття побудував на території Золочівського замку Китайський палац

(для дружини)

10. В Олеському замку провів свої дитичі роки найвидатніший лідер українських козаків….

(Богдан Хмельницький)

11.  Найцікавіше місце Олеського замку – старовинна криниця. Туристи, надіючись на здійснення своїх бажань та мрій, кидають туди, що? (монети)

12. Підгорецький замок із довжиною сторони близько 100 метрів, за формою нагадує….(квадрат)

13. Гуляючи територією Олеського замку, милуючись його красою, можна відпочити у невеликів садово-парковій споруді….(альтанці)

 

Г.М. Ми закінчили відповідати на питання кросворда, уважно подивимося на ключове словосполучення, прочитаємо усі разом: ЗОЛОТА ПІДКОВА – це популярний туристичний маршрут відомими середньовічними замками Львівської області. До «Золотої підкови» безумовно входять три замки – Олеський, Підгорецький та Золочівський.

C:\Users\oleks\Desktop\зображення_viber_2023-03-22_07-28-25-611.jpg

 

Чому маршрут замками називають саме "підковою"

Називають його так, бо якщо глянути на мапу й накреслити на ній мандрівку, нагадуватиме вона саме підкову.

Що важливо, між усіма точками мандрівки – невелика відстань, весь маршрут має приблизно 240 кілометрів. Дякуємо усім, бажаємо і на майбутнє продовжувати подорожувати цікавими місцями рідного краю.

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку