Виховна година+презентація "Унікальне обличчя держави"

Про матеріал
Виховна година "Унікальне обличчя держави" для учнів 9 класу. Показати історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо. Продемонструвати велич української історії не лише у формі гіпотез і казкових легенд, а по факту. Виховувати почуття патріотизму, любові до рідної країни.
Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Виховна година

Унікальне обличчя держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Мета: показати історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо. Продемонструвати велич української історії не лише у формі гіпотез і казкових легенд, а по факту. Виховувати почуття патріотизму, любові до рідної країни.

Обладнання: смарт дошка, мультимедійна презентація, виставка літератури.

Клас: 10

Хід проведення

Ведучий. Україна: країна, яку ми любимо, держава, якою ми пишаємося. Наша держава має історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, красиве та унікальне обличчя.

Ведучий. Епіграфом інформаційно-просвітницької години стануть слова:

Любити Україну – означає любити свою малу батьківщину серцем, а свою країну – розумом.

Не можна розпорядженнями влади змусити громадян любити Україну, її історію та культуру. Любити і шанувати можна лише те, що поважаєш і чим пишаєшся.

Ведучий. Презентуючи справжню давню Україну не можна не згадати про пам’ятки, які зафіксували поселення знаних грецьких колоній на етнічній території України. А розмірковуючи про місію та унікальність України, безумовно, розуміємо геополітичне й історичне призначення нашої держави, зокрема, в утримуванні християнських цінностей Європи. Недаремно в Ватикані (Собор Святого Петра) знаходимо зображення княгині Ольги, яка стала піонером християнізації Русі. А згодом керівники Київської Русі та козацької держави утримували європейські і християнські цінності не лише від кочових народів, а й від іншої віри. Згодом цю ж місію Україна виконувала, захищаючи Європу від більшовицької світової диктатури пролетаріату.

Ведучий. Шукаючи чудеса України, не можна оминати увагою маловідомий як українцю, так і іноземцю історичний період існування нашої країни в період Галицько-Волинського та Великого Литовського князівств. А знаменитий період козаччини варто продемонструвати не лише з боку войовничості цієї доби, а й в освітньому, архітектурному та духовному планах.

Не менш значимим варто називати і період ХІХ-ХХ ст., коли національна еліта, незважаючи на перебування України у складі інших держав, спромоглася себе реалізувати в науці, освіті та культурі. Історично важливим є і період існування Української держави 1917-1920 рр., який здебільшого знаний політично, а не гуманітарно.

Ведучий. Не варто також забувати і про радянську історію, яка на українській території залишила не лише рубці від трагедій, репресій чи голодоморів, а й численні пам’ятки науки, освіти та архітектури. Недаремно Будинок державної промисловості в Харкові, розташований на одній із найбільших площ у світі (площі Свободи) і під час будівництва якого більшість трудомістких процесів виконувалися руками 5000 робітників, увійшов до переліку найкращих досягнень сучасної архітектури.

Ведучий. В період української незалежності активно почалося заповнення заборонених раніше тем нашої культури та історії. Чого варті лише зібрані за останнє десятиліття колекції ікон в Олеському замку на Львівщині або унікальна колекція писанок не лише з різних областей України, а й з інших країн у єдиному у світі Музеї “Писанка” на Івано-Франківщині.

Ведучий. Всю унікальність та багатство нашої країни нереально обмежити лише історичними чи архітектурними об’єктами. Тому для визначення «чудесності України» 2007 року запропонували провести акцію та обрати визначні пам’ятки у різних сферах – природі, туризмі, культурі, архітектурі, релігії. Серед переможців акції – представники з усіх регіонів України. Номінантами стали 100 претендентів.

Ведучий. Відбулося чотири етапи акції:

І етап – визначення «7 історико-архітектурних чудес України»

ІІ етап – визначення «7 природних чудес України»

ІІІ етап – «7 чудес України: замки, палаци, фортеці»

ІV етап – визначення «7 чудес Києва»

І це ще раз доводить, що наша держава має такий потенціал, якому може позаздрити будь-яка країна! Відео 1 7 чудес

До претендентів увійшла і Луганська область: 

Ведучий. Музей Володимира Даля — літературно-меморіальний музей, присвячений життю та діяльності видатного лікаря, письменника, лексикографа та етнографа, укладача Тлумачного словника живої великоруської мови Володимира Даля.

Музей засновано 22 листопада 1986 року на вулиці, де народився майбутній лексикограф. Експозиція музею представлена особистими речами та предметами побуту Володимира Даля та його родини. Невеличку кімнатку присвячено і зв'язку Володимира Даля зі своєю Батьківщиною — в Україні він прожив майже 20 років.

Ведучий. Комплекс споруд Деркульського кінного заводу знаходиться у Біловодському районі, село Данилівка. Завод відноситься до найстаріших. В 1767 р. побудовані перші будівлі - вивідний манеж і цетральная тренерська стайня. Під час Великої Вітчизняної війни багато будівель було зруйновано. Уціліли тренерська стайня, «японський» манеж та контора. Основною спорудою комплексу є велика будівля тренерської стайні, яка побудована з червоної цегли на кам'яному фундаменті. Збереглася дерев'яна, кругла в плані будівля «японського» манежу. Особливий інтерес представляє підтримуюча дах дуже складна система дерев'яних балок, що спираються на стовп з кедрового дерева, який стоїть в центрі. Ця конструкція, що нагадує японську парасольку, і дала назву манежу.

 Деркульському заводу доручили вирощувати чистокровну англійську верхову породу. Успішність такого починання перевірили в 1906-ому. У тім році жеребець Гамурабі, вигравши Всеросійське дербі, відправився скоряти свою історичну батьківщину. Кажуть, англійці довго не могли повірити, що в придонецьких степах можна вирощувати таке диво.

Ведучий. 7 чудес України

Острів Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, унікальність якого – у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів, пам’яток геології, культури, історії.

Основу найбільшого острова на Дніпрі (довжина 12, ширина, в середньому, 2,5 км, загальна площа – 2360 га) складають граніти і гнейси, яким близько двох мільярдів років. Природна унікальність Хортиці в тому, що тут у мініатюрі представлені зразки всіх ландшафтних зон України.

Ведучий. Хотинська фортеця – свідок численних війн та баталій. Протягом століть вона була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки.

Відома Хотинська фортеця і подіями Хотинської війни 1621 р. Ця війна прославила запорозьких козаків та їхнього гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного і стала переломним моментом в історії Османської імперії.

Ведучий. Софія Київська – це справжня культурна скарбниця: тут і архітектура, і скульптура, і малярство, і ювелірне мистецтво зібрані в один потужний акорд…

Найвеличнішою спорудою Національного заповідника є Софійський собор.

Упродовж сторіч Софія Київська була головною святинею Русі-України. Собор, як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру.

Ведучий. Численним відвідувачам дендропарк «Софіївка» відомий як туристична перлина України, музей садово-паркового мистецтва, місце, де можна поринути у казковий романтичний світ природи, краси і кохання… Одне з найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. Парк розкинувся на площі майже 180 га на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області.

Ведучий. Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник – найбільший музейний комплекс України, де зосереджено 144 споруди, 122 з яких – пам’ятки історії і культури. Серед них – 2 унікальних підземних комплекси, храми, пам’ятки архітектури XI–XIX ст., численні виставкові приміщення.

На території заповідника знаходиться і Києво-Печерська лавра – видатна пам’ятка не лише української, слов’янської, але й загальносвітової культури. Києво-Печерська лавра – православний монастир.

Ведучий. Історія Херсонеса є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі. Адже саме тут, у Херсонесі, згідно з літописними даними, відбулося велике Таїнство – Хрещення Київського князя Володимира, який потім поширив християнство на всю Київську Русь…

Херсонес Таврійський – таку назву носило місто, засноване давньогрецькими колоністами понад.

Ведучий. Кам’янець Подільський – місто, що зберегло дух середньовіччя. Своєрідність та унікальність його полягають у гармонійному поєднанні ландшафту і містобудівної структури середньовічного міста, в якому військові інженери, використовуючи чудові природні властивості, створили фортифікаційну систему, що не має аналогів у Європі.

Ведучий. В Україні є ще багато напрочуд прекрасних споруд. Це справді дивовижні витвори мистецтва, що здаються нерукотворними. Але краса має багато облич, вона втілюється в різних формах.

Зважаючи на велику кількість звернень від громад, громадських організацій невеликих міст та містечок України, що мають визначну власну історію, звичаї, традиції та прагнуть гідно представити і популяризувати це на загальноукраїнському рівні, Оргкомітет всеукраїнської акції «7 чудес України» ухвалив рішення у 2016 році провести наступний етап конкурсу та визначити сім найвизначніших історичних міст та містечок.

Ведучий. Давайте всі разом зберігати та примножувати унікальне обличчя держави  - Україна.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальне обличчя держави

Номер слайду 2

Любити Україну – означає любити свою малу батьківщину серцем, а свою країну – розумом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

zip
Додано
25 жовтня 2019
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку