Виховна година " Різдвяні традиції Українців"

Про матеріал
Традиції святкування Різдва в Україні.Мета. Дізнатися про значення свята Різдва Христового для українського народу, про звичаї і традиції його святкування, особливості відзначення в кожній окремій родині. Поділитись власним досвідом святкування Різдва в родині( адже історія кожної родини- складає історію всієї країни). Розвивати пам'ять, уважність учнів, їхнє зв’язне мовлення, вміння висловлюватися, творчу уяву ( за допомогою складення Мапи думок). В даній прнезентації є також приклади ігор за допомогою яких можна провести весело час в родинному колі та з друзями під час Різдвяних свят. Виховувати любов і повагу до Батьківщини, звичаїв і традицій українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різдвяні традиції Українців. Виховна година

Номер слайду 2

РІЗДВЯНІ СВЯТА«Христос народився – Славімо Його» – такими словами  весь православний світ вітається одне з найголовніших християнських свят – Різдво Христове!

Номер слайду 3

Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які відзначаються особливо урочисто. За біблійними свідченнями цього дня народився Син Божий – Ісус Христос, якому люди поклоняються вже два тисячоліття

Номер слайду 4

Різдво в Україні – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції, які шануються від заходу до сходу країни. Україна має свою унікальну культуру та історію. Цикл релігійних зимових свят. У цей період по-особливому вшановують тих, хто відійшов у вічність. Та найулюбленішим і найцікавішим, як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового, під час якого відбуваються усі цікавинки зимової казки.

Номер слайду 5

Традиції Різдва Христового в УкраїніЯкі традиції були на святвечір. При цьому багато традицій було пов'язано не тільки з днем Різдва, а й Cвятвечором, який проходить напередодні. Етнологиня розповідає, що обряди поділялися на дві категорії. Одні стосувалися підготовки, а інші – безпосередньо святкування. На ранок Різдва до купи зв'язували всі ложки – це теж означало, що вся родина тримається купи. Крім того, до свят хата мала бути чисто прибраною і святково декорованою. "Хату притрушували сіном або соломою і прикрашали рушниками – це було святково, урочисто і створювало атмосферу свята.  Зараз вирізають сніжинки з паперу, а раніше то теж було і називалося витинанки. Це не обов'язково були сніжинки, часто геометричні узори, якими прикрашали хату"

Номер слайду 6

Що готують на святковий стіл. До їжі в українців завжди було особливе ставлення. Люди їли порівняно мало, бідні люди переважно не доїдали в будні. Проте вони не розподіляли їжу, щоб вистачало потрошки на кожен день, а залишали так, щоб було багато на свята. В святкові дні потрібно було не просто наїстися, а об'їстися. Це теж було пов'язане з магією першого дня – як почнеш рік, так і проведеш«Новорічна вечеря раніше називалась Щедра кутя або Щедрий вечір. 

Номер слайду 7

Порте усім святам передував певний період посту, зокрема вечеря на Святвечір перед Різдвом обов'язково повинна бути пісною."За традицією цілий день перед Святвечором взагалі не потрібно їсти. А вже на вечері, що напередодні Різдва, має бути 12 страв.

Номер слайду 8

Які страви готували на Різдво. Хоча кожен регіон та село мають свої гастрономічні традиції на різдвяний період, є універсальні та обов'язкові страви."Кутя, узвар та традиційний хліб – це те, що має бути обов'язково.»Все решта на святу вечерю має бути пісним – капуста, картопля, горох, гриби, солоні продукти. Кутя мала особливе значення, оскільки пов'язана з культом предків та їхнім вшануванням."Люди не просто вшановували предків, а були впевнені, що вони від них залежать.

Номер слайду 9

З напоїв важливою стравою є узвар – компот із сухофруктів яблук, груші, вишні, сливи. Є навіть традиція додавати цей узвар у кутю, щоб вона була рідка", – розповідає дослідниця. В деяких регіонах також готують рисову або ячну кутю, але за словами етнологині, це не зовсім традиція, а примусова міра. Люди використовували для куті інші крупи, коли не могли придбати головного інгредієнту – пшеницю. Крім того, на святковому столі обов'язково має бути хліб. При цьому немає якогось одного виду – існує багато локальних варіацій. "На весілля ритуальний хліб називається короваєм, на Великдень – це паска, а на Різдво назви дуже різноманітні: калач, книж, душа, лежень, обертух, бухон, струцлі.

Номер слайду 10

Діти, а які Різдвяні традиції Вашої родини?

Номер слайду 11

Пропоную Вам заповнити або намалювати мапу думок « Різдво - для мене»

Номер слайду 12

Презентація та опис мапи думок

Номер слайду 13

Ну що про традиції поговорили, а тепер пропоную Вам цікавинки які зроблять ваші Різдвяні свята насиченими, а канікули цікавими.- Без Гаджетів!В русі та активності!Без поганого настрою!Ігри , пустощі, веселощі!Радісно, цікаво, весело і в родинному колі все як в традиціях Різдва. Як в піснях про Різдво де нас закликають радіти!!!!

Номер слайду 14

Різдво для українців – це дуже родинне свято, тому більшість обрядів проводилися у вузькому сімейному колі. Дуже важливо, щоб в цей день всі рідні зібрались за одним столом. "Всі хто є жителями хати, навіть той, хто тимчасово виїхав на навчання чи заробітки, але не створив нової сім'ї і переїхав – повинні бути в купочці. А ще в цей день не можна було сваритися взагалі, навіть якщо хтось з кимось побив горшки, потрібно було себе тримати в руках, а краще помиритися"

Номер слайду 15

Так як ми зрозуміли, що Різдво це сімейне свято, пропоную Вам ігри в які можна грати і на свято і під час канікул Гра “Сніговик на двох”Два учасника сідають поруч за столом. Беруть м’який пластилін і ліплять сніговика удвох. При цьому ліва рука одного учасника і права рука іншого повинні діяти так, ніби це руки однієї людини. Думаєте, легко? Та не дуже… Спробуйте відщипнути шматочок пластиліну, скачати три кульки між долонями (нагадуємо, беруть участь дві особи), потім приліпити моркву, очі, гудзики. Сніговик зрадіє також шарфу.

Номер слайду 16

Гра “Вгадай подарунок”Кожен з гравців вигадує, який подарунок він зробив би своєму сусідові. А потім по черзі починають показувати свій подарунок за допомогою міміки і жестів, не використовуючи слів. У крайньому випадку можна описати подарунок і словами, але не називати його. Як тільки сусід вгадав назву подарунка, він може загадувати свій подарунок наступному гравцеві.

Номер слайду 17

Естафета «Прикрашаємо ялинку»для великих компаній. Діти діляться на команди. Капітани команд – ялинки. Учасники команд мають якнайшвидше прикрасити свої ялинки. Прикрашати можна новорічною мішурою, стрічками, безпечними ялинковими прикрасами та, навіть, фруктами чи одягом.

Номер слайду 18

Різдво в Україні – це улюблене свято, яке чекають і люблять через святково прикрашену ялинку, можливості поколядувати, поглянути вертепи. Різдво також вважають святом милосердя, тож не можна відмовляти нужденним у милостині. Своєрідною милостинею є і подяка колядникам, тому не реагувати на цей спів також не можна.І нехай в оці світлі дні преображаючий дух Народження Христового запанує в наших серцях і подарує мир, радість, добро і процвітання!Ісус народився! Славімо Його! Нова радість стала,Яка не бувала. Над вертепом звізда ясна. Увесь світ засіяла

Номер слайду 19

Щасливого РіздваІ на весь Рік добра!

Номер слайду 20

Використані джерела https://life.pravda.com.ua/society/2020/12/25/243505/https://visitukraine.today/uk/blog/67/svyatkuvannya-rizdva-v-ukraini-golovni-tradicii-ta-simvolihttps://pon.org.ua/novyny/6821-osoblive-svyato-rzdvo-hristove.htmlhttps://pon.org.ua/novyny/6070-rzdvo-v-ukrayin-nayshanovanshe-zimove-svyato.htmlhttps://www.canva.com/design/DAF2-cud. HZY/35d. Ztg. P5 MEQoym9 C7u. KGHQ/edit. Фото kovalnadiya.ukr.net/Depositphotos  Фото tashka2000/Depositphotos. Igor. Vetushko/Depositphotoshttps://rokrdb.at.ua/news/majster_klas_veseli_snigoviki/2019-12-18-279https://helendoron.ua/christmas-games/

pptx
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
1484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку