Виховна година "Шануй старших"

Про матеріал
Мета виховного заходу "Шануй старших": • виховувати у дітей любов та повагу до старших, турботу про них; • шанобливе ставлення до настанов та порад старших; • бажання щоденно піклуватися про здоров’я рідних, не завдавати їм душевного болю негідними вчинками; • прищеплювати бажання бути гідними дітьми своїх батьків, прагнення приносити щастя в свій дім.
Перегляд файлу

Вознюк Н.В.

Виховна година на тему:

«Шануй старших»

D:\ШКОЛА\ГПД\Атестація_2016_2017\ПАПКА\матеріали ГПД\12053673-Business-Attention-exclamation-mark-with-up-hand-Stock-Vector-punctuation-830x1043.pngМета: 

  • виховувати у дітей любов та повагу до старших, турботу про них;
  • шанобливе ставлення до настанов та порад старших;
  • бажання щоденно піклуватися про здоров’я рідних, не завдавати їм душевного болю негідними вчинками;
  • прищеплювати бажання бути гідними дітьми своїх батьків, прагнення приносити щастя в свій дім.

Форма заходу: етична бесіда.

Обладнання:

  • папір і кольорові олівці та ручки;
  • технічні засоби навчання;
  • картинки на тему: «Шануй старших»;
  • презентація;
  • приклади дитячих робіт на тему: «Як я шаную старших».

Учасники: учні 1 класу, вихователь, запрошені гості.

План виховного заходу:

  1. Організаційний момент.
  2. Вступ. Виступ вихователя.
  3. Поясни ситуацію
  4. Розповідь вихователя про шанування старших
  5. Склади прислів’я про шанування старших
  6. Обговорення оповідання «Протоптали стежку»
  7. Підведення підсумків виховного заходу.

 

ХІД ЗАХОДУ

  1. Організаційний момент. (Привітання з учнями.)
  2. Вступне слово вихователя: Доброго дня! Сьогодні ми з Вами поспілкуємось на тему: «Шануй старших»

Шана, повага до людей старшого віку, які мають великий життєвий досвід, знання, вміння, щоб передати їх молодшому поколінню вважається в народі рисою, притаманною кожній порядній людині. Щоб виховати цю рису, дітям розповідали й розповідають різні повчальні історії, казки, легенди. Ось одна із них:

«Колись старих людей, у яких не було вже сил працювати, спускали у провалля: щоб дарма хліба не їли. А один чоловік дуже любив свого батька і не виконав жорстокого закону, заховав його у хліві, годував таємно. Через деякий час трапився голод: нічим людям сіяти новий врожай.

Старий побачив, що син чогось журиться, розпитав про все і порадив зняти снопи із стріхи, ще раз обмолотити і засіяти. Так син і вчинив. Зійшов у нього хліб найкраще, і найбільша нива була засіяна.

Всі люди допитувались, як він до такого додумався. Він спочатку мовчав, а згодом розповів, що його батько так навчив. З того часу люди перестали старих вивозити, а шанували до самої смерті, бо вони мудрі, життям навчені, завжди розуму навчать».

(Г. Бондаренко, з кн. О. Олійник «Українська мова, 10-11».)

 

У багатьох із вас є бабуся чи дідусь, і ви мали можливість спостерігати, які вони працьовиті, як багато роблять для своїх дітей та онуків. Готуючись до цієї бесіди, ви мали завдання продумати розповідь про свою бабуся чи дідуся. Послухаємо ваші розповіді. (Виступи учнів.)

  1. C:\Users\User\Desktop\image238.jpgПоясни ситуацію (на слайдах презентації)

D:\ШКОЛА\ГПД\Атестація_2016_2017\ПАПКА\матеріали ГПД\images.pngC:\Users\User\Desktop\image240.jpgВідповіді учнів. Якщо ти не поважатимеш батьків, інші люди обов’язково це помітять і не будуть тебе поважати. Ти можеш зовсім залишитися без друзів.

 

  1. Розповідь вихователя про шанування старших:
  • Найбільшою радістю для старших є любов дітей та онуків. З нею і фізичні болі, на які щедра старість, переносити легше. А свою любов треба доводити не лише словами, ай ділом.
  • Якнайчастіше спілкуйтесь зі своїми дідусями й бабусями, звертайтеся до них за порадами. Їхня мудрість і великий життєвий досвід застережуть вас від багатьох помилок. А з іншого боку, усвідомлення того, що вони вам потрібні, що ви їх любите, що їх думка для вас важлива, – велика радість для старших людей.
  • Головне – не вразити необачним, нетактовним словом або вчинком. Поміркуйте, чи часто ви ображаєте старших?
  • Усі, а особливо діти, люблять родинні свята. Згадуйте, як трудяться мама, бабуся, щоб відзначити ваш день народження. І святковий пиріг чи торт, і подарунки – все для вашої радості. А про свої іменини вони за клопотами можуть і забути. Але не маєте права забувати ви. Ваше привітання, ваше добре, ласкаве слово буде найкращим подарунком для дідуся чи бабусі.
  • А ще більшою радістю для них буде почути від інших людей: «Хорошого внука (сина, доньку) маєте, вихований, уважний, добрий».

Бувають учні, які на людях – сама ввічливість (особливо, коли поряд ті, кому вони хочуть подобатись). А вдома від їх егоїзму страждають рідні, найдорожчі люди. Чого ж варта така показна вихованість?

  1. Склади прислів’я про шанування старших

http://subject.com.ua/textbook/world/3klas/3klas.files/image047.jpgПоясни його значення.

Що означає шанувати?

Вихователь:

Видатний педагог Василь Сухомлинський,  писав:

«Ти ростеш у сім’ї. Поряд із тобою – твої рідні.

Вони піклуються про тебе, виховують тебе.

Ти маєш шанувати цих людей. Шанувати своїх рідних – означає любити їх, бути вдячним їм, оточити їх турботою, бо ти є частиною своєї сім’ї та свого роду. У народі кажуть: «У кожної деревини – свій плід, а в кожної людини – свій рід».

  1. Обговорення оповідання «Протоптали стежку»

Протоптали стежку

Уночі була хурделиця. Намело кучугури снігу. Рано-вранці у школу йшло троє дітей – Юрко, Михайлик і Ніна. Всюди коло хат з’явилися люди. Відкидали лопатами сніг, прокладали доріжки.

Ось хатина бабусі Марії. Вона живе одна-однісінька. Зупинились діти біля бабусиного двору. Нікого не видно.

– Як же бабуся до криниці вийде? Снігу ж скільки,  – сказав Юрко.

– Давайте протопчемо стежку від хати до криниці!  – порадив Михайлик.

Діти ввійшли на бабусине подвір’я. Йшли по глибокому снігу. Від воріт до хати йти було дуже важко. А від хати до воріт  – трохи легше.

Пройшли раз, два, три рази. Протоптали стежку від воріт до хати і від хати до криниці.

Спітнілі, стомлені, радісні діти йшли до школи. Вони думали: ось бабуся Марія вийшла з хати... Побачила стежку... Радіє...

  •             Чи може цей вчинок розказати про характери дітей?
  •             Як діти ставляться до людей?  Хто їх цього навчив?

Вихована людина завжди шанує своїх рідних: дбає про них, виявляє вдячність, допомагає їм в усьому.

Педагог Василь Сухомлинський про повагу до батьків:

  • Шануй і поважай матір та батька, які своєю працею і піклуванням несуть тобі радість. Пам’ятай, що вони також мають право на радість. Дорожи честю родини, оберігай її як святиню. Де б ти не був, не забувай про рідну домівку. Завжди пам’ятай про неї.
  • Бути добрими дітьми для своїх батьків означає приносити в родину тільки мир і спокій, радість і щастя. Не приносьте батькам тривоги, горя, прикрості, ганьби! Турбота про мир і спокій в родині, про радість і щастя батьків  повинна стати головним бажанням вашого життя. Якщо в родині горе, нещастя, неприємність, то ваша відповідальність за благополуччя сім’ї зростає в сто раз.
  1. Підведення підсумків виховного заходу.
  • Підсумок виховного заходу:

Звісна річ, чим ближча вам людина, тим простіші з нею взаємини: батькові, матері і навіть бабусі й дідусеві ми говоримо «ти».

Пам’ятайте, що ваш вчинок, слово, погляд, тон може подарувати радість, а може й зіпсувати настрій.

  • Три правила дружньої сім’ї:
  1. «Поважай старших, піклуйся про молодших»
  2. «Зберігай та продовжуй добрі традиції своєї сім’ї»
  3. «Пам’ятай, ти в сім’ї помічник»
  • Малюнок на тему: «Як я шаную старших».

Намалюйте вдома на листках як ви шануєте старших (допомагаєте їм)

  • Запам’ятайте ще одну важливу річ: зроблене вами добро повернеться до вас сторицею, як і заподіяне зло, черствість, байдужість. Як ви ставитесь до своїх і чужих стареньких, так будуть ставитись до вас, коли доживете до їхніх літ.

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Vozniuk Natalia
Додано
7 січня 2021
Переглядів
4826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку