Виховна година у 5 класі до Дня хрещення Русі

Про матеріал

На допомогу класному керівнику до Дня хрещення Русі. Виховна година у 5 класі. Розширити знання учнів про процес християнізації Русі та його історичне значення

Перегляд файлу

Свята моя Київська Русь

Мета:

– розширити знання учнів про процес християнізації Русі та його історичне значення;

– розвивати критичне мислення, стимулювати творчі здібності школярів;

– виховувати інтерес до історії та культури українського народу, повагу до християнських цінностей, релігійну толерантність, формувати почуття національної гідності.

Обладнання:запис пісні «Молитва», ілюстрації пам’яток Київської Русі.

 

Хід заходу

І. Організаційний момент

Звучить пісня «Молитва»

ІІ. Основна частина

Вчитель.

Ми любимо сонце і квіти,

І сонце нам шле свій привіт.

Ми роду козацького діти,

Землі української цвіт.

Найбагатший з усіх.

 

Родовід я маю,

Його я з давніх віків,

Наче книгу, гортаю.

І закон мій людський

Для життя і сумління

Гартувало віки

Не одне покоління.

 

Ми живемо у прекрасному мальовничому краї. Діти, як називається наша країна? .Яке головне місто України? Як називається людина, яка керує нашою державою? (Президент).

Ми, українці, — носії чудової української мови, культури, традицій, моралі, історії.

Україна — це наша Батьківщина. Тут жили і живуть наші батьки і матері, дідусі і бабусі, брати і сестри. Усі вони — громадяни незалежної країни. Кожен із вас теж громадянин України, бо живете на цій землі, любите і шануєте своїх батьків, свою землю, рідний край.

Пригадайте, як кожного ранку до вашого віконечка зазирає лагідний сонячний промінчик. Цей промінчик — маленька золота частинка великого щедрого сонця. Так і кожен з вас, діти, є невід’ємною частинкою славного народу України. Ми маємо знати, вивчати минуле українського народу.

  • Як називалася у давнину наша держава? (Київська Русь )
  • Що таке християнство, хто такі християни? (Християнство, християнин — походить від слова «Христос», люди, які наслідують Ісуса Христа.)
  • Чи хтось знає, як саме відбувається обряд хрещення? (Хрещення — обряд, занурення у воду)
  • У якій річці приймав хрещення Ісус Христос?(. Ісус Христос приймав хрещення на річці Йордан.)

28 липня 2018 року ми відсвяткували значну подію—1030 річчя хрещення Київської Русі.

Київська Русь була могутньою європейською державою, добре відомою у багатьох країнах світу.

Першими київськими князями були Кий, потім Аскольд і Дір. Після того, як Аскольда і Діра було вбито, до влади в Києві прийшов князь Олег. За його князювання держава з центром у Києві дістала назву Київська Русь. Київським князем став Ігор, який пізніше трагічно загинув під час збору данини. Оскільки його син Святослав був іще малолітнім, то влада перейшла до вдови Ігоря, княгині Ольги. Княгиня Ольга — найвидатніша жінка Київської держави. Вона першою з князів прийняла християнську віру. Коли Святослав досяг повноліття, він став князювати самостійно. Загинув Святослав у сутичці з печенігами біля Дніпровських порогів, на острові Хортиця. Київським князем став син Святослава — Володимир.

Київська Русь міцніла, і їй дедалі частіше доводилося мати стосунки з іноземними країнами, в яких державною релігією було християнство — віра в єдиного Бога. А Київська Русь все ще залишалася язичницькою, тобто люди в ній вірили в багатьох богів: Перун — був богом грому, Хорс — богом сонця, Сварог — богом вогню, Дажбог — подателем добра. Часто люди виготовляли фігури богів з дерева і каменю. Торкаючись цих фігур, вони вірили, що їхня молитва буде почута.

В 988р. князь Володимир прийняв нову віру і охрестився. Після цього охрестив своїх дванадцятьох синів, а згодом — і всю Русь. Давні язичницькі боги назавжди відійшли у минуле.

1015 р. Володимира не стало. Він передав своїм синам у спадок одну з наймогутніших держав Європи. Вона була набагато більшою, ніж за часів його батька Святослава.

Хрещення Русі — це перша сходинка до духовності нашого народу.

На Русі почали будувати церкви, прикрашати їх золотими куполами, хрестами, іконами.

Київська Русь почала процвітати,дружити з іншими державами, обмінюватися з ними досвідом, вчитися в них будувати власну державу, яку ми зараз і маємо.

Ось так нам з вами дісталася у спадок від давніх предків наша віра – православна. В нас будуються все нові храми, ми ходимо до церкви святити паски, воду на Водохреща, молитися. І завдячуємо цьому князеві Володимиру.

 Ми почнемо мандрівку по визначним пам’яткам  Київської Русі. При відвідуванні пам’яток отримуватимемо різні завдання із теми православних свят.

 

Софіївський собор

Столичний град зберіг у собі найбільший спадок тих давніх часів. Звичайно, найвідомішою пам’яткою є Софійський собор, який збудували за часів Ярослава Мудрого. Головний храм тогочасної Східної Європи зараз має статус об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО. Історики довели, що храм заклав ще Володимир Великий у 1011 році, а закінчив його син Ярослав у 1037 році.

 Перше православне свято, яке ми відзначаємо 7 січня - Різдво Христове — день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха. 

Вікторина

  1. Як називаються пісні, які виконуються на Різдво?
  2. Скільки страв повинно бути на столі у святвечір?
  3. Як називається найголовніша страва на це свято?
  4. Хто першим сповістив про народження Сина Божого?
  5. Як звали матір Ісуса Христа?
  6. Головний атрибут у колядника?

 

Михайлівський Золотоверхий собор

Михайлівський Золотоверхий собор входить до списку найбільш популярних місць Києва. Розташований собор у культурному центрі столиці і є сусідом не менше популярних Золотих воріт і Андріївської церкви. Храм має особливе значення для киян, бо присвячений захиснику Києва архангелу Михаїлу. За переказами, купола саме цього собору вперше були покриті позолотою. Звідси й назва – Золотоверхий. У 12 столітті він служив місцем поховання князів.

Слідуюче свято, яке відзначається 19 січня – Водохреща. З ним пов'язують хрещення в річці Йордані Ісуса Христа.

Загадки

У морях і річках живе, Але часто по небу літає. А як набридне їй літати, На землю знову осідає. (Вода)

 

Де вода стоїть стовпом? (у склянці)

В огні не горить, у воді не тоне. (Лід)

Мене просять і чекають, Я як покажуть – утікають. (Дощ)

Взимку — зірочка, на весні — водичка. (Сніжинка)

Впаде з неба – не розіб’ється, Впаде в воду – розпливеться. (Сніг)

 


Свято-Успенська Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра – це один з найбільших чоловічих православних монастирських комплексів у світі, початок його історії датується 1051 роком. На території найпопулярнішого монастиря в Україні, дворами якого у свій час гуляв Ярослав Мудрий.

Ще одне найулюбленіше свято українців – Великдень.

Великдень, Пасха, Христове Воскресіння - найочікуваніше світле весняне свято. З Великоднем традиційно пов'язана значна кількість народних повір'їв, прикмет і обрядів, які формувалися століттями.

Сенкан до слова паска, писанка.

ІV. Підсумки

1. Що нового ви дізнались із сьогоднішнього уроку?

2. У яких богів вірили колись люди?

3. Хто такий Володимир?

4. Що він зробив для Київської Русі?

5. Хто такі християни?

6. Які закони Божі Христос заповідав людству?

 



 

 

doc
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
1722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку