Виховна година «Вплив куріння на організм людини»

Про матеріал
довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини. • дати чітке уявлення про те, що паління згубно впливає на здоров'я людини, призводить до пору¬шень її психіки, зниження працездатності; виховувати негативне ставлення до нікотину; сприяти тому, щоб учні усвідомили, що тютюно¬куріння - це загроза для здоров'я людини, здо¬ров'я нації.
Перегляд файлу

Виховна година «Вплив куріння на організм  людини» 

Мета: довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини. • дати чітке уявлення про те, що паління згубно впливає на здоров'я людини, призводить до пору­шень її психіки, зниження працездатності;
виховувати негативне ставлення до нікотину; 
сприяти тому, щоб учні усвідомили, що тютюно­куріння - це загроза для здоров'я людини, здо­ров'я нації. 

Класний керівник. Тютюнова хмара накрила Україну. Наша держава вважається однією з найбільш «прокурених» у світі. Турбує не лише збільшення кількості курців. Зараз різко змінилося психологічне та соціальне тло, на якому формується ставлення до паління. Зараз усе намагаються перефарбувати в рожевий колір. З рек­ламних щитів, екранів телевізорів, сторінок газет і журналів людей намагаються запевнити в тому, що цигарка в зубах - незамінний атрибут успішної люди­ни, символ сили, обов'язкова запорука дружнього ставлення. Саме молодь більш за все й піддається впливові подібної реклами. Тому зрозуміло, чому тютюнова індустрія витрачає на рекламу близько $2 млрд.. щорічно. Ситуація з палінням в Україні склалася настільки критична, що багато хто серйозно задумався над тим, що буде з нами надалі

1 учень

Паління тютюну з'явилося у сиву давнину. Під час розкопок м. Парнака на Кіпрі археологи знайш­ли люльку для паління, вік якої - 3000 років!

Про паління тютюну згадується також у давніх китайських джерелах, в яких знайдено зображення трубок для паління.

У V ст. до н. е. грецький вчений Геродот - батько історії - писав, що скіфи та жителі Африки вдиха­ли дим палаючих трав.

Палили також індіанці в Америці. Вони викорис­товували для паління листя, дикоростучого тютюну. З цього листя індіанці спочатку скручували сигари, обгортаючи їх листям кукурудзи, а згодом стали ко­ристуватися люльками для паління.

Поширення тютюну в Європі пов'язане з ім'ям Христофора Колумба. У жовтні 1492 року видатний мореплавець відкрив не лише Америку, але й тю­тюн. Супутники Колумба звернули увагу на те, що тубільці туго скручують сухе листя якоїсь рослини, підпалюють його та вдихають дим, який при цьому утворюється. Такі скрутки листя тубільці називали «табако» або «сигаро» та від щирого серця пропону­вали їх гостям на знак поваги.

Спочатку паління лише дивувало першовідкри­вачів, але згодом матроси самі навчилися палити. Матроси, солдати, колоністи, торговці, які відвіду­вали Америку, стали першими курцями тютюну. В Іспанії з'явилися перші в Європі плантації тютюну. 

2 учень

Тютюн спочатку використовували як декоративну рослину. Пізніше поширилася думка про його незви­чайні лікувальні властивості. Відомий такий істо­ричний факт. Королева Катерина Медичі страждала на головні болі. Французький посол у Португалії Жан Ніко підніс їй у подарунок листя та насіння тю­тюну. Королева почувалася краще, коли нюхала йо­го. Цим самим Ніко здобув славу. З його ім'ям пов'язана ботанічна назва тютюну – Nikotina rostika.

За допомогою паління намагалися лікувати зуб­ний та головний біль, деякі шкірні захворювання. Вважалося, що тютюн стимулює, збуджує, покращує самопочуття та настрій. Однак захоплення «ліку­вальними» властивостями тютюну швидко минулося у зв'язку з частими випадками отруєння ним. Поча­лися переслідування курців - їх звинувачували у зв'язках із дияволом. Французький король Людовік XIII у 1680 р. видав указ, згідно з яким продавати тютюн дозволялося лише аптекарям. 

3 учень

В Англії наприкінці XIV ст. за паління карали на смерть. Голови курців з люлькою в роті виставляли на площах.

Папа Римський Уран VII відлучив від церкви ка­толиків, які палили або нюхали тютюн. У 1692 р. п'ятьох монахів живцем замурували в стіну за те, що вони палили.

У Персії курцям виривали ніздрі. Перський шах Абасс наказав спалити торговця, який привіз тю­тюн до військового табору. Однак, незважаючи на такі жорстокі заходи, тютюн все далі й далі розповсюджу­вався континентами.

На території нашої країни тютюн почали висівати в 1616 р., хоча царська влада та духовенство забороня­ли це. Цар Михайло Романов у 1633 р. видав спеціаль­ний указ, згідно з яким заборонялося паління, а кур­цям відрізали ніс та висилали їх до Сибіру.

Заборону на паління анулював цар Петро І, який, перебуваючи в Голландії, сам звик палити люльку. Це була данина моді. Петро І дозволяв англійським курцям увозити тютюн до Росії.

Класний керівник. Слід відзначити, що людство поставилося до тютюну, сигарет дуже довірливо та легковажно. Палять чоловіки, палити почали жінки, молодь, діти. Тож які наслідки цього?

  Куріння – велике лихо. Доведено, що куріння тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей.

         Кожні чотири хвилини , заявив Террі, у США помирає людина, смерть якої зумовлено курінням сигарет. Курець живе на 6 – 8 років менше, ніж його ровесник, який не курить. Причина одна: куріння – надзвичайне лихо і велика небезпека для здоров'я.

Нервова система

         Куріння викликає безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до виснаження нервової системи. Англійське прислів’я каже: "Курець пускає ворога в свої уста, який викрадає його мозок”. У мене погіршилась пам'ять. Я став побити в 1,5 паза помилок більше, ніж до куріння. Тепер я трієчник, а в молодших класах вчився лише на "4”і "5”. Я став вразливий, нервовий, у мене знизилася працездатність. Конфліктую з вчителями, сперечаюсь з товаришами. Я зовсім змінився, порушився перебіг психічних процесів.

Опорно – рухова система

Мій господар став втомлюватись під час бігу або навіть від тривалої ходьби. З'явилися сильні болі в ногах. Облітеруючий ендортеріїт – ураження кровоносних судин нижніх кінцівок. 

Травна система

         Мій господар втратив апетит. Подивіться, як він схуд, як пожовк, які в нього погані зуби. Систематично пропускає уроки, бо їздить до стоматолога лікувати зуби. А йому лише 15 років. А все через те, що нікотин із слиною попадає в організм. Після кожної викуреної сигарети різко підвищується кислотність шлунку. Їжа вчасно не перетравлюється. Можлива загроза виразки дванадцятипалої кишки. Куріння притуплює почуття голоду, бо порушується дія ферментів, її розщеплення та всмоктування в тонких кишках. Він дуже погано їсть, через те так і відстав у розвитку від своїх ровесників.

Кровоносна система

         Поки я не одержувало згубної отрути нікотину, я було здорове. Могло скорочуватись 100 тис. раз за добу і перекачувати 100тонн крові. Мій серцевий2 м'яз працював легко, ритмічно, не втомлюючись, забезпечуючи клітини організму достатньою кількістю кисню, піддержуючи тиск крові 130/70 мм рт. ст. але поганий зло псисько почав курити. І в останній час я відчуваю, що число серцевих скорочень під впливом куріння збільшилося на 30 – 40 ударів за 1 хв. Це відбилося на моєму серцевому м'язі, він став гірше працювати. І я за добу стало одержувати на 2-3 тонни крові менше. Я стало зношуватись, втомлюватись, старіти.

Слух

         Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової порожнини і носової, дихальних шляхів. Мій господар став вранці кашляти, на уроках фізкультури не може пробігти 3 круга. Через те, що знижуються захисні властивості слизових оболонок, він часто хворів на простудні захворювання. Подивіться у класний журнал, скільки він пропустив уроків, і ви відчуєте мою правоту.

Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, викликає запалення Євстахієвої труби. Пошкоджуються слухові рецептори. З'явився біль у вусі. Я став трохи недочувати. А товариші глузують, що я став глухий.

Зір

         Нікотин порушує білковий обмін і зменшує відкладання жиру. Значна частина амінокислот іде на покриття енергетичних затрат, а менша – на ріст і відновлення клітин. Знешкоджується нікотин у печінці, легенях, нирках. Протягом 10-15 годин після куріння нікотин і продукти його обміну виділяються через нирки з сечею і потом. З часом вникає цероз (зморщення) печінки. В 40% курців розладнується рухова функція жовчних шляхів, що призводить до застою жовчі. Ось що чекає мого господаря, а винен в усьому нікотин.

Нікотин пошкоджує органи чуття, знижується функція зорового нерва, порушилась гострота зору, здатність розпізнавати кольори.

Це приходить поступово: зникає сприймання зеленого, червоного, синього кольорів. А зовсім недавно я попросив свого господаря пересісти на передню парту поближче до дошки – я став недобачати написане на дошці, пошкодився зоровий нерв.

Смертельна доза нікотину для людини 50-75 мг. Викурюючи 20-25 сигарет на день, людина дістає смертельну дозу нікотину. Внаслідок куріння в організмі руйнується значна частина вітаміну С. Встановлено, що 1 викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти. Така кількість цієї кислоти є в одному апельсині. Отже людина, яка викурює 20 цигарок на день, повинна з’їсти 4 кг апельсинів.

Заключне слово класного керівника.

 Боротьба з курінням тютюну передбачає збереження здоров'я людини і забезпечення його довголіття. Будемо сподіватися, що в майбутньому всі люди усвідомлять шкідливість "тютюнового зілля” і відмовляться від його вживання в ім'я цієї благодійної мети. Недарма народна мудрість мовить: «Палити - здо­ров'ю шкодити», «Щоб не палити - не починайте».

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 квітня 2019
Переглядів
6516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку