Виховна година "Всесвітній день Свободи та гідності в Україні"

Про матеріал

конспект виховної години, приурочений Всесвітньому дню Гідності та Свободи в Україні, з метою навчати учнів керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях і вчинках, проаналізувати події історії України пов’язані із Днем Свободи та Гідності; сприяти вихованню патріотичних почуттів школярів.

Перегляд файлу

Виховна година        9 клас                        21.11.2018

Тема: Всесвітній день Свободи та гідності в Україні

Мета заходу: навчати учнів керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях і вчинках, проаналізувати події історії України пов’язані  із Днем Свободи та Гідності; сприяти вихованню патріотичних почуттів школярів.

Хід заходу:

(Гімн України)

Кожен і кожна із  нас – і діти, і дорослі – роблять вибір, що формує наш світогляд, і світ навколо нас, щоденно: на ігровому майданчику і на роботі, на рівні місцевих співтовариств і в глобальному суспільстві в цілому. Ми маємо можливість досягти більшої поваги до себе й до інших людей завдяки тому, які рішення ми приймаємо і як будуємо наше життя.

Керуючись у своїх діях почуттям власної гідності, ми можемо сприяти розвитку позитивних глобальних змін на різних рівнях нашого суспільства.

Концепція «гідності» базується на тому, що всі люди мають внутрішнє почуття гідності. Цією невід’ємною якістю володіє кожен і кожна із нас завдяки властивості людяності. Наше почуття власної гідності росте, коли ми відчуваємо повагу до наших прав і свобод, і коли ми живемо в атмосфері свободи вибору і дій, що сприяє підвищенню самоповаги, розвитку в нас цілісності особистості й людських якостей.

Хочу також зауважити, що відзначення Дня гідності та свободи відбувається за сприяння Міністерства освіти і науки України. І ось до вашої уваги відеозвернення Міністрра освіти і науки України –  Лілії Гриневич.(відео)

Сьогодні наш захід проходить під лозунгом: «Гідність у дії», і я дуже хочу почути ваші думки на запитання: ЩО ТАКЕ ГІДНІСТЬ?. Також у вас на столах лежать символічні птахи – голуби, які сьогодні мають злетіти ло небес і донести ваші думки до усього світу. Напишіть будь ласка, вашу точку зору що таке гідність на голубі і відправте у майбутнє, щоб в майбутньому жити у гідному суспільстві.

Так, ви праві, усі ваші точки зору на поняття гідність різні і водночас дуже між собою подібні, тому говорити хто правильно сказав, а хто ні, ми не можемо, оскільки кожна людина трактує слово Гідність по-своєму, і живе відповідно до сказаного. (принципи гідності; вислови про свободу)

Кожна людина яка живе у цьому світі керується принципом гідності кожного дня; гідність допомагає нам впливати на власну поведінку й на поведінку інших людей, на ставлення до інших людей. Історія про гідність розповідає про досвід або випадок, який показує, що у своїх діях слід керуватися почуттям власної гідності. Історіями про гідність можуть бути ті випадки, коли інші люди підвищили почуття своєї гідності або коли почуття гідності інших людей виросло завдяки вам!

Ось вам історія про гідність:

«Мій двоюрідний брат і хороший друг прив’язаний до інвалідного візка. На жаль, у його школі немає необхідних умов для людей з обмеженими можливостями, через це він не міг підніматися в шкільну їдальню. Брат був змушений обідати в класі зовсім один і не міг спілкуватися з іншими учнями, бо вони були в цей час у їдальні. Він казав, що віддає перевагу обіду в класі. Брат уважав ганебним і принизливим говорити своїм друзям, що він не може піднятися в їдальню, щоб обідати разом з ними. Натомість він говорив, що йому подобається робити домашні завдання під час перерви, аби не робити їх потім.

На щастя, його дружба з однокласниками не була побудована на жалості. Через деякий час вони зрозуміли, що брат не обідає в їдальні тільки тому, що не може туди потрапити, а не через те, що йому подобається робити це в класі, як він стверджував. Тоді його друзі почали обідати з ним у класі. Не через те, що вони пожаліли його,

а тому що вони хотіли вчинити правильно, тому що вони справді хотіли бути разом з ним, а він – з ними».

Дівчина, 17 років, середня школа-гімназія в Олсвікасен, Норвегія

       «Декілька років тому я божеволів від горя, пригнічений невдачею в одній справі, якою я займався. Під час змагання з мотокросу в повному відчаї я заїхав у гараж. Підійшов мій батько, постукав мене по шолому й запитав: «Що сталося? Ми робимо це не для того, щоб бути кращими, це просто розвага. Іди й розважайся. Не будь таким суворим до себе». Батько ніколи й ні в чому не тиснув на мене, єдиний тиск, який я відчував, ішов від мене самого. Після цього я посів 7-е місце в чемпіонаті Норвегії у своїй віковій групі. Цей досвід допоміг мені не бути занадто суворим до себе, а дивитися на речі простіше».

Хлопець, 17 років, середня школа-гімназія в Санкт-Халварді, Норвегія

«Я відчуваю, що чиню неправильно, обираючи мовчання чи бездіяльність. Мене мучать докори сумління. Поворотним моментом для мене стало те, що я наважилася поговорити начистоту. Хоча тоді я ризикувала дружбою, та я вважала, що захистити іншу людину важливіше. Я відчувала, що чиню правильно. Підтримка тих, хто потребують моєї допомоги, надавала мені приємних і теплих відчуттів, тому що для людей, зокрема для мене, почуття захищеності вартує багато».

Дівчина, 10 клас, школа Бйорнхолт, Норвегія

А поділіться будь ласка ви історіями про гідність із власного досвіду?

Кожна гідна людина, повинна жити у гідній державі. І наш святий обов’язок, як  громадян згадати про Революцію Гідності, про Небесну сотню, ажде це наша історія, яка нерозривно впливає на наше майбутнє, у якому хочуть жити гідні люди! Яка ж ця Історія Гідності та свободи України? (Відео)

30 листопада у Києві на Майдан вийшли сотні молодих студентів, які всіляко підкреслювали мирний характер своєї акції.  Злочинна влада вчинила замах на мирний протест і на декларовані цими молодими людьми загальноєвропейські цінності.  Десятки протестувальників були по звірячому побиті спецпідрозділами міліції  і у важкому стані потрапили до лікарень, а доля багатьох з них невідома і до сьогодні.

Шоковані замахом на основоположні права і свободи людини та побиттям мирних студентів, сотні тисяч українців вийшли на Майдан Незалежності, вимагаючи покарання винних у побитті студентів та відставки злочинної влади.

Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників зростала. Замість того,  щоб мирно врегулювати ситуацію, 18 лютого тодішня влада на чолі з президентом Януковичем віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.(відео)

Постріл, другий, розірвалася тиша , і нестерпний біль…Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерті, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі, покалічені жінки, поранені священники.

Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

Ці люди – справжні герої. Вони загинули як герої і проводжали їх як героїв. В кожному районі, кожному місті й селі зупинялися процесії, що везли  домовини з тілами загиблих, і місцеві люди, навіть серед пізньої ночі, зі свічками в руках, в дощ і холод, зі слізьми на очах віддавали останню шану героям.(відео)(вірш)

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях, а розмірений бій хронометра відчеканить час скорботи, душевного болю і жалю…… Тож хвилиною мовчання вшануємо невмирущу пам’ять про загиблих героїв Небесного Війська.

 

(Хвилина мовчання)

Приклад Героїв Небесної має зупинити і тих, хто  сьогодні розпалює все нове інше протистояння. Ми сьогодні  в скорботі й з великою нашою вдячністю згадуємо Героїв світлої пам’яті Небесної сотні, котрі від тепер постійно споглядатимуть за нами та нашими вчинками

 

Гідність, відданість та патріотизм сьогодні засяяли новими гранями стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття.

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного  та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

РЕЛАКСАЦІЯ «Лист у Майбутнє»

У вас на столах лежать голуби, це символічне послання вам самим від вас самих у майбутньому. Ви зараз напишіть будь ласка побажання собі у майбутнє, як гідна людина. А через рік ми їх відкриємо і почитаємо. (малюють і кидають в конверт).

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку