Виховна година "Залежність від мобільного телефону"

Про матеріал
Мета: сформувати уявлення про користь і шкоду мобільних телефонів; інформувати про шкоду надмірного захоплення мобільними телефонами; розвивати уміння правильно користуватися даним приладом; виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я..
Перегляд файлу

Тема: Мобільні телефони: користь і шкода.

 Мета:   сформувати уявлення про користь і шкоду мобільних телефонів; інформувати про шкоду надмірного захоплення мобільними телефонами; розвивати уміння правильно користуватися даним приладом; виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я..

Обладнання для вчителя: комп’ютер, екран для демонстрації матеріалів, презентація в Power Point.

Обладнання для учнів: мобільні телефони.

Хід заняття.

І Організаційний момент.

Мотиваційна бесіда.

Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Ми от­римуємо інформацію завжди, коли читаємо книжки, слухаємо радіо, дивимось телевізор, спілкуємось між собою. Завдяки технічному прогресу з'явилися нові засоби комунікації, тобто засоби спілкування, а разом з ними - нові цінності. І сьогодні ми не можемо не згадати про мобільні телефони: їхню користь і шкоду. Нині наявністю мобільних при­строїв складно кого-небудь здивува­ти.

 Скажіть, будь ласка, яка асоціація виникає у вас, коли ви чуєте слово «мобільний телефон» (створення хмаринки слів за допомогою сервісу для онлайн-опитування ( https://www.mentimeter.com/app).

Обговорення результатів опитування

ІІ Основна частина

Мобільні телефони – це гаджети, які увірвалися і заполонили наше життя. Їх «еволюція» надто стрімка і заманює людей у свої сіті.

Обговорення ілюстрації «Еволюція мобільного телефону»

Розгляньте уважно ілюстрацію «Еволюція мобільного телефону». Що ви можете сказати, щодо інтенсивності розвитку мобільної індустрії?

Чи вплинуло це на якість життя? Як саме?                  

Наведіть позитивні та негативні приклади.

А зараз пропоную з’ясувати наскільки питання телефонної залежності є актуальним для нас. (проведення опитування за допомогою сервісу для онлайн-опитування ( https://www.mentimeter.com/app)

Орієнтовні запитання для опитування.

  1. Чи маєш ти власний мобільний телефон?

А. Так.

Б. Ні.

       2. Скільки часу ти витрачаєш на свій мобільний телефон?

А. До 1 год на день.

Б. 1-2 год. на день.

В. Більше 3 год на день.

Г. Дуже багато.

       3. Як часто ти підзаряджаєш свій телефон?

А. 1 раз на добу.

Б. Декілька разів на день.

       4. У скількох соцмережах ти активно «зависаєш»?

А. 1

Б. 2

В. 3 і більше.

  Г. Не зареєстрований у жодній.

       5. Що ти перше робиш коли прокидаєшся зранку?

А. Іду до туалету.

Б. Застилаю ліжко.

В. Перевіряю свій мобільний телефон.

      6. Що ти зазвичай робиш перед сном?

А. Читаю книгу.

Б. Спілкуюся з родиною.

В. «Зависаю» у телефоні.

       7. Чи ти вважаєш себе залежним від телефона?

А. Так.

Б. Ні.

Обговорення результатів опитування

Робота з відеоматеріалом.

 Перегляньте короткий відео сюжет.

  • Які факти ви уже знали?
  • Яка інформація є для вас новою?
  • Яка інформація вас здивувала?
  • Чи знали ви, що надмірне використання мобільного телефону шкодить вашому здоров’ю?

Кетрін Прайс, професійна журналістка з Філадельфії з безліччю нагород, писала про здоров’я, вітаміни, здорову їжу й усвідомлену медитацію. Допоки не виявила, що втрачає пам’ять і здатність до продуктивності. Вона запідозрила, що це може бути тільки зовнішній фактор і дуже швидко вирахувала, що це прямий вплив гаджетів.                                                                                    Будучи досвідченим експертом зі зміни звичок і маючи досвід роботи з курцями і діабетиками щодо коригування їхнього звичного способу життя, Кетрін вирішила присвятити позбавлення себе і людства від найсильнішої залежності 21 століття — електронних пристроїв.                                                        Кетрін написала книгу How to break up with your phone. (Як розлучитися зі своїм телефоном).

Книга починається з відкритого листа Кетрін своєму телефону: «Дорогий телефоне, я пам’ятаю нашу першу зустріч. Ти був дорогим новим гаджетом, доступним тільки в AT&T. Я могла тоді перерахувати всі телефони своїх друзів напам’ять. Коли тебе випустили, мене вразив твій екран, але я була дуже зайнята набором смс у твоїй відкидній частині, щоб почати щось нове.

Потім ти опинився в моїх руках, і події почали розвиватися стрімко. Дуже швидко ми почали все робити разом: гуляти, обідати з друзями, їхати у відпустку. Спочатку здавалося дивним, що ти хочеш разом зі мною ходити навіть у ванну кімнату, але зараз це ще один момент нашої приватності. Ми нероздільні, ти і я. Ти останній предмет, до якого я торкаюся перед сном і перший, кого я торкаюся вранці. Ти пам’ятаєш, коли мені до лікаря, мої списки покупок і дні народжень.

Телефон — ти прекрасний. У буквальному сенсі: ти не просто допомагаєш подорожувати в часі і просторі, я захоплена ще і тим, як багато ночей вставала через три години після того, як заснула, щоб дивитися на твій блакитний екран. Я не можу порахувати скільки разів, ми йшли спати з тобою разом, і мені доводилося вщипнути себе, щоб зрозуміти сплю я чи ні, тому що відтоді як ми зустрілися, у мене почалися проблеми зі сном. Я не можу повірити, як багато подарунків ти мені подарував, незважаючи на те, що більшість з них, я купила онлайн, коли розслаблялася з тобою у ванній.

Завдяки тобі, я ніколи не хвилююся, що залишилася одна. Щоразу, коли я напружена або засмучена, ти пропонуєш мені гру або стрічку новин або відео про панду, які відволікають мене від моїх почуттів. Ну а що стосується нудьги? Ще кілька років тому я пам’ятаю часи, коли я могла їхати в ліфті, і мені нема на що було дивитися, крім пасажирів у ньому. Цілих шість поверхів.

У ці дні, я навіть не можу згадати, коли мені було нудно. Я також не можу пригадати жоден прийом їжі з друзями, щоб хтось із них не витягнув свій телефон. Або як прочитати цілу журнальну статтю від початку до кінця. Або що я написала в попередньому абзаці.
Або що б там не було. Все, що я хочу сказати, що я відчуваю, що більше не можу жити без тебе.

І саме тому, мені так важко тобі сказати… що ми повинні розлучитися".

Обговорення змісту листа:

  • Чи згодні ви із рішенням авторки?
  • Чи погоджуєтесь ви з тим, що телефон відбирає у нас занадто багато часу?
  • Чи замислювалися ви над тим, що проводите багато часу із своїм гаджетом?
  • Чи готові ви відмовитися чи обмежити себе у використанні мобільного телефона?              Неконтрольоване використання мобільного телефона призводить до мобільної залежності. Це дуже складний психологічний стан людини, який відсторонює її від повноцінного життя та розвитку особистості.

Як на вашу думку можна подолати цю залежність?

Пропоную переглянути короткий відео сюжет, у якому Тристан Гарріс – спеціаліст з етики дизайну у Google, розповідає чому ми стаємо залежними від телефонів.

Обговорення переглянутого відео:

  • Чи здивували вас якісь із фактів?
  • Які з порад ви запам’ятали?
  • Якими із порад ви готові скористатися?
  • Ось ще декілька порад для вас:
  1. Перша дія, з якої варто почати — це поставити професійну програму трекер вашого часу з девайсами.
  2. Заряджати телефон не в спальні. І не брати з собою на ніч.

3. Дотримуватися базових елементів телефонної культури:

а) Не брати телефон під час їжі.
б) Не використовувати телефон під час зустрічей.
в) Не користуйтеся телефоном під час водіння.
г) А також у класах, на лекціях і в кіно, театрах тощо.

ІІІ Заключна частина

На завершення хочеться сказати «Усе добре в міру». Не варто надмірно користуватися мобільним телефоном, цим ви можете нашкодити в першу чергу своєму психологічному здоров’ю. Користуйтеся благами цивілізації на здоров’я але пам’ятайте про можливі наслідки і дотримуйтесь елементарних правил!

Список використаної літератури:

  1.  https://nv.ua/ukr/opinion/smartfoni-yak-podolati-svoyu-zalezhnist-psihologiya-50066864.html
  2. https://www.youtube.com/watch?v=-yNCbPZEM5U&feature=youtu.be&ab_channel=Bold%26Big
  3. https://www.youtube.com/watch?v=j3y4HA4pRXo&ab_channel=%D0%A6%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0

 

 

docx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
2864
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку