Виховна година «Занурення у світ свого я»

Про матеріал
Психологічна виховна година для учнів 4 класу , яка допоможе сприяти процесам саморозкриття, самоаналізу, самовираження особистості учнів; допоможе учням зрозуміти, що всі люди різні, і це гаразд; допоможе класоводу отримати інформацію про індивідуальні особливості членів класного колективу.
Перегляд файлу

Виховна година «Занурення у світ свого я»

(  Психологічна  виховна година для  учнів  4 класу )

Мета : сприяти процесам саморозкриття, самоаналізу, самовираження особистості учнів; допомогти учням зрозуміти, що люди неоднозначні, і це гаразд; отримати інформацію про індивідуальні особливості членів класного колективу.

Матеріали: бланки щодо методики «Незакінчені пропозиції»; чисті аркуші паперу, фломастери, олівці; кілька екземплярів з описом психологічної   характеристики  основних форм особистості.

 

Хід   класної    години

I. Вступне слово класовода.

-  Діти, сьогодні ми зібралися для того, щоб подивитися на себе збоку, спробувати розібратися в собі. Прочитайте ключові питання нашої класної години:

Що я знаю про себе? Який я?

Спробуйте відповісти на запропоновані запитання та розповісти про себе.

Учні разом зі  мною  приходять до висновку, що розібратися у собі непросто. Спільно   формулюємо  тему  класної години та визначаємо  мету.

ІІ. Робота на тему класної години.

1. Гра "Асоціації".

Напишіть   своє   ім'я, а   поруч  із   ним   асоціації, які  воно  у  вас  викликає.

2. Методика «Незакінчена пропозиція».

            - Закінчіть, будь ласка, пропозиції:

«  Я з гордістю можу сказати про себе...»

"  У мене добре виходить..."

«  У мене добре розвинені здібності...»

«   Мені завжди вдається... «

3. Тест  -  малюнок  "Мій портрет".

Намалюйте  свій  портрет, використовуючи лише такі геометричні фігури:

- трикутник;

-  квадрат;

-  коло;

-  ламана  лінія ( зигзаг ).

Вчитель. Фігур має бути не більше 10. Порахуйте, які фігури у вашому малюнку переважають. Виходячи з цього, спробуйте скласти характеристику особистості.

Коротка  психологічна   характеристика  основних   форм  особистості.

Трикутник

Ця форма символізує лідерство. Трикутники – енергійні, сильні особистості. Це дуже впевнені у собі люди, які хочуть бути правими у всьому!

Трикутники часто бувають категоричними, не визнають заперечень. На щастя, вони швидко та успішно навчаються.

Трикутники честолюбні і прагнуть зробити кар'єру. З Трикутників виходять чудові менеджери.

Головна негативна якість Трикутників – сильний егоцентризм, спрямованість на себе. Вони змушують все і всіх обертатися довкола себе. Можливо, без них життя втратило б свою гостроту.

          Квадрат

Якщо вашою основною фігурою виявився квадрат, то ви – невтомний трудівник. Працьовитість, старанність, завзятість – ось основні якості справжніх квадратів. Витривалість, терпіння та методичність зазвичай роблять Квадрата висококласним фахівцем у своїй галузі. Цьому сприяє і невтомна потреба інформації. Квадрат здатний видати потрібну інформацію моментально. Тому Квадрати заслужено славляться ерудитами. Квадрати надзвичайно уважні до деталей, подробиць. Вони люблять лад.

Всі ці якості сприяють тому, що Квадрати можуть стати добрими фахівцями-техніками, відмінними адміністраторами, але рідко – добрими менеджерами.

Надмірна пристрасть до деталей позбавляє Квадратів оперативності. Акуратність, дотримання правил можуть розвинутись до крайності. Крім того, емоційна сухість заважає Квадратам швидко встановлювати контакти з різними особами.

 

        Коло

Коло – це символ гармонії. Той, хто обирає його, зацікавлений у добрих міжособистісних стосунках. Найвища цінність для Кола – люди.

Коло - найдобріша з п'яти форм. Кола - чудові слухачі. Вони мають високу чутливість, здатність співпереживати. Кола дуже добре знаються на людях і в одну хвилину здатні розпізнати  того, хто  обманює. Кола вболівають за колектив та популярні у ньому. Проте вони зазвичай слабкі керівники.

      По-перше, вони спрямовані швидше на людей, ніж на справу. Кола за будь-яку ціну намагаються зберегти мир і уникнути конфлікту, іноді - на шкоду справі. По-друге, Кола не відрізняються рішучістю. Коло – природжений психолог.

 

  Ламана   лінія  ( зигзаг )

Ця фігура символізує креативність, творчість, хоча б тому, що вона найунікальніша з п'яти фігур та єдина розімкнена фігура. Зигзагам властива образність, інтуїтивність. Сувора, послідовна дедукція – це не ваш стиль. Думка Зигзага робить відчайдушні стрибки від "а" до "я", тому багатьом важко зрозуміти Зигзагів. Зигзаги зазвичай мають розвинене естетичне почуття.

  Зигзаги просто не можуть працювати у добре структурованих ситуаціях. Їх дратують чітко фіксовані обов'язки та постійні способи роботи. У роботі їм потрібна незалежність від інших та високий рівень стимуляції на робочому місці. Зигзаги - ідеалісти, звідси беруть початок такі їх риси, як непрактичність, наївність. Зигзаги нестримні, дуже експресивні, що, поряд з їхньою ексцентричністю, часто заважає їм проводити свої ідеї в життя. До того ж вони не надто наполегливі у доведенні справи до кінця, оскільки зі втратою новизни губиться інтерес до ідеї.

 

ІІІ. Складання   характеристики  особистості.

ІV.  Підсумки.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
10 лютого
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку