Виховна година: "Здоров'я – наше безцінне багатство"

Про матеріал
Виховувати в учнів віру в те, що здоров'я є важливою умовою щасливого життя; познайомити учнів з деякими секретами здорового способу життя
Перегляд файлу

Виховна година: «Здоров'я – наше безцінне багатство»

 «Кожен курець повинен знати, що він отруює не тільки себе, але і оточуючих».

                                                                                        Н. А. Семашко              Цілі: виховувати в учнів віру в те, що здоров'я є важливою умовою щасливого життя; познайомити учнів з деякими секретами здорового способу життя

Обладнання:

Плакати: " Здоров'я - це діамант, який легко втратити"

"Найкращий спосіб продовжити життя - не вкорочувати її"

«Гарний настрій - запорука здоров'я, зневіра - хвороба»

«Багатство – на місяць, а здоров'я – на все життя»

Презентація.

Хід виховної години

 

Що ми говоримо один одному, коли зустрічаємося?

Правильно! «Здоровенькі були», тобто бажаємо один одному здоров'я.

    

На виховній годині ми поговоримо про здоров'я і шкідливі звички, які заважають людям вести здоровий спосіб життя. Що означає бути здоровим? Це означає жити в радості.

Проблеми хвороб, здоров'я і довголіття завжди займали уми видатних людей нашої планети. Багато вчених хотіли створити чудодійний засіб для збереження вічної молодості і бадьорості. Однак розвинути його поки нікому не вдалося.

У той же час відомі випадки довголіття, коли люди досягають 100 і більше років, зберігаючи фізичну і розумову активність. Великий російський письменник Л.Н. Толстой і талановитий художник І.Є. Рєпін прожили довге і цікаве життя (більше 80 років). Ці факти свідчать про можливість збереження здоров'я і працездатності протягом багатьох років.

На жаль, в наші дні довгожителями є одиниці. Вченими доведено, що тривалість життя багато в чому залежить від стану навколишнього середовища, від того, яким повітрям ми дихаємо, яку воду п'ємо, на якому грунті вирощуємо рослини.

Загазованість атмосфери промисловими підприємствами, кислотні опади, забруднення вод є наслідком нерозумної господарської діяльності людини, від якої він страждає, в першу чергу, сам. Розуміючи, що планеті загрожує небезпека, дорослі намагаються запобігти екологічній катастрофі.

Друзі! А що, на вашу думку, можуть зробити учні, щоб врятувати природу від загибелі?

Вам дається 3 хвилини часу, щоб обговорити це питання між собою.

 І пам'ятайте, що при роботі в групах необхідно дотримуватися певних правил:

вміти слухати інших;

говоріть так, щоб вас вислухали;

говорити по суті;

поважайте думку інших.

Дискусія закінчена. Ви готові оприлюднити свої пропозиції? Це круто. Будь ласка, у вас є слово.(Представник кожної групи висловлює загальну точку зору своїх товаришів)

Всі ваші пропозиції корисні, прості і цілком здійсненні. Адже тут не потрібно шуміти в лісі, розоряти гнізда птахів, залишати сміття, ламати гілки дерев, не рвати квіти.

Світ дикої природи прекрасний, і люди є його частиною. Нам потрібно плекати, примножувати і пізнавати цей великий світ, без нього не було б ні поезії, ні мистецтва, а значить, і людини. Давайте пам'ятати, що природа - джерело нашого здоров'я.

... Тепер, будь ласка, закрийте очі.

(Грає тиха музика)

Уявіть собі спекотне літо. Яскраво світить сонце. Білі хмари повільно пливуть по небу. Раптом з нізвідки з'явився жартівливий вітер і почав грати з березовим листям. Раптом сірі хмари закрили сонце - і теплий дощ голосно цокнув по дахах будинків. Повітря стало надзвичайно свіжим і ...

Відкрийте очі! Що ти бачиш?!

Учні: З'явилася веселка!

Правда, але якщо веселка є природним явищем і не підкоряється волі людини, то стан його здоров'я залежить від людини.

Перед вами веселка, що представляє складові здоров'я.

І перше слово нашої «веселки здоров'я» - ГІГІЄНА. Чому, на вашу думку, це так? (Відповіді учнів)

ГІГІЄНА: Правильно, ні для кого не секрет, що здоров'я починається з особистої гігієни. Вона включає в себе чистоту тіла і щоденний догляд за порожниною рота. Вибір білизни також важливий. Вона повинна відповідати клімату, порі року і роду занять. Після повернення зі школи потрібно змінити учнівську форму на домашній одяг. Вона повинна бути зручною і легкою. Все це сприяє кращому відпочинку.

СОН: Хороший  відпочинок також забезпечує нам хороший нічний сон. Що впливає на глибину сну? Для того щоб сон був глибоким, потрібно завжди вставати і лягати спати в один і той же час. Кімнату необхідно провітрювати перед сном, а спати найкраще з відкритим вікном на ніч. Корисна невелика прогулянка перед сном на свіжому повітрі. Яскраве світло заважає заснути,  Галасливі ігри, гучні розмови, тривалий перегляд телевізора. Дотримання гігієни сну дозволить зарядитися енергією, поліпшити настрій.

РУХ: Кажуть, що рух - це життя, тому кілька енергійних вправ проженуть сон, задіють важливі органи і системи організму, зміцнять м'язи. Починати ранок з зарядки - значить рано вставати з ліжка і встигати за день зробити багато добрих і добрих справ. Завдяки ранкової фізкультури учень не тільки зміцнює самопочуття, але і набуває такі якості, як спритність,  сміливість, витривалість, наполегливість, рішучість. Помічено, що учні, які систематично займаються гімнастикою, мають набагато вищу успішність. Фізична активність - це шлях до сили і краси, це перший крок до спорту.

ЗАГАРТОВУВАННЯ: Однією з найважливіших складових здоров'я є загартовування. Ще в пісні співається «Якщо хочеш бути здоровим, налий холодної води ...» З її допомогою можна уникнути багатьох захворювань і зберегти працездатність і здатність радіти життю довгі роки.

Особливо велика роль загартовування в профілактиці простудних захворювань.

ХАРЧУВАННЯ: Правильне харчування не менш важливо для здоров'я людини. У раціоні школярів обов'язково повинні бути присутніми вітаміни, так як вони підвищують опірність організму до інфекційних захворювань. Тому потрібно вживати зелень, фрукти, овочеві та фруктові соки. Дотримуючись дієти, ні в якому разі не можна переїдати. Тому що «людина живе не для того, щоб їсти, а їсть, для того, щоб жити». Учні,  Частіше хворіють люди з ожирінням, важко переносять будь-які захворювання.

ГЕТЬ ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ: Жодна зі шкідливих звичок не забирає стільки здоров'я, як куріння тютюну і вживання алкогольних напоїв. Викурена сигарета призводить до безсоння, занепаду сил, відсутності апетиту. Злодій розуму - так називають алкоголь з давніх часів, вважаючи його причиною багатьох злочинів. Під впливом алкоголю мова різко погіршується увага, руйнується печінка, нирки та інші системи людського організму. Зі шкідливими звичками потрібно боротися.

ДОБРІ СЛОВА: Зміцнюйте здоров'я і добрі слова. Якщо ви зустрілися, посміхнулися один одному, побажали один одному здоров'я, то день, яким би він не був за вікном, буде чудовим, але якщо почати день з того, що ви говорите один одному гидоти, то ...

Питання для студентів:

Чи дотримується учень гігієни, якщо піклується про чистоту тіла, але не переодягається в домашній одяг при поверненні зі школи?

Що сприяє хорошому нічному сну?

Чому в раціон обов'язково повинні входити вітаміни?

Якої шкоди приносить організму захоплення тютюном і алкоголем?

Ви досконало освоїли складові здоров'я. Ви правильно відзначили, що шкідливі звички заважають людині вести здоровий спосіб життя. В даний час жодна з залежностей не забирає стільки здоров'я, скільки куріння тютюну. З цього приводу дозвольте мені розповісти вам притчу.

У далекому минулому, коли тютюн тільки привезли з Нового Світу в Європу, там жив старий, добрий і мудрий. Він відразу ж не сподобався цьому хмільному рослині і закликав людей не вживати його. Одного разу старець побачив, що навколо іноземних купців, які розкладали свої товари, зібрався величезний натовп. Купці кричали: «Божественний лист! Божественний лист! У ньому є ліки від усіх хвороб!»

Підійшов мудрий старець і сказав:

Цей «Божий лист» приносить людям і іншу користь: злодій не увійде в будинок курця, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці дивилися на нього з радістю.

Ти правий, мудрий старий! - сказали вони. - Але звідки ви знаєте про такі чудодійні властивості «Божественного листа»?

І мудрець пояснив:

Злодій не увійде в будинок курця, тому що той буде кашляти всю ніч, а злодій не любить заходити в будинок людини, яка не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, і буде ходити з палицею! І собаки будуть його боятися. Нарешті він не постаріє, бо помре в молодості...

Давайте задумаємося над питанням: чому підліток починає курити, хоча знає, що куріння небезпечно для здоров'я?

Відповіді хлопців:

-за допомогою сигарети діти хочуть виглядати дорослими;

-курити, тому що це модно і красиво;

- існує думка, що куріння тютюну допомагає людям схуднути;

- підлітки тягнуться до сигарети, вважаючи, що куріння заспокоює нерви.

Кожен підліток прагне виховати сильну, мужню, духовно збагачену особистість. Але це навряд чи під силу тим, хто з юних років сильно підриває своє здоров'я курінням. Дійсно, існує помилкова думка про тютюн як про засіб, що допомагає людині позбутися від зайвої маси тіла і зняти збудливість нервової системи. Однак вирішити ці проблеми допомагає не куріння, а фізична активність. Досвід наших прославлених чемпіонів показує, що безмежна відданість і любов до спорту, невгамовне прагнення до наміченої мети творять чудеса: вони перетворюють незграбних в спритних, дратівливих в спокійні, повних в підтягнутих, повільних в швидкі. Недарма народне прислів'я говорить: «Посієш вчинок - пожнеш звичку, якщо посієш звичку - пожнеш характер, якщо посієш характер - пожнеш долю».

Але найстрашніше, якщо курять дівчатка, адже це майбутні мами. І від здоров'я її народу залежить добробут нашої країни.

Уроки довголіття академіка Углова

ЛИСТ ДІВЧИНІ, ЩО ПАЛИТЬ

Я зустрічаю сотні ваших однолітків, що палять, на вулицях. Я прооперував сотні людей з приводу раку легенів. А сотні, я не обмовився, сотні змушені були відмовитися, тому що нічого не можна було зробити ...

В останні роки на операційні столи допустили дуже багато жінок-курців. Я тебе не лякаю. Куріння є добровільним. Тільки з тих пір, як ви почали читати мого листа, дозвольте мені висловити свою думку, щоб потім ваш відчай не розбив моє серце. Ні, я не буду лякати вас вже банальними прикладами того, що крапля нікотину вбиває коня - ви не кінь, ви людина, або що щодня викурені 20 сигарет скорочують життя на 8-12 років; Ти молодий, і життя здається тобі нескінченним.

Соціологи провели опитування, в якому запитали: чому ви курите? 60 відсотків дівчат відповіли: це красиво і модно. А 40 відсотків курять, тому що хочуть догодити хлопчикам. Припускати. І ми навіть в чомусь їх виправдаємо. Тому що бажання догодити закладено в вас природою. Але давайте виправдаємося тимчасово: не зайвим буде дізнатися думку хлопчиків.

Було опитано 256 юнаків. Їм було запропоновано три питання і, відповідно, три варіанти відповіді: позитивний, байдужий, негативний.

Питання перше: «У вашій компанії дівчата курять. Як Ви до цього ставитеся?" - 4% - позитивно, 54% - байдуже, 42 - негативне.

Питання друге: «Дівчина, з якою ти дружиш, курить. Як ви до цього ставитеся? - Один відсоток позитивно, 15 відсотків байдуже, 84 відсотки негативно.

Питання третє: «Ви б хотіли, щоб ваша дружина курила?» - Буря протестів! З 256 тільки двоє сказали: мені все одно. Решта рішуче заперечували.

Не гнівайтеся, але я постараюся намалювати ваше майбутнє таким, яким воно мені здається. А якщо сумніваєтеся, озирніться навколо, подивіться на жінок, які курять старше вас.

Куріння зробить голос хрипким, зуби поступово почорніють і зіпсуються. Шкіра обличчя придбає землистий відтінок. Ваш нюх різко постраждає, а смакові відчуття погіршаться. Не знаю, чи помітили ви, що з рота курця йде постійний запах ... Цей запах настільки неприємний, що не дивуйтеся, якщо хтось із ваших знайомих уникатиме вас. Дуже рано шкіра вашого обличчя стане зморшкуватою і сухою. Жінки, що палять, у віці 25 років виглядають набагато старше своїх некурящих однолітків.

Це незаперечно доведено: хворіти ви будете в три-чотири рази частіше, ніж ваші некурящі подруги. Неминуче настане момент, коли вам буде погано, а постійне нездужання перетворить ваше життя в тягар.

Жінки сильно страждають від куріння через більш ніжної будови тіла, яке природою природа призначила для продовження роду. Давно відомо, що завзяті курці не можуть народжувати дітей, оскільки відбулися глибокі зміни в ембріональному апараті. Найчастіше ускладненням є передчасне переривання вагітності - до 36 тижнів. У курців це відбувається в два рази частіше. Вам не завадить знати, що жінки, які курять, набагато частіше мають недоношеність плоду і меншу вагу новонародженого (так, новонароджений, ваша дитина, про що ви, ймовірно, не замислюєтеся, але ваше куріння вплине на його життєздатність).  У курців більш високий відсоток мертвонароджених дітей і частіше патології під час пологів. І безсумнівним фактом є те, що куріння вкрай негативно позначається на розвитку вже народженої дитини. Знаючи це, має сенс задуматися про шлюб, про чоловіка, який буде чекати сина, а сина може і не бути.

Жінка, яка курить, непомітно наближається до критичного моменту, після якого вже не може народити, хоча заради цього готова на все, на будь-які операції, на будь-які жертви. І повірте, ви не станете винятком: природа створила вас бути матір'ю. Повірте, сигарета може скалічити ваше життя.

Сьогодні ви назвали кілька причин тяги до куріння. І все ж головна, на мій погляд, полягає в тому, що підліток боїться здатися «білою вороною» в компанії однолітків. Часто він зовсім не хоче курити, але не знає, як відмовитися від простягнутої сигарети, не уславившись «маминим сином».

Мені здається, що безвихідних ситуацій не буває. Потрібно просто знайти відповідь, який дозволить вийти з неприємної ситуації, не втративши обличчя.

Що ми можемо сказати тим, хто пропонує нам сигарету? Давайте подумаємо разом.

Відповіді учнів:

-Я займаюся спортом, а куріння і спорт - речі несумісні;

-нікотин - сильна отрута, який сприяє виникненню багатьох захворювань, а проблем зі здоров'ям у мене вже дуже багато;

-жовтіють зуби, передчасні зморшки, неприємний запах з рота мене не приваблюють;

- у мене алергія на тютюновий дим.

 Дякуємо за відповіді. Мені приємно усвідомлювати, що сьогодні ви навчилися говорити «ні» шкідливим звичкам.

Діти! Ми з вами - частина природи. Частина цього величезного прекрасного світу з землею і небом, з квітами і деревами, з тваринами і птахами. Ну а якщо ми вважаємо своє тіло частиною природи, то не варто допускати недбалого ставлення до нього. Витрати підлягають відшкодуванню. Якщо ви працювали понад міру або переїдали, компенсуйте шкоду, що наноситься організму, ходьбою, прослуховуванням хорошої музики, приємною бесідою, доброю справою.

Підсумки: назвіть, на вашу думку, три основних правила збереження здоров'я і визначте для себе, з чого почнеться ваше оздоровлення. І ще одне. Необхідно прибрати гнівний вираз обличчя, частіше посміхатися. Психологи з'ясували, що посмішка - це не тільки ознака гарного настрою, але і спосіб його поліпшення. Будьте привітні. Це допоможе зберегти ваше здоров’я і тих, хто вас оточує.

 

 

docx
Додано
26 червня 2023
Переглядів
428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку