Виховна робота в умовах воєнного стану

Про матеріал

Досвід виховної роботи під час воєнного стану. Як бути не тільки педагогом, але й психологом

Перегляд файлу

 


Тема: «Виховна робота в умовах воєнного стану»

Автор: вчитель початкових класів Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26 Харківської міської ради Харківської області

 

Дитинство – важливий період людського життя.

Не підготовка до майбутнього, а теперішнє життя.

А яке воно сьогодні…. І із того, як пройшло

дитинство, хто вів дитину за руку в дитячі роки,

від цього залежить, якою людиною стане

сьогоднішній малюк.                                                

                                                                                                      В.О. Сухомлинський                                

Але теперішнє, звичайно, є катастрофою.

Вона створює нагоду подолати минуле.

Зараз головне завдання України - уміти відписати

Україну з російського контексту та вписати її в

інший  - європейський.                                     

                                                                          Ярослав Грицак                                        

Уміння виховувати – це все-таки мистецтво, таке ж мистецтво, як добре грати на скрипці або роялі, добре малювати картини, бути гарним слюсарем або пекарем. А важливий показник педагогічної майстерності, на мою думку - це пошук нових шляхів підходу для дітей - уміння впливати на них.

Рік тому ми об єдналися в одну щасливу сім'ю. Жили, навчались, навчали,           займались вихованням, були щасливі. Але наше життя змінилось в одну мить. Страшне слово увірвалось в наше життя - ВІЙНА. 2022 рік став роком переосмислення. З 24 лютого виховна робота мого класу організована дистанційно. Наша класна родина, з самого першого дня, згуртувалась в єдине ціле: вчитель-учні-батьки. Мої маленькі пташенята розлетілися по всій Україні    і за її межі. В очах біль, відчай, страхіття. Життя в підвалах, хтось під окупацією. Дивлячись в очі своїх діточок, я зрозуміла одне - учні потребують найбільше підтримки та розуміння.   Вони не можуть обійтися без допомоги дорослих.          Їм потрібна моя впевненість у тому, що все буде добре, наша стійкість та віра             в Перемогу. Я стала додатково не тільки вчителем, вихователем, а і психологом. Звісно постає питання: «Як саме працювати просто зараз?». 

Нові реалії диктують нові правила життя. Щоб впоратися з цим я вивчала методичні рекомендаціїї, листи МОН. І тому будувала заново свою виховну роботу. Одне з найважливіших завдань - навчити дітей правилам безпеки, які             допоможуть зберегти життя. Щотижня я старалася організовувати онлайн-зустрічі з дітьми і батьками. Треба говорити з ними щиро та відверто, це допоможе зрозуміти їм важливі речі. Я, учні, батьки тримаємо свій фронт та намагаємося зробити вклад в наближення Перемоги. Вся моя робота побудована за принципом україноцентризму. Тепер в умовах повномасштабної війни, яку розв'язала російська федерація проти України, вже ні в кого не викликає сумнівів той факт, що зараз ми маємо приділяти особливу увагу національно-патріотичному вихованню. Саме тому надзвичайно важливо:

1) проводити заходи національно-патріотичної спрямованості, онлайн-заходи до календарних і тематичних пам'ятних дат:  «Дня соборності», «Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту», «Будь у тренді – стань помітним», «Єдиний національний урок», «Безпечна дорогу додому», «День Героїв Небесної Сотні», «Міжнародний день Рідної мови».                                                             Додаток 1                                                                     

2) розповідаю дітям про українську культуру, підтримуємо українські          традиції: дрес – коди, українське і патріотичне вбрання.                         Додаток 2                                        3) влаштовуємо акції пам'яті, приймали участь у створенні челенджа «Діти Харкова прагнуть миру»                                                                          Додаток 3                                      4) допомагаємо у волонтерській діяльності.

В День Захисників і Захисниць України приймали участь у благодійній акції          «Наша допомога – крок до Перемоги. Ми не тільки порадували наших        захисників смаколиками, солодощами, малюнками, але й придбали теплі штани. Маленькі вчинки роблять великі справи.                                                   Додаток 4                                         5) творити добро давно вже стало традицією класної родини: «Нагодуй тварину»,     «Прилаштуй тваринку у сім'ю», «Урок доброти», «Нагодуй пташок».  Додаток 5                       6) створили Новорічне привітання разом з учнями та батьками.           Додаток 6                    7) приймали участь у конкурсі ЮНІСЕФ «Поезія заради миру».           Додаток 7                    Мої учні самі складали віршик на тему миру та мрій про мирне життя                

8) приймали участь у відео «Просто посміхнись».                                                       

І крихітні промінчики тепла несміливо прокрадаються в твою душу, зігрівають серце і розливаються солодким спокоєм, запалюють твої очі.                                             9) підтримую психоемоційний стан дітей.                                                                      

Учням не достатньо спілкування, вони становляться менш комунікабельними. Зустріч офлайн у школі з прикордонною службою України та кінологічною службою показало, як діти скучили за спілкуванням, друзями, позитивними    емоціями.  Я працюю над емоційною зрілістю дитини. Це той внутрішній стан, який допомагає їй гідно долати всі складнощі свого маленького життя, і при цьому отримувати максимальне задоволення від проживання кожного дня.           Інформація про дистанційні заходи, години спілкування, онлайн-заходи розміщуються на сайті школи, у соцмережах.                                       

Ми сьогодні класні керівники - опора та підтримка для наших діток. Оточуємо теплими словами і мудрими порадами, своїм прикладом вчимо не зупинятися,      а рухатись вперед на зустріч своїх мрій.                                                                           

Любі мої, ми пережили короновірус, переживемо та переможемо і цю нечисть. А тоді я на Вас чекаю із різних куточків нашої України та Європи. І буде лірика, будуть історії та спогади.                                                                                     

Україна – це диво. Вона як Фенікс повстає з попілу, відроджується, дихає - Життя Триває.                                                                                                                                

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ. ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА.                            

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
29 березня 2023
Переглядів
151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку