Виховні заходи та дидактичні ігри з теми "Зелена хімія"

Про матеріал

Показати учням розвиток виробництва пластмас тепер та в майбутньому, опираючись на досягнення сучасного напрямку в хімії – Зеленої хімії;

Виховувати екологічно грамотних , компетентно спрямованих молодих людей;

Розвивати вміння використовувати набуті знання та отримувати нові знання, використовуючи можливості Інтернету.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

№ з п

 Назва заходу

       Стор.

Розділ І

Виховні заходи

 

1

Усний журнал «Хімія та життя» Випуск «У світі полімерів»

3 - 28

2

Науково – практична конференція «Людина і біосфера»

29 - 43

Розділ ІІ

Дидактичні ігри

44 - 93

1

Головоломка «Слова вченого»

 

2

Головоломка «Зелена хімія»

 

3

Ребус «Що таке «Зелена хімія»?

 

4

Головоломка «Напрямки розвитку Зеленої хімії»

 

5

Головоломка «Три шляхи розвитку Зеленої хімії»

 

6 - 18

Головоломка «Принципи розвитку Зеленої хімії»

 

19 - 27

Кросворди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усний журнал «Хімія та життя»

Випуск «У світі полімерів»

Мета: Показати учням розвиток виробництва пластмас тепер та в майбутньому, опираючись на досягнення сучасного напрямку в хімії – Зеленої хімії;

Виховувати екологічно грамотних , компетентно спрямованих молодих людей;

Розвивати вміння використовувати набуті знання та отримувати нові знання, використовуючи можливості Інтернету.

Обладнання: слайди до виступів учнів, мультимедійне забезпечення, музичне забезпечення, обладнання для дослідів (конкретизоване у кожному дослідженні окремо).

Сценарій усного журналу.

Дійові особи:

  1. Головний редактор журналу – підготовлений учень-старшокласник чи вчитель,
  2. Ведучі (2особи) – учні старших класів,
  3. Виступаючі – (5осіб)
  4. Учень – оператор роботи – супроводу на комп’ютері.
  5. Учень –оператор,  відповідальний за музичний супровід заходу.
  6. Учні – дослідники (2 особи),
  7. Учні – організатори веселого настрою, організатори ігор (2особи).

Підготовка до роботи:

1. В час широкого розвитку використання комп’ютерів підготовку до проведення заходу за уже спланованим сценарієм розпочинаємо з підготовки слайдів: як супроводу заходу так і слайдів-презентацій до кожного виступу. Їх чіткість, естетичне оформлення прикрасять захід і нададуть йому певного емоційного оформлення. Для виготовлення макету журналу, сторінок його,  вставок і т.д. створюємо групу учнів – любителів цієї справи. Як консультанта можна підключити вчителя інформатики.

2. Презентації до виступів учнів на сторінках журналу готують самі учні під керівництвом учителя хімії. Для роботи вони можуть залучати своїх товаришів, батьків та використовувати різні джерела інформації.

3. Група учнів готує музичний супровід заходу(заставки для сторінок).

4. Для зацікавлення слухачів журналу готуємо нескладні хімічні досліди.  Репетицію їх виконання та безпеку проведення забезпечує учитель хімії.

5. З великої кількості ігор, придуманих учителем та учнями, організатори проведення ігор відбирають найцікавіші, готують слайди до них чи звичайне необхідне обладнання.

6. Група учнів оформляє виставку «Використання пластмас», яку розташують у залі, де проводитиметься захід. Вона міститиме різні розділи. Це буде: «Пластмаси і техніка», «Пластмаси і пакувальна тара», «Пластмаси і дитячі іграшки», «Пластмаси в житті учня», «Пластмаси в побуті» і таке інше… Особливу увагу слід приділити можливим експонатам із розділу «Біопластики».

Проведення свята.

Звучить музика Д. Тухманова на слова В.Харитонова «Как прекрасен этот мир» На сцену після звучання першого куплету  виходять 2 ведучих.

На екран в цей час проектується кілька слайдів про природу, промислові кадри, про планету Земля.

І ведучий: «Широко простягає хімія руки свої у справи людські», -  сказав великий вчений Михайло Васильович Ломоносов. Хімія – одна із тих наук, яка має величезний зв'язок із виробництвом,  із життям людини.

     Сьогодні ми проводимо усний журнал «Хімія і життя». Випуск його тематичний і темою ми обрали поширені в нашому житті речовини та вироби із них. Випуск пройде під гаслом -  «У світі полімерів». Відкриємо зміст журналу і прочитаємо його: (слайди)

  1. Перша сторінка розповість нам про пластмаси «Дивний світ речовин».
  2. Друга сторінка поведе в історію – «Як все починалося?»
  3. Третя сторінка носить назву «Скарби зберігаються в надрах»
  4. Четверта сторінка називається «Зелена хімія і пластмаси»
  5. П’ята сторінка  - сторінка дослідників.
  6. Шоста сторінка – «Що? Де? Коли? Різні ігри» (слайди)

ІІ ведучий: По різному історики називають ери існування нашої планети Земля, але кілька з них пов’язані із хімією -  кам'яний вік, вік бронзовий, залізний... І, нарешті, наш — «нейлоновий вік» — епоха пластичних мас.

По­лімери, які на початку скромно ввійшли в наше життя, незабаром  почали відтісняти традиційні матеріали -  каміння,  бронзу  і залізо.

Перша сторінка журналу

Першу сторінку нашого журналу ми присвячуємо розповіді хіміка –органіка. Вона називається « Дивний світ речовин» (Слайди назви журналу, назви першої сторінки)

Виступ учня: (супровід – презентація, звучить музичний сигнал про початок цієї та послідуючих сторінок).

    Легкість і міцність, еластичність і хімічна стійкість, твердість і прозорість — ці та багато інших найцінніших якостей, властивих пластмасам, роблять їх сильними конкурентами природних матеріалів. Полімери існували в природі і до людини. Наука лише допомогла виявити їх. До сім'ї природних полімерів належать як органічні (целюлоза, крохмаль, білок, природний каучук, янтар), так і неорганічні полімери (азбест, кварц, глини). Нещо­давно сім'я їх поповнилася деякими видами викопного вугілля, графітом, алмазом. Вони також виявилися високомолекулярними речовинами. Та природним поліме­рам часто не вистачає деяких властивостей.

      Штучні ж матеріали людина створює за своїми про­ектами; відбирає потрібні якості, Відкидає шкідливі. Якщо кількість природних матеріалів обмежена, і всі во­ни, за деяким винятком, давно вивчені, то світ полімерів не розкрив нам ще й десятої частки своїх багатств.

      Щороку, щодня хіміки різних країн створюють сот­ні нових синтетичних сполук, відкривають нові власти­вості вже відомих полімерів. Хімія зробила крок від про­бірок і колб до величезних ректифікаційних колон, від міліграмів до тисяч тонн видобутих речовині

Із створенням промисловості синтетичних матеріалів відкрилася нова ера в розвитку світової техніки. Вже тепер виробництво полімерів перевершило обсяг випуску кольорових металів — міді, алюмінію, цинку. За попередніми підрахунками вчених випуск цих матеріалів у всьо­му світі через 20—25 років майже дорівнюватиме кіль­кості сталі, яку виробляють нині.

     За висловом відомого англійського вченого Джона Бернала, епоха полімерів і пластичних мас тільки почи­нається. Прогрес науки і техніки підштовхує її розвиток. Реактивна і радіолокаційна техніка, надзвукова авіація, використання атомної енергії для мирних цілей, освоєн­ня космосу потребують створення нових численних син­тетичних матеріалів, які були б міцними, легкими і вит­римували високі температури.

Але існує ще одна величезна галузь використання по­лімерів, в якій вони зробили революцію. Це — вироб­ництво товарів широкого вжитку. Поліетиленові фляги і нейлонові сорочки, фенопластові вимикачі і полісти-рольна обшивка холодильників, взуття — предмети на­шого щоденного користування.

    Узяти хоча б взуття. Хіміки підрахували, що якби не їх наука, то шкіряне взуття невдовзі «з'їло» б усе пого­лів'я рогатої худоби. Та вихід знайдено: шкіру замінили синтетичні матеріали.

    Пластмаси оточують нас щільним кільцем. Ну що ж, з таким «оточенням» можна миритися, від нього користь буде всім.

Спробуємо з'ясувати, чому нові матеріали так упев­нено прокладають собі шлях. Чому вони примусили нас «зрадити» випробуваних друзів? Чи не виявиться вреш­ті, що старі друзі все ж найкращі?

     Отже, по порядку. Щоб зробити хоча б учнівську парту, треба насамперед мати дерево. А його спочатку треба виростити. Чимало води збіжить поки тоненький саджанець перетвориться в дерево, з якого можна роби­ти дошки. Його рубають, розпилюють на дошки, обстру­гують. Роблять з них різні деталі, які можна з'єднувати одну з одною. Де треба, склеюють, збивають, фар­бують. Десятки людей попрацюють над тим, щоб гіллясті велетні стали рядами парт у вашому класі, десятки гострих інструментів затупляться під час цієї роботи.

      Не швидше виготовляють і вироби з металу. Із заліз­ної руди виплавляють чавун, з чавуну виплавляють сталь. Стальні відливки розігрівають і за допомогою потужного молота надають їм приблизної форми ви­робу. Після так званих «гарячих» операцій іде ще більше «холодних», під час яких різці, фрези, свердла, шліфувальні круги примушують кусок металу набрати потрібних розмірів і форми.

      Щоб інструменти могли обробляти метал, вони повинні бути твердіші за нього, не спрацьовуватись. Тому їх виготовляють із спеціальних і, звичайно, дорогих сталей, зміцнюють твердими сплавами. Інструментів по­трібно дуже багато. Щоб забезпечити ними всю країну, працюють цілі інструментальні заводи.

     Та повернемося до нашої парти або виробу з металу, скажімо, підшипника. Порівняймо заготовку з готовим виробом. Здається, сталося чарівне перетворення, на­стільки вони не схожі. Але ви, мабуть, помітили, що де­рево або кусок руди на шляху до парти або підшипника схудли майже вдвоє. Де ж поділася друга половина за­готовки? Перетворилася в іншу парту або підшипник? На жаль, ні, не перетворилась і не могла перетворитися. Вона пішла в стружку, ошурки, обрубки — відходи, які майже завжди некорисні, а якщо й можуть бути вико­ристані, то лише після переробки.

       А як же виготовляють вироби з пластмас?

Сировину — порошок або гранули — насипають у форму і нагрівають під тиском. З форми виходять готові деталі, які не потребують ні шліфування, ні фарбування. Єдиний інструмент примусив розм'яклу пластичну масу набрати конфігурації деталі. Це — нерозлучна пара: пуансон і матриця. З'єднуючись і стискуючи собою масу, вони перетворюють її у готову деталь. А ту незначну частину пластмаси, що пішла у відходи, можна  відразу ж знову взяти в роботу.

     Отже, ще під час народження деталі з пластмаси го­лосно заявляють: «Ми кращі, ніж старі, звичайні мате­ріали; ми «є потребуємо складної багатоопераційної об­робки, ми майже не даємо відходів».

Але деталь тільки-но створено. У неї все попереду. Може пластмаси спасують?

    Змагаються штангісти. Два спортсмени піднімають однакову рекордну вагу. Нічия? Це питання розв'яжуть медичні ваги. Чемпіоном буде той, хто легший: він силь­ніший.

    Так само часто ваги розв'язують суперечку між ме­талевими і пластмасовими деталями. Виконуючи в ба­гатьох випадках однакову роботу, останні в п'ять раз легші за стальні, і в два рази — за алюмінієві, найлегші серед металевих.

    Як загартована людина не знає простуди, так і пласт­масам невідома «хвороба», ім'я якій — корозія. Захист від неї їм зовсім непотрібний.

У наших старих друзів є багато хороших якостей, проте дерево міцне, але горить, сталь пружна, але ір­жавіє, скло тверде, прозоре, але крихке. Пластмаси ж можна зробити водночас і легкими, як дерево, і про­зорими, як скло, пружними і твердими.

     Усе в руках у хіміків.

І пластмаси продовжують свою самохарактеристику: «Ми  мало важимо, ми не боїмося дощу і часу, надавай­те нам будь-яких властивостей — ми будемо такими, якими хоче нас зробити людина».

    Хіміки першими прислухалися до цих голосів. Вони переконали маловірів і проклали пластмасам шлях у життя.

     Як будівельники, що споруджують будинок з окре­мих цеглинок, хіміки, з'єднуючи велику кількість моле­кул (мономерів) в одну велетенську молекулу, створю­ють синтетичні матеріали з чудовими властивостями. Особливо важливо те, що людина може керувати ство­ренням цих матеріалів, комбінуючи їх складові ча­стини і змінюючи технологію виробництва.

Полімерні матеріали — то легкі як пух, то прозорі, як повітря, то гнучкі та еластичні, то надзвичайно твер­ді і хімічно стійкі — мрія людини, втілена в життя. Важ­ко назвати галузь промисловості, де б не використову­валися полімерні матеріали.

Полімери — це головне, що подарувала людині за останні роки хімія.

І ведучий: У металів дуже давня історія. Наприклад, історія міді налічує7700років, а вироби із заліза і сталі відомі жителям Китаю, Індії, Ассірії, Вавілону 4000 років. На відміну від металів, синтетичні матеріали почали виробляти трохи більше 80 років.

       Як утворили перший полімер ми почуємо розповідь хіміка – історика.

Друга сторінка журналу

 Друга сторінка нашого журналу«Як все починалося?» поведене нас в не дуже    далекі часи.(Звучить музичний сигнал, демонструються слайди)

Виступ хіміка – історика. ( з демонстрацією слайдів)

Із більш як сотні відомих хімічних елементів особливе місце посідає Карбон. Латинська літера «С», якою він позначений у періодичній системі елементів Менделєєва, входить у формули багатьох сполук. Тому довелося виділити для цієї величезної сімї сполук спеціальний розділ – органічну хімію. А кількість нащадків вуг­лецю безперервно зростає: щомісяця в лабораторіях світу їх народжується понад дві тисячі. Атоми вуглецю мають дуже цінну властивість сполу­чатись між собою в будь-яких кількостях.

Один атом з'єднується з другим, другий — з третім... Виникають найскладніші ланцюги — молекули з дуже великою кількістю атомів. Це — кістяки нових речовин, властивості яких залежать не тільки від складу, будо­ви, а й від  їх  розміру.   Молекулярна   вага   гігантських молекул теж гігантська. Миша породила гору!

Величезний список ненасичених вуглеводів, або оле­фінів, очолює етилен. Той самий етилен, в якому два «чотирируких» атоми вуглецю по 2 «руки» подали ато­мам водню і по 2 — один одному. У певних умовах од­не з цих «рукостискань» легко розмикається, утворю­ються вільні валентності. Молекули з такими вільними валентностями об'єднуються. Народжуються великі лан­цюги поліетилену. Утворення ланцюгів ілюструє один з основних законів діалектики — перехід кількості в якість. Коли в ланцюгах полімеру до 20 ланок—це рідина, що застосовується як мастило. При кількості ланок до 1500 рідина перетворюється в тверду, гнучку, пластичну речо­вину. Коли цих ланок 5000—6000,— то це вже твердий, дуже міцний матеріал.

Поліетилен — полімер ненасиченого вуглеводню.

У весняний день 1936 р. в ДІВТі, як скорочено називався Державний інститут високого тиску, в одній з лабораторій ставили експеримент. Автоклав запов­нили етиленом, нагріли до 200° С, доба­вили трохи кисню, створили величезний тиск— до 3000 ат (такий тиск створює шар води на глибині З0 км). Коли ав­токлав відкрили, у ньому знайшли ела­стичні матові шматочки нової речовини. На них не діяли ніякі розчинники, навіть міцні кислоти. Нагріваючи, їх можна бу­ло витягнути в тонкі міцні нитки.

У наступному році відкриття було за­кріплене авторським посвідченням. Але вчені не спочивали на лаврах. Через де­який час потрібний для полімеризації тиск удалося знизити до 1000 ат. Та й цей тиск був занадто високим. У ті роки ні в нашій країні, ні за кордоном устат­кування для створення  такого тиску не було.

Нарешті, в 1938 р. в Англії почалося промислове ви­робництво поліетилену. У колишньому Радянському Союзі роботу доручили Науково – дослідному інституту нафтової промисловості. Важкий був шлях від лабораторних дослідів до виробничого процесу. Та ось виготовлено перші, поки що невеликі партії пластмаси, дуже потрібної країні.

        Війна затримала дослідження. Тільки в 1950 р; Охтинський комбінат розв'язав важку задачу. Через п'ять років німецький учений К. Ціглер добув поліетилен при звичайному тиску. Сотні атмосфер були замінені метало­органічними каталізаторами. З'явилася на світ речовина з ще більшою молекулярною вагою, міцніша і теплостійкіша. Це було друге народження поліетилену. Третє ста­лося, коли каталізатором було взято оксиди металів; для виробництва поліетилену став потрібний тиск 20—50 ат.

Три способи виробництва — три види того самого по­лімеру. Кожний з них має свої властивості і свою назву. З'явилися поліетилени високого, середнього і низького тиску, або ПЕВТ, ПЕСТ, ПЕНТ.

Чим різняться вони один від одного? Насамперед молекулярною вагою. Так, молекула ПЕВТ у 5 раз легші за молекулу ПЕНТ Використовують зараз поліетилен дуже широко в промисловості.

   Виробляють труби, плівки, покривають пластмасою  силові кабелі, по яких іде струм напругою від 250 до 30000 вольт. Кожний п'ятий кілограм поліетилену застосовується для ізоляції. Це оз­начає, що він витіснив свинцеві та інші металеві оболон­ки. На його основі інженери конструюють нові, доско­наліші типи кабелів.

      Купуючи в магазині півлітра молока, господарка несе додому кілограм вантажу, причому половина його — не­потрібне їй скло. При перевезенні тисячі літрів молока зайвої ваги — вже тонна. Тонна скляних пляшок, які до того ж можуть розбитися дорогою.

Довгий час використовуючи звичайну скляну пляшку, ми притерпілися до її недоліків. Та виходу й не було — іншої тари не існувало. Поки на виручку не прийшов по­ліетилен. Пляшка з нього в шість разів легша, ніж зви­чайна. Вона не б'ється не тільки при падінні, але навіть удар молотка примушує її лише на мить прогнутися.

Молоко, соки, вино, парфумерні вироби,  навіть сір­чана і плавикова кислоти (остання роз'їдає скло) добре зберігаються в посуді з поліетилену: балонах, пляшках, бочках, флаконах, флягах, цистернах.

    Флакони для духів стали відразу і пульверизаторами. їх еластичні стінки працюють як гумова груша, витис­каючи крізь пробку тонку розпилену струминку аромат­ної рідини.

Поліетиленові цистерни, в яких перевозять нафту, завдяки легкості матеріалу не тонуть у воді. їх прив'язу­ють до буксира і транспортують водою. Звільняються танкери, полегшується   навантаження і розвантаження.

Навіть у пробках до різноманітного посуду пластик витіснив коркове дерево.

Прийшов він і в медицину. Хірургічні інструменти, фонендоскопи, портативні інгалятори, протези, паку­вальні плівки, тара для ліків — ось неповне коло його застосувань у цій галузі.

Однією з перших визнала поліетилен легка промис­ловість. Модні жіночі сумки, масажні щітки, гарні миль­ниці, зручні совки, яскраві дитячі іграшки легко миють­ся, міцні і довго не втрачають свого вигляду. З покритих поліетиленом тканин виготовляють най­різноманітніші речі: скатерки, фартухи, підкладку для капелюхів, бинти, устілки для взуття, маскувальні чох­ли, каністри для пального тощо.

Порівняно недавно прийшли в побут, але вже завою­вали собі міцний авторитет поліетиленові плівки. В чому ви зберігаєте хліб? Чим покриваєте стіл для обіду? З чо­го виготовлені чохли на стільцях — питань багато, а від­повідь одна. Харчова промисловість довіряє їй зберігання м'яса, солі, борошна, кави, овочів, фруктів. Зберігається сві­жість, смак, аромат. Навіть більше, аромат може з'яви­тися завдяки плівці. Домішуючи в поліетилен перед екс­трузією ароматичні речовини, плівці надають запахів квітів, цитрусових, шоколаду, духів.

Вірою і правдою служить поліетиленова плівка сіль­ському господарству. Мов золото, цінується краплина во­ди *у засушливу погоду. А жарке сонце випаровує золо­тий запас.

           Плівкою вкрили теплиці — адже ультрафіолетові про­мені плівка пропускає і зберігає дорогоцінну вологу. Устелили дно силосних ям і зрошувальних каналів, щоб волога не йшла в землю. В усіх цих випадках застосо­вують і тканини, покриті поліетиленом. Вони міцніші за плівку, охороняють рослини в теплицях від заморозків.

            Поліетилен уже завоював загальне визнання, став найпопулярнішою пластмасою. Як найуніверсальніший і найдешевший поліетилен називають «королем» пласт­мас. Ми з успіхом замінюємо ним дефіцитні метали, до­рогі матеріали. Але важко сказати, чи знайшло б циві­лізоване людство заміну поліетилену, якби він чомусь раптом зник.

Третя сторінка журналу

ІІ ведучий: Третя сторінка журналу носить назву «Скарби зберігаються в надрах» (слайди, музичний супровід)

        Щоб виробити одну тонну міді, треба добути, переро­бити на збагачувальній фабриці, металургійному заводі сто тонн руди. Двісті тонн її потрібно для однієї тонни нікелю, триста — для тонни олова.

      Потреби промисловості зростають, а доступних дже­рел сировини стає все менше. Незабаром прийде черга розробки копалин на дні океану, навіть під льодами Ан­тарктиди.

      Ну як після цього не звернутися до пластмас? Сировина для них також народжується в надрах. Але видобувати її звідти не важко. Численні відходи гірничої промисловості стають поживою для хімії. Тому сировини для пластмас поки що безмежно багато.

      Так само, як численні галузі промисловості зведені на фундаменті чорної металургії, має свою «чорну мета­лургію» і хімія. Це — нафтохімічна промисловість і про­мисловість органічного синтезу. Вони готують мономе­ри — ланки, з яких кують ланцюги полімерів.

           Нафта — одна з найцінніших речовин, яку природа дає людині. Це слово арабського походження, в пере­кладі воно означає «витікати, просмоктуватися». Розкоп­ки на березі Євфрата виявили, що нафтовий промисел існував ще за чотири тисячі років до нашої ери. Тут так само, як і в давній Греції, нафту використовували як пальне. Єгипет застосовував її для бальзамування по­мерлих.

       Друге народження приніс нафті 1859 рік, коли в США просвердлили першу промислову свердловину. Через де­сять років це сталось і в Росії, біля Баку.

         Про бакинську нафту було відомо іде дві тисячі років тому. А перша згадка про неї російською мовою прийш­ла із XVI ст., коли Борису Годунову з Ухти до Москви привезли «горючу воду густу». До другої половини ми­нулого століття її використовували в тому вигляді, в якому її видають надра. У 1823 р. вперше в Росії на за­воді братів Дубиніних почали виробляти гас.

     Третє народження нафти стало тоді, коли нафта стала одним з основних джерел сирови­ни для пластмас. З неї виробляють понад 20 тис. різних органічних продуктів. Та чи вистачить нафти для вироб­ництва полімерів, яке дедалі зростає? Можна не бояти­ся: з кожної її тонни народжується 400 кілограмів полі­мерів. Так що навіть двадцять з лишком мільйонів кубічних метрів полімерів, які буде виготовлено за най­ближчі 15—20 років, потребуватимуть лише 5% нафти, яку видобувають тепер.

      А в минулому столітті нафта була тільки пальним. Вражає, що велике

майбутнє нафти Д І. Менделєєв пе­редбачав ще на світанку сучасної хімії. Четверта сторінка журналу (слайди, музичний супровід)

І ведучий: Четверта сторінка журналу називається «Чудеса Зеленої хімії»

     Одним із пріоритетних напрямів сучасної хімії є зелена хімія. Наукова хімічна галузь під такою назвою виникла у 90-ті роки минулого століття і досить швидко знайшла прибічників серед хіміків. Одним із основоположних принципів Зеленої хімії є теза про те, що для кардинального скорочення впливу на навколишнє середовище багатотонних хімічних виробництв простіше і економічно більш доцільно запобігти утворенню відходів у процесі цих виробництв та використання різноманітних речовин, ніж у подальшому їх знешкоджувати й утилізувати [Р.Т. Аnаstаs, J.С. Wагnеr., 1998]. Конкретна реалізація завдань Зеленої хімії лежить у площині розробки нових схем хімічних процесів з використанням нових джерел, нових умов, отриманням нових продуктів. Серед найважливіших властивостей, які повинні характеризувати речовини, що можуть використовуватись відповідно до принципів Зеленої хімії - здатність до біодеградації при попаданні у навколишнє середовище. Серед останніх досягнень хіміків, які вже використовують в повсякденному житті, можна навести приклад розробки агрономічного управління СІНА - обгортку, спресовану з висококонцентрованого плодоовочевого пюре. За допомогою певних незначних хімічних перетворень хіміки отримали з цього концентрату міцний і гнучкий матеріал, з якого виготовляють обгортку для різних продуктів. Обгортка запобігає доступу повітря до харчових продуктів, надійно зберігає їх в холодильнику, не впливає на якість продуктів, розкладається у довкіллі мікроорганізмами.

          Щорічний випуск полімерів становить близько 80 млн. т, з яких утилізується тільки невелика частина. Упаковка із синтетичних полімерів досягає 40 % побутових відходів. Розв'язання проблеми зменшення кількості полімерних відходів може досягатись створенням гамми полімерних матеріалів, які спроможні розкладатися у відповідних умовах на екологічно безпечні компоненти.

На тлі екологічних ідей ще в 60-ірр.ХХст. зявились полімерні матеріали на основі поновлюваних ресурсів, тобто з рослин. Сировиною тут служить кукурудза, картопляний крохмаль, пшениця, цукрова тростина і т.п. Сукупність різних факторів: зліт цін на нафту, підвищення інтересу в усьому світі до поновлювальних ресурсів, зростання стурбованості у зв’язку з викидами парникових газів, особлива увага до утилізації відходів – відродила зацікавленість у біополімерах і ефективних засобах їх виробництва. Як результат – останні 6 років біопластики переживають справжній бум.

Свою роль відіграло і бажання європейських і американських хімічних гігантів знайти свою нішу і «відгородитись від конкурентів» з Азії, які налагодили масову переробку викопної сировини в полімери.

Нові матеріали отримали назву біопластика. Біопластики дуже зручні за своїми властивостями і, важливий момент – не всі біопластики біодеградуючі.

Біопластики поділяють на:

  1. Аналоги традиційним пластикам. Це полімери, які виготовлені шляхом глибокої переробки рослинної сировини та мають властивості традиційних пластиків.
  2. Біодеградуючі, рослинні. Це полімери, які виготовлені із рослинної сировини та відповідають вимогам ЄС по термінам розкладання (6 місяців).

         Поява біопластиків дозволяє знизити вуглецевий індекс і полімерів і товарів, вироблених на  їх основі. У чому ж різниця між традиційними пластиками і біопластиками?

Схема виробництва полімерів з продуктів переробки викопної сировини

Нафта і газ – розщеплення (мономер) – хімічна трансформація(мономер) – полімеризація (полімер)

Схема виробництва полімерів майбутнього  з рослинної сировини

Ферми(посів)  – елеватор(корм) – біотехнологічна трансформація (мономер) – полімеризація (полімер).

Пластики, вироблені традиційним шляхом на основі продуктів переробки нафти, характеризуються високим вуглецевим індексом, але мають низьку вартість на ринку. Вона визначається великим досвідом, безліччю відпрацьованих технологій, які створювалися десятиліттями. Полімери, які були в ходу в 50-і 60-і рр.., відійшли на задній план, будучи визнані занадто токсичними, поступившись місцем знайомому нам зараз харчовому поліпропілену. Розробка нових полімерів з викопної сировини продовжує розвиватись і не здає позицій біопластику.

Біопластики, які виготовлені на основі рослинної сировини, але не відрізняються за властивостями від традиційних, тільки починають свій шлях, але цілком можуть замінити пластики на основі не відновлювальних сировинних джерел. Для зручності введене спеціальне маркування, яке показує вміст пластика на рослинній основі в сумішах із традиційним.

 Це  знак - * (сніжинка).

Ще більше знижувати вуглецевий індекс, використовуючи біодеградуючі матеріали на основі поновлюваних ресурсів, тобто на рослинній основі.

Під терміном «біодеградуючі матеріали на рослинній основі» випускається декілька груп пластиків:

  1. PLA - (полілактид, полімери на основі молочної кислоти, прозорий матеріал)
  2.  PLA - компаунди (суміші);
  3. PHA - (Polihidroxyalkanoates - полі гідро ксіалконоат);
  4. Матеріали на основі крохмалю;
  5. Матеріали на основі целюлози.

Що таке біопластик?

Біопластик бере за приклад кругообіг речовин в природі та робить можливим інтелігентне поступове використання природних ресурсів без сміття (zего wastе) та без викидів парникових газів (zего еmіssіоn).

В усьому світі щорічно виробляється близько 100 мільйонів тонн органічних матеріалів за допомогою фотосинтезу, більшість з яких знову розкладається на вихідні продукти СО2 та воду. Біопластик наслідує цей приклад: для його виробництва використовують відновлювані ресурси. Утилізувати використаний продукт можна компостуванням.

    Роздуми щодо принципу кругообігу ґрунтуються на тому факті, що в розвиненому світі загальноприйняті технології виробництва без кінцевого ланцюжка не можуть мати майбутнього. У найближчому майбутньому корисні копалини, які використовувалися до цього часу, вичерпаються, в той час, як обмежаться можливості утилізації неминучого сміття та відходів хімічної промисловості. Таким чином, кругообіг у промисловості стежить за тим, щоб використані ресурси поверталися у виробничий процес через життєвий цикл товару.

Види біопластику

Крохмаль та суміші

Займаючи 80 % ринку, термопластик - на сьогодні найбільш важливий та використовуваний представник біопластиків. Суміші та сплави, залежно від галузей використання, окремо розробляються та виготовляються в різних секторах. У вигляді грануляту на підприємствах їх переробляють на плівки, плівки глибокої витяжки, вироби шляхом лиття підтиском чи покриття.

Полілактиди (ПЛА)

Прозорий полілактид (ПЛА) схожий на традиційний термопластик не лише за якостями, але його також можна використовувати на підприємствах без попередньої обробки. ПЛА та ПЛА-суміші у вигляді грануляту використовуються для виробництва плівки, фасонних деталей, бляшанок, стаканів, пляшок та інших предметів загального використання.

Полігідроксибутірат (РНВ)

Біополімер полігідроксибутірат (РНВ) - поліестер, виготовлений ферментуванням відновлюваних ресурсів, за якостями схожий на поліпропілен, який виготовляється з нафтохімічного пластику. РНВ вважається "сплячим велетнем" серед біопластиків. Спектр якостей РНВ-сумішей простягається від клеїв до твердої гуми.

Сфери використання біопластику

Упаковка

Завдяки можливості біологічного розпаду, біопластик використовується, перш за все, в галузі упакування. Закріпилося використання біопластику для виготовлення сумок та пакетів, які також використовуються для збору компостованих відходів, а також для виробництва мисок для овочів, фруктів, яєць та м'яса чи місткостей для напоїв та молочної продукції.

Кейтерінг

Використання біопластику в галузі кейтерінгу пропонує переваги не лише з точки зору екології, яка ґрунтуються на можливості компостування не нафтохімічного пластику, але й з економічної точки зору. Бо завдяки біопластику ми економимо витрати на утилізацію, в чому особливо зацікавлені виробники та користувачі одноразової упаковки в галузі кейтерінг-гастрономії.

Садівництво

В аграрному секторі та садівництві використовують переважно агроволокно та горщики для розсади, виготовлені з біопластику, бо термін їх використання відомий і вони не залишають помітних залишків у ґрунті, що позитивно відображається на витратах часу та коштів. Такі продукти розчиняються в ґрунті та пізніше переорюються разом із землею.

Медицина

У медицині вироби з відновлюваного, здатного до сорбції пластику мають відповідати зовсім іншим вимогам, ніж такі вироби в галузі упаковки та кейтерінгу. У цьому випадку необхідно забезпечити особливо високу якість, і тому вартість сировини, що використовується в цій галузі, досить висока, іноді понад 1000 євро за кілограм.

Можливостей для використання біопластику, що сам по собі розчиняється, досить багато.

Предмети гігієни

Через свої незвичайні характеристики певні види біопластику беруться за основу у виробництві деяких предметів гігієни. Такі види пропускають повітря, пару і в той же час не пропускають воду. Плівки з м'якого біопластику вже зараз використовуються для підгузків, для підкладок під постільну білизну, предметів жіночої гігієни чи для одноразових рукавичок.

Якщо проаналізувати властивості біодеградуючих матеріалів на рослинній основі, то легко виділити обмеження в їх використанні:

  • Матеріали мають низькі температури силування, тому їх краще застосовувати для упаковки під продукти харчування, що зберігаються у холодильнику;
  • Матеріали дуже еластичні при температурах переробки, тому основні напрямки виготовлення тари з них це термоформінг, виробництво плівок роздуттям, лиття під тиском простих виробів, наприклад виделок та ложок.
  • Вартість матеріалів висока в порівнянні з традиційними матеріалами. І тільки деякі компанії, найбільші виробники продуктів харчування, можуть дозволити собі використовувати упаковку на основі біодеградуючих матеріалів. В майбутньому планується, наприклад,  зниження вартості полілактиду з 250 доларів до 2,2 долара за 1кг.

Майбутнє біополімерів, тим не менш, вселяє оптимізм: властивості біодеградуючих матеріалів постійно вдосконалюються, обсяги виробництва зростають, тому ціни на сировину повинні поступово знижуватись. Протягом наступних десяти років очікується продовження швидкого зростання глобального ринку пластикових матеріалів, що спостерігається протягом останніх п'ятдесяти років. Очікується також збільшення світового споживання пластмас, при цьому істотний розвиток отримають всі категорії полімерів, так як пластики продовжують витісняти традиційні матеріали, включаючи сталь, дерево і скло. За деякими експертними оцінками біопластику вдасться міцно зайняти від 1,5 до 4,8% загального ринку пластмас, що в кількісному відношенні складе від 4 до 12,5 мли. т в залежності від технологічного рівня розробок і досліджень в області нових біопластикових полімерів.

Cтрімкого росту досягне швидке розповсюдження біопластику у всіх сферах використання. Від упаковки через автомобільну індустрію до іграшок, килимів та електронних компонентів - скрізь існує попит на біопластик. Наприклад, група стандартного біопластику, яка швидко зростає, має неабиякий успіх на ринку упаковки. Такі відомі гравці світового ринку, як Danonе чи Соса-Соlа, допомогли продукту потрапити на міжнародний ринок. Європа - найбільший у світі та найцікавіший ринок збуту біопластику та провідний регіон для досліджень і розвитку галузі. Але кількість підприємств, що виробляють біопластик, зростає в Азії та Південній Америці. Конкурентоспроможність європейських представництв для промисловості повинна розвиватися на краще за рахунок зміни загальних умов ведення бізнесу. Еuгореаn Віорlаstісs закликає політиків підтримати місцеву промисловість по виробництву біопластику.

Пята сторінка журналу. (слайди, музичний супровід)

ІІ ведучий. Хімія – наука, яка вимагає досліджень, особливо експериментальних  досліджень. Наші експериментатори проведуть кілька експериментів по вивченню властивостей полімерів.

Лабораторний дослід 7. Ознайомлення зі зразками виробів з поліетилену та інших пластмас

Розглянемо колекцію виробів з різних полімерних матеріалів, звернемо ува­гу на маркування на деяких готових виробах, що пояснює склад і властивості полімерів (поліетилен низького й високого тиску), зі зразками поліетиленової плівки проведемо експеримент.

Дослідження властивостей поліетилену

1.    Визначення густини поліетилену за водою, його розчинність у воді.

2.    Зразок поліетилену, закріпленого в щипцях, занурюємо в гарячу воду.

3.    Реакція з розчином калій перманганату.

4.    Реакція з розчинами сульфатної кислоти й натрій гідроксиду.

За кожним пунктом плану робимо висновки про фізичні й хімічні власти­вості поліетилену.

Обладнання для дослідів: зразки гранул поліетилену, поліетиленова плівка, виріб з поліетилену, широка посудина, спиртівка, тигельні щипці, штатив з пробірками, розчини калій перманганату, сульфатної кислоти, натрій гідрооксиду, вода.

Поліетилен,  або  політен,  тобто  полімеризований етилен -  це пластична маса, добута вченими зовсім недавно. Зовні він дуже схожий на звичайний парафін,  з якого виробляють свічки. Але парафін м'який (на ньому можна легко зробити подряпину навіть нігтем) і крихкий, легко колеться й ламається. Вироби з поліетилену за твердістю нагадують рогові, але зламати їх нелегко, бо при ударі вони гнуться, а потім знову набирають попередньої форми.

Які ж властивості має поліетилен, ця високомолекулярна речо­вина, над добуванням якої вперто працювали вчені всього світу? Чому його виробництво розвивається такими швидкими темпами?

Дослід 1. Вивчення фізичних властивостей поліетилену(зовнішній вигляд).

Обладнання: зразки гранул поліетилену, зразки виробів з нього.

Висновок: Поліетиленова пластмаса — це молочно-білий (іноді жовту­вато-білий) роговидний матеріал, тонкий шар якого майже прозо­рий. На дотик – жирний.

 Дослід 2. Горіння поліетилену.(Дослід бажано проводити під витяжкою).

Обладнання: зразки гранул поліетилену, зразки виробів з нього, спиртівка, щипці, ложка для спалювання, скіпка.

Хід досліду.

1 Затисніть щипцями кусочок поліетиленової плівки і піднесіть її  на короткий час в полум’я спиртівки. Спробуйте за допомогою скіпки витягнути нитку із розплаву. Спостерігайте за результатами. (Краще видно результати досліду при внесенні гранул поліетилену у ложці для спалювання).

2. Запаліть плівку в полум’ї спиртівки.

2. Вийміть щипці із запаленою поліетиленовою плівкою і спостерігайте за горінням її на повітрі.

Висновок: Поліетилен від нагрівання стає м’яким, із розплаву можна витягнути нитку. Горить синюватим полум’ям, поширюючи запах розплавленого парафіну, продовжує горіти поза полум’ям.

Дослід 3. Вивчення фізичних властивостей поліетилену(відношення до води).

Обладнання: зразки гранул поліетилену, зразки виробів з нього.

Хід досліду.

  1. Налийте у посудину чи виріб із поліетилену води.
  2. У кульок, зроблений із поліетиленової плівки налий те воду.

Висновок: Поліетилен водостійкий і водонепроникний.

Дослід 4. Вивчення фізичних властивостей поліетилену(густина).

Обладнання: зразки гранул поліетилену, зразки виробів з нього, посудина з водою, щипці, спиртівка.

Хід досліду.

  1. Спокійно опустіть плівку із поліетилену на поверхню води в широкій посудині.
  2. Опустіть у воду виріб, виготовлений із поліетилену.
  3. Вкиньте гранули поліетилену у посудину з водою.
  4. Підігрійте воду і опустіть у неї зразок поліетилену, затиснутий у тигельних щипцях.

Висновок: Поліетилен не розчиняється ні в холодній ні в гарячій воді. Густина його така ж, як у льоду. Так само, як лід, поліетилен плаває на по­верхні води.

Дослід 5. Вивчення відношення поліетилену до розчинів кислот і лугів.

Обладнання: зразки гранул поліетилену, зразки виробів з нього,  розчини сульфатної кислоти  та гідрооксиду натрію, щипці.

Хід досліду

1 В пробірку з розчином сульфатної кислоти опустіть поліетиленову плівку.

2. В пробірку з розчином гідрооксиду натрію опустіть поліетиленову плівку.

3.  Спостерігайте за результатами досліджень відразу і через 5 – 10 хвилин.

Висновок: Дуже цінною його властивістю є те, що поліетилен  не руйнується кислотами та їдкими лугами.

Дослід 6. Вивчення механічних можливостей та здатності до обробки.

Обладнання: зразки поліетилену та виробів з нього, гострий ніж, пилочка, електродриль.

Хід досліду.

  1. Виріб із поліетилену спробуйте розрізати ножем чи постругати його.
  2. Виріб із поліетилену спробуйте розпиляти.
  3. Виріб із поліетилену спробуйте просвердлити.

Висновок: Поліетилен міцний, легко гнеться і не втрачає гнучкості навіть у шестидесяти градусний мороз.

За технічними властивостями поліетилен можна назвати універсальним матеріалом. Він легко піддається обробці всіма існуючими методами. Його можна пресувати і шити, зварювати і стругати, пиляти й різати ножем, обточувати й свердлити.

Такий широкий комплекс властивостей поліетилену й обумов­лює можливості його різнобічного застосування в багатьох галу­зях народного господарства.

Шоста сторінка журналу «Що? Де? Коли?» (слайди, муз. супровід)

І ведучий: До гри запрошуємо бажаючих, які між собою утворять дві команди по 5 осіб у кожній. Вони оберуть своїх капітанів і позмагаються у розгадуванні головоломки та кросвордів з теми «Полімери» на швидкість, але час обмежимо 10- ма хвилинами.

Переможець повинен розгадати всі завдання кросвордів. Якщо трапиться так, що жодна команда не може дати відповідь на запитання кроссворду -  в залік ідуть ті завдання, які відгадані у кросворді. Тоді підраховуємо набрані бали. За кожну правильну відповідь нараховується 1 бал. За головоломку – 5 балів.

Головоломка « Слова вченого»

Відгадайте запропоновані хімічні елементи. З їх назв використайте вказані літери, та використовуючи їх, прочитайте вислів.

 

Текст вислову

 

1

10

5

6

15

6

 

8

5

6

13

2

19

17

9

11

 

4

3

7

3

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

14

15

10

 

13

12

6

20

 

14

 

13

8

5

9

12

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

18

 

13

18

15

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підказка.

1

 

 

 

1

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

11

12

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

13

 

9

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

17

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

19

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Елемент № 99.
  2. Елемент № 24
  3. Елемент № 63
  4. Елемент № 50
  5. Елемент № 96
  6.  Елемент № 67
  7. Хімічні  перетворення називають  хімічні … або хімічні . . . .
  8. Елемент № 104

 

Відповідь:

  1. Ейнштейній
  2. Хром
  3. Європій
  4. Станум
  5. Кюрій
  6. Гольмій
  7. Явища …  реакції
  8. Дубній

Вислів «Широко простягає хімія руки свої у справи людські.»

Кросворд 1.

Правильно розгадавши кросворд, та доповнивши деякими літерами  у виділеному вертикальному стовпці ви прочитаєте  один з хімічних термінів.

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

  1. Полімеризація, при якій беруть участь два або кілька різних мономерів.
  2. Полімер на основі етилену
  3. Вихідна ланка реакції полімеризації.
  4. Процес сполучення однакових молекул – це . . .

Відповіді:

  1. Сополімеризація
  2. Поліетилен
  3. Мономер
  4. Полімеризація
  5. Закодоване слово – полімер

Кросворд 2.

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у діагональній строчці.

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

  1. Група полімерів відносно будови кристалізаційних граток, що складаються із нерегулярно і хаотично розподілених мономерних одиниць.
  2. Група полімерів, до якої входять каучуки і смоли.
  3. Полімери, що синтезовані із  хімічної сировини.
  4. Полімери, які існують у природі – целюлоза, білки.
  5. Інша назва високомолекулярних сполук.
  6. Полімери, в основу яких входять оксиди кремнію, алюмінію, лужних та лужноземельних металів.
  7. Полімери, у яких макромолекули мають бічні відгалуження.
  8. Полімер, виготовлений на основі рослинної сировини і екологічно нешкідливий.

 

Відповідь. 1 – аморфні, 2 – органічні, 3 – синтетичні, 4 – природні,

5 – полімери, 6 – неорганічні, 7 – розгалуджені, 8 – біопластик.

 

Кросворд 3.

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у вертикальному стовпці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

  1. Група полімерів, до якої входять полімери, отримані на основі різних біомас.
  2. Полімери, в основу яких входять оксиди кремнію, алюмінію, лужних та лужноземельних металів.
  3. Полімери, у яких в складі основного ланцюга зустрічаються атоми неорганічних елементів і надають їм теплостійкості.
  4. Полімери, що синтезовані із природної сировини.
  5. Ланцюги ,які періодично повторюються у макромолекулі полімера.
  6. Полімери, які існують у природі – целюлоза, білки.
  7. Полімери, що синтезовані із  хімічної сировини.
  8. Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен.

Відповідь. 1 –біополімери, 2 – неорганічні, 3 – елементорганічні, 4 – штучні,

5 – мономери, 6 – синтетичні, 7 – природні , 8 – полілактид.

 ІІ ведучий. Просимо головного редактора журналу оцінити роботу членів редакції та членів команд гравців.

 

 

Література

  1.             Бойчук Ю.Д., Солошенко Е.М., Смоляр В.І., Циганенко О.І. Екологічні проблеми харчування людини. – Черкаси. «Вертикаль». 2004
  2.             Бібліотека «Шкільного світу». Людина і біосфера. Методичні матеріали. К.: - «Редакції загально педагогічних газет». 2005
  3.             М.Г.Голованов. Чудеса сучасної хімії. – К.: «Рад.школа» - 1968
  4.             С.І.Дерій, В.О.Ілюха. Екологія.- К.: Фітосоціоцентр. 1998
  5.             С.І.Дерій, Левіцька Г.В., Осипенко В.В. ( За ред.. С.І.Дерій, В.О.Ілюха.)Україна – зона екологічного лиха. Черкаси. Держуніверситет 1996
  6.             Я.М.Мень, Х.М.Феліксон, С.М.Мень. У світі полімерів. – К.: «Рад.школа» - 1970
  7.             Новиков Ю.В. Природа и человек.  М.: - «Просвещение» 1991

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Науково – практична конференція «Людина і біосфера»

Дійові особи:

  • Ведучі (2особи) – учні старших класів,
  • Виступаючі – (5осіб)
  • Учень – оператор роботи – супроводу на комп’ютері.
  • Учень –оператор,  відповідальний за музичний супровід заходу.

           Сценарій усного журналу.

Ведучий: Взаємодія людини і природи – це комплексна дія антропогенних факторів на природу і природних факторів на здоровя людини та її господарчу діяльність. В історичному процесі постійно спостерігався зріст впливу людини на оточуюче середовище. Людина не може не змінювати природу. Але вона може перестати змінювати її необдумано і безвідповідально, не враховуючи екологічні закони.

Головними екологічними проблемами людства в даний час є:

  • Парниковий ефект;
  • Озонові дірки;
  • Кислотні дощі;
  • Забруднення газів атмосфери;
  • Ерозія грунтів;
  • Наслідки хімізації і інші.

Однією із важливих екологічних проблем стало видалення і утилізація твердих відходів людського проживання. Це в основному тара від харчових продуктів та побутового обладнання. Вважають, що на одного міського жителя припадає 200кг сміття в рік. В даний час практикується складування відходів на грунт ( сміттєзвалища), сортування та часткова переробка сміття на сміттєпереробних заводах.

Проблемі утилізації сміття з сучасних та нових матеріалів Зеленої хімії присвячена наша конференція. Ми обговоримо такі питання:

  1. Коротко про пакувальні матеріали і пакувальну тару в час розвитку традиційної хімії.
  2. Дослідження наших учнів « Вплив часу на розкладання сучасних матеріалів, з яких утворюється основна маса сміття»
  3. Новий напрямок хімії – Зелена хімія та її участь у розв’язанні питання одержання нових матеріалів для  виробництва екологічно безпечної тари.
  4. Нові біодеградуючі матеріали Зеленої хімії.
  5. Як руйнуються нові біополімери та вироби з них.

Не так давно були часи, коли заміні важкої, грубої тари на легку і красиву все людство раділо.. На перших порах не задумувалися про утилізацію нових матеріалів, зроблених з участю традиційної хімії.  Уявіть собі  ті часи. Появі поліетиленового пакета зраділи і виробники і споживачі даного виду тари. Адже це було зручно, красиво. Та стало засмучувати явище появи «літаючих» пакетів з поліетилену, «плаваючих» у річках пластикових пляшок, зростаючих сміттєзвалищ, які «поїдали» сотні гектарів родючих земель. Вся планета стала перетворюватися у суцільне сміттєзвалище. Екологи забили на сполох. Потрібно вирішувати питання із утилізацією та переробкою сміття. А може шукати й інші шляхи. Знову звернулись до хімії, але не до традиційної, а до так званої Зеленої хімії - екологічно безпечного напрямку розвитку традиційної хімії. Зелена хімія – це науковий  напрямок в хімії, до якого можна віднести  будь яке вдосконалення хімічних процесів, які позитивно впливають на оточуюче середовище. Як науковий напрям воно виникло у 90-і роки ХХ століття.

Виступ І:

Тема: Коротко про пакувальні матеріали і пакувальну тару в  часи розвитку сучасної хімії.

 Купуючи в магазині півлітра молока, господарка несе додому кілограм вантажу, причому половина його — не­потрібне їй скло. При перевезенні тисячі літрів молока зайвої ваги — вже тонна. Тонна скляних пляшок, які до того ж можуть розбитися дорогою.

Довгий час використовуючи звичайну скляну пляшку, ми притерпілися до її недоліків. Та виходу й не було — іншої тари не існувало. Поки на виручку не прийшов по­ліетилен. Пляшка з нього в шість разів легша, ніж зви­чайна. Вона не б'ється не тільки при падінні, але навіть удар молотка примушує її лише на мить прогнутися.

Молоко, соки, вино, парфумерні вироби, навіть сір­чана і плавикова кислоти (остання роз'їдає скло) добре зберігаються в посуді з поліетилену: балонах,  пляшках, бочках, флаконах, флягах, цистернах.

Флакони для духів стали відразу і пульверизаторами, їх еластичні стінки працюють як гумова груша, витис­каючи крізь пробку тонку розпилену струминку аромат­ної рідини.

Поліетиленові цистерни, в яких перевозять нафту, завдяки легкості матеріалу не тонуть у воді. їх прив'язу­ють до буксира і транспортують водою. Звільняються танкери, полегшується   навантаження і розвантаження.

Навіть у пробках до різноманітного посуду пластик витіснив коркове дерево.

Прийшов він і в медицину. Хірургічні інструменти, фонендоскопи, портативні інгалятори, протези, паку­вальні плівки, тара для ліків — ось неповне коло його застосувань у цій галузі.

Однією з перших визнала поліетилен легка промис­ловість. Модні жіночі сумки, масажні щітки, гарні миль­ниці, зручні совки, яскраві дитячі іграшки легко миють­ся, міцні і довго не втрачають свого вигляду.

З покритих поліетиленом тканин виготовляють най­різноманітніші речі: скатерки, фартухи, підкладку для капелюхів, бинти, устілки для взуття, маскувальні чох­ли, каністри для пального тощо.

Порівняно недавно прийшли в побут, але вже завою­вали собі міцний авторитет поліетиленові плівки. В чому ви зберігаєте хліб? Чим покриваєте стіл для обіду? З чо­го виготовлені чохли на стільцях — питань багато, а від­повідь одна.

Досить недавно ці вироби були хоч і зручні, проте не дуже красиві. Поліетилен не терпить фарб, але нині цей недолік усунуто. У магазинах вже з'явилися скатер­ки з яскравими натюрмортами, красиві пакети, став можливий фотодрук.

З поліетилену високого тиску виготовляють плівку товщиною від 25 мікронів до семи десятих частки міліметра.

Харчова промисловість довіряє їй зберігання м'яса, солі, борошна, кави, овочів, фруктів. Зберігається сві­жість, смак, аромат. Навіть більше, аромат може з'яви­тися завдяки плівці. Домішуючи в поліетилен перед екс­трузією ароматичні речовини, плівці надають запахів квітів, цитрусових, шоколаду, духів.

Вірою і правдою служить поліетиленова плівка сіль­ському господарству. Мов золото, цінується краплина во­ди у засушливу погоду. А жарке сонце випаровує золо­тий запас.

Плівкою вкрили теплиці — адже ультрафіолетові про­мені плівка пропускає і зберігає дорогоцінну вологу. Устелили дно силосних ям і зрошувальних каналів, щоб волога не йшла в землю. В усіх цих випадках застосо­вують і тканини, покриті поліетиленом. Вони міцніші за плівку, охороняють рослини в теплицях від заморозків. Колгоспні угіддя віддячують за турботи — підвищується врожайність, на 20—З0 днів зменшуються строки визрі­вання. Із землі плівка злетіла в небо. На­повнивши поліетиленові кулі газом, учені випускають їх для дослідження верхніх шарів атмосфери.

Незвичайне застосування поліети­ленової плівки запропонували гол­ландці. Добавивши сполуки титану, надали їй молочного кольору. За до­помогою гумових форм нанесли на цю плівку текст, малюнки, фотографії — з'явилася вічна газета, яка не боїться води, бруду, легко миється.

Папір, картон, тканина, фольга у поєднанні з поліетиленовою плівкою дають новий чудовий матеріал.

Щойно вироблену, ще гарячу плів­ку накладають на стрічку паперу — основу. Стискуючи їх між гумовим ва­лом і циліндром з холодною водою,  виготовляють дубльований, тобто по­двоєний матеріал. Цей папір з плівкою зберігає заморожені продукти, меди­каменти, хімікати, упаковує металеві вироби, захищаючи їх від корозії.

Ще одну заміну знайшли собі мо­лочні пляшки. Паперові піраміди, на­повнені молоком, легкі і зручні для перевезення. Облицьовані зсередини поліетиленом, картонні коробки утри­мують воду. Риба під час тривалих перевезень продовжує хлюпатись у морській воді, налитій у коробки.

Наносячи плівку на целофан і алюмінієву фольгу, виробляють чудові пакувальні матеріали.

Ведучий:

Разом із розширенням галузей застосування поліетилену та інших полімерів постало питання засмічення оточуючої природи виробами із них. Адже полімери не піддаються гниттю, дії світла, дії води та різних розчинів. Постало питання утилізації і такої привабливої тари.

Учні нашої школи, члени гуртка «Голубий патруль» займались очищенням берегів місцевої  водойми від сміття і  проробили довготривалий дослід

Виступ ІІ.

Тема: Дослідження наших учнів « Вплив часу на розкладання сучасних матеріалів, з яких утворюється основна маса сміття»

Одна із важливих екологічних проблем – це проблема збору, переробки та утилізації побутових відходів. Сьогодні ми не можемо уявити собі, як можна влітку біля води обходитися без пачки морозива чи пляшки води, у що загорнути одяг чи скласти харчові продукти . . . А після відпочинку все це залишається на берегах річок. Щороку стало традицією (рано навесні та восени) прибирати береги нашої річки.

Члени «Голубого патруля» зацікавилися, а скільки часу може валятися по берегах чи знаходитись у грунті все це сміття? Через який час воно само природним шляхом перегниє, зникне? Задумались і восени 2005 року розпочали дослід.

Тема: Вплив часу на розкладання деяких видів сміття в ґрунті.

Мета: Вияснити, за який час у ґрунті зможе розкластися найпоширеніше побутове сміття, яке знаходимо на берегах водойм.

Методика досліду

  1. Початок досліду 2005 рік. Визначити найтиповіше сміття, яке зустрічається на берегах річок. Вияснити, з якого матеріалу воно виготовлялося.
  2. Відібрати для досліду по 2 – 3 типових предмети, виготовлені з різних матеріалів.
  3. У викопану в грунті яму розміром 50х50х50 см вставляємо сітчастий ящик, складаємо в нього  сміття і засипаємо землею.
  4. Через кожні 12 місяців відкопати сміття та перевірити стан сміття.
  5. Роботу проводити у гумових рукавичках. Після досліду обов’язково помити руки з милом. Над сміттям низько не нахилятись.
  6. Спостереження записувати у щоденник спостережень

Результати спостережень

Вид сміття

Вересень

2006

Вересень

2007

Вересень

2008

Верезсень

2009

Поліетиле-

новий мішечок

Без змін

Без змін

Злегка посірів

Потоншання, легше на розрив

 

Фольга з морозива, чіпсів

Без змін

Без змін

Без змін

Без змін

Пляшка пластикова

Без змін

Без змін

Без змін

Без змін

Скляна пляшка

Без змін

Без змін

Без змін

Без змін

Шкаралупа горіха

Без змін

Почор-

ніння

Почорніння

Почорніння

Качанці з яблук

згнили

 

Зникли

Згнили. є зернятка

згнили

Ганчірка з хім. волокна

Без змін

Потонша-ла

Частково розповза-ється

Частково розповзається

 

 

Ганчірка з бавовняних

волокон

Без змін

Стала

як сітка

Краї обри-ваються

Легко рветься

 

 

Металева кришка

Без змін

Іржа покрила все

Іржа покрила все

Іржа покрила все

 

 

Папір із зошита

Без змін

Частково порудів

Пом’як-

шав, порудів

Змінив колір, потемнів

 

 

Обгортка від цукерок

Без змін

Частково пом’якла

Кольори зникли

Кольори зникли

 

Висновок

З літературних джерел відомо, що скляна пляшка пролежала у грунті 200 років. Багато сміття так довго не пролежить у грунті без змін. За  роки досліджень ми помітили, що згнили качанці від яблук та скоро згниє ганчірка з бавовняних волокон. Це вироби із природної сировини. Хімічні, штучно виготовлені матеріали та вироби з них не проявили ознак розкладу. Отже, засмічуючи береги річок та грунт на глибину 50 см ми це робимо не на рік чи два, а на  довго. 

Ведучий:

Якщо утилізувати чи переробити таке сміття важко, то вчені – хіміки пішли іншим шляхом – а якщо знайти матеріали для тари, які б не засмічували оточуюче середовище. Цією проблемою людства займається новий напрямок у хімії – так звана «Зелена хімія». Можливо їй буде належати наступний етап розвитку хімії як науки.

Поліетилен уже завоював загальне визнання, став найпопулярнішою пластмасою. Як найуніверсальніший і найдешевший поліетилен називають «королем» пласт­мас. Ми з успіхом замінюємо ним дефіцитні метали, до­рогі матеріали. Але важко сказати, чи знайшло б циві­лізоване людство заміну поліетилену, якби він чомусь раптом зник.

Виступ ІІІ

Тема: Новий напрямок хімії – Зелена хімія та її участь у розв’язанні питання одержання нових матеріалів для  виробництва екологічно безпечної тари.

Останнім часом серед речовин, які необхідні для різних галузей господарства і разом з тим відповідають принципам Зеленої хімії, велике значення приділяється природним біополімерам або синтетичним високомолекулярним     сполуками,      що      здатні     розкладатися     у

навколишньому середовищі з утворенням речовин нешкідливих для довкілля та людини.

Екологічно безпечні  властивості має полілактид - біосумісний полімер, який отримують з молочної кислоти. Крім того вихідну молочну кислоту у великих кількостях вже отримують з відходів целюлози, яка сама відноситься до відновлювальної сировини. Із кілограма глюкози, що отримують з целюлози на сучасних заводах, виробляють кілограм молочної кислоти. Отриману дешеву молочну кислоту або її ангідрид лактид у присутності каталізаторів перетворюють у полілактид.

 Вироби з полілактиду характеризуються високою твердістю, прозорістю і блиском, а також здатністю зберігати форму після стиснення і скручування у порівнянні з поліпропіленом. Таким чином полілактид може частково витіснити поліетилен. Крім того, енерговитрати під час виробництва цього полімеру на 20-30% нижчі, а викиди СО2 на 25-30% менші, ніж при виробництві поліетилену. На сьогодні з полілактиду вже  виготовляють плівку та пляшки для води.

Полілактид — термопластичний прозорий полімер і за своїми властивостями, близький до поліетилену, пластифікованого полівінілхлориду і поліпропілену. Із листового полілактиду формують тарілки, виготовляють плівки для харчових продуктів, але широке використання його стримується високою ціною.

Щорічний випуск полімерів становить близько 80 млн. т, з яких утилізується тільки невелика частина. Упаковка із синтетичних полімерів досягає 40 % побутових відходів. Розв'язання проблеми зменшення кількості полімерних відходів може досягатись створенням гамми полімерних матеріалів, які спроможні розкладатися у відповідних умовах на екологічно безпечні компоненти.

Біо- (БРП) і фоторозкладувальні (ФРП) полімери як пакувальні матеріали можуть стати одним із найперспективніших способів захисту навколишнього середовища. Це новий клас пластичних матеріалів, які після використання розкладаються до діоксиду вуглецю, води й біомаси — гумусу.

Розкладувальні полімери — це зручний матеріал для упаковки і виробів одноразового застосування. При їх використанні можна досягнути великої різноманітності структури і властивостей, підвищення прибутковості сільськогосподарського виробництва, простоти й економічності утилізації, малого внеску в парниковий ефект, використовуючи наявну потужну

відтворювальну сировинну базу.

       Серед недоліків виділяють високі ціни, зумовлені малими обсягами виробництва і значними затратами на розробку, слабку технологічну розробку, відсутність досвіду різних застосувань, труднощі в переробці на традиційному обладнанні.

Крім того, механічні властивості біофоторозкладувальних матеріалів поступаються звичайним полімерам. Ці матеріали піддаються побічним реакціям і передчасній деструкції.

Потреба в бідрозкладувальних матеріалах дуже висока і цьому сприяють законодавчі акти та нормативи країн ЄС.

Наприклад, Директива ЄС передбачає при виготовленні полімерної упаковки 15 % вторинних полімерів, що негативно впливає на якість продукції. Тому при використанні біорозкладувальних відпадає потреба у вторинних полімерах. Упаковка із них не переробляється, а підлягає захороненню і повній деструкції. Також Директивою ЄС забороняється спільне захоронення різних видів відходів, а для біорозкладувальної упаковки виділяються спеціальні площадки під компости. Це захоронення має забезпечувати відповідну вологість і мікрофлору.

Біорозкладальні полімери бувають кількох типів. Одні з них одержують із біомаси, а поліефіраміди і полівінілові спирти є синтетичними продуктами. Полівінілбутират готують шляхом біосинтезу із відходів цукрового виробництва. Полілактонову кислоту (ПЛА) синтезують із мономерів, виділених із біомаси (із відходів переробки кукурудзи та сої). Біорозкладувальні пакувальні матеріали умовно поділяють на три групи:

• біорозкладувальні пакувальні матеріали, отримані синтетичним шляхом;

•біорозкладувальні матеріали на основі природних полімерів, отримані шляхом біологічних перетворень останніх;

• добавки, які надають синтетичним полімерам при їх захороненні здатність розкладатися на безпечні компоненти.

Виступ ІV

Тема: Нові біодеградуючі матеріали Зеленої хімії.

Перший промисловий біорозкладувальний термопласти Біпол (Віроl) розроблений англійською фірмою Іmрегіаl СhеmісаІ Іndustries. Його виробляють зброджуванням крохмалю й цукру. Він повністю розкладається та асимілюється навколишнім середовищем. Розроблено декілька варіантів технологій виробництва подібних полімерних матеріалів. Зокрема, у Росії ведуться спільні роботи НДІ крохмалю й Московського державного університету прикладної біотехнології зі створення біорозкладуваного полімерного пакувального матеріалу на основі похідних целюлози й картопляного крохмалю. Найбільш розвинуто виробництво біорозкладувальних полімерів на основі гідроксикарбонових кислот, оскільки поліефіри на основі гліколевої, молочної, валеріанової, капронової кислот під дією певних мікроорганізмів розкладаються на діоксид вуглецю і воду. Відомим поліефіром є полілактид, отриманий конденсацією молочної кислоти. Перевагами його є те, що він може бути отриманий синтетичним і біологічним способами.

Природні полімери (крохмаль, протеїн, целюлоза) використовують як добавки для забезпечення певних властивостей пакувальним засобам разового користування. При утилізації їх піддають компостуванню з наступним повним розкладанням. Із крохмалю, у складі якого вагома частка амілози, виробляють методом екструзії листи, з яких пневмоформуванням готують елементи упаковки. У Німеччині на основі крохмалю виробляють гранульованийлитий біопласт, піиоматеріал для пакування продуктів, гранульований біоматеріал для переробки екструзією і роздуванням.

    Стійкі до високих і низьких температур багатошарові пакувальні матеріали для харчових продуктів можуть бути отримані із целюлози і крохмалю. Таку упаковку можна використати при розігріванні продуктів в електричних і мікрохвильових печах.

Пріоритетним напрямом вважається синтез біорозкладувальних полімерів на основі промислово освоєних синтетичних матеріалів. Наприклад, фірма «ВАSF» на основі поліефіру випускає повністю біорозкладувальний матеріал Еcoflex. Він відповідає Європейському стандарту біорозкладувальних матеріалів ЕN 13432, японському стандарту СгееnРlа і вимогам Американської системи стандартизації біорозкладувальних матеріалів. За своїми властивостями Есоflех зіставний з поліетиленом низької густини. Він переробляється екструзією з роздуванням, використовується для виготовлення плівок і мішків.

Фірма «Вауег АG» налагодила випуск серії біорозкладувальних  у анаеробних умовах термопластів ВАК на основі поліефіраміду. Їх використовують для виробництва вологостійкої упаковки харчових продуктів, а також у сільському господарстві. Матеріали можуть містити природні наповнювачі, які надають їм необхідну жорсткість і міцність. Наприклад, матеріал ВАК 1095 є прозорим термопластом і може перероблятись усіма доступними для термопластичних матеріалів способами. На плівку із нього можна наносити зображення методом флексодруку. За механічними властивостями цей полімер подібний на поліетилен низької густини і має високу міцність при розриванні. В анаеробних умовах він здатний розкладатись на діоксид вуглецю і воду. Використовується для виробництва пакувальних матеріалів у країнах Західної Європи і Північної Америки.

Відомі БРП на основі рослинної, тваринної й нафтохімічної сировини. Тільки в Німеччині приріст БРП щорічно подвоювався і їх виробництво досягло 5 тис. т на рік. З БРП виготовляють одноразовий посуд, пакування для їдалень, ресторанів, стаканчики для йогуртів, гігієнічні товари (дитячі пелюшки, підгузки, прокладки тощо), сільськогосподарську плівку.

Фахівцями США розроблено технологію одержання біологічно розкладуваних полімерних плівок, призначених для захисту посівів від проростання бур'янів. Такі покривні плівки, виготовлені із суміші полімерів і крохмалю, а під дією тепла і вологи вони повністю розкладаються протягом кількох місяців.

Інсектицидний біорозкладувальний плівковий матеріал (ІБПМ) призначений для упакування кeратинвмісної продукції, що випускається легкою промисловістю — шерстяних тканин, одягу, взуття тощо.

Базовим полімером служить поліетилен високої і низької густин, а наповнювачем — пластифікований гліцерином кукурудзяний крохмаль. Оскільки крохмаль не є плівкоутворюючою речовиною, добавляють пластифікатори (діетиленгліколь, діоктилфталат, вазелінову олію і їх суміші з гліцерином). Крім цього, використовують інсектицид (перметрин), який нетоксичний, має високу ефективність функціональної дії і достатню термостійкість при переробці разом із розплавами полімерів.

На процес виготовлення плівкового матеріалу із карбоксиметильованого кукурудзяного борошна впливає концентрація етанолу, гідроксиду натрію, температура і тривалість реакції. Оптимальне співвідношення кукурудзяного борошна,  гідроксиду натрію і хлорацетооцтової кислоти складає 8,1:3,5:4,8. Температура реакції 50 °С, а тривалість — 4 год.

Фірма Віоlоgіshсе Vеграсkungssуstеmе (Німеччина) виробляє новий біополімерний матеріал під назвою Біопак (Віорас). Він виготовляється із промислового крохмалю без використання нафтохімічних компонентів. Кількість сухої субстанції у ньому становить від 87 до 94 %, протеїну — не більше 3 %, жирів — менше 1 %, екстрагуючих вуглеводів — 70—85 %, золи — 5%, сирих органічних волокон — 10 %, кальцію — 2 %, фосфору, магнію, калію і натрію 0,25 %. Новий матеріал використовують при виробництві упаковок для фармацевтичної продукції, а також у пакуванні хлібобулочних виробів,  випічок, сухих продовольчих товарів, яєць.

Фірма Маnzіgег Раріегwегке (Німеччина) розробила та розпочала промислове виробництво плівки, виготовленої із біополімерного матеріалу. Новий матеріал являє собою поліетилен високої густини (ІЛЗРЕ), до складу якого входять вуглеводи і жирні кислоти. Необхідна пористість поверхні досягається спінюванням матеріалу азотом. На пористу поверхню плівки може бути нанесено флексографський друк. У відходах матеріал розкладається під дією мікроорганізмів і вологи.

Ведучий:

Що ж відбувається із біопластиками через певний час при проходженні утилізації?

V виступ

Тема: Як руйнуються нові біополімери та вироби з них.

 Солі металів, які містяться в грунті, вступають у реакцію з жирними кислотами плівки з утворенням пероксиду. Молекулярний ланцюг пероксиду розкладається під дією мікроорганізмів ґрунту, а пориста поверхня плівки значно прискорює процес проникнення всередину плівки мікроорганізмів, вінцевими продуктами розкладу біоплівки є вуглець і водень.

В умовах аеробного компостування процес розкладання біоплівки проходить дуже швидко. При розкладанні біоплівка не має негативного впливу на ґрунтові води, а під час згорання — не утворює токсичних газів і не виділяє неприємних запахів.

Фоторозкладувальні полімери піддаються деструкції під впливом сонячного випромінювання.

Процес розкладання полімерних матеріалів — фотодеградація — проходить під дією ультрафіолетових променів. Хімічні зв'язки, що утримують ланцюги полімеру, руйнуються, і довгі ланцюги розпадаються на дрібні фрагменти. Фотодеградація характерна для більшості полімерів, а цей процес без стимуляції протікає повільно. Для його прискорення використовують

хімічні добавки, які під дією ультрафіолетових променів прискорюють процес розкладання ланцюга полімеру.

Прикладом можуть служити матеріали із білків. Вони характеризуються вологостійкістю і швидко розкладаються після використання. У процесі розробки цих матеріалів важливе значення надається добавкам. їх підбирають з урахуванням наявності функціональних груп, що сприяють фоторозкладу основного полімеру. Фоторозкладувальні полімери, як правило, містять у своєму складі невелику кількість (3—5 %) світлочутливих добавок, наприклад пероксидів, які під дією ультрафіолетових променів ініціюють фотодеградацію основного полімеру.

Застосовуються добавки, які дозволяють розкладатись полімерним матеріалам без доступу світла. Фірми Аmpaket Согр., Рlаsїtіgоnе Тесhnоlоgіеs, Ргіnсеtоn Роlуmег Lаbогаtогіеs (США) для виробництва саморозкладувальних полімерних матеріалів використовують добавку у вигляді фотоактивованого хімічного деграданту. Фірми РІаstіgоnе і Ргіnсеtоn (США) використовують також прискорювач, який сприяє регулюванню швидкості розкладання.

У виробництві саморозкладувальних полімерів застосовують процес самополімеризації, за допомогою якого в основу полімеру вводяться карбонильні групи (вуглець і кисень, зв'язані подвійним зв'язком). Фірми Еnvігоmег Еntегргіsеs і Аtlаntіс Іntегnаtіоnаl Gгоuр іnс. (США) виробляють саморозкладувальний полімер Есоlуtе, який містить кетонкарбонільні сополімери, інші компанії застосовують у якості сополімерів етилен і оксид вуглецю.

Полімерний матеріал Есоlуtе розкладається під дією сонячного світла.

Англійський учений Гриффін розробив спосіб включення молекул крохмалю у структуру поліетилену. Крохмаль легко руйнується мікроорганізмами, що приводить до роз’їадання структури полімеру. Результати дослідження Гриффіна покладені в основу виробництва матеріалів, які здатні до біологічної деградації. Так, фірма Аmрасеt (США) випускає такий

матеріал під назвою Роlу-Gгаdе II, а канадська фірма St. Lawгеnсе — подібний полімер під назвою Есоstar.

Компанія ІСІ Аmегісаs іnе виробляє термопластик, який піддається біологічному розкладанню. Він має властивості, подібні з поліпропіленом. Розкладання цього матеріалу проходить під дією мікроорганізмів, які знаходяться в ґрунті, каналізації і на дні водойм.

Ведучий: Наша конференція підійшла до кінця. Сьогодення вимагає від нас бути від­критими й зацікавленими людьми. Все, що відбувається довкола, і зо­крема з природою, стосується нас безпосередньо, виявляє наші людські якості, зрештою, зміна мислення від обмежених власних інтересів  людства до проблем глобального довкілля мусить привести нас до думки,  що наша пасивність — ще один крок до подальшого погіршення стану природного середовища й до винищен­ня багатьох форм життя.

Більшість людей є байдужими до ста­ну довкілля, до екологічних проблем     своєї місцевості переважно через своє невігластво та брак доступної інфор­мації щодо стану довкілля. Основи активної природоохоронної

свідомості громадян закладаються за     шкільною партою. Тому особливої    ;актуальності набувають екологізація освіти та виховання, починаючи з молодших класів і продовжуючи у 5 – 11 класах.

 

 

 

Література

  1. Бібліотека «Шкільного світу». Людина і біосфера. Методичні матеріали. К.: - «Редакції загально педагогічних газет». 2005
  2. С.І.Дерій, В.О.Ілюха. Екологія.- К.: Фітосоціоцентр. 1998
  3. С.І.Дерій, Левіцька Г.В., Осипенко В.В. ( За ред.. С.І.Дерій, В.О.Ілюха.)Україна – зона екологічного лиха. Черкаси. Держуніверситет 1996
  4. Новиков Ю.В. Природа и человек.  М.: - «Просвещение» 1991

 

Дидактичні ігри

Гра 1. Головоломка   « Слова вченого»

Відгадайте запропоновані хімічні елементи. З їх назв використайте вказані літери, та використовуючи їх, прочитайте вислів.

Текст вислову

 

1

10

5

6

15

6

 

8

5

6

13

2

19

17

9

11

 

4

3

7

3

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

14

15

10

 

13

12

6

20

 

14

 

13

8

5

9

12

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

18

 

13

18

15

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підказка.

1

елемент № 99

 

 

 

1

2

 

 

 

3

 

 

 

 

2

елемент № 24

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

елемент № 63

11

12

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

4

елемент № 50

13

 

9

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

5

елемент № 96

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

елемент №67

17

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Хімічні перетворення

19

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

називають хімічні…або ..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

елемент № 104

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: 1 – Ейнштейній. 2 – Хром. 3 – Європій. 4 – Станум. 5 – Кюрій.

6 – Гольмій. 7 - Явища …  реакції. 8 – Дубній  Вислів: «Широко простягає хімія руки свої у справи людські»М. В. Ломоносов

Гра 2. Головоломка хімія»

Розставивши склади у порядку зростання їх номерів, ви прочитаєте визначення  терміну  «Зелена хімія».

1

Зе

 

2

ле

 

3

на

 

4

хі

 

5

мі

16

доз

 

17

во

 

18

ля

 

19

є

 

20

не

26

ти

 

27

пот

 

28

ріб

 

29

ну

 

30

ре

36

ле

 

37

ві

 

38

де

 

39

а

 

40

лі

46

ї

 

47

та

 

48

ким

 

49

шля

 

50

хом

56

дить

 

57

нав

 

58

ко

 

59

лиш

 

60

ньо

66

щу

 

67

і

 

68

са

 

69

ма

 

70

ре

76

ро

 

77

зич

 

78

ли

 

79

ва

 

80

доб

6

я

 

7

 

 

8

це

 

9

вид

 

10

мис

21

про

 

22

сто

 

23

от

 

24

ри

 

25

ма

31

чо

 

32

ви

 

33

ну

 

34

,

 

35

а

41

от

 

42

ри

 

43

ма

 

44

ти

 

45

ї

51

,

 

52

я

 

53

кий

 

54

не

 

55

шко

61

му

 

62

се

 

63

ре

 

64

до

 

65

ви

71

чо

 

72

ви

 

73

на

 

74

є

 

75

доб

81

бі

 

82

о

 

83

сфе

 

84

ри

 

85

.

11

тец

 

12

тва

 

13

,

 

14

я

 

15

кий

 

Відповідь: Зелена хімія  - це вид мистецтва, який дозволяє не просто отримати потрібну речовину, але в ідеалі отримати її таким шляхом, який не шкодить навколишньому середовищу і сама речовина є доброзичливою до біосфери.

 

Гра 3. Ребус «Що таке Зелена хімія?»

С= З  А Л=Х. Л=М    ,, 

                                   

 

 

            Л=М, К=Н      3,4,5,1,2     100 О=И    

 

В  И=О                                                   Я=Ч

І=И, С=Х                                                          ,,       й к=е 

 

к=п                                                         

  4,1,2,И,4,3,Є

 

100С=О   Ю ,         , ,, 

Відповідь:Зелена хімія – науковий напрямок  у хімії, до якого можна віднести всяке вдосконалення хімічних процесів, яке позитивно впливає на оточуюче середовище.

Гра 4. Головоломка «Напрямки Зеленої хімії»

Відгадайте запропоновані п’ять завдань. З їх назв використайте вказані літери, та  прочитайте про два напрямки розвитку Зеленої хімії.

Напрямки розвитку:

 

1

1

18

14

19

6

7

4

8

6

9

 

10

6

11

12

13

11

6

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

16

18

13

19

13

20

13

2

16

7

15

16

21

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

14

2

13

3

5

14

8

18

10

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання:

1

1

2

3

4

5

6

7

 

8

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

10

 

11

12

13

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

15

16

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

18

 

 

 

 

19

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Процес зосередження населення і економічного життя у великих містах.
  2. Непотрібні рештки виробництв чи життєдіяльності організмів.
  3. Процес повторного використання тари чи інших виробів з метою  подальшого виробництва нових виробів.
  4. Наука про виробництва, про ті методи і апарати, за допомогою яких вихідні матеріали перетворюються в предмети споживання чи засоби виробництва.
  5. Синонім до слів «період». «термін»  розкладу продукту Зеленої хімії.

Відповіді: 1 – урбанізація, 2 – відходи, 3 – переробка, 4 – технологія, 5 – час.

Напрямки розвитку Зеленої хімії:

  1. утилізація відходів:
  2. екологічно безпечні виробництва.

 

Гра 5. Головоломка «Три шляхи розвитку Зеленої хімії»

Весь час рухаючись за годинниковою стрілкою, та пропускаючи однакову кількість літер чи складів, ви  прочитаєте три шляхи розвитку Зеленої хімії

 

1

Н

и

о

к

в

о

і

р

ш

и

л

с

я

т

в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

х

в.

 

2

В

а

і

с

д

и

н

р

о

о

 

а

з

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

и

і

 

ї.

 

3

За

ан

мі

іч

на

ни

 

в

 

н

ї

 

е

 

рг

 

 

 

 

 

тр

 

л

 

с

р

 

і

 

ів.

 

 

 

 

 

хр

 

и

 

н

і

 

р

 

хо

 

 

 

 

 

ад

 

ю

 

и

о

 

г

 

ик

ни

нн

ій

чи

иц

оз

 

н

 

я

ц

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

н

т

 

р

ж

е

д

н

і

е

н

і

а

и

 

м

к

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

т

а

а

з

е

і

р

л

.

а

у

т

з

а

е

к

 

Відповідь:

    1. нові шляхи синтезу – реакції з використанням каталізаторів;

  1. відновлювані джерела сировини і енергії;
  2. заміна традиційних органічних розчинників.

Гра 6. Головоломка  «Перший принцип Зеленої хімії»

Весь час рухаючись за годинниковою стрілкою, та пропускаючи однакову кількість складів, ви  прочитаєте перший принцип розвитку Зеленої хімії.

ат

реш

и,

тки.

Кр

ніж

ащ

пе

ен

ти

 

 

 

12

 

 

 

ре

тр

9

 

 

 

 

 

3

ед

сти

 

 

 

6

 

 

 

ро

ви

чи

ти

иі

ти

ят

ус

бл

оп

 

Відповідь: Краще не допустити втрати, ніж переробляти і чистити рештки.

Гра 7. Головоломка  « Другий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання і ви прочитаєте другий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

 

с

и

д

о

т

е

м

 

 

 

 

и

н

т

е

з

у

п

 

 

 

 

о

н

б

і

р

т

о

 

 

 

 

в

и

б

и

р

а

т

 

 

 

 

 

и

к

а

т

и

 

 

 

 

 

 

 

м

ч

и

 

 

 

 

 

 

 

щ

,

м

о

н

 

 

 

 

 

о

б

в

с

і

м

а

 

 

 

щ

,

и

л

а

і

р

е

т

 

 

о

в

и

к

о

р

и

с

т

 

 

 

с

ь

т

ю

у

в

о

 

 

 

 

 

я

в

п

р

о

 

 

 

 

 

у

б

,

і

с

е

ц

 

 

 

л

и

м

а

к

с

и

м

а

 

д

е

в

е

р

е

п

о

н

ь

л

е

н

і

в

к

і

н

ц

е

в

и

 

.

т

к

у

д

о

р

п

й

 

 

Відповідь: Методи синтезу потрібно вибирати таким чином, щоб всі матеріали, що використовуються в процесі, були максимально переведені в кінцевий продукт.

Гра 8. Головоломка  « Третій принцип Зеленої хімії»

 

Весь час рухаючись за годинниковою стрілкою, та пропускаючи однакову кількість складів, ви  прочитаєте третій принцип розвитку Зеленої хімії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

л 

 

 

 

 

 

 

 

д 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 А

 

Н 

 

 

 

 

 

с 

 

И 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Д

 

 

И 

 

 

 

І 

 

 

 Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 В

 

 

 

і 

 

і 

 

 

 

 Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 І

 

 

 

 

В 

 

 

 

 

 Я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Л

 

 

 

 

 

 

 

 

н 

т 

ш 

о 

ш 

в 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е 

ю 

з 

д 

о 

и 

 

 С

 

 

 

 

 

 

 

р

л

а

и

т

в

и

о

Т

 

 

 

 

 

 

 

 в

 

 Е

 

 

 

 

 

 

ж

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 н

 

 

 

 и

 

 

 

 

 

И

 

 

м

н

е

т

т

 

А

 

 

 

 

 

 а

 

 

 

 

 

 М

 

 

 

 

 

О

 

м

 

 

 

е

 

Т

 

 

 

 

 и

 

 

 

 

 

 

 

 

 Р

 

 

 

О

 

и

 

 

 

о

 

К

 

 

 

 н

 

 

 

 

 

 

 

 А.

 

 

 

 

Б

 

о

 

 

 

з

 

І

 

 

 

 

 і

 

 

 

 

 

 А

 

 

 

 

 

К

 

с

п

и

у

д

 

,

 

 

 

 

 

 і

 

 

 

 щ

 

 

 

 

 

 

 И

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 о

 

 н

 

 

 

 

 

 

 

И

в

в

д

б

і

о

л

щ

 

 

 

 

 

 

 

 р

 

 и

 ж

 в

 о

 о

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 о

 ч

 ч

 о

 е

 т

 

 

 

 

 

 

 

 

 д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

у 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 к

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 е

 

 

 

 

 о

 

 

 

 

 ю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 я

 

 

 

 у

 

 б

 

 

 

 и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 р

 

 

 с

 

 

 

 г

 

 

 ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 и

 

 л

 

 

 

 

 

и 

 

 н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 е

 

 

 

 

 

 

 

 о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь:Методи синтезу по можливості слід вибирати так, щоб використовувані і синтезовані речовини були як можна менш шкідливі для людини і оточуючого середовища

 

 

Гра 9. Головоломка  « Четвертий принцип Зеленої хімії»

 

Весь час рухаючись за годинниковою стрілкою, та пропускаючи однакову кількість складів, ви  прочитаєте четвертий принцип розвитку Зеленої хімії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ро

еф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ти

 

 

бо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ин

ен

юч

ши

рю

ти

во

ся.

ст

 

ть

 

 

ек

 

 

 

 

 

 

 

ов

зм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ег

 

 

ти,

 

 

 

 

 

ий

на

 

 

 

 

 

ої

ся

ут

зб

гн

 

 

іс

 

 

ти

 

 

 

хі

ин

 

 

 

 

 

 

ти

 

 

 

 

 

 

 

ер

 

 

до

 

 

ов

 

 

 

 

 

 

 

ра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ся

вн

 

 

мі

 

 

 

 

 

 

 

ра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ьп

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ше,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ос

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

иц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

од

 

 

 

 

 

 

 

рі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кс

ук

то

тп

му

от

ьо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь:Створюючи новий  хімічний продукт потрібно старатися зберегти ефективність роботи, досягнутої раніше, при цьому токсичність повинна зменшуватися.

 

 

Гра 10. Головоломка  « П’ятий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання і ви прочитаєте п’ягий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

до

по

між

ні

ре

чо

ви

ни

при

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ви

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

цт

 

 

 

 

 

 

 

 

ки

ни

ин

зч

ро

як

кі,

та

ві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

им.

 

 

 

 

роз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ив

 

 

ді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дл

 

 

ля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

шкі

 

 

ючі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

не

 

 

ре

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ути

 

 

аг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

еб

 

 

ен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

нн

 

 

 

 

ти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ви

 

 

 

 

 

 

кр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по

 

 

 

 

 

 

 

 

ащ

 

 

 

 

 

 

 

ня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ене

 

 

 

 

 

тан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ви

 

 

 

 

рис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ко

 

 

 

 

ко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ри

 

 

 

 

ви

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ст

 

 

 

 

їх

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ов

 

 

 

 

 

во,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ува

 

 

 

 

 

 

 

жли

 

 

 

 

 

 

 

 

ти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мо

 

 

 

 

 

 

зо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

не

це

що

аяк

ім,

вс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь:Допоміжні речовини при виробництві такі,  як розчинники чи розділяючи реагенти, краще не використовувати зовсім, а якщо  це неможливо, їх використання повинне бути нешкідливим.

 

Гра 11. Головоломка  « Шостий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання і ви прочитаєте шостий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

 К

 в

 В

и 

 І

х 

і 

 Ф

О 

д 

н 

Н 

і 

і 

 И

в 

 С

и 

 М

 т

р 

 У

 а

 Й

 т

 Ш

 н

 і

 З

 м

 О

а 

 т

 П

 е

В

 А

р 

 С

Т 

 і

а 

 л

І

Ф 

и 

 Л

п 

Д 

о 

Е 

 в

У 

К 

и 

н 

Ю 

 н

 Ч

і 

И 

б 

у 

Т 

 т

Д 

и 

 Є

 п

Ж 

о 

Щ 

н 

С 

о 

в 

 М

л 

ю 

 О

в 

 а

 П

н 

і 

 Н

Г 

в 

 К

у 

 Ц

с 

 Я

і 

х 

 Т

в 

 С

и 

п 

 Л

 а

 П

 А

д 

Ж 

 к

Е 

 а

Б 

 Ь

х 

И 

. 

 к

 Л

о 

 л

 и

Р 

Е 

ц 

 Б

 Ю

 е

 Н

 т

 А

е 

 Р

х 

Х 

н 

 Ч

о 

л 

 А

 о

 Т

г 

і 

 О

ч 

 Г

 Ю

н 

о 

 Р

і 

е 

 З

к 

 о

н

о 

 И

 м

 і

ч 

 С

н 

о 

 в

Я

и

г

і

П

 д

 н

 о

 

Відповідь: Вихідні і витратні матеріали повинні бути поновлювані в усіх випадках, коли це технічно і економічно вигідно.

Гра 12. Головоломка  « Сьомий принцип Зеленої хімії»

Весь час рухаючись за годинниковою стрілкою, та пропускаючи однакову кількість складів, ви  прочитаєте сьомий принцип розвитку Зеленої хімії

 

 

 

 

 

 

 

Об

до

 

 

ре

рі,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ов

 

 

ту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ви

 

 

се

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

яз

 

 

ра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ще

 

 

юче

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ко

 

 

 

 

пе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та

 

 

 

 

чу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

во

 

 

 

 

 

 

тем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вар

 

 

 

 

 

 

ото

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по

 

 

Н  2О

 

 

 

 

при

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ті

 

 

 

 

 

 

 

 

на

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

трі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сть

 

 

 

 

 

Н 2О

 

 

 

 

лив

 

 

 

 

 

 

 

 

бно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ди

 

 

 

 

 

 

 

про

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вп

 

 

 

 

 

 

вра

 

 

 

 

Н 2О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

во

 

 

 

 

 

дук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

іїх

 

 

 

 

хо

 

 

 

до

ск

ви

у.

бли

ща

зь

іп

кій

ри

 

 

 

про

 

 

 

ту.

 

 

 

ти

 

 

 

 

 

 

 

 

до

 

 

 

ти

 

 

 

ву

 

 

 

ре

 

 

 

 

 

 

 

 

ат

 

 

 

но

 

 

 

Син

 

 

 

му

се

но

го

ер

чо

сф

чую

мо

ото

 

 

 

ра

 

 

 

 

ва

тез

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зат

ріб

 

 

 

 

 

 

 

ти

по

ен

мож

ер

ли

ге

вос

тич

ті

ні

пот

 

 

 

 

 

 

Відповідь: Обовязково потрібно враховувати енергетичні затрати і їх вплив на оточуюче середовище та вартість продукту. Синтез по можливості проводити при температурі , близькій до оточуючого середовища і при атмосферному тиску.

 

Гра 13. Головоломка  « Восьмий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, використовуючи код,  і ви прочитаєте восьмий принцип розвитку Зеленої хімії.

Д

в

м

т

ж

у

а

о

п

п

т

и

і

ж

н

м

у

р

и

я

а

н

и

д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е

.

е

і

о

к

н

д

,

р

о

х

р

н

б

і

о

о

н

п

к

н

т

а

ро

 

 

Код

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: Де можна, потрібно уникати одержання проміжних продуктів.

 

Гра 14. Головоломка  «Девтий принцип Зеленої хімії» (варіант 1)

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, використовуючи код,  і ви прочитаєте девятий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

1

2

3

4

5

6

7

*

 з

в 

ж 

д 

с 

е 

а 

+ 

 л

т 

п 

р 

г 

у 

і 

 =

 ц

 н

 ч

 м

 к

 и

о 

Код:

 

 

Завдання:

1*

7*

2*

3*

4*

6=

 

5*

1+

7+

4*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2*

7+

4*

4*

7*

2*

7*

3+

6=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3+

6*

4+

6*

2*

7*

5+

6+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5=

7*

2+

7*

1+

7+

2+

6=

3=

2=

6=

4=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3+

4+

7=

1=

6*

5*

7*

4=

 

 

 

 

 

Відповідь: Завжди слід віддавати перевагу каталітичним процесам.

 

Гра 15. Головоломка  « Девтий принцип Зеленої хімії «(варіант 2)

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, використовуючи код – принцип передачі СМС повідомлень,  і ви прочитаєте девятий принцип розвитку Зеленої хімії.

Код:

 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

а

б

в

 

г

д

е

 

є

ж

з

и

 

і

й

к

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

м

н

о

 

п

р

с

 

т

у

ф

 

х

ч

ц

ш

 

щ

ю

я

ь

 

Завдання:

3

 

1

 

1

 

3

 

2

 

3

 

 

6

 

4

 

4

 

2

 

 

 

3

 

1

 

3

 

2

 

2

 

4

 

 

3

 

4

 

1

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

4

 

2

 

2

 

1

 

1

 

1

 

7

 

3

 

 

 

 

 

 

3

 

1

 

2

 

2

 

1

 

3

 

1

 

1

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

2

 

6

 

2

 

1

 

1

 

2

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

3

 

2

 

3

 

3

 

1

 

1

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

1

 

7

 

1

 

4

 

4

 

7

 

3

 

8

 

5

 

3

 

5

3

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

4

 

2

 

2

 

4

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

6

 

5

 

8

 

2

 

6

 

1

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

 

3

 

3

 

3

 

3

 

1

 

1

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: Завжди слід віддавати перевагу каталітичним процесам.

Гра 16. Головоломка  « Десятий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, використовуючи код – принцип передачі СМС повідомлень,  і ви прочитаєте восьмий принцип розвитку Зеленої хімії.

Код:

 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

а

б

в

 

г

д

е

 

є

ж

з

и

 

і

й

к

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

м

н

о

 

п

р

с

 

т

у

ф

 

х

ч

ц

ш

 

щ

ю

я

ь

 

Завдання:

8

4

5

4

8

5

4

4

 

 

6

6

6

2

7

4

7

 

 

 

 

 

 

 

1

2

2

2

2

3

1

3

 

 

2

3

1

2

3

4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6

1

4

5

3

5

 

 

1

7

7

4

 

 

7

1

4

4

5

 

 

 

 

2

1

3

1

3

2

3

 

 

2

3

2

1

 

 

2

1

4

1

2,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

6

1

 

 

6

4

7

5

9

 

 

4

6

2

6

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

2

 

 

2

2

1

1

3

 

 

3

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

4

4

6

6

7

7

1

5

5

9

 

 

1

4

5

 

 

5

3

 

 

 

 

1

1

4

1

3

1

2

1

3

3

3

 

 

3

2

3

 

 

3

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

1

5

4

8

1

1

7

9

 

1

 

6

7

6

8

7

9

8

6

5

7

 

 

1

1

1

1

4

1

3

1

3

 

3

 

1

2

1

2

3

2

2

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

3

6

3

2

6

1

4

9

4

 

1

 

6

6

3

4

5

1

2

1

1

7

9

1

2

3

2

2

1

3

1

1

2,

 

1

 

3

1

1

4

1

1

2

1

3

1

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

1

 

1

3

3

6

3

8

5

4

 

6

6

6

2

7

4

7

4

 

 

 

 

3

1

 

2

2

1

1

2

2

1

2

 

2

3

1

2

3

4

2

1

 

.

 

 

 

Відповідь: Хімічний продукт повинен бути таким, щоб після використання він не залишався в оточуючому середовищі, а розкладався на безпечні продукти.

Гра 17. Головоломка  « Одинадцятий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, використовуючи код,  і ви прочитаєте одинадцятий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

a

b

c

d

f

1

п

т

р

б

н

2

з

в

л

ч

м

3

д

к

ш

ж

с

4

о

і

и

у

ь

5

с

я

е

а

х

Код:

 

 

 

Завдання

1a

4a

1b

1c

4b

1d

1f 

4a

 

1c

4a

2a

2b

4c

2b

5d

1b

4c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5d

1f 

5d

2c

4b

1b

4c

2d

1f 

4b

 

2f 

5c

1b

4a

3a

4c

3b

4c

 ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3c

4a

1f 

 

2f 

4a

3d

1f 

5d

 

1d

4d

2c

4a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3f 

2c

4b

3a

3b

4d

2b

5d

1b

4c

 

2b

 

1c

5c

5d

2c

4f 

1f 

4a

2f 

4d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2d

5d

3f 

4b

 

2a

5d

 

4d

1b

2b

4a

1c

5c

1f 

1ff

5b

2f 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1f 

5c

1d

5c

2a

1a

5c

2d

1f 

4c

5f 

 

1a

1c

4a

3a

4d

3b

2b

4b

2b

 .

Відповідь: Потрібно розвивати аналітичні методи, щоб можна було слідкувати в реальному часі за утворенням небезпечних продуктів.

Гра 18. Головоломка  «Дванадцятий принцип Зеленої хімії»

Віднайдіть шлях розв’язку завдання, і ви прочитаєте дванадцятий принцип розвитку Зеленої хімії.

 

 

 

 

.

и

м

и

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

л

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

і

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

м

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

л

у

б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

у

ж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е

ж

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п

і

х

у

б

 

 

 

 

 

 

 

и

в

,

я

н

н

а

 

 

 

 

 

к

і

т

и

в

и

ч

ю

а

 

 

 

ч

ю

л

к

в

,

и

к

е

п

з

 

е

б

е

н

ї

о

н

ч

і

м

і

х

к

и

з

и

р

б

о

щ

,

м

о

н

и

ч

м

и

к

а

т

и

т

а

р

и

б

и

в

о

н

б

і

р

т

о

п

,

х

а

с

е

ц

о

р

п

х

и

н

ч

і

м

і

х

в

я

с

ь

т

ю

у

в

о

т

с

и

р

о

 

к

и

в

о

щ

,

н

и

в

о

ч

 

 

 

е

р

и

м

р

о

ф

і

и

 

 

 

 

 

н

и

в

о

ч

у

Р

 

 

 

 

Відповідь: Речовини і форми речовин, що використовуються в хімічних процесах, потрібно вибирати такими, щоб ризик хімічної небезпеки, включаючи витікання, вибух і пожежу, були мінімальними.

 

 

 

Гра 20. Кросворд «Полімери» (варіант 1)

Правильно розгадавши кросворд, та доповнивши деякими літерами  у виділеному вертикальному стовпці ви прочитаєте  один з хімічних термінів.

 

 

 

 

 

 

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

  1. Полімеризація, при якій беруть участь два або кілька різних мономерів.
  2. Полімер на основі етилену
  3. Вихідна ланка при реакції полімеризації.
  4. Процес сполучення однакових молекул – це . . .

Відповіді:1 – сополімеризація, 2 – поліетилен, 3 – мономер, 4 - полімеризація

Закодоване слово – полімер

Гра 21.  Кросворд «Закодований» (варіант 2)

Правильно розгадавши кросворд, та доповнивши деякими літерами  у виділеному вертикальному стовпці ви прочитаєте  один з хімічних термінів.

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

  1.                 Полімеризація, при якій беруть участь два або кілька різних мономерів.
  2.                 Полімер на основі етилену
  3.                 Вихідна ланка при реакції полімеризації.
  4.                 Процес сполучення однакових молекул – це . . .

Відповіді:1 – сополімеризація, 2 – поліетилен, 3 – мономер, 4 - полімеризація

Закодоване слово – полімер

Гра 22. Кросворд  «Пластмаси» (варіант 3)

Правильно розгадавши кросворд та використавши казані літери,  у виділеному вертикальному стовпці ви прочитаєте  один з хімічних термінів.

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

  1. Полімеризація, при якій беруть участь два або кілька різних мономерів.
  2. Полімер на основі етилену
  3. Вихідна ланка реакції полімеризації.
  4. Процес сполучення однакових молекул – це . . .

Відповіді:1 – сополімеризація, 2 – поліетилен, 3 – мономер, 4 - полімеризація

Закодоване слово – полімер

Гра 23. Кросворд «Мономери»

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у діагональній строчці.

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

  1.                 Полімери, що складаються із нерегулярно і хаотично розподілених мономерних одиниць.
  2.                 Група полімерів, до якої входять каучуки і смоли.
  3.                 Полімери, що синтезовані із  хімічної сировини.
  4.                 Полімери, які існують у природі – целюлоза, білки.
  5.                 Інша назва високомолекулярних сполук.
  6.                 Полімери, в основу яких входять оксиди кремнію, алюмінію, лужних та лужноземельних металів.
  7.                 Полімери, у яких макромолекули мають бічні відгалуження.
  8.                 Полімер, виготовлений на основі рослинної сировини і екологічно нешкідливий.

 

Відповідь. 1 – аморфні, 2 – органічні, 3 – синтетичні, 4 – природні,

5 – полімери, 6 – неорганічні, 7 – розгалужені, 8 – біопластик.

 

Гра 24. Кросворд «Полімери»

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у вертикальному стовпці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

  1.           Група полімерів, до якої входять полімери, отримані на основі різних біомас.
  2.           Полімери, в основу яких входять оксиди кремнію, алюмінію, лужних та лужноземельних металів.
  3.           Полімери, у яких в складі основного ланцюга зустрічаються атоми неорганічних елементів і надають їм теплостійкості.
  4.           Полімери, що синтезовані із природної сировини.
  5.           Ланцюги ,які періодично повторюються у макромолекулі полімера.
  6.           Полімери, які існують у природі – целюлоза, білки.
  7.           Полімери, що синтезовані із  хімічної сировини.
  8.           Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен.

Відповідь. 1 –біополімери, 2 – неорганічні, 3 – елементорганічні, 4 – штучні,

5 – мономери, 6 – синтетичні, 7 – природні , 8 – полілактид.

Гра 25. Кросворд «Біопластики» (варіант 1)

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у вертикальному стовпці

 

 

 

 

 

 

 

 

б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

к

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

  1. Група полімерів, до якої входять полімери, отримані на основі різних біомас.
  2. Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен. Має скорочене позначення PLA.
  3. Дрібні живі істоти які здатні розкладати нові біополімери.
  4. Загальна назва групи високомолекулярних речовин, які одержують за допомогою реакцій полімеризації та поліконденсації.
  5. Група живих організмів, які можуть бути поновлюваною сировиною для біополімерів.
  6. Нові полімери, які здатні розкладатися живими організмами при компостуванні на певних полігонах.
  7. Загальна назва поліетилену, полістиролу, полівінілхлориду, поліметилакрилату та інших подібних їм високомолекулярних сполук.
  8. Нові полімери, які здатні розкладатися за допомогою світла при компостуванні на певних полігонах.
  9. Вихідні низькомолекулярні ланки для одержання полімерів.
  10.  Нова група екологічно безпечної пакувальної тари, яка використовується у магазинах.
  11.  Інша назва процесу знищення відходів виробництв, сміття.

Відповідь: 1 – біополімери, 2 – полілактид, 3 – мікроорганізми, 4 – полімери, 5 – рослини, 6 – біорокладувальні, 7 – пластмаси, 8 – фоторозкладу вальні, 9 – мономери, 10 – екопакети, 11 – утилізація.

 

Гра 26. Кросворд «Біополімери» (варіант 2)

Заповніть горизонтальні рядки кросворда відповідно до ключового слова у вертикальному стовпці і ви прочитаєте назву екологічно безпечної групи полімерів.

 

 

 

 

 

 

 

 

@

і

о

п

о

л

і

м

е

р

и

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

п

о

л

@

л

а

к

т

и

д

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

м

і

к

р

@

о

р

г

а

н

і

з

м

и

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

@

о

л

і

м

е

р

и

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

р

о

с

@

и

н

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

б

і

о

р

о

з

к

л

@

д

а

л

ь

н

і

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

п

л

а

@

т

м

а

с

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

ф

о

@

о

р

о

з

к

л

а

д

а

л

ь

н

і

 

8

 

м

о

н

о

м

е

р

@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

е

@

о

п

а

к

е

т

и

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

у

т

@

л

і

з

а

ц

і

я

 

 

 

 

 

 

 

11

 

  1. Група полімерів, до якої входять полімери, отримані на основі різних біомас.
  2. Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен. Має скорочене позначення PLA.
  3. Дрібні живі істоти які здатні розкладати нові біополімери.
  4. Загальна назва групи високомолекулярних речовин, які одержують за допомогою реакцій полімеризації та поліконденсації.
  5. Група живих організмів, які можуть бути поновлюваною сировиною для біополімерів.
  6. Нові полімери, які здатні розкладатися живими організмами при компостуванні на певних полігонах.
  7. Загальна назва поліетилену, полістиролу, полівінілхлориду, поліметилакрилату та інших подібних їм високомолекулярних сполук.
  8. Нові полімери, які здатні розкладатися за допомогою світла при компостуванні на певних полігонах.
  9. Вихідні низькомолекулярні ланки для одержання полімерів.
  10. Нова група екологічно безпечної пакувальної тари, яка використовується у магазинах.
  11. Інша назва процесу знищення відходів виробництв, сміття.

Відповідь: 1 – біополімери, 2 – полілактид, 3 – мікроорганізми, 4 – полімери, 5 – рослини, 6 – біорокладувальні, 7 – пластмаси, 8 – фоторозкладу вальні, 9 – мономери, 10 – екопакети, 11 – утилізація. Закодоване славо – біопластики.

 

Гра 27. Кросворд «Біоплпстики» (варіант 3)

Дайте визначення – коментарі до термінів, використаних у кросворді.

 

 

 

 

 

 

 

 

б

і

о

п

о

л

і

м

е

р

и

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

п

о

л

і

л

а

к

т

и

д

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

м

і

к

р

о

о

р

г

а

н

і

з

м

и

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

п

о

л

і

м

е

р

и

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

р

о

с

л

и

н

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

б

і

о

р

о

з

к

л

а

д

а

л

ь

н

і

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

п

л

а

с

т

м

а

с

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

ф

о

т

о

р

о

з

к

л

а

д

а

л

ь

н

і

 

8

 

м

о

н

о

м

е

р

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

е

к

о

п

а

к

е

т

и

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

у

т

и

л

і

з

а

ц

і

я

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Відповіді:

  1. Група полімерів, до якої входять полімери, отримані на основі різних біомас.
  2. Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен. Має скорочене позначення PLA.
  3. Дрібні живі істоти які здатні розкладати нові біополімери.
  4. Загальна назва групи високомолекулярних речовин, які одержують за допомогою реакцій полімеризації та поліконденсації.
  5. Група живих організмів, які можуть бути поновлюваною сировиною для біополімерів.
  6. Нові полімери, які здатні розкладатися живими організмами при компостуванні на певних полігонах.
  7. Загальна назва поліетилену, полістиролу, полівінілхлориду, поліметилакрилату та інших подібних їм високомолекулярних сполук.
  8. Нові полімери, які здатні розкладатися за допомогою світла при компостуванні на певних полігонах.
  9. Вихідні низькомолекулярні ланки для одержання полімерів.
  10. Нова група екологічно безпечної пакувальної тари, яка використовується у магазинах.
  11. Інша назва процесу знищення відходів виробництв, сміття.

Гра 28. Кросворд «Зелена хімія»

 

 

 

 

 

1

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Назва групи полімерів, які отримують із біомаси.
  2. Продукт, одержаний із картоплі, який іде на виробництво нових полімерів.
  3. Загальна назва речовин типу поліетилен, полістирол, поліфенолформальдегід і їм подібні.
  4. Екологічно безпечна упаковка, яку вже використовують у супермаркетах.
  5.  Процес руйнування групи речовин, які розпадаються під впливом мікроорганізмів чи природних умов (вологість, вміст солей…)
  6. Реакція, за допомогою якою в більшості випадків одержують полімери.
  7. Полімер, одержаний на основі молочної кислоти і схожий на поліетилен. Має скорочене позначення PLA.
  8. Вихідні низькомолекулярні ланки для одержання полімерів.
  9. Синонім до слова «знищення», коли мова йде про відходи.
  10.  Наука, яка займається вивченням середовища існування живих істот.
  11. Назва нового екологічно безпечного напрямку  хімії, який виник  у 90-х роках ХХ століття.

Відповіді: 1 – біополімери, 2 – крохмаль, 3 – пластмаси, 4 – екопакет, 5 – біодеградація, 6 – полімеризація, 7 – полілактид, 8 – мономери, 9 – утилізація, 10 – екологія, 11 – зелена (хімія)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Інна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
7 березня 2018
Переглядів
2973
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку