виховний захід "23 квітня - міжнародний день книги"

Про матеріал
Матеріал призначений для виховної години, присвяченої Міжнародному дню книги для учнів молодшої школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

23 квітня. Міжнародний день книги та авторського права

Номер слайду 2

Історія свята. Завтра, 23 квітня, світ відзначатиме Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

Номер слайду 3

Винуватці свята«Винуватців» у цього «свята книголюбів» кілька. Так, саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс (1902) і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков (1899), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920); у цей же день 1616 року померли Вільям Шекспір (щоправда, за юліанським календарем) і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа (вже за григоріанським календарем), а також 1850 року – англійський поет-романтик Вільям Вордсворт. 

Номер слайду 4

Світова столиця Книги. Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. З 2001 року світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Боґота, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Вроцлав, Конакрі (Ґвінея). У 2021 році столицею книги стало місто Тбілісі

Номер слайду 5

Історія першої книжки України. Перша друкована книга з'явилася у Львові в далекому 1574 році. Вона була видана Іваном Федоровим досить примітивним способом. Дерев'яні літери склали в слова, слова - в рядки, а рядки — сторінки. Всі сторінки змащували фарбою, після чого майстер притискав до них по черзі білі аркуші. З них зшивав книги. Поступово дерев'яні літери-печатки стали металевими, потім з'явилися друкарські верстати, слідом за ними - друкарські машинки.

Номер слайду 6

Елементи книги

Номер слайду 7

Бібліотека. Традиційне значення слова бібліотека — колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Бібліотека Ярослава Мудрого — за літописними свідченнями, перша бібліотека Київської Русі, що розташовувалася на території Софійського Собору в Києві.

Номер слайду 8

Каталог. Бібліотечний каталог– показник наявних у бібліотеці творів, який розкриває склад та зміст фонду і сприяє його кращому використанню. 

Номер слайду 9

Цікаві факти про книги. Найтовстіша книга в світіНайбільша книга в світіНайменша книга в світіПублічні бібліотеки. Найвідоміший письменник. Старовинна книга. Найбільша бібліотека України. Найменша бібліотека в світіЦікавий факт. Рушаємо далі

Номер слайду 10

Найтовстіша книга в світіНайтовстіша у світі книга – англійський  словник, що містить 8600 сторінок.

Номер слайду 11

Найбільша книга в світіНайбільшою книгою у  світі  є видана у 1976 році  у Денвері, штат Колорадо, США, "Суперкнига”, розмір якої становить 274 на 307 сантиметрів, а вага – 252кг 600г, яка налічує  300 сторінок.

Номер слайду 12

Найменша книга в світіОднією з найменших книг є  томик віршів Т. Г. Шевченка "Кобзар”, який створив     мікромайстер  Микола   Сядристий.      Книга   складається     із 12 сторінок, кожна площею 0,6  квадратного міліметра. Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінцем  людської волосини. Книга зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки  безсмертника. На обкладинці – портрет поета та зображення хати, де він  народився.

Номер слайду 13

Старовинна книга. Однією з найбільших  старовинних книг є гігантський атлас вагою 120кг, який знаходиться в Державній  бібліотеці в Німеччині. Виданий він у 1661 році і має розміри 170 на 110см.

Номер слайду 14

Найвідоміший письменник. Найпопулярнішим письменником усіх часів і народів є Агата Крісті. Її детективи друкуються на 44 мовах світу.

Номер слайду 15

Публічні бібліотеки. Давні римляни першими здогадалися  будувати публічні бібліотеки. Юлій Цезар створив  систему публічних бібліотек. Після його смерті  вони почали користуватися особливою популярністю. Багаті мешканці Рима  спеціально засновували бібліотеки для незаможних, а також самі збирали  величезні колекції книг для себе. До четвертого століття в Римі існувало 28 публічних бібліотек.

Номер слайду 16

Факт про “Володар перснів”Дж. Р. Р. Толкін друкував усю трилогію «Володаря перснів» двома пальцями.

Номер слайду 17

Найменша бібліотека в світі Найменша у світі бібліотека  розташована в індійському місті Амрістаре. У ній одна книжка.

Номер слайду 18

Найбільша бібліотека України. Найбільша бібліотека в  Україні – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського, заснована в 1714  році.

Номер слайду 19

Правила поводження з книгою

Номер слайду 20

Інтерактивні вправиhttps://learningapps.org/1158729https://learningapps.org/2304948

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Дякую за змістовний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1494
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку