Виховний захід "День Соборності, Єдності та Державності України".

Про матеріал
Виховний захід спрямований на поглиблення знань учнів з історією України, шляхом становлення незалежності та української державності; на розвиток в учнів прагнення бути свідомим громадянином, патріотом України; на виховання любові до рідної землі, прагнення своєю працею примножувати здобутки українського народу.
Перегляд файлу

Виховний захід до Дня Соборності України

для учнів 9-11 класів .

Мета: - ознайомити учнів з історією України, шляхом становлення незалежності Української                    державності;

  • розвивати в дітей прагнення бути свідомим громадянином, патріотом України;
  • виховувати любов до рідної землі, прагнення своєю працею примножувати здобутки українського народу.

Обладнання: карта України, символи України, мультимедійна презентація «Хроніка подій проголошення Акту Злуки», відеоматеріали, роздатковий матеріал – «долоньки єднання».

Дата проведення: 22 січня 2019 рік

Епіграф: Свою Україну любіть,

        За неї Господа моліть…

     ( Т. Шевченко)

Хід заняття

Вступне слово вчителя.

     Які ми з вами щасливі, що народилися  й проживаємо в такій чудовій, багатій, мальовничій землі – в нашій Україні. Багатовікова історія українського народу , народу – борця, на долі якого було багато лиха та випробувань… . Майже кожне століття, як свідчать історичні джерела, розпочате голодними роками, спустошливими війнами, чужоземними навалами, споконвічною боротьбою за власну державність. З часів козаччини почалась національно – визвольна боротьба за побудову незалежної самостійної держави. Але шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж півтисячолітнє поневолення.

Юна українка.

 Я – Україна, я – страдниця – мати,

Яка споконвіку була у ярмі

Турецькім, російськім…

Та всіх не назвати,

Бо зайди є різні, а муки одні.

Не тільки чужинці мене шматували,

Були і свої в нас жорстокі тирани.

Вони видавали укази й закони,

Тому і загинуло всіх нас мільйони.

Немов маля, що в муках народилось,

У долі, радості і різних неладах,-

Так я з неволі відродилась

І намагаюся стояти на ногах.

Ще зовсім молода та непокірна,

А на чолі – блакитно – жовтий стяг

Прошу мені служити вірно, нехай Господь благословить мій шлях.

Слово вчителя.

Сьогодні, 22 січня , але 100 років тому,  в далекому 1919 році, на Софійській площі в Києві, Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка урочисто підписали Акт Злуки  про возз’єднання споконвічно розділених українських земель.

Відповідно до "Акту Злуки" ЗУНР користувалася повною автономією і отримувала назву Західної Області Української Народної Республіки (ЗО УНР).

 

Читає учень.

У Н І В Е Р С А Л

ДИРЕКТОРІЇ

УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНЬОЇ РЕСПУБЛІКИ

Іменем Української Народньої Республіки Директорія оповіщає народ Український про велику подію в історії землі нашої української.

3-го січня 1919 року в м.Станиславові Українська Національна Рада Західної Української Народньої Республіки, як виразник волі всіх українців бувшої Австро-Угорської імперії і як найвищий їх законодавчий чинник, торжественно проголосила злуку Західної Української Народньої Республіки з Наддніпрянською Народньою Республікою – в одноцільну, суверенну Народню Республіку. Вітаючи з великою радістю цей історичний крок західних братів наших, Директорія Української Народньої Республіки ухвалила тую злуку прийняти і здійснити на умовах, які зазначені в постанові Західної Української Народньої Республіки від 3-го січня 1919 року. Од нині во-єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народня Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду.

22 січня 1919 року, у м.Київі.

Голова Директорії:

В о л о д и м и р В и н н и ч е н к о

Члени:

С и м о н П е т л ю р а

П а н а с А н д р і є в с ь к и й

А н д р і й М а к а р е н к о

Ф е д і р Ш в е ц ь

 

ВІДЕО №1 «Пронолошення Акту Злуки»

 

Слово вчителя. 

Соборність України – одна з важливих тем нашої  історії. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.

Слово соборність включає у себе єдність, і згуртованість. У слові "соборність" ми чуємо слово "собор". Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: "Бережіть собори душ наших!".

Поняття "соборність" з’явилось у нашому науковому й політичному лексиконі порівняно недавно. Вона не є явищем лише суто українським. Це загальна, органічна ознака будь-якої нації - неодмінна умова її розвитку й процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

Ідея соборності стала загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних програм наступного періоду. Величезні жертви, віддані на вівтар волі і незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну і незалежну Україну.

Єдність держави починається з єдності народу, а народ – це ми, прості українці. Це дорослі та малі, батьки і діти, вчителі та учні. Це також єдність учнів нашої школи.

 

Виступи учнів 5-11 класів

 

5 клас

Мені над усе більш нічого не треба:

Домівка матусі, волошки в житах,

Вишневий світанок, полив’яне небо,

І сиза роса на траві при шляхах.

 

6 клас

Таке все тут миле, доступне і гідне –

Високі тополі і тихе село…

Таке сокровенне, насущне і рідне,

Воно в мою душу навіки вросло.

Коралі калини і мамині очі,

І доля -  з  лелечого наче крила…

Я більшого щастя на світі не хочу,

Щоб лиш Україна міцніла й цвіла.

 

7 клас

Дороги іншої не треба,

Поки зорить Чумацький шлях,

Я йду до тебе, йду до тебе

По золотих твоїх стежках.

Мені не можна не любити,

Тобі не можна не цвісти,

Лиш доти варто в світі жити,

Поки живеш і квітнеш ти.

 

8 клас

Люблю тебе,

Вітчизно, мила Україно,

Бо щастя жити ти мені дала.

Для мене ти одна і рідна, і єдина,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

Я – твій громадянин, я прагну підростати,

Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла,

Моя свята і рідна , Україно – мати,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

 

 

 

9 клас

Нам дух волелюбний від скіфів дістався,

Широка душа – від безмежжя степів.

Хто серцем тебе, Придніпров’я, торкався,

Той душу твою осягнути зумів.

Це тут України моєї початок,

Де волю плекали твої козаки.

Про неї сьогодні ми будем співати

 І славу пронесемо  крізь віки!

 

10 клас

Не розчаровуйсь в Україні,

Немає єдності у нас,

То наша головна провина

За весь неволі довгий час.

Не розчаровуйсь в Україні, а розумій її печаль.

Що робиш ти для неї нині –

У себе спершу запитай.

 

11 клас

Не розчаровуйсь в Україні,

Вона  - свята, а грішні – ми.

В її недолі часто винні

Її ж бо дочки і сини.

Не розчаровуйсь в Україні,

Ідеї волі певним будь,

Бо тільки той є справжнім сином,

Хто вміє неньки біль збагнуть.

Не розчаровуйсь в Україні,

Вір, що мине важка пора,

Розквітне пишний цвіт калини

В садах достатку і добра.

 

Завдання для учнів: розшифруйте слово «соборність», представлення результатів

Для зразка:

С – свобода

О – об’єднання

Б – боротьба

О – обов’язок

Р – рівність

Н – незалежність

І – історія

С – самостійність

Т – традиції

Ь - 

 

«Долоньки єднання» - кожен учень отримує символічну долоньку з написом «соборність – це», а учні повинні продовжити думку і дописати, що для них означає це слово, або як вони його розуміють.

 

http://clipart-library.com/img1/1571254.png

 

Слово вчителя  «Живий ланцюг – ланцюг єднання» 21 січня 1990 року

 

Однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї стала акція «живий ланцюг». Патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР згуртувалися й 21 січня 1990 року організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано – Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. Від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова.  В Україні найбільший «живий ланцюг» ( «Українська хвиля») відбувся у неділю 21 січня 1990 року,  у день 71 – річчя Злуки УНР та ЗУНР. Акцію «Українська хвиля» організував Народний Рух України.  Ця подія стала однією з найбільших  масових акцій у Центральній та Східній Європі, стала свідченням того, що українська нація подолала страх перед комуністичним режимом і готова показувати свою незгоду політиці комуністичної партії.

 

ВІДЕО №2  «Перший живий ланцюг Львів – Київ»

Слово вчителя

У кінці 2000 – них почала відроджуватись традиція створення «живих ланцюгів». В 2008 – 2011 роках у Києві такі «ланцюги» утворювали на мосту Патона.

Відповідно до Указу Президента 2014 року  «…Відзначати щорічно 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акту Злуки УНР та ЗУНР – День Соборності України».

 

РОБОТА З КАРТОЮ УКРАЇНИ

Слово вчителя

Погляньте на карту України. Червоною стрічкою проходить кордон України, який відділяє нашу державу від сусідніх держав, на заході можна помітити коричневу смугу – то українські Карпати, схід  - багатий вугіллям, рудами. Багатий своїми чорноземами і український степ, де вирощують щедрі врожаї. На півдні нашу державу омивають Чорне і Азовське моря. Синє мереживо на карті – це річки. І найбільша річка України – Дніпро, яка розділяє нашу державу на дві частини. 100 років тому ця річка розділяла не просто територію, вона розділяла єдність України.

 Але сьогодні, український народ об’єднаний навколо спільної мети – створення успішної європейської держави з високими моральними цінностями та гідним життєвим рівнем!

ВІДЕО №3 «МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ « О. ВИННИК

Учні в подарунок отримують повітряні кульки з назвами областей України, взявшись за руки, символічно відтворюють «живий ланцюг».

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондарчук Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1525
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку